Orientarea inspre Est a Rusiei a inceput in 2014, dupa ce politica agresiva a Kremlinului in relatia cu Ucraina a atras sanctiuni economice din partea Occidentului.
Prezentata prima data ca o relatie comerciala intre cele doua mari tari din grupul BRICS, legatura Rusia-China pare mai mult o alianta politica decat una comerciala, afacerile majore nefiind punctul forte dintre cele doua state, arata CNBC.
Retorica politica
Substanta economica din relatia Moscova-Beijing este destul de diluata, adevaratul liant fiind de ordin politic, cred analistii consultati de postul american.
"In ultimii ani, China a devenit, ce-i drept, o piata de export pentru marfurile rusesti, dar nivelul acestora nu depaseste, totusi, 10 procente din totalul exporturilor din Rusia, avand un impact mai redus decat cel al pietei europene", arata William Jackson, economist pentru piete emergente la Capital Economics.
De cealalta parte, China exporta doar 2% din marfurile sale pe piata din Rusia. Un produs usor vandabil pare energia, rusii livrand zilnic 50.000 de barili de petrol prin oleoductele care merg spre China.
Alte marfuri cautate de chinezi sunt minereurile metalifere si carbunele, sustine Chris Weafer, analist Macro Advisory. Iar aici se cam opreste relatia comerciala dintre cele doua tari.
Politic, in schimb, cele doua state impartasesc destul de multe puncte comune, dar chiar si asa, structura sociala din Rusia si China, precum si celebra lipsa de incredere existenta... mai mult
Joi, 28 Iulie 2016, ora 13:16
1Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1Alianta economica dintre Rusia si China pare sa functioneze doar pe hartie. Ultimele date publicate de Administratia Vamala a Chinei arata ca, in luna august, nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a scazut cu aproape o treime.
Fata de luna august a anului trecut trecut, nivel schimburilor comerciale dintre Rusia si China a inregistrat o scadere cu 32,6 procente, valoarea acestora fiind de doar 6,13 miliarde dolari, anunta agentia TASS.
Conform raportului Adinistratiei Vamale de la Beijing, exporturile din China catre Rusia s-au diminuat cu 37, 6%, avand o valoare de 3,631 miliarde dolari, in timp ce Rusia a reusit sa exporte produse de doar 2,499 miliarde dolari, cu 23,8% mai putin decat in urma cu un an.
Aceeasi situatie se observa si in evolutia schimburilor comerciale din primele 7 luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, acestea fiind in scadere cu 29,5%, pana la valoarea de 43,814 miliarde dolari.
China a exportat cu 36,3% mai putina marfa in Rusia, valoare fiind de 21,628 miliarde dolari, in timp ce importurile de marfuri rusesti au fost cu 21,2% mai reduse decat in primele 7 luni ale anului trecut, inregistrand o valoare de 22,187 miliarde dolari. mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 11:21
1Relatia dintre Rusia si China nu e la fel de stransa pe cat si-ar fi dorit liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
"China a scos Rusia la o intalnire, iar apoi nu i-a mai dat telefon" - asa descrie CNN Money relatia dintre cele doua tari.
Kremlinul si-a intors privirea catre vecinii asiatici, anul trecut, dupa ce Occidentul a decis sa impuna sanctiuni pentru implicarea in conflictul din Ucraina.
Insa planul lui Vladimir Putin nu a dat roade, sustine sursa citata.
Incetinirea cresterii economice a Chinei a ingreunat indeplinirea promisiunilor facute Rusiei, in timp ce investitorii din tara asiatica sunt speriati de criza din statul vecin.
Dar Vladimir Putin nu renunta si spera ca va primi o a doua sansa. El se afla in aceasta saptamana in vizita in China, impreuna cu mai multi oficiali si oameni de afaceri.
