Volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat, in prima jumatate a acestui an, 16,7 miliarde de euro, ceea ce face ca Germania sa ramana, in continuare, partenerul comercial numarul unu al Romaniei, cu 23% din totalul exporturilor si peste 20% din totalul importurilor tarii noastre, a anuntat, marti, Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
Astfel, importurile din Germania au insumat, in perioada de referinta, 8,6 miliarde de euro, cu 2,5% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, iar exporturile 8,1 miliarde de euro, in crestere cu 3,3% fata de anul precedent.
"Acest lucru arata ca relatiile economice romano-germane evolueaza in continuare pozitiv. Vedem si pe viitor un potential important pentru dezvoltarea acestora si ne dorim, in calitate de reprezentanta oficiala a economiei germane in Romania, sa sustinem activ aceasta evolutie. Consideram foarte importante teme precum formarea profesionala, promovarea oraselor si a regiunilor din Romania, intensificarea colaborarii bilaterale in domeniul tehnologiilor verzi si cresterea competitivitatii companiilor romanesti", declara Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul Director al AHK Romania, citat intr-un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, volumul schimburilor comerciale intre Romania si Germania a insumat astfel 16,7 miliarde de euro, iar cele mai importante grupe de produse in cadrul acestor schimburi sunt: masini si aparate,... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2019, ora 10:53
Orice discutie despre Germania care se poarta in Romania nu poate sa evite un adevar simplu, dar important.
Atunci cand Romania se lupta cu sine insasi pentru a finaliza negocierile de aderare la Uniunea Europeana (2000-2004) si toata intelighentia noastra presupunea o legatura ascunsa germano-rusa cu agenda potrivnica noua, ei bine, atunci, Germania nu ne-a cerut nici sa cumparam doua fregate de la ea, nici sa preluam la datoria publica datoriile de 3 miliarde de dolari de la Sidexul dat lui Mittal, nici sa preluam la datoria publica datorii de peste 1 miliard de dolari de la Dacia cumparata de Renault, nici sa vindem Petrom-ul la pret de dumping impreuna cu rezervele de titei si gaze.
Nu, preaputernica Germanie nu ne-a cerut nimic la schimb pentru a ne accepta in Uniunea Europeana, spre deosebire de toate celelalte viitoare colege de Uniune; pana si polonezii se gasisera sa "sugereze" anumite hotarari ale instantelor de la Galati, numai germanii, nu.
Al doilea lucru important care sta intre noi si ei este situatia complicata a minoritatii germane din tara noastra, a doua cea mai importanta minoritate nationala in 1940 (780.000 oameni inainte de razboi, din care au ramas numai cateva zeci de mii). Desi Romania a fost singura tara estica care nu si-a expulzat germanii dupa razboi (si URSS si Polonia si Cehoslovacia si Iugoslavia au facut-o!), prima taiere masiva a acestui numar s-a petrecut in ianuarie 1945, cand sovieticii au deportat aproximativ 100.000 de... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 16:10
Traim intr-o Europa tensionata si care asteapta rezultate din partea parteneriatului franco-german, dupa alegerea lui Emmanuel Macron ca presedinte al Frantei, spune Dan Dungaciu, subliniind totodata ca Romania trebuie sa aleaga foarte clar, si sa spuna asta, intre parteneriatul cu nucleul dur din UE si grupul de la Visegrad.
Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), afirma ca "Perfidul Albion" face un joc extrem de interesant in contextul negocierilor pentru Brexit, Rusia lanseaza fake-news-uri pentru a-si exacerba puterea, iar Turcia joaca strategic intre America si UE, profitand de faptul ca poate da oricand drumul la "robinetul cu migranti".
In acest context, Romania trebuie sa invete sa ia decizii politice si sa isi gandeasca relatiile cu vecinii, pentru ca UE nu se va extinde prea curand, iar noi vom ramane "estul Vestului". "Alegerile parlamentare de anul viitor ar putea plasa Republica Moldova pe axa de confruntare Moscova-Bucuresti", mai spune Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.
