Chiar daca timp de 8 luni de zile relatiile dintre Ankara si Moscova au fost inghetate, manifestarile recente dintre presedintele Recep Erdogan si omologul sau rus, Vladimir Putin, par sa fie extrem de cordiale.
O lovitura de stat esuata si neintelegerile survenite in relatia cu Washingtonul pe tema minoritatii kurde au adus la aceeasi masa vechii rivali din regiunea Marii Negre: Turcia si Rusia.
In vreme ce Erdogan cauta sa braveze in fata americanilor cu noua lui relatie cu Putin, "tarul" de la Kremlin se multumeste sa zambeasca fin si sa culeaga roadele cochetariei manifestate de omologul sau turc, remarca Business Insider.
Prietenie cu beneficii unilaterale
"Erdogan flirteaza cu Rusia si afiseaza acest lucru ca pe un atu in fata Statelor Unite", sustine Aykan Erdemir, fost parlamentar turc si reprezentant al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.
Acesta noteaza ca liderul turc manifesta o neincredere tot mai mare fata de SUA, dupa ce americanii nu l-au sustinut pe Erdogan in ofensiva declansata impotriva minoritatii kurde, ba mai mult au decis sa ii sprijine pe kurzii care rezista in fata atacurilor Statului Islamic.
In plus, SUA este si tara care il adaposteste pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il acuza a fi stat in spatele loviturii de stat de la jumatatea lunii iulie.
Fata de Washington, Moscova a tinut sa isi manifeste foarte rapid sprijinul pentru Recep Erdogan in momentul loviturii de stat, in vreme ce liderii... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 02:52
Reluarea legaturilor comerciale cu Turcia nu va modifica nimic din structura economiei ruse, a afirmat premierul Dmitri Medvedev intr-un interviu televizat, mentionand ca tara sa nu va schimba modelul economic doar de dragul de a servi intereselor altui stat.
Detensionarea relatiilor economice si politice dintre cele doua tari este de asteptat sa fie facuta cu pasi marunti, a mai mentionat seful guvernului de la Moscova, citat de agentia TASS.
"Sa nu grabim lucrurile, avem timp destul pentru a atinge toate aceste chestiuni in negocierile cu oficialii din Turcia", a calmat lucrurile Medvedev, referindu-se la retragerea embargoului pentru produsele alimentare si la problema liberalizarii regimului de vize pentru cetatenii din cele doua tari.
"Insa, asa cum am spus si in sedinta de guvern din 30 iunie, nu vom opera in mod deliberat schimbari in economia noastra pentru a raspunde intereselor unei alte tari, inclusiv partenerului nostru comercial, Turcia", a tinut sa precizeze seful guvernului rus.
Premierul Rusiei a amintit ca Turcia a avut o influenta de 5% in schimburile comerciale ale Rusiei, un procent destul de important, dar care s-ar putea sa nu mai fie atins in curand, in contextul in care Moscova a cautat deja alti furnizori.
"Nu vom lua decizia de a reveni la serviciile si la produsele furnizate de companiile din Turcia cu pretul scoaterii de pe piata a altor furnizori.
Nu, totul va ramane asa cum este acum!", a dat asigurari Medvedev, anuntand, cu... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 14:28
1Pe masura ce tensiunile dintre Ankara si Moscova se accentueaza, tot mai multi turci au ajuns sa vada in Rusia cea mai mare amenintare la adresa tarii lor, arata un recent sondaj de opinie derulat in Turcia.
Voice of America anunta ca, in sondajul anual efectuat de Universitatea Kadir Has din Istanbul privind atitudinea cetatenilor turci, Rusia a reusit sa detroneze Israelul in topul amenintarilor la adresa securitatii.
Alimentati de propaganda
Pentru Soli Ozel, expert in Relatii Internationale la Universitatea Kadir Has, situatia este oarecum explicabila tinand cont de propaganda nationalista raspandita cu ajutorul mijloacelor de comunicare pro-guvernamentale.
Canalele media obediente Ankarei se intrec in lansarea de conspiratii in care puterea de la Moscova joaca un rol negativ, un bun exemplu in acest caz fiind expluzarea unui diplomat turc din Bulgaria, fapt pus tot in seama influentei rusesti in regiune.
"Vorbim de un public care isi obtine 85% din informatii de la televizor", remarca Ozel.
"Tinand cont de faptul ca majoritatea canalelor TV nu fac decat sa repete acuzatiile, prezumtiile si ideile guvernantilor, iar acestia fac din rusi un inamic de top, dupa ce au doborat un avion de-al lor, Rusia va obtine un loc fruntas in randul amenintarilor la adresa Turciei", crede expertul universitatii din Istanbul.
