Fortele proturce au blocat, duminica, principala autostrada care leaga estul si vestul teritoriului sirian kurd, izoland astfel orasul Kobani, relateaza cnn.com, citat de news.ro.
Catre Kobani, unde sunt trupele americane, este blocata acum principala cale - si posibil singura.
Mai multe transportatoare blindate pentru trupe au fost vazute de reporterii CNN pe autostrada M4, intre Tal Tamr si Ain Issa, parcate pe marginea drumului. Acestora li s-au alaturat alte vehicule blindate, parcate la zece metri de sosea.
Pe de alta parte, un oficial american a declarat ca fortele SUA din Siria sunt pregatite sa se retraga, dar inca nu au prinit un ordin in acest sens. El a precizat ca situatia din nord-estul Siriei se deterioreaza rapid si a confirmat ca fortele proturce, intre care se numara si extremisti, au avansat pe autostrada M4 si au stabilit mai multe puncte de control. Oficialul a mentionat ca fortele poarta uniforme ale Fortelor Democrate Siriene (SDF) si ucid civili pe autostrada. Fortele americane si SDF nu mai controleaza liniile de comunicare.
"Fortele americane risca izolarea si exista un risc ridicat de confruntari intre proturci si fortele americane, daca Turcia nu va inceta imediat sa avanseze", a adaugat oficialul.
Secretarul american al Apararii: Fortele turce par sa fi comis crime de razboi in nordul Siriei
Fortelor turce par sa fi comis crime de razboi in cursul operatiunii militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apararii de la... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 18:55
Turcia a crescut tarifele vamale pentru importurile americane de automobile, cu 120%, bauturi alcoolice, cu 140% si tutun, cu 60%, precum si pentru cosmetice, orez si carbune, ca raspuns la sanctiunile impuse Ankarei de Washington.
Tucia a anuntat ca va boicota si electronicele produse in Statele Unite, precizeaza BBC.
Sanctiunile impuse de Statele Unite au dus la devalorizarea lirei turcesti cu mai mult de 20%.
Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite ca au declansat "razboi economic" impotriva Turciei, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat la finele saptamanii trecute ca a autorizat impunerea de taxe vamale mai mari pentru aluminiul si otelul provenite din Turcia, in contextul tensiunilor dintre cele doua tari.
Relatiile dintre Statele Unite si Turcia sunt tensionate, din cauza situatiei pastorului american Andrew Brunson, cat si din cauza diferentelor de opinie in ceea ce priveste situatia din Siria.
Andrew Brunson a fost arestat in ancheta privind tentativa de lovitura de stat care a avut loc in Turcia in iulie 2016, acesta fiind acuzat ca ar avea legaturi cu miscarea clericului musulman Fethullah Gulen si Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatii considerate drept teroriste de Ankara.
Citeste si: Erdogan acuza SUA de "razboi economic" si vrea sa se alieze cu Rusia, China si Iran ...citeste mai departe despre "Turcia raspunde sanctiunilor americane: Cresteri si de 140% ale taxelor vamale - Care sunt... mai mult
Miercuri, 15 August 2018, ora 13:31
Presedintele american, Donald Trump, l-a felicitat pe "prietenul" sau Recep Tayyip Erdogan in cadrul unei intalniri desfasurate joi, in marja Adunarii Generale a ONU, apreciind ca omologul sau turc merita "note bune".
"Domnul Erdogan a devenit prietenul meu", a spus liderul de la Casa Alba, inaintea intalnirii de la New York. "El guverneaza o parte foarte dificila a lumii. Sincer, merita note bune", a adaugat Donald Trump, transmite AFP.
Potrivit EFE, Erdogan l-a numit si el pe omologul sau "dragul meu prieten Donald" si a prefatat intalnirea cu presedintele american spunand ca vor aborda relatiile bilaterale si situatia regionala.
Ankara si Washingtonul au relatii dificile, in special ca urmare a sustinerii de catre SUA a Fortelor Democratice Siriene (FDS). Aceasta forta, aflata in fruntea ofensivei pentru recucerirea orasului Raqqa, este dominata de kurzii din Partidul Uniunea Democrata Kurda (PYD), pe care Turcia il considera organizatie terorista.
Turcia, mesaj ferm pentru Trump: Luati inapoi armele kurzilor, altfel nu va fi bine
In plus, Turcia a cerut SUA, in mai multe randuri, fara succes, extradarea predicatorului Fethullah Gulen, pe care Ankara il acuza de puciul esuat din iulie 2016.
Totodata, la inceputul saptamanii, guvernul american a decis sa inghete vanzarile de arme catre serviciul de protectie al presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, in urma evenimentului de la Washington, din luna mai, in care garzile de corp turce au fost implicate... mai mult
Vineri, 22 Septembrie 2017, ora 09:39
Pozitiile a zece avanposturi ale trupelor americane in Siria au fost dezvaluite publicului de agentia de stat turca Anadolu, intr-un articol care poate intra in istorie ca monumentala gafa in relatiile dintre doua state membre NATO. Sau ca o provocare fara precedent.
