Premierul japonez, Shinzo Abe, in declaratia sa de la Palatul Cotroceni a evidentiat si relatia economica dintre cele doua tari, spunand ca tara sa se implica "cu toata daruirea" in proiectele de infrastructura din Romania.
"Axa centrala pentru consolidarea relatiilor dintre tarile noastre este constituita, desigur, de domeniul economic. De aceea, in aceasta vizita in Romania sunt insotit de liderii celor mai importante companii si intreprinderi japoneze. Pentru economia Romaniei, subiectul cel mai important este, fara indoiala, consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implica cu toata daruirea in planul de realizare a accesului rapid dintre Bucuresti si Aeroportul International 'Henri Coanda', prin construirea Magistralei 6", a declarat premierul Abe.
Seful Guvernului de la Tokyo se afla intr-un turneu in Europa Centrala si de Est care cuprinde si Bulgaria, Serbia si Romania. Marti dupa amiaza, Shinzo Abe a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Premierul Abe avea programata si o intalnire cu Mihai Tudose, insa dupa demisia acestuia intalnirea a fost anulata. Shinzo Abe a mers, in schimb, la Muzeul Satului.
In aceste conditii, la Palatul Victoria a mers o delegatie condusa de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, seful misiunii economice care s-a intalnit cu viceprim-ministrul Paul Stanescu.
"Aprofundarea relatiilor romano-nipone reprezinta o prioritate a componentei de politica externa din... mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 19:14
In a doua jumatate a anilor '90 o conjunctura interesanta in care se afla Romania a adus speranta unei relatii consistente intre Tokyo si Bucuresti, dar totul s-a sfarsit, in 2006, chiar inainte de aderarea la Uniunea Europeana.
Inceputul anilor '80 situa Romania la un nivel ridicat al datoriilor (peste 9 miliarde de dolari) si fara surse valutare, ca urmare a efectelor crizei globale, cauzata de pretul titeiului; marile banci de pe Wall Street, (cei mai importanti dintre finantatori) au sperat ca Ceausescu sa nu declare "default" (adica incapacitate de plata), ci sa ajunga la o intelegere privind restructurarea datoriilor si prelungirea scadentelor de plata.
Pentru Ceausescu nu a existat o astfel de optiune si a preferat sa declare "default", pentru a nu se afla "la mana bancherilor". Astfel, Romania a intrat intr-un regim de plata accelerata a datoriilor, pana in 1989.
Bancherii de pe Wall Street nu au uitat nebunia Romaniei lui Ceausescu si, formal, Romania a avut dificultati uriase sa isi reia finantarea dupa 1989, desi la sfarsitul anului 1989, cand a cazut regimul comunist, la BNR in rezerva era un plus de doua miliarde de dolari (Romania era atractiva la finantare, adica).
Numai ca nimeni nu voia sa riste un nou imprumut acordat unei astfel de tari. Singura posibilitate de finantare pentru Romania era extrem de dureroasa si presupunea incheierea unui acord stand-by cu FMI, care sa "certifice" pentru investitorii privati faptul ca Bucurestiul isi... mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 12:33
Romania este o tara cu "potential urias" mai ales in energie si resurse umane, iar comaniile nipone care au investit pe plan local sunt multumite de rezultate. Totusi, Romania nu a depasit perioada de tranzitie in anumite domenii si trebuie sa avem "rabdare", transmite ambasadorul Japoniei, Keiji Yamamoto, care estimeaza ca tara noastra va deveni mai prospera abia in zece ani.
Totusi, companiile nipone sunt multumite de piata locala si intentioneaza sa se extinda. "In mod special pe planul parteneriatului economic, vedem rezultate bune ale investitiilor japoneze in Romania. In urma cu 15 ani, firmele japoneze au inceput sa investeasca in fabrici romanesti. Astazi functioneaza 25 de companii manufacturiere cu 42 de fabrici in Romania si asigura loc de munca pentru 32.000 de romani. Pot sa va spun ca aceste companii japoneze au rezultate bune in Romania si proiecteaza extinderea capacitatii lor de productie", a declarat oficialul, citat de Ziare.com.
Ambasadorului Japoniei in Romania a mai discutat despre "potentialul urias" al tarii noastre in domenii precum cel energetic si cel al resurselor umane, insa a remarcat ca aceasta se afla inca in faza de tranzitie.