Rusia si China, din nou frati? Cat de mult s-au strans legaturile si ce rol joaca Ucraina
Dar iata ce obstacole intampina:
Comertul
Putin s-a laudat anul ...citeste mai departe despre "Chinezii fac nazuri cu Rusia si nu vor sa fie prieteni cu beneficii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Septembrie 2015, ora 11:48
Summit-ul tarilor membre BRICS, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, gazduit de orasul rusesc Ufa, intre 8-10 iulie, le da prilejul sefilor de stat din Rusia si China sa puna la cale detaliile unei cooperari economice mai intense intre cele doua tari.
Vladimir Putin si Xi Jinping si-au programat o intalnire in care predomina temele economice, dar care nu va evita si discutiile referitoare la provocarile globale si regionale ridicate de criza economica si cele de securitate, arata agentia Sputnik News.
O noua forma de cooperare
"Xi Jinping si Vladimir Putin vor discuta, cu siguranta, dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre China si Rusia, dar vor schimba opinii si despre diverse alte teme de interes global sau regional", a declarat ministrul adjunct de Externe al Chinei, Chen Gopin.
Relatiile dintre China si Rusia sunt descrise de diplomatul chinez drept "o noua forma de cooperare intre puterile globale" si, in niciun caz, o alianta indreptata impotriva unui tert stat.
Din punctul de vedere al lui Chen, China si Rusia au un rol important in asigurarea unui climat de stabilitate, prin deciziile luate in cadrul Consiliului de Securitate ONU.
In iunie, Putin afirma ca se asteapta ca nivel schimburilor bilaterale dintre cele doua tari sa ajunga la 200 miliarde de dolari in viitorul apropiat.
In paralel cu summit-ul BRICS, Ufa este si gazda reuniunii Organizatiei de Cooperare Shanghai, o alianta politica, economica si militara formata din China,... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 14:26
2Saptamana trecuta, premierul indian Narendra Modi si presedintele rus Vladimir Putin au perfectat un nou acord de cooperare economica intre cele doua state, cu o durata de cel putin un deceniu.
Intelegerea incheiata intre cei doi oficiali ar trebui sa fie un adevarat semnal de alarma pentru Occident, sanctiunile economice impuse de UE Moscovei devenind din ce in ce mai ineficiente pe masura ce Rusia isi deschide noi porti in Asia, anunta ECFR, publicatia Consiliului Europei pentru Afaceri Externe.
Conform acordului ruso-indian perfectat saptamana trecuta, India va achizitiona serviciile Rosatom pentru construirea a 12 centrale nucleare si de consultanta pentru producerea a 400 de elicoptere militare Ka-226.
Totodata, gigantul petrolier rus, Rosneft, a convenit cu partea indiana stabilirea unui pret fix de livrare a petrolului pe urmatorii 10 ani.
Rusia isi redescopera valentele orientale
De la debutul crizei ruso-ucrainiene, marcata de rapida anexare a Crimeei, Moscova si-a revizuit atitudinea fata de partenerii asiatici pe masura ce sanctiunile economice ale Occidentului au inceput sa apese din ce in ce mai mult asupra economiei.
In prima faza, China a fost vazuta ca principalul partener economic al Rusiei, pe masura ce schimburile comerciale dintre cele doua parti, incluzand in special livrarile de gaze naturale, s-au intensificat.
Insa, rolul Chinei in cresterea exporturilor rusesti pare mult mai slab fata de cel al unui partener pe care... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 12:21
Conflictul ruso-occidental, soldat cu sanctiuni economice impuse Moscovei, il forteaza pe Vladimir Putin sa isi intoarca privirea spre est, catre cel mai mare rival al Rusiei: China. Surse din interiorul Kremlinului sustin ca acesta a dat liber accesului chinezilor la resursele naturale ale solului rusesc, dar si la armamentul dezvoltat in ultimul deceniu.
Incercarile lui Putin de a cauta o cale de stopare a recesiunii in care s-a afundat tara l-au impins din ce in ce mai mult sa muste momeala capitalului chinezesc, pe fondul unei retrageri masive a valutei occidentale din Rusia si a deteriorarii cursului rublei la un minim istoric, arata publicatia BusinessWeek.
