Legaturile dintre Rusia si Turcia si-au reluat cursul normal, a declarat luni presedintele rus Vladimir Putin in cadrul unei intrevederi cu omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan, in orasul rus Soci.
"Vreau sa notez, la inceputul intalnirii noastre, ca relatiile bilaterale pot fi considerate practic pe deplin restabilite", a spus Putin.
Relatiile dintre Rusia si Turcia au fost afectate in noiembrie 2015, dupa ce aviatia militara turca a doborat un avion de lupta al Rusiei langa granita cu Siria. Incepand din 2016, Putin si Erdogan au militat pentru repararea legaturilor dintre cele doua state.
Vladimir Putin a declarat ca formatul discutiilor de la Astana a creat conditiile necesare pentru interventia ONU cu scopul de a proteja refugiatii sirieni, iar Rusia va continua sa colaboreze cu Turcia pentru a contribui la rezolvarea crizei.
"Pe fondul realizarilor in lupta impotriva terorismului, presedintele (Erdogan, n.red.) si cu mine consideram ca este necesar sa intensificam eforturile comune pentru a asigura normalizarea pe termen lung in tara respectiva... in primul rand pentru a promova procesul de reglementare politica si de asistenta pentru sirieni in perioada de reconstructie post-conflict. Nivelul violentelor (in Siria, n.red.) a scazut in mod evident, fiind create conditii favorabile pentru promovarea dialogului intra-sirian sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite", a spus Putin.
Discutia dintre cei doi lideri s-a concentrat pe relatiile economice... mai mult
Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 08:04
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca afirmatia referitoare la axa Rusia-Turcia-Iran, rostita cu o zi inainte de consilierul pe securitate Ion Oprisor in numele Administratiei Prezidentiale, va trebui explicata tot de acesta.
Mesajul a fost catalogat drept o gafa de catre analistii politici, relateaza Digi24.
El a fost transmis luni, in deschiderea programului "Securitate in Regiunea Marii Negre" la care presedintele a fost reprezentat de Ion Oprisor, consilierul prezidential pe probleme de securitate nationala.
"Actualul context international releva agravarea unor amenintari complexe si dinamice la adresa stabilitatii regiunii extinse a Marii Negre. (...) Arealul reprezinta o frontiera maritima a Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene, dar, in acelasi timp, un coridor de acces strategic spre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, tablou complicat suplimentar de axa Rusia-Turcia-Iran", a declarat Ion Oprisor, in numele presedintelui Romaniei.
Intrebat marti de jurnalisti despre axa mentionata de Oprisor, presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa comenteze.
"O sa va explice domnul consilier Oprisor ce a vrut sa spuna cu acea axa", a afirmat seful statului.
UPDATE 22:34 - Administratia Prezidentiala a transmis, ulterior, ca nu s-a schimbat pozitia oficiala a Romaniei in ce priveste relatia cu Turcia, iar acest lucru a fost transmis chiar de Oprisor, in aceeasi zi, ambasadorului turc Osman Koray Ertas.
In ce priveste mesajul initial, de... mai mult
Marti, 30 Mai 2017, ora 22:34
Luna februarie ii va aduce din nou fata in fata pe Recep Erdogan si Vladimir Putin, in contextul unui intalniri la nivel inalt din calendarul Inaltului Consiliu de Cooperare Turcia-Rusia.
Surse diplomatice au declarat pentru cotidianul Daily Sabah ca liderul de la Ankara spera sa obtina cat mai rapid o revigorare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari, dar si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci care calatoresc in Rusia.
Dupa dezghetarea relatiilor diplomatice dintre Ankara si Moscova, relatia ruso-turca a parut sa fie dictata mai mult de interese politice ale celor doi lideri de stat, reluarea schimburilor comerciale fiind inca tinuta in frau de Rusia, dupa sanctiunile impuse in urma doborarii unui avion rusesc la granita cu Siria.
Sursele consultate de de jurnalistii turci au aratat ca ridicarea sanctiunilor evolueaza gradual, Kremlinul incercand sa obtina din noua relatie cat mai multe avantaje pe plan geopolitic.
Doar 80 de companii din Turcia au beneficiat de ridicarea sanctiunilor la export pe piata din Rusia, autoritatile de la Moscova invocand in continuare pretextul neindeplinirii conditiilor de siguranta sanitara a unor produse alimentare de provenienta turceasca.