"Cred ca Romania are un potential urias. Este parerea tuturor colegilor mei ambasadori, de exemplu in energie, in resurse umane. Cred ca si dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania este inca in faza de tranzitie. Am discutat cu colegii mei mai tineri, si ei cred ca peste 10 ani, Romania va fi mai prospera.... mai mult
Duminica, 07 Iulie 2013, ora 12:07
Intensificarea relatiilor cu economiile asiatice este prioritatea pentru 2012, an in care Romania se va concentra pe valorificarea potentialului relatiilor cu Japonia si Coreea de Sud, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.
In urmatoarea perioada, o alta prioritate este reintarirea relatiilor cu Federatia Rusa. Romania doreste sa consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea relatiilor de cooperare, in spiritul unui dialog deschis european care sa tina cont atat de interesul national cat si de interesul fiecarui stat, potrivit sefului statului.
Printre prioritatile anului 2012 se numara si implicarea in sprijinul proceselor de transformare financiara in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, a mai declarat acesta.
"Politica externa a Romaniei va rezerva si in acest an un loc special relatiei cu China, care se fondeaza pe o lunga traditie de cooperare in plan politic, economic si cultural. Am toata increderea ca anul 2012 va permite consemnarea unor proiecte importante in special de natura economica, in contextul aplicarii intelegerilor stabilite in dialogul bilateral la nivel inalt si la cel mai inalt nivel. 2011 a marcat de asemenea o intensificare a relatiilor noastre cu principalele economii asiatice, in 2012 ne vom concentra pe dezvoltarea de actiuni comune pentru valorificarea potentialului care se inregistreaza in raporturile Romaniei cu Japonia si Coreea de Sud", a spus presedintele
Relatia cu China in 2011
Traian... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:45
"China nu a fost un <<rise and fall>>. Ea lucreaza la scara mileniilor. Imparatul ei se numeste Partidul Comunist. Intotdeauna a avut nevoie de un imparat. China nu va fi daramata de nimeni din afara. (…) Este un fenomen absolut inexorabil, pe care America nu-l mai poate controla", a declarat pentru Bloombiz.ro analistul financiar Ilie Serbanescu."Sunt tendinte inexorabile, care se intrevad de mult. Economia lumii este in prag de razboi, indiferent daca ne place sau nu", a declarat pentru Bloombiz.ro analistul financiar Ilie Serbanescu.Potrivit analistului, decaderea Americii a inceput de mult.
"A durat 400 de ani de cand a inceput sa decada Imperiul Roman. Acum timpurile sunt mai dinamice, va dura mai putin. Este un fenomen absolut inexorabil, pe care America nu-l mai poate controla", a declarat Ilie Serbanescu.
Capitalismul american este tot un capitalism monopol de stat.
In opinia analistului, capitalismul american a exacerbat rolul nefast si necontrolat al capitalului financiar bancar care a dus la prabusire.
"Totul porneste de la capitalul financiar. Asta a introdus doua aiureli. Una este aceea ca a subminat pana la desfigurare capitalismul insusi in aria financiar-bancara unde sunt unii care fac profituri si plateste intreaga lume.
Capitalul financiar nu vrea sa dea faliment ci sa plateasca intregul popor prin stat. Vine statul, spala grajdurile si pe urma da faliment, cum s-a ajuns in criza datoriilor suverane.
Daca e vorba de o companie, de... mai mult
Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 11:29
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri, la Tg. Mures, ca o cursa Tarom va aduce in tara romanii care vor sa paraseasca Japonia, transmite corespondentul NewsIn. "Deocamdata, organizam o prima cursa Tarom, dar va fi o cursa in regim comercial obisnuit, deci punem la dispozitia romanilor care vor sa plece o cursa Tarom", a declarat ministrul.Baconschi a precizat ca aceasta cursa este pentru cei care au cerut ajutor ambasadei.
"Viata e relativ normala in Japonia, opereaza toate companiile de zbort civile. Ce facem - este organizarea unui charter pentru cel putin o parte dintre romanii care au cerut ambasadei ajutor pentru parasirea Japoniei. Va fi o cursa comerciala ad hoc, organizata pentru ei", a spus seful diplomatiei romane.
Ministrul de Externe a mai afirmat ca Romania este pe lista de asteptare a statelor care ofera ajutor umanitar Japoniei.
"Suntem si noi pe lista statelor care si-au oferit ajutorul umanitar pentru Japonia atat de greu incercata de aceasta serie tragica - un cutremur devastator, urmat de tsunami si de riscul unui accident nuclear.