Conflictul inghetat dintre Rusia si Turcia a luat nastere in noiembrie 2015, ca urmare a doborarii de catre aviatia turca a unui bombardier... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:30
Rusia primeste un avertisment serios de la unul din oficialii de la Ankara. Potrivit ministrului turc al Agriculturii, Faruk Celik, Turcia poate sa loveasca puternic economia rusa impunand restrictii chiar si numai pe un singur produs.
Ministrul Celik sustine ca doar prin interzicerea importurilor de grau din Rusia, economia tarii conduse de Vladimir Putin ar inregistra un soc de peste 1,1 miliarde de dolari, noteaza ziarul Hurriyet Daily News.
Tensiunile inregistrate intre Moscova si Ankara dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre aviatia turca au dus la restrictionarea importurilor de fructe si legume din Turcia pe piata din Rusia.
In replica, ministrul Agriculturii din Turcia a iesit pe un post TV local pentru a demonstra ca Ankara putea sa afecteze intr-un mod mult mai dureros economia din Rusia, dar a refuzat sa recurga la acest lucru.
"Rusia a interzis importurile de fructe si legume proaspete din Turcia incepand cu 1 ianuarie. Ei cumparau anual fructe si legume de 750 de milioane de dolari de pe piata noastra. Pe de alta parte, importurile noastre din Rusia numai pe un anumit produs, respectiva grau, se cifreaza la 1,1 miliarde dolari. Daca blocam aceste tranzactii am putea lovi agricultura din Rusia mai rau decat au lovit ei. Oricum, am decis sa nu o facem", a explicat oficialul turc, motivand ca fermierii nu au de ce sa sufere din cauza tensiunilor politice existente intre cele doua state.
Inainte de incidentul militar inregistrat la sfarsitul... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:25
Moscova anunta ca este pe punctul de a bloca si proiectul gazoductului Turkish Stream, pe langa alte masuri de impunere a unui set de sanctiuni economice in relatia cu Turcia.
Anuntul a fost facut de ministrul Energiei Alexander Novak, dupa ce premierul Dimitry Medvedev a cerut membrilor guvernului sa vina cu propuneri pe pachetul de masuri economice speciale, anunta agentia TASS.
Stop si de la capat
"Deocamdata nu exista nicio solutie concreta. Aceste propuneri vor fi inaintate in curand si apoi vom vedea ce decizii vor fi aprobate de guvern ca parte a acestei legi", a anuntat ministrul rus al Energiei.
Tensiunile ivite intre Moscova si Ankara, dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rusesc, au dus la impunerea unor sanctiuni comerciale dictate de Rusia in relatia cu Turcia.
Proiectul Turkish Stream a fost perfectat intre companiile Gazprom (Rusia) si Botas Petroleum Pipeline Corporation (Turcia) in decembrie 2014, gazoductul fiind conceput sa transporte 63 de miliarde metri cubi de gaz prin Marea Neagra si pe teritoriul Turciei, pana la granite cu UE.
De la semnarea parteneriatului intre cele doua companii energetice si pana in prezent, proiectul Turkish Stream s-a izbit de o serie de piedici reprezentate de pretul negociat pentru livrarile de gaze pe piata din Turcia, ca si de dificultatile financiare intampinate de Gazprom.
Turkish Stream a fost conceput ca o varianta de inlocuire a proiectului South Stream pe care Rusia urma sa il... mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 10:40
Companiile din Rusia incep sa boicoteze Turcia, ca urmare a tensiunilor ivite intre cele doua state dupa ce fortele turce au doborat un avion de razboi rusesc care ar fi violat spatiul aerian controlat de Ankara.
Operatori turistici importanti din Moscova, precum Pegas Touristik, Natalie Tours, Biblio Globus si Tez Tour, au anuntat ca nu mai ofera vacante in tara de la sud de Marea Neagra.
Potrivit Russia Today, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita in Istanbul si a recomandat populatiei sa evite aceasta tara in viitorul apropiat, ca urmare a incidentului aviatic.
Boicotul ar putea reprezenta o lovitura serioasa pentru turismul Turciei, care reprezinta una dintre cele mai importante destinatii de vacanta pentru rusi.
Mai mult de 3 milioane de rusi si-au petrecut concediul in acest stat, anul trecut, iar peste un milion au mers acolo in prima jumatate din 2015.
Activitatile din turism reprezinta 11% din produsul intern brut al Turciei, adica 170 de ...citeste mai departe despre "Rusia isi incordeaza muschii: Companiile din tara lui Putin incep sa boicoteze Turcia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 07:41
Dupa doborarea avionului de vanatoare rusesc de catre aviatia NATO a Turciei, Moscova pare decisa sa limiteze contactele de afaceri cu partenerii turci din industria apararii.
