Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca la Summitul Asia - Europa Romania sustine solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice intre Asia si UE.
"Summitul este important pentru ca abordeaza pe fond problema relatiilor economice si a dezvoltarii durabile in cele doua regiuni iar in opinia mea, cel mai important lucru si care va fi si zona sensibila a primei sesiuni este legat de liberalizarea schimburilor economice intre cele doua continente - Asia si Europa. In ce ne priveste, vom fi sustinatori ai unor solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice intre Asia si UE, respectandu-se preceptele UE", a declarat Basescu pe Aeroportul "Henri Coanda", inainte de a pleca la summit, citat de Agerpres.
In ceea ce priveste problematica de securitate, el a aratat ca pozitiile Romaniei sunt cunoscute in cazul situatiei din Ucraina si din Orientul Mijlociu, adaugand ca tara noastra va sustine pozitiile traditionale exprimate in ultimii zece ani.
Seful statului a precizat ca Summitul Asia - Europa (ASEM) de la Milano, de joi si vineri, va avea trei parti, prima sesiune fiind destinata relatiilor economice intre Asia de Sud-Est si Europa, cea de-a doua - cooperarii intre Asia si Europa in solutionarea problemelor globale iar cea de-a treia, dedicata strict sefilor de stat, problemelor de securitate.
Presedintele Basescu a mentionat ca ultima parte a discutiilor nu va fi introdusa in concluziile summitului.
"Probabil masura a fost... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 14:45
Tarile emergente din Africa si Asia, dar si din America de Sud, vin cu tot mai multe oportunitati pentru dezvoltarea economica a Romaniei, in conditiile in care criza economica globala a dus la o stagnare sau chiar reducere a relatiilor economice traditionale ale Romaniei cu tarile Uniunii Europene.
Structura balantei comerciale a Romaniei arata ca, desi tarile din Uniunea Europeana sunt in continuare partenerii principali pentru comertul romanesc, exporturile catre aceasta zona au stagnat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.
Aceste date, coroborate cu plecarile unor investitori europeni importanti de pe piata romaneasca, precum Nokia sau divizia de brokeraj a ING, arata ca Europa nu are capacitatea sa aduca, cel putin in viitorul apropiat, noi oportunitati importante de dezvoltare economica pentru Romania.
Problemele Europei
Zona euro, dar si alte state europene, se confrunta la randul ei cu efectele crizei economice care au afectat o multitudine de domenii, de la cel bancar, la cel alimentar si auto. Inclusiv sectorul de IT a fost afectat, veniturile IBM din aceasta zona avand o scadere de 9% in acest an fata de 2011.
Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri
Criza ajunge la fast food. McDonald's relanseaza vanzarile cu oferte promotionale
Salonul Auto de la Paris: Piata europeana va fi neprofitabila in urmatorii ani
In aceste conditii, marile companii de pe piata europeana se concentreaza pe reducerea... mai mult
Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:00
Invitat la emisiunea "Dupa 20 de ani", ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre intrarea Romaniei in Schengen, dar si despre problemele energetice.
Potrivit acestuia, Romania nu a renuntat la proiectul Nabucco, insa a aparut o varianta de back-up, venita dinspre Azerbadjan.
Iata care au fost cele mai importante declaratii ale lui Cristian Diaconescu
"Premisele tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen sunt indeplinite de un an, insa cele politice tin de hotararea pe care Olanda, stat membru al UE, trebuie s-o ia. E bine ca Romania a inceput sa se preocupe si de chestiuni de politica externa si interes national.
Dupa evaluarile din iunie din acest an se va lua o decizie pana in luna septembre. Presedintele CE, Jose Manueal Baroso a spus ca va insista ca pana in septembrie sa se ia o decizie in ceea ce priveste intrarea Romaniei in spatiul Schengen. Eu sunt sunt prudent optimist", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, in cadrul unei emisiuni televizate.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care Romania nu va primi un raspuns pozitiv legat de intrarea in Schengen, ministrul de Externe a precizat ca, in mod direct si imedit nu se va intampla nimic semnificativ pentru viata de zi cu zi a cetateanului, insa din punct de vedere al corectitudii fata de romani a nu intra in acest spatiu inseamna o decizie care ridica semne de intrebare.
"Datoria noastra e sa facem tot e posibil pentru a intra in Schengen, insa nu e numai obligatia... mai mult
Duminica, 18 Martie 2012, ora 11:55
Intensificarea relatiilor cu economiile asiatice este prioritatea pentru 2012, an in care Romania se va concentra pe valorificarea potentialului relatiilor cu Japonia si Coreea de Sud, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa.
In urmatoarea perioada, o alta prioritate este reintarirea relatiilor cu Federatia Rusa. Romania doreste sa consolideze dialogul cu Rusia pentru valorificarea relatiilor de cooperare, in spiritul unui dialog deschis european care sa tina cont atat de interesul national cat si de interesul fiecarui stat, potrivit sefului statului.
Printre prioritatile anului 2012 se numara si implicarea in sprijinul proceselor de transformare financiara in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, a mai declarat acesta.
"Politica externa a Romaniei va rezerva si in acest an un loc special relatiei cu China, care se fondeaza pe o lunga traditie de cooperare in plan politic, economic si cultural. Am toata increderea ca anul 2012 va permite consemnarea unor proiecte importante in special de natura economica, in contextul aplicarii intelegerilor stabilite in dialogul bilateral la nivel inalt si la cel mai inalt nivel. 2011 a marcat de asemenea o intensificare a relatiilor noastre cu principalele economii asiatice, in 2012 ne vom concentra pe dezvoltarea de actiuni comune pentru valorificarea potentialului care se inregistreaza in raporturile Romaniei cu Japonia si Coreea de Sud", a spus presedintele
Relatia cu China in 2011
Traian... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:45