Suntem pe o lista de asteptare, am convenit cu autoritatile japoneze ca ar fi nevoie de apa, de saci de dormit si alte materiale de acest fel, in momentul in care ne vor da semnalul ca e nevoie, vom transporta in Japonia asemenea ajutoare. Ele sunt in stocul Ministerului Administratiei si Internelor, nu trebuie achizitionate", a conchis ministrul. mai mult
Vineri, 18 Martie 2011, ora 17:48
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca tari precum China, Japonia sau India "au uimit lumea prin performantele lor economice si tehnologice, iar Romania nu poate ramane indiferenta la aceste evolutii", anunta Mediafax."In timp ce spatiul euroatlantic inca se confrunta cu cea mai dura criza economica din ultimele decade, suntem martorii unui avant economic fara precedent pe alte continente, in special in regiunea Asia-Pacific. China, Japonia sau India au uimit lumea prin performantele lor economice si tehnologice, iar Romania nu poate ramane indiferenta la aceste evolutii", a declarat Traian Basescu, la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti.
El a adaugat ca pilonii actiunii Romaniei in Asia vor ramane relatiile parteneriale cu China, Japonia si India si parteneriatul strategic cu Republica Coreea, cu obiectivul consolidarii relatiilor politice si amplificarii cooperarii economice.
"De asemenea, vom continua sa participam activ la dialogul institutional UE-ASEAN si sa contribuim la adoptarea pozitiilor europene asupra unor dosare importante ale continentului, cum a fost cel legat de situatia din Myanmar, programul nuclear nord-coreean sau dosarul iranian, in care sustinem fara rezerve aplicarea rezolutiilor in materie ale Consiliului de Securitate", a mai spus seful statului. mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 15:29
Asociatia Unimpresa Romania impreuna cu Alianta Confederatiilor Patronale din Romania s-au intalnit astazi, in cadrul unui forum economic, pentu a analiza obietivele relatiilor bilaterale si a modalitatilor in care acestea pot fi dezvoltate in continuare. Intalnirea a fost organizata cu ocazia vizitei in Romania a ministrului italian al afacerilor externe, Franco Fratini. Din punct de vedere economic, relatiile bilaterale romano-italiene sunt importane, schimburile comercilale dintre Italia si Romania depasind anul trecut 11,5 miliarde de euro. "Este vorba de o valoare de 1,5 ori mai mare decat schimburile comerciale cu Japonia, de 2 ori mai mare decat cu India si de 0,5 din valorile realizate cu Rusia si China", sustine Stefano Albarosa, presedintele Unimpresa.La 31 decembrie 2008 erau inregistrate in Romania 26.984 societati cu capital italian, cu circa 936 milioane euro capital social, iar in Italia peste 17.000 de societati romanesti.
Parteneriatul public - privat, o masura anticriza
Analizata din punct de vedere macroeconomic, Romania se confrunta cu efectele crizei la nivel UE si mondial, datele neoficiale atestand o reducere a PIB-ului de 6%, un deficit bugetar de 2,7%, mai mare decat cel convenit cu CE/FMI, si o inflatie de 5%. "Consideram ca exista nenumarate resurse, nefolosite inca, ce pot duce la o depasire mai usoara a acestei perioade. Este nevoie de o stimulare mai intensa a domaniilor atractive, agricultura, energie, constructii, prin... mai mult
Marti, 07 Iulie 2009, ora 14:29
Oamenii de afaceri italieni care isi desfasoara activitatea in Romania se tem ca tensiunile din Italia ar putea afecta relatiile economice dintre cele doua tari si iau in calcul pierderea unor oportunitati de afaceri in Romania. "Romania se angajeaza sa lanseze un plan complex de dezvoltare a infrastructurii in toate sectoarele (transporturi, energie, telecomunicatii, agricultura) care, datorita si sumei de peste 23 de miliarde de euro, fonduri comunitare pentru urmatorii 5 ani, ofera o importanta oportunitate de investitii pe care intreprinderile italiene nu isi pot permite sa o piarda, cu atat mai mult intr-o faza de incertitudine profunda legata de criza economica globala. Noi, antreprenorii, cu conostinte si experienta directa in ceea ce priveste dinamica interna a tarii, stim ca guvernul roman ia masuri pentru intarirea structurilor economice si sociale, publice si private si suntem convinsi ca exista toate conditiile pentru ca Romania sa accelereze procesul de reforme, de liberalizare a pietei, eficienta si bine reglementata", se arata intr-un comunicat al patronatului oamenilor de afaceri italieni - Unimpresa Romania.
Tensiunile din Italia au deja efecte la nivelul relatiilor de afaceri dintre romani si italieni, iar in acest sens este absolut necesara exercitarea unor presiuni asupra autoritatilor italiene responsabile, spun la randul lor reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania, se arata in scrisoarea semnata de Unimpresa.
Intre Italia si Romania exista un... mai mult
Luni, 02 Martie 2009, ora 15:53