Presedintele Ligii de Asistenta pentru Companiile din Industria Apararii din Rusia a cerut membrilor acesteia, printr-o scrisoare deschisa, sa limiteze drastic relatiile cu partenerii din Turcia, in scopul reducerii riscurilor economice care rezulta din starea conflictuala ivita intre cele doua tari, anunta agentia TASS.
"In scopul diminuarii pierderilor, va rog sa considerati reducerea riscurilor economice pentru companiile dumneavoastra, legate de cooperarea in domeniul productiei sau achizitiei de echipament de la partenerii din Turcia", a precizat presedintele Ligii, Vladimir Gutnev.
Gutnev, care este si vicepresedinte al Comisiei pentru Industrie din Duma de Stat, se arata ingrijorat de inrautatirea relatiilor cu Turcia pe fondul instabilitatii date de mentinerea sanctiunilor economice dictate de UE si SUA pentru Rusia, riscurile de nerespectare a obligatiilor contractuale fiind ridicate.
Liga a fost creata in 1992, la initiativa Ministrului Apararii din Rusia, avand rolul de a intari legaturile intre companiile care activeaza in sectorul de Aparare.
In componenta Ligii intrat atat directorii marilor firme producatoare de armament din Rusia, cat si reprezentanti ai Dumei si Ministerului Apararii, dar si cercetatori din mediul stiintific.
In sectorul Apararii, Rusia a fost... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 11:50
Vizita la Bucuresti a presedintelui Recep Tayip Erdogan, dupa ultimele luni de negocieri intre Ankara si Moscova pentru crearea gazoductului Turkish Stream, ridica destule semne de intrebare asupra optiunilor Turciei.
Erdogan a parut sa mizeze in ultimele luni exclusiv pe rezervele energetice promise de rusi, in conditiile in care relatiile dintre Ankara si Bruxelles nu sunt tocmai calde.
Acum, dupa o vizita recenta la Kiev si bifarea intalnirii cu presedintele Iohannis, Erdogan pare sa ia in considerare dezvoltarea unor relatii mai bune si a unor proiecte comune in energie cu vecinii din Uniunea Europeana, arata o analiza Stratfor.
Turcii schimba foaia
Pentru Erdogan este a doua vizita oficiala la Bucuresti, prima derulandu-se in 2007, iar evenimentul se petrece pe fondul unei incercari disperate a Turciei de a diversifica furnizorii de energie.
O prima veste buna a parut sa vina la finalul anului trecut, cand presedintele Vladimir Putin a anuntat rezilierea proiectului South Stream si deschiderea unui nou gazoduct pe linia drecta Rusia-Turcia-Grecia.
Intre timp, pierderile de 70% suferite anul trecut de gigantul rus Gazprom si cresterea tensiunilor inregistrate intre Rusia si Occident pun sub semnul intrebarii evolutia rapida a proiectului Turkish Stream.
Fara indoiala, criza din Ucraina i-a facut pe oficialii turci, la fel ca si pe alti vecini ai lor, sa dea mai multa atentie securitatii din zona Marii Negre.
Turcia, la fel ca si Romania,... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 13:39
Rusia va finanta in intregime constructia tronsonului sarb al gazoductului South Stream, evaluata la 1,76 miliarde de euro, a anuntat miercuri la Moscova premierul sarb Ivica Dacic, dupa negocierile purtate cu omologul sau rus Dmitri Medvedev.
"Rusia a propus sa-si asume complet finantarea tronsonului sarb al gazoductului. Serbia va achita ulterior datoria cu sumele incasate din tranzitul gazului. Credem ca este o propunere foarte corecta", a spus premierul sarb la conferinta de presa, precizand ca lucrarile ar trebui sa inceapa in luna decembrie, transmite agentia RIA Novosti.
Cu o capacitate anuala de transport de 63 de miliarde metri cubi, obiectivul gazoductului este scaderea dependentei furnizorului rus si a consumatorilor de statele de tranzit, cum este Ucraina. Inaugurarea instalatiei este prevazuta pentru primul trimestru al anului 2016, capacitatea totala de transport urmand sa fie atinsa in anul 2018.
O portiune a gazoductului va trece pe sub Marea Neagra, prin apele teritoriale turce, legand litoralul rus de cel bulgar, si va continua pe segmentul sau terestru prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, punctul terminus fiind Tarvisio, in nord-estul Italiei. Ramificatii ale conductei vor merge catre Croatia si entitatea sarba din Bosnia.
Lucrarile vor fi realizate de societatea South Stream Transport AG. 50% din capitalul acesteia este detinut de gigantul rus Gazprom, 20% de societatea italiana ENI, companiile germana Wintershal si cea franceza EDF... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 17:59