A doua problema, cea a liberalizarii vizelor pentru turistii veniti din Turcia, este una delicata, tara fiind frecvent tinta atacurilor gruparilor teroriste, lucru care starneste nelinistea Moscovei.
"Liberalizarea vizelor intre Rusia si Turcia este o speranta... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:51
Intentia liderilor europeni de a crea un comandament militar propriu al blocului comunitar este privita cu scepticism de catre reprezentanii NATO, care avertizeaza ca acest organism militar nu trebuie sa constituie o alternative la Alianta Nord Atlantica.
"O aparare europeana puternica va fi benefica pentru Uniunea Europeana, Europa si NATO. Trebuie sa fim siguri ca acest proiect nu se transforma intr-un duplicat al structurilor NATO si ca va fi complementar Aliantei", a mentionat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Defense News.
Concurenta neloiala
Varianta unui centru de comanda militar al Uniunii a fost avansata de ministrii Apararii din Italia, Germania si Franta, ca raspuns la provocarile de securitate existente in acest moment in regiune.
Cu toate acestea, liderii NATO sunt circumspecti privind tendinta europenilor de a coagula puterea defensiva a tarilor din blocul comunitar.
"Inca avem deficiente in capacitatea noastra de aparare si centralizarea fortei defensive din UE ar putea reprezenta un punct de sprijin pentru NATO. Vedem in aceasta initiativa un mod de a ne sprijini reciproc.
Sigur vom urmari cu atentie acest proces si vom ajuta pe cat posibil la cresterea acestor capacitati pentru a evita duplicarea structurilor NATO si crearea unei competitii intre noi, care ar fi o abordare nesanatoasa", a explicat generalul Petr Pavel, seful comitetului militar al NATO.
Reprezentantul NATO a lasat sa se inteleaga ca teama de aparitia... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 16:29
Turcii ar putea sa cumpere rachete antiaeriene din Rusia, dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, aceleasi rachete care acum trei ani erau considerate de Erdogan prea scumpe.
Analiza ofertelor depuse in 2013 pentru sistemul defensiv antiaerian al Turciei a dat castig de cauza unei companii din China, China Precision Manufacturing Import-Export Corporation (CPMIEC), care a prezentat un pret de 3,44 miliarde de dolari, arata Defense News.
In cursa mai erau inscrise companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Eurosam, dar si o firma din Rusia, a carei oferta fost descalificata din start, oficialii de la Ankara explicand ca varianta de pret prezentata de rusi era dubla fata de cea mai convenabila oferta.
Intr-un final, in noiembrie 2015, Turcia a renuntat la negocierile purtate cu partea chineza, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu infrastructura NATO.
Solutia de avarie a constat in incredintarea contractului catre doi producatori autohtoni: Rocketsan si Aselsan.
In acelasi timp insa, Ankara a continuat sa negocieze cu producatorii de armament din SUA si Europa.
Dupa vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, ocazie cu care s-a semnat si acordul TurkStream, iata ca aceeasi companie din Rusia a fost invitata sa participe la licitatia din care a fost data afara acum trei ani.
Problema compatibilitatii sistemelor de rachete rusesti cu restul infrastructurii defensive NATO ramane insa una importanta.
Expertii sustin ca selectarea unui sistem aerian... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2016, ora 12:32
1Dezghetul survenit in relatiile dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan complica destul de mult planurile puterilor occidentale de a echilibra raportul de forte din Orientul Mijlociu si Europa de Est.
Intalnirea de la Sankt Petersburg a celor doi sefi de stat marcheaza o restartare a relatiilor dintre cele doua tari, iar evolutia Turciei de acum inainte este cea care da frisoane liderilor politici din Vest, remarca New York Times.
Ca inainte de criza
Pana la doborarea avionului militar rusesc de catre aviatia turca, pe 24 noiembrie, cele doua tari intretineau relatii economice si politice stranse, in ciuda apartenentei Turciei la Alianta Nord-Atlantica.
Valoarea schimburilor comerciale din 2015 a fost estimata la 23,5 miliarde de dolari, cu gazul rusesc livrat Ankarei avand o influenta destul de mare in atingerea acestui volum.
Sapte luni de inghet in relatiile dintre Moscova si Ankara au coborat stacheta schimburilor comerciale intre cele doua tari cu 43%, embargoul impus de Moscova pentru marfurile alimentare din Turcia si pentru turisti aducand pierderi semnificative in economia turca.
