Autoritati "relevante" din Ungaria si Statele Unite au inceput un dialog cu privire la problema interceptarilor in legatura cu Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA), a declarat vineri Ministerul ungar de Externe pentru MTI.
Ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a ridicat problema acitivitatilor NSA in cadrul unei intalniri cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice Victoria Nuland, in marja unei reuniuni cu oficiali in domeniul politicii externe din cadrul Grupului de la Visegrad si Initiativei Central Europene, joi, la Godollo, potrivit unui comunicat al ministerului ungar.
Martonyi a cerut detalii americanilor
Martonyi a cerut partenerilor americani informatii despre detalii ale acestei probleme care poate viza Ungaria, potrivit aceleiasi surse.
Nuland a spus ca presedintele american Barack Obama si-a exprimat regretul cu privire la problema interceptarilor, care afecteaza relatiile transatlantice. Ea a notat ca Obama a dat instructiuni pentru revizuirea sistemului american de spionaj, iar un raport in acest sens este asteptat pana la sfarsitul anului.
"Un dialog a inceput intre autoritati relevante americane si unguresti privind lansarea si intensificarea unei cooperari atat in privinta securitatii, cit si a caracterului privat, luat integral in consideratie", se arata in comunicat.
Ministerul ungar de Externe a cerut miercuri "explicatii imediate" din partea Statelor Unite cu privire la prezenta unor... mai mult
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 13:02
Presedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat marti "dezamagit" de decizia Rusiei de a-i acorda azil provizoriu de un an fostului consultant al Agentiei de Securitate Nationala (NSA), Edward Snowden, dar a precizat ca, in pofida acestui fapt, va merge la summitul G20 de luna viitoare din Rusia, relateaza AFP, Reuters si RIA Novosti.
"Am fost dezamagit intrucat, chiar daca nu am semnat un tratat de extradare cu ei (n.r. rusii), traditional am incercat sa respectam (cererile lor) daca cineva incalca legea sau presupunea incalcarea legii tarii lor", a declarat Obama, intr-o emisiune televizata marti seara la NBC.
In cadrul aceleiasi emisiuni, Obama a indicat ca va participa la summitul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg (Rusia), dar a refuzat sa precizeze daca va avea cu aceasta ocazie si o intalnire cu presedintele Vladimir Putin tete-a-tete. Anterior, Casa Alba a afirmat ca va evalua daca o intrevedere dintre cei doi sefi de stat mai are sens in conditiile date.
Invitat in emisiunea "The Tonight Show" a lui Jay Leno, Obama a afirmat ca Moscova aluneca, uneori, intr-o mentalitate a razboiului rece, potrivit Reuters.
"Sunt momente cand ei (n.r. rusii) aluneca in gandirea si mentalitatea razboiului rece. Ceea ce ii spun eu presedintelui Putin este ca totul e in trecut si ca trebuie sa ne gandim la viitor. Si nu exista niciun motiv pentru care noi nu suntem in masura sa cooperam mai eficient decat o facem in prezent", a afirmat liderul de la Casa Alba.... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 11:16
Ambasadorii statelor UE se vor reuni joi pentru un schimb de informatii in legatura cu relatarile privind actiunile de spionaj desfasurate de serviciile secrete americane impotriva Uniunii Europene, dar, potrivit unor surse diplomatice, ei nu vor reusi sa dea curs solicitarii Frantei de a adopta o pozitie comuna pe acest subiect.
La aceasta reuniune, secretarul executiv al Serviciului European de Actiune Externa, Pierre Vimont, va prezenta un raport asupra intrevederii pe care a avut-o luni cu ambasadorul SUA pe langa UE, William Kennard, precizeaza o sursa europeana citata de AFP.
Desi mai multe state UE au cerut Washingtonului explicatii in legatura cu presupusele actiuni de spionaj ale SUA, dezvaluite presei de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a facut apel la moderatie.
"Ne trebuie toate informatiile inainte de a ne lansa in acuzatii", a afirmat el marti in fata Parlamentului European. "Daca se dovedeste ca faptele sunt adevarate, atunci va trebui sa reactionam si in acest caz voi folosi alte cuvinte", a adaugat el.
Si guvernul de la Berlin a cerut sa se adopte o pozitie europeana "unanima", daca se va dovedi ca acuzatiile sunt adevarate.
Marea Britanie, rezervata in cazul Snowden
"Reuniunea de joi va fi si o ocazie de a consemna opinia altor state, mai ales cea a Marii Britanii, care pana in prezent a fost foarte tacuta", afirma o alta sursa... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:30