Capitalul strain, noul opiu al popoarelor
"Din momentul in care Putin a intors spatele Occidentului, China a inceput sa profite la maximum de necesitatile manifestate de Moscova", explica Masha Lipman, un analist politic independent din Moscova si co-autor al unui volum dedicat pietei americane despre liderul de la Kremlin.
Turneul european al premierului chinez Li Keqiang o fi avut punctul final la Milano, dar cea mai importanta oprire facuta de delegatia de la Beijing a fost cea de la Moscova, din 13 octombrie. In cadrul acesteia, oficialii celor doua guverne au parafat nu doar cateva masuri de protectie fiscala pentru firmele care isi desfasoara activitatea atat in Rusia, cat si in China, ci au batut palma pe infuzia de aproximativ 25 de miliarde de dolari pe care chinezii o vor face in urmatorii... mai mult
Luni, 20 Octombrie 2014, ora 13:30
Rusia va creste livrarile de titei catre China cu aproximativ 60%, in conditiile in care Rosneft va livra chinezilor cu peste noua milioane tone metrice mai mult titei fata de cele 15 milioane de tone pe care China le primeste in prezent din partea Rosneft si Transneft, compania de stat care se ocupa de transportul titeiului rus.
Valoarea cantitatii suplimentare de titei pe care rusii o vor exporta se va ridica la aproximativ sase miliarde de dolari, a anuntat luni vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, citat de RIA Novosti.
Suplimentarea livrarilor va sprijini proiectul unei rafinarii comune in orasul chinezesc Tianjin, in nordul Chinei, a explicat oficialul rus. Declaratia sa vine in urma vizitei in China a presedintelui Rosneft, Igor Secin, desfasurata saptamana trecuta.
"Pana acum nu au fost definiti parametri specifici, dar in orice caz livrarile ar trebui sa fie suficiente pentru implementarea proiectului rafinariei Tianjin. Este vorba de aproximativ noua milioane tone de titei si partea chineza este interesata sa achizitioneze chiar mai mult", a declarat Dvorkovici dupa o reuniune a Comisiei ruso-chineze pentru cooperare energetica.
Vladimir Tiulin, purtator de cuvant al Rosneft, declara saptamana trecuta ca firma isi va majora livrarile de titei catre China. Vladimir Tiulin nu a specificat cu cat vor fi majorate livrarile de titei catre China sau rutele de livrare.
In prezent, Rosneft si Transneft, compania de stat care se ocupa de transportul... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:46
Pretul platit de Romania pentru relatiile inghetate cu Rusia este enorm, iar formula Putin - Mihai Razvan Ungureanu ar putea readuce Romania pe lista de prieteni. Ce impact economic ar avea o relatie buna cu noul presedinte al Rusiei?
Vladimir Putin este vazut de multi ca fiind salvatorul Rusiei, cel care, dupa doua mandate de presedinte si unul de premier, a ridicat statul inghenunchiat pe vremea lui Boris Eltin.
Revenirea sa pe prima pozitie, dupa ce a impartit puterea cu mana sa dreapta, Dimitri Medvedev, nu este o surpriza pentru nimeni. De fapt, schimbarile vor fi minore sau inexistente pe plan intern, Putin fiind considerat adevaratul carmaci al statului si pana acum.
"La nivelul Federatiei Ruse nu vor fi schimbari. Putin conducea si pana acum, mai ales pe plan economic, de pe scaunul de prim-ministru", a declarat consultantul financiar, Ionel Blanculescu, pentru Business24. "La nivelul relatiilor cu Romania, insa, pot aparea schimbari majore pozitive pentru tara noastra".
Inainte de alegerile prezidentiale din Rusia, premierul Mihai-Razvan Ungureanu trimitea un comunicat in care declara ca vrea "un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente" intre cele doua tari. In plus, Federatia Rusa reprezinta pentru Romania "un partener economic important, de valoare", dupa cum adauga Ungureanu.
Pretul inghetului
Romania nu mai este demult in "zona de prietenie" a Rusiei, relatiile dintre cele doua state fiind caracterizate de cele mai... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 12:05