Ce hopuri mai sunt de trecut dupa alegerile prezidentiale din Franta, castigate de proeuropeanul Emmanuel Macron?
Primul hop pe care mai trebuie sa il treaca Franta este cel al alegerilor parlamentare, care vor trebui sa ii ofere presedintelui Macron o majoritate. Sistemul francez este semiprezidential si trebuie gasit un soi de... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 06:40
Fostul premier Dacian Ciolos considera ca Romania va deveni un partener serios si interesant pentru nucleul dur european daca va face ca lucrurile in economie, in administratie, in privinta politicilor sociale sa mearga bine.
Totusi, el precizeaza ca nimeni nu trebuie sa se astepte ca Romania sa devina Germania de pe o zi pe alta si este nevoie sa avem rabdare.
"Vedeti, pe mine, agricultura m-a invatat sa fiu un om practic si rabdator. (...) Eu nu cred ca trebuie sa acceptam un statut de periferie. Ca sa contam, trebuie sa fim in primul rand credibili prin ceea ce facem la noi acasa, sa aratam ca vrem sa mergem pe o cale, indiferent cine vine la guvernare. Si datoram asta, in primul rand, romanilor, nu Uniunii Europene.
Nu cred ca se asteapta cineva ca Romania sa ajunga Germania de pe o zi pe alta. Dar se asteapta, realist, ca Romania sa mearga intr-o directie si sa tina un azimut. Apartenenta la nucleul UE nu este o iluzie. Sutele de mii de oameni care au iesit in strada simt Romania mai acasa in UE decat multi dintre politicienii care au provocat criza si care trag o tara intreaga dupa ei, intr-o zona a minciunii, duplicitatii si populismului", a declarat Dacian Ciolos pentru Curs de Guvernare.
Fostul premier precizeaza ca din experienta sa de la Bruxelles a inteles ca uneori se pune prea mult accentul pe relatiile institutionale.
"Bruxelles-ul nu este un monstru birocratic care ne zice ce si cum sa facem. Daca pornim cu aceasta perspectiva pierdem din... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 09:38
Ambasadorul Rusiei in Romania, Oleg Malginov, declara intr-un interviu ca evolutia relatiilor din Romania si tara sa depinde de depasirea de catre cea dintai a pauzei de dialog la nivel inalt si de ce anume este gata sa spuna, adaugand ca "daca exista un interes national, Rusia este intotdeauna gata sa il sustina".
Malginov vorbeste despre importanta zilei de 9 mai - "data cand trupele sovietice au luat Berlinul", "data cand trupele sovietice au luat Praga" si "data sfarsitului nazismului", in interviul acordat 6TV, redat in Adevarul.
De ce trebuie sa stam cu ochii pe Ucraina pe 9 mai
In Ucraina a reinviat ideologia lui Bandera, aliat al nazismului
El apreciaza ca una dintre lectiile date de intamplarile de acum 71 de ani este ca "democratia formala nu da imunitate unor asemenea regimuri totalitare", "pentru ca nazistii au ajuns la putere pe cale democratica in Germania".
"Adica, in societate trebuie sa existe un antidot impotriva unor asemenea ideologii naziste", spune ...citeste mai departe despre "Ambasadorul rus: Daca exista un interes national al Romaniei, Rusia este gata sa il sustina" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 10:46
Vizita ministrului Economiei din Germania, Sigmar Gabriel, la Moscova transmite semnalul ca Berlinul este pe cale sa isi regandeasca pozitia fata de Rusia.
Oficial, vizita demnitarului german a fost prilejuita de invitatia de a discuta cu Vladimir Putin aspecte legate de schimburile comerciale dintre cele doua tari, dar analistii Stratfor vad in acest eveniment o tatonare a terenului facuta de nemti in vederea unei impacari cu Rusia.