Mai mult, articolul cuprinde si detalii despre numarul trupelor americane si franceze stationate in diverse zone din Siria, lucru care pune in pericol fortele militare aliate din regiune, anunta Reuters.
"Dezvaluirea unor informatii militare sensibile expune fortele Coalitiei la riscuri suplimentare si deloc necesare si poate intrerupe operatiunile de eliminare a gruparii Stat Islamic", a anuntat purtatorul de cuvant de la Pentagon, Eric Pahon.
"Nu putem verifica sursele care au stat la baza articolului, dar suntem ingrijorati daca se dovedeste ca un stat aliat NATO a prezentat in mod voit astfel de informatii", a mai spus acesta.
Relatiile dintre SUA si Turcia, deteriorate oricum in urma loviturii de stat de anul trecut, sunt acum la un punct critic, dupa ce Washingtonul a decis sa sprijine miscarea kurda YPG in lupta impotriva Statului Islamic.
Ankara vede in YPG o ramura a miscarii rebele kurde de pe teritoriul sau, PKK, definita ca grupare terorista, si se teme ca eforturile kurzilor de a forma un stat independent i-ar putea afecta integritatea teritoriala.
Luna trecuta, Washingtonul a decis sa sprijine cu arme kurzii din Siria care lupta impotriva ISIL, masura ca a starnit un val de... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 06:12
Lipsa unui acord comercial intre UE si Statele Unite ar putea avantaja Turcia in dezvoltarea relatiilor comerciale cu Washingtonul, sustin delegatii care il insotesc pe presedintele Recep Erdogan in vizita sa oficiala in SUA.
In principiu, discutiile dintre Erdogan si Trump sunt pe teme de securitate in Orientul Mijlociu, dar Ankara nu vrea sa iroseasca sansa unui posibil acord economic bilateral cu SUA, arata Daily Sabah.
In ultimii sase ani, exporturile turcesti pe piata americana aproape ca s-au dublat, de la 4,2 miliarde de dolari, in 2010, la 8 miliarde de dolari, in cursul anului trecut, dupa cum recunoaste chiar Camera de Comert a Statelor Unite.
In acelasi timp, Turcia si-a redus dependenta de produsele americane, nivelul importurilor coborand de la 14,7 miliarde de dolari in 2011, la 9,4 miliarde in 2016.
"Inca nu am progresat suficient in relatiile economice", au declarat surse diplomatice din ambele tari inainte de intalnirea celor doi sefi de stat. In viziunea oficialilor din cele doua guverne, un prag satisfacator pentru moment ar fi reprezentat de atingerea unei valori de 20 de miliarde de dolari in schimburile comerciale dintre Turcia si SUA.
Insa, relatia comerciala Turcia-Statele Unite s-ar putea dovedi mult mai avantajoasa pentru Ankara, in cazul in care presedintele Trump isi va mentine aceeasi politica de refuz a tratatelor comerciale extinse si preferinta pentru acorduri bilaterale.
Pana acum, administratia Trump a reusit sa retraga... mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 10:21
Vicepresedintele american Mike Pence i-a spus premierului turc Binali Yildirim ca Washingtonul vrea un nou start in relatiile dintre cele doua tari, au declarat surse de la biroul lui Yildirim, in conditiile in care relatiile dintre Turcia si SUA s-au deteriorat in timpul administratiei Obama, relateaza Reuters.
Pence si Yildirim s-au intalnit in marja Conferintei pentru Securitate de la Munchen, Germania, si au discutat despre imbunatatirea relatiilor, intensificarea cooperarii in lupta impotriva terorismului si necesitatea de a colabora pentru a gasi o solutie permanenta pentru Siria.
Yildirim i-a spus lui Pence ca, daca SUA ar lua masuri pentru a indeplini cererile Turciei privindu-l pe Fethullah Gulen, clericul care traieste in Statele Unite si pe care Ankara il acuza pentru tentativa esuata de lovitura de stat din luna iulie, acest lucru ar deschide calea pentru un nou inceput in relatii.
Relatiile dintre SUA si Turcia - care are a doua armata ca marime din NATO si este un aliat-cheie in lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic in Siria si Irak - s-au deteriorat semnificativ dupa tentativa de puci.
Pe langa refuzul de a-l extrada pe Gulen, Ankara a fost nemultumita si de faptul ca SUA sustin o militie kurda care lupta impotriva Statului Islamic in Siria. Turcia considera gruparea o extensie a separatistilor PKK, care lupta de trei decenii impotriva fortelor Ankarei pentru autonomia regiunii Kurdistan.