Exporturile Turciei catre Rusia au atins doar 737 milioane dolari in primul semestru al acestui an, inregistrand o scadere de 60,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in vreme ce industria turistica a pierdut, in aceeasi perioadam, aproximativ 900 de milioane de dolari numai din absenta turistilor rusi in statiunile turcesti de la Mediterana si Egee.
Acum, cei... mai mult
Miercuri, 10 August 2016, ora 14:22
Conversatia telefonica dintre presedintii Rusiei si Turciei, prima dupa incidentul militar in care aviatia turca a doborat un bombardier rus la granita cu Siria, a durat 45 de minute, timp in care relatiile dintre Moscova si Ankara au dat semne de ameliorare.
Noua relatie nu vine fara costuri pentru Erdogan, surse din interiorul Kremlinului dezvaluind ca Rusia asteapta compensatii financiare pentru incidentul din noiembrie 2015.
Pana atunci, Moscova arata un prim semn de bunavointa si le permite turistilor rusi sa revina pe plajele turcesti, anunta agentia TASS.
Costul impacarii
Revenirea la relatii normale cu Rusia i-ar putea costa scump pe oficialii de la Ankara, purtatorul de cuvant al Kremlinului anuntand, in timpul discutiei dintre cei doi sefi de stat, ca Vladimir Putin asteapta sa vada care sunt semnalele date de omologul sau turc pentru a putea ridica si problema compensatiilor pe care Moscova le va cere pentru doborarea avionului militar in 24 noiembrie, informeaza TASS.
Pe de alta parte, cu doar o zi inainte, premierul turc Binali Yildirim a avut o remarca menita a lasa de inteles ca Ankara nici nu ia in calcul acordarea unor despagubiri pentru incidentul petrecut la sfarsitul anului trecut.
Discutiile par sa fi evoluat cat de cat multumitor pentru partea rusa, dupa incheierea conversatiei cu Recep Erdogan, liderul de la Kremlin convocand guvernul in sedinta de urgenta.
"In privinta relatiilor bilaterale, as vrea sa incep cu chestiunea legata... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:18
Deznodamant neasteptat al crizei dintre Ankara si Moscova, dupa doborarea unui avion militar rusesc de catre aviatia NATO a Turciei pe 24 noiembrie 2015: potrivit purtatorului de cuvant de la Kremlin, Dimitry Peskov, presedintele Recep Erdogan i-a scris omologului sau Vladimir Putin pentru a-si cere scuze.
"Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit un mesaj de la presedintele Erdogan, in acesta liderul turc exprimandu-si disponibilitatea de a rezolva situatia privind doborarea avionului rusesc care opera pe frontul din Siria. In mesajul sau, seful statului turc a oferit condoleante familiei militarului decedat in incident si a spus: 'Imi pare rau'", a anuntat Peskov, citat de agentia TASS.
Reprezentantul Kremlinului sustine ca Recep Erdogan a adaugat in mesaj si faptul ca o investigatie este in curs, aceasta fiind indreptata impotriva cetatenilor turci care pot fi asociati cu moartea pilotului rus (unul dintre cei doi care s-au catapultat, dar care a fost ucis la sol de rebeli - n.red.).
Incidentul care s-a petrecut in urma cu mai bine de 7 luni a inghetat schimburile comerciale si relatiile diplomatice dintre cele doua state, ambele tabere avand de suferit.
Vladimir Putin a cerut in repetate randuri ca oficialii de la Ankara sa isi ceara scuze pentru doborarea avionului militar, dar pana acum acest lucru parea improbabil. mai mult
Luni, 27 Iunie 2016, ora 17:56
Ministerul turc al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul rus la Ankara in legatura cu proteste vizand misiuni si afaceri turcesti in Rusia, dupa doborarea bombardierului rus de catre fortele aeriene turce.
Diplomatia turca a anuntat intr-un comunicat ca si-a exprimat, joi, nemultumirea fata de incidentul "inacceptabil", dar si fata de o serie de incidente vizand firme turcesti in Rusia, relateaza AP.
Birouri au fost vizate de "atacuri" deghizate sub forma de proteste, denunta ministerul in comunicat.
Avion rusesc doborat de Turcia: Rusia ataca teritoriile rebele. Ambasada turca de la Moscova, atacata cu pietre (Video)Turcia face primul pas spre impacarea cu PutinTurcia da ...citeste mai departe despre "Turcia, prima decizie oficiala dupa ce ambasada de la Moscova a fost atacata" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 09:22