Apropierea dintre Moscova si Beijing, rezultata pe fondul racirii relatiilor dintre Rusia si Occident, a dus la incheierea unor contracte de livrare de tehnica militara din partea rusa care in urma cu doar cativa ani ar fi parut inimaginabile.
Astfel, in 2015, oficialii de la Beijing au anuntat ca au semnat un contract de 2 miliarde dolari cu Rusia pentru livrarea a 24 de multirol Suhoi Su-35, iar cele mai noi rapoarte ale agentiilor de informatii occidentale arata ca acest contract a fost partial onorat la finalul anului trecut, anunta IB Times.
Conform informatiilor, liderii militari de la Beijing ar fi dispus ca avioanele rusesti sa fie pozitionate in baza aeriana Suixi, din provincial Guangdong, o locatie aflata in apropierea zonei disputate de China si alte 5 state din Marea Chinei de Sud.
Su-35 este cel mai performant avion de lupta de care Rusia dispune in acest moment, dar presa de stat de la Beijing sustine ca, odata cu realizarea primului avion "invizibil" al Chinei, J-20, multirolul rusesc isi va pierde din valoare, fapt pentru care guvernul chinez ar dori sa rezilieze contractul.
Vreme de mai multi ani, China a incercat sa tina pasul cu tehnica de lupta din alte tari, in materie de aeronave, produsele indigene J-20, J-10 si J-15 trecand peste nivelul mediu al altor avioane de lupta, dar ramanand tributare tehnologiei livrate de Moscova, cum ar fi propulsorul Saturn AL-31 de generatie mai veche.
Unul dintre analistii si istoricii specializati in... mai mult
Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:57
Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Fortele navale ale Chinei si Rusiei vor desfasura ample exercitii militare in Marea Chinei de Sud, saptamana aceasta, a anuntat site-ul oficial al marinei chineze.
Operatiunea "Joint Sea-2016" va include nave de suprafata, submarine, formatii aeriene si trupe, locul de desfasurare al acesteia fiind in apele asupra carora Beijingul ridica pretentii teritoriale in detrimentul altor 5 state vecine, informeaza IB Times.
Conform oficialilor chinezi, aceasta va fi cea mai mare operatiune comuna a celor doua forte navale de pana in prezent. Exercitiile includ tactici defensive pe mare si pe uscat, lupta pe mare, dar si cucerirea unor insule de la inamici.
China a precizat in luna iulie ca acest exercitiu militar este o operatiune de rutina in cadrul programului de pregatire a trupelor sale, nefiind indreptat impotriva vreunei tari.
In aceeasi luna, Curtea Internationala de la Haga a respins pretentiile teritoriale ale Beijingului in regiune, intr-o zona disputata intre China si Filipine.
China revendica aproximativ 80% din suprafata Marii Chinei de Sud, aceasta incluzand si un culoar comercial maritim care insumeaza transporturi de aproximativ 5.000 miliarde dolari anual.
Brunei, Vietnam, Malaezia, Taiwan si Filipine reclama suprafete din portiunea asupra careia Beijingul invoca drepturi istorice.
Rusia si China fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, iar politica lor expansionista din ultima perioada a cimentat relatiile militare dintre cele doua tari,... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 14:33
Orientarea inspre Est a Rusiei a inceput in 2014, dupa ce politica agresiva a Kremlinului in relatia cu Ucraina a atras sanctiuni economice din partea Occidentului.
Prezentata prima data ca o relatie comerciala intre cele doua mari tari din grupul BRICS, legatura Rusia-China pare mai mult o alianta politica decat una comerciala, afacerile majore nefiind punctul forte dintre cele doua state, arata CNBC.
Retorica politica
Substanta economica din relatia Moscova-Beijing este destul de diluata, adevaratul liant fiind de ordin politic, cred analistii consultati de postul american.