Contre europene
Vizita ministrului german s-a petrecut cu doar trei luni inaintea votului pe care liderii tarilor UE trebuie sa il exprime fata de mentinerea sau ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru implicarea in criza din Ucraina.
In ultimele luni, conflictul din estul Ucrainei s-a atenuat, neinregistrandu-se decat sporadice incalcari ale acordului de incetare a focului convenit in cadrul intalnirii de la Minsk din februarie.
O eventuala propunere a Germaniei de a ridica sanctiunile economice impuse Rusiei ar putea atrage totusi nervozitatea liderilor din tarile Europei centrale si de sud-est sau din statele baltice.
In acest context, Berlinul pare mai degraba sa tatoneze terenul decat sa discute fatis reluarea relatiilor cordiale cu Moscova.
In ciuda faptului ca tari precum Italia sau Franta s-ar bucura in cazul unei relaxari a relatiilor ruso-europene, statele din regiunea centrala si de sud-est a Europei nu agreeaza aceasta idee.
Cai de negocieri subtile intre Berlin si guvernele de la Varsovia,... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:40
5Atragerea de noi investitii germane in economia romaneasca reprezinta o prioritate a mandatului noului ambasador al R.F. Germania la Bucuresti, Werner Hans Lauk, care a fost primit joi de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.
"Ambasadorul Lauk a aratat ca o prioritate a mandatului sau o constituie atragerea de noi investitii germane in economia romaneasca, avand in vedere cresterea competitivitatii mediului de afaceri din Romania si a oportunitatilor oferite de acesta", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
Cei doi au apreciat stadiul excelent al relatiilor romano-germane si au trecut in revista rezultatele vizitei la Berlin si Stuttgart a premierului Victor Ponta, desfasurata in 10-11 iunie.
A fost evidentiat rolul minoritatii germane din Romania in dezvoltarea relatiilor romano-germane si importanta ca gest reparator fata de aceasta a intrarii in vigoare a Legii 211/2013 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri. Partea germana a apreciat in mod special modelul romanesc in domeniul protectiei drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
A fost exprimat interesul pentru continuarea colaborarii in implementarea proiectelor derulate sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, proiect care va contribui la cresterea coeziunii socio-economice a... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 09:44
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, joi, ca ar putea contribui la imbunatatirea relatiilor dintre Romania si Germania care au ramas "nedezvoltate" in ultimii 20 de ani.
Iohannis a fost intrebat cum poate raspunde asteptarilor noilor sai colegi din PNL in ceea ce priveste o relatie mai buna cu Germania.
"Eu cred ca sunt capabil sa creez o legatura poate un pic mai buna, fiindca exista o legatura buna (...) Depinde ce definim, daca vorbim de legatura PNL cu FDP este o relatie buna, daca vorbim la nivel guvernamental, lucrurile pot fi imbunatatite. Si daca vorbim la modul general eu am regretat in ultimii 20 de ani relatia nedezvoltata intre Romania si Germania. Cred ca pot sa contribui un pic aici la imbunatatirea situatiei", a explicat primarul. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 08:23
Albrecht Hornbach, presedintele concernului Hornbach Holding AG, activ si in Romania, a fost numit consul onorific al Romaniei in Germania, relateaza NewsIn.
Ambasadorul Romaniei in Germania, Lazar Comanescu, a inaugurat oficial, vineri, Consulatul Onorific al Romaniei la Neustadt an der Weinstrabe, cu jurisdictie consulara pentru landurile Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen si Saarland.
In functia de consul onorific a fost numit Albrecht Hornbach, presedintele concernului Hornbach Holding AG. Albrecht Hornbach este, de asemenea, presedintele Comisiei pentru comert a Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie din Germania si vicepresedintele Camerei de Comert Pfalz.
Noul consul onorific va avea un rol important in dezvoltarea relatiilor culturale, academice si stiintifice.
Romania are sase consulate onorifice in Germania. mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 12:45