Erdogan crede ca relatiile se vor... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2017, ora 14:34
Detensionarea relatiilor dintre Moscova si Ankara pare sa aduca beneficii pentru economia turca, nivelul exporturilor crescand neasteptat de rapid in prima luna a acestui an.
Alianta politica incheiata de Putin si Erdogan pe tema conflictului sirian a avut ca efect o crestere cu 57% a exporturilor turcesti in Rusia, dupa cum sustin reprezentantii unei asociatii comerciale de la Ankara, citati de IB Times.
In total, luna ianuarie a adus o crestere de 15 procente a exporturilor de marfuri din Turcia, in vreme ce relatia comerciala cu Rusia a dus la ridicarea cu 57% a nivelului de marfuri exportate pe aceasta piata, impulsul fiind considerat cel mai puternic din ultimii patru ani, sustine Asociatia Exportatorilor din Turcia intr-un comunicat de presa.
"Asteptam o crestere a preturilor la petrol si materii prime, ca si o reducere a pierderilor in relatia de export cu Rusia", afirma Mehmet Buyukeksi, presedintele asociatiei.
Dupa o perioada de inghet al relatiilor dintre cele doua tari, survenita in urma doborarii unui avion miltar rusesc la granita cu Siria, presedintii Vladimir Putin si Recep Erdogan par sa fi ajuns la un compromis in ceea ce priveste detensionarea legaturilor dintre Moscova si Ankara.
Insa, pentru profesorul de jurnalism Mohamad Bazzi, de la Universitatea din New York, noua legatura dintre Ankara si Moscova evolueaza dincolo de simplele efecte ale relatiilor comerciale dintre cele doua tari.
"Prin flirtul cu Rusia, guvernul Erdogan... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 13:34
1Turcii ar putea sa cumpere rachete antiaeriene din Rusia, dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, aceleasi rachete care acum trei ani erau considerate de Erdogan prea scumpe.
Analiza ofertelor depuse in 2013 pentru sistemul defensiv antiaerian al Turciei a dat castig de cauza unei companii din China, China Precision Manufacturing Import-Export Corporation (CPMIEC), care a prezentat un pret de 3,44 miliarde de dolari, arata Defense News.
In cursa mai erau inscrise companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Eurosam, dar si o firma din Rusia, a carei oferta fost descalificata din start, oficialii de la Ankara explicand ca varianta de pret prezentata de rusi era dubla fata de cea mai convenabila oferta.
Intr-un final, in noiembrie 2015, Turcia a renuntat la negocierile purtate cu partea chineza, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu infrastructura NATO.
Solutia de avarie a constat in incredintarea contractului catre doi producatori autohtoni: Rocketsan si Aselsan.
In acelasi timp insa, Ankara a continuat sa negocieze cu producatorii de armament din SUA si Europa.
Dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, ocazie cu care s-a semnat si acordul TurkStream, iata ca aceeasi companie din Rusia a fost invitata sa participe la licitatia din care a fost data afara acum trei ani.
Problema compatibilitatii sistemelor de rachete rusesti cu restul infrastructurii defensive NATO ramane insa una importanta.
Expertii sustin ca selectarea unui sistem aerian... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:32
1Washingtonul risca sa-si piarda unul dintre cei mai importanti aliati din zona Orientului Mijlociu, in urma tentativei de lovitura de stat din Turcia. Relatiile militare dintre cei doi aliati din NATO au fost reduse in ultimele zile la cota de avarie.
Apele s-au tulburat in relatia SUA-Turcia, primul semn in acest sens fiind absenta ministrului turc al Apararii, Fikri Isik, de la intalnirea organizata de omologul sau american, Ashton Carter, pe tema ofensivei impotriva Statului Islamic, anunta Defense News.
Absenta vizibila
Secretarul Apararii din SUA va discuta la baza Andrews din Maryland cu alti reprezentanti ai fortelor aliate implicate in coalitia impotriva Statului Islamic rezultalele obtinute in cursul celor 2 ani de operatiuni din Siria si Irak.
Ministrul Isik nu va fi prezent insa, in ciuda faptului ca Turca gazduieste centrul de comanda aeriana al operatiunii in baza NATO de la Incirlik.
Racirea relatiilor dintre Statele Unite si Turcia s-a observat si in cadrul discutiilor telefonice dintre comandantii militari americani si reprezentantii Ankarei purtate dupa tentativa de lovitura de stat. Acestea par sa se fi axat doar pe chestiuni legate de logistica.
"Am discutat mai mult despre zborurile efectuate de la Incirlik si pe recuperarea aeronavelor noastre aflate acolo. Baza este operationala. Ne-am concentrat pe probleme de siguranta si securitate", a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.
Declansarea revoltei din Turcia a... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 13:08