"In ultimii ani, China a devenit, ce-i drept, o piata de export pentru marfurile rusesti, dar nivelul acestora nu depaseste, totusi, 10 procente din totalul exporturilor din Rusia, avand un impact mai redus decat cel al pietei europene", arata William Jackson, economist pentru piete emergente la Capital Economics.
De cealalta parte, China exporta doar 2% din marfurile sale pe piata din Rusia. Un produs usor vandabil pare energia, rusii livrand zilnic 50.000 de barili de petrol prin oleoductele care merg spre China.
Alte marfuri cautate de chinezi sunt minereurile metalifere si carbunele, sustine Chris Weafer, analist Macro Advisory. Iar aici se cam opreste relatia comerciala dintre cele doua tari.
Politic, in schimb, cele doua state impartasesc destul de multe puncte comune, dar chiar si asa, structura sociala din Rusia si China, precum si celebra lipsa de incredere existenta... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:16
1Alianta economica dintre Rusia si China pare sa functioneze doar pe hartie. Ultimele date publicate de Administratia Vamala a Chinei arata ca, in luna august, nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a scazut cu aproape o treime.
Fata de luna august a anului trecut trecut, nivel schimburilor comerciale dintre Rusia si China a inregistrat o scadere cu 32,6 procente, valoarea acestora fiind de doar 6,13 miliarde dolari, anunta agentia TASS.
Conform raportului Adinistratiei Vamale de la Beijing, exporturile din China catre Rusia s-au diminuat cu 37, 6%, avand o valoare de 3,631 miliarde dolari, in timp ce Rusia a reusit sa exporte produse de doar 2,499 miliarde dolari, cu 23,8% mai putin decat in urma cu un an.
Aceeasi situatie se observa si in evolutia schimburilor comerciale din primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, acestea fiind in scadere cu 29,5%, pana la valoarea de 43,814 miliarde dolari.
China a exportat cu 36,3% mai putina marfa in Rusia, valoare fiind de 21,628 miliarde dolari, in timp ce importurile de marfuri rusesti au fost cu 21,2% mai reduse decat in primele 7 luni ale anului trecut, inregistrand o valoare de 22,187 miliarde dolari. mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:21
1Relatia dintre Rusia si China nu e la fel de stransa pe cat si-ar fi dorit liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
"China a scos Rusia la o intalnire, iar apoi nu i-a mai dat telefon" - asa descrie CNN Money relatia dintre cele doua tari.
Kremlinul si-a intors privirea catre vecinii asiatici, anul trecut, dupa ce Occidentul a decis sa impuna sanctiuni pentru implicarea in conflictul din Ucraina.
Insa planul lui Vladimir Putin nu a dat roade, sustine sursa citata.
Incetinirea cresterii economice a Chinei a ingreunat indeplinirea promisiunilor facute Rusiei, in timp ce investitorii din tara asiatica sunt speriati de criza din statul vecin.
Dar Vladimir Putin nu renunta si spera ca va primi o a doua sansa. El se afla in aceasta saptamana in vizita in China, impreuna cu mai multi oficiali si oameni de afaceri.
Rusia si China, din nou frati? Cat de mult s-au strans legaturile si ce rol joaca Ucraina
Dar iata ce obstacole intampina:
Comertul
Putin s-a laudat anul ...citeste mai departe despre "Chinezii fac nazuri cu Rusia si nu vor sa fie prieteni cu beneficii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 11:48
Rusia si China au consolidat noul pol de putere reprezentat de umbrela Shanghai Coopertion Organization (SCO), recentul summit de la Ufa, din extremul orient rus, atragand ca membri India si Pakistanul, pe langa Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan si Kirghizstan.
Practic, jumatate din populatia globului este incorporata acum in ceea ce analistii politici vad un nou bloc estic menit sa conteste influenta Occidentului in rasaritul Europei si Asia, arata revista Newsweek.
Turcii ar vrea si ei
SCO a fost infiintat inca din 1996, dar abia in ultimii ani a inceput sa se afirme ca un bloc politico-economico-militar capabil sa respinga influenta Occidentului.
