Criza din Grecia s-a adancit dupa ce a ratat plata unei transe din imprumutul acordat de Fondul Monetar International, iar negocierile ar urma sa fie reluate cu creditorii internationali pentru acordarea unui nou program de salvare. Insa care sunt relatiile economice si comerciale intre aceasta tara si Romania?
Ziare.com a stat de vorba cu Ioannis Markos, consilierul economic si comercial al Ambasadei Greciei la Bucuresti, care a explicat cat de stranse sunt legaturile intre cele doua state.
Curs euro-leu: Euro scade si dolarul creste, pe fondul incertitudinilor din Grecia
Comertul bilateral in 2014
Conform datelor statistice oferite de Autoritatea de Statistica Elena (EL.STAT), comertul bilateral dintre Grecia si Romania s-a ridicat la 1,277 miliarde de euro in 2014. Exporturile grecesti catre Romania s-au ridicat la 658 milioane de euro, in timp ce importurile au fost de 525 milioane de euro.
Tara noastra se situeaza pe locul al 19-lea intre cei mai importanti ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia se adanceste: Care sunt relatiile economice si comerciale cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Iulie 2015, ora 07:21
Reprezentantii Guvernului din Kahazstan au propus partii romane o formula in care sa asigure livrarea de gaz kazah prin extensia din Bulgaria spre Romania a gazoductului care va fi construit in cadrul proiectului South Stream, sustine Guvernul intr-un comunicat.
Subiectul a fost discutat in intalnirea avuta de premierul Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Kazahstan, cu omologul sau, Serik Ahmetov, si presedintele companiei de stat KazMunaiGaz.
"Atat prim-ministrul Republicii Kazahstan, cat si presedintele Kazmunaigaz au vorbit, in cadrul intrevederii cu premierul Victor Ponta, despre oportunitatea unor noi investitii in Romania. De asemenea, partea kazaha a avansat partii romane propunerea sa asigure livrari de gaz din Kazahstan in Romania, o optiune in acest sens fiind o extensie a South Stream din Bulgaria catre Romania", se afirma in comunicat.
Sursa citata mai transmite ca partenerii din Kazahstan si-au exprimat deschiderea si disponibilitatea perfectarii unui contract comercial in vederea livrarii de uraniu, pentru consumul intern aferent unitatilor nucleare de la Cernavoda.
Reprezentantii Guvernului de la Bucuresti au propus partenerilor din Kazahstan "folosirea mai intensa" a Oil Terminal Constanta, dar si deschiderea de catre liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucuresti, se mai arata in comunicat.
Proiectul South Stream vizeaza construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia catre Bulgaria, prin Marea Neagra, si, mai... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:41
Grecia si Romania isi consolideaza legaturile economice, in pofida crizei economice ce afecteaza ambele tari. Numai in 2011 se estimeaza ca 200 de obiective de afaceri detinute de greci au fost stabilite in Romania, in special in zona metropolitana Bucuresti.
Potrivit Camerei de Comert din Atena, criza economica ce a lovit Grecia, cu o scadere cumulativa a PIB-ului de 20% de cand ea a inceput, a determinat ca oameni de afaceri cu aversiune la risc sa se stabileasca in Romania, potrivit unui amplu articol publicat duminica pe site-ul companiei de analiza americane balkanalysis.com.
Desi aceasta din urma este de asemenea in mijlocul unei crize, ea are un potential mai bun de crestere economica, este situata mai aproape de bazele de consumatori ce se extind din Europa Centrala (Republica Ceha, Slovacia si Polonia), fiind si aproape de Ucraina si Rusia.
Acceptarea recenta a acesteia din urma in Organizatia Mondiala a Comertului va oferi oportunitati ample pentru exportul de produse de consum si servicii. Ministerul grec al Economiei Nationale estimeaza ca aproximativ 35.000 de cetatenii romani lucreaza in prezent in companiile grecesti din tara, unii, anterior imigranti in Grecia care s-au intors acasa pentru a deveni manageri si legaturi intre tara lor si corporatiile grecesti.
Intr-un raport realizat recent de Ambasada Greciei la Bucuresti, Ioannis Paschalis, ministru consilier pentru afaceri economice si comerciale, a remarcat ca la inceputul anului 2012 circa... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 08:32
Situatia precara a economiei Greciei ameninta fragila stabilitate a Uniunii Europene, exitul statului elen urmand sa atraga dupa sine o intreaga "drama europeana".
Dupa oficializarea falimentului Greciei, mii de miliarde de euro vor fi mutate, intr-o miscare asemeni celei care a pornit criza.
"Grecia va fi tinuta in viata prin aparate pana in ultima clipa. Cand se va intampla sa fie decuplata, abia de atunci veti vedea drama la nivelul Uniunii Europene. E o chestie mai sofisticata. E acea chestie care a vaporizat miliardele de dolari in SUA pe subprime", declara economistul Ionel Blanculescu pentru Business24
"Atunci au fost folosite ca platforma creditele subprime, pe acestea s-au crosetat aceste derivate care au ajuns la sume imense. Asa se intampla acum pe incapacitatea de plata a Greciei. S-a pariat atat de mult incat atunci cand va fi declara oficial, se va declansa o platforma intreaga de astfel de operatiuni, se inchid tot felul de pozitii financiare. De asta s-au temut liderii UE. Cand stateau noaptea pe la Consiliul European sa salveze Grecia, din acest motiv incercau sa o salveze. Nimeni nu are insa curajul sa spuna acest lucru", spune Blanculescu.
Parerea sa e ca falimentul Greciei va fi elementul declansator al unor miscari masive pe pietele financiare. "Pe acest sistem de derivate, care inseamna de fapt pariuri in marja (precum cel care a produs marea criza globala sau pe baza caruia s-au pulverizat doua miliarde de dolari ai JPMorgan), la sume... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 12:40