Pentru unii lideri, SCO este un club atat de select incat apartenenta la acesta te poate face sa lasi deoparte orice cooperare cu Europa. Cel putin, aceasta a fost reactia presedintelui turc Recep Erdogan in 2013.
"Daca ne integram in SCO putem uita de UE. SCO este mai bun, mai puternic. India vrea sa se alature, Pakistanul la fel. Daca suntem acceptati, toti o sa intram in SCO", a declarat Erdogan in urma cu doi ani, in timpul unei vizite in Rusia.
In ciuda admiratiei nemarginite, Ankara nu a fost invitata pana acum sa se alature noului pol de putere politico-militara, in parte si datorita insecuritatii aparute la granita dintre Turcia si Siria, dar si a statutului de membru NATO al tarii.
In schimb, India si Pakistanul, desi rivale, au intrat in acelasi timp in sfera de influenta ruso-chineza.
Control... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 14:57
4Summit-ul tarilor membre BRICS, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, gazduit de orasul rusesc Ufa, intre 8-10 iulie, le da prilejul sefilor de stat din Rusia si China sa puna la cale detaliile unei cooperari economice mai intense intre cele doua tari.
Vladimir Putin si Xi Jinping si-au programat o intalnire in care predomina temele economice, dar care nu va evita si discutiile referitoare la provocarile globale si regionale ridicate de criza economica si cele de securitate, arata agentia Sputnik News.
O noua forma de cooperare
"Xi Jinping si Vladimir Putin vor discuta, cu siguranta, dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre China si Rusia, dar vor schimba opinii si despre diverse alte teme de interes global sau regional", a declarat ministrul adjunct de Externe al Chinei, Chen Gopin.
Relatiile dintre China si Rusia sunt descrise de diplomatul chinez drept "o noua forma de cooperare intre puterile globale" si, in niciun caz, o alianta indreptata impotriva unui tert stat.
Din punctul de vedere al lui Chen, China si Rusia au un rol important in asigurarea unui climat de stabilitate, prin deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU.
In iunie, Putin afirma ca se asteapta ca nivel schimburilor bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la 200 miliarde de dolari in viitorul apropiat.
In paralel cu summit-ul BRICS, Ufa este si gazda reuniunii Organizatiei de Cooperare Shanghai, o alianta politica, economica si militara formata din China,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:26
2Turneul eurasiatic al presedintelui chinez Xi Jinping, cu o oprire de trei zile la Moscova, are ca scop cimentarea parteneriatului dintre Rusia si China sub forma unei aliante militare.
Observatorii internationali sunt de parere ca aceasta miscare are ca scop crearea unui front comun in fata parteneriatului strategic mentinut pe flancul Asiatic de Statele Unite si Japonia, arata publicatia Business Insider.
Parada de forte
Presedintele chinez a inclus Rusia pe lista destinatiilor sale din cadrul turneului eurasiatic alaturi de Kazahstan si Belarus.
Cel mai probabil, la Moscova vor fi puse la punct detaliile cooperarii in privinta importurilor de gaz ale Chinei de pe piata din Rusia, cooperarea in domeniul aviatiei si proiectul "Drumul Matasii", prin care China vrea sa dezvolte infrastructura de transport si energetica intre Asia si Europa.
Insa, punctul principal in programul oficial al presedintelui Xi ramane participarea la parada aniversara din Piata Rosie.
Evenimentul de pe 9 mai va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva nazismului, un bun pretext pentru transformarea parteneriatului militar dintre cele doua tari intr-o alianta de facto.
Ministrul Apararii din China a anuntat ca fortele navale ale celor doua state vor efectua luna aceasta un exercitiu comun in Mediterana.
In total, noua vase militare vor fi implicate, printre care si fregatele anti-piraterie care patruleaza coasta Somaliei.
Desi oficialul de la Beijing a negat... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 16:34