Ministrul bulgar al Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice, Petya Avramova, adjunctul acesteia Denitsa Nikolova si ambasadorul Romaniei la Sofia, Ion Galea, au avut miercuri o intalnire de lucru pentru a discuta despre pregatirea unui nou program de cooperare transfrontaliera intre cele doua tari vecine, a anuntat ministerul bulgar intr-un comunicat de presa, relateaza BTA.
Programul se va concentra pe dezvoltarea economica a regiunilor de frontiera si pe masuri de crestere economica si asistenta pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Nikolova a afirmat ca sunt pregatite doua proiecte strategice. Unul se refera la un studiu de fezabilitate pentru noi poduri si facilitati portuare de-a lungul portiunii romano-bulgare a Dunarii. Celalalt proiect vizeaza dezvoltarea traseului de ciclism EuroVelo 6, care este sustinut de municipalitatile riverane fluviului.
Avramova si ambasadorul Galea au remarcat relatiile bune dintre Ministerul bulgar si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice din Romania si buna colaborare bilaterala in domeniul dezvoltarii regionale si al transporturilor. ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria pregatesc un nou program de cooperare transfrontaliera" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 21:13
In vremuri de criza, companiile iau de obicei mult mai rapid decizii pentru a elimina lucrurile mai putin relevante si care functionau oricum greoi.
Se trece rapid peste multe teste privind protocoale de securitate pentru a pastra functionalitatea unui sistem in conditiile in care:
angajatii trebuie sa lucreze de acasa;viata organizatiei merge mai departe cu un numar mult mai mic de sedinte;evenimente cu mii de oameni functioneaza bine in lumea virtuala;chiar si statul a descoperit ca poate lua decizii mai repede privind relatiile cu mediul privat.
Iata mai jos cateva previziuni pe care le fac privind felul in care se vor adapta companiile romanesti la recesiunea care urmeaza in acest an.
Vor inflori telemunca, lucrul de acasa si managementul la distanta ("remote-management")
Intr-adevar, stim ca existau deja angajati romani care lucrau de obicei de acasa, fiind condusi de la distanta de un manager din alta tara sau din alt oras. Cu toate astea, conform Eurostat, in 2018, in Romania doar 0,4% din angajati munceau de la distanta, fata de media UE care era de 5,2%, respectiv fata de tari cu procent mare precum Olanda - 14% sau Finlanda - 13,3%. Alte tari la care ne raportam din diverse motive: Portugalia - 6,1 %, Estonia - 6,9 %, Polonia - 4,6 %, Ungaria - 2,3%, Grecia - 2%, Bulgaria - 0,3%.
In conditiile in care trendul "work from home" era si pana acum deja unul puternic crescator atat in Europa, cat si in intreaga lume, exercitiul "Covid-19 lockdown" din... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 00:00
Romania si Bulgaria ocupa ultimele locuri dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) in clasamentul productivitatii resurselor, care masoara cat de eficient sunt folosite resursele naturale de economie, potrivit unui raport Eurostat, publicat marti.
Productivitatea resurselor indica daca cresterea economica este compatibila cu o utilizare mai eficienta a resurselor naturale.
Dintre statele membre, cele mai ridicate niveluri ale productivitatii resurselor, in 2016, au fost raportate in:
Italia (3,98 euro/kg)Olanda (3,96 euro/kg)Luxembourg (3,65 euro/kg)Marea Britanie (3,59 euro/kg)Spania (3,17 euro/kg)
La polul opus, unde productivitatea resurselor este sub un euro/kilogram se afla:
Finlanda (0,95 euro/kg)Estonia (0,85 euro/kg)Letonia (0,82 euro/kg)Romania (0,70 euro/kg)Bulgaria (0,68 euro/kg)
In Uniunea Europeana, productivitatea resurselor a crescut la 2,07 euro/kg, in 2016, de la 1,47 euro/kg in 2000, o crestere de 41% in termini reali.
Nivelul de productivitate al resurselor depinde de resursele naturale ale unei tari, de diversitatea activitatilor industriale, de rolul jucat de sectorul serviciilor si de activitatile din constructii, de tiparurile de consum si de resursele energetice.
Cantitatea de resurse folosite de o economie este importanta pentru mediul inconjurator, de la extractia resurselor naturale pentru activitatile de productie si consum la materiale lasate in mediul inconjurator, precum deseuri sau emisii in aer sau apa, precizeaza... mai mult
Marti, 04 Iulie 2017, ora 21:07
Vizita la Bucuresti a presedintelui Recep Tayip Erdogan, dupa ultimele luni de negocieri intre Ankara si Moscova pentru crearea gazoductului Turkish Stream, ridica destule semne de intrebare asupra optiunilor Turciei.
Erdogan a parut sa mizeze in ultimele luni exclusiv pe rezervele energetice promise de rusi, in conditiile in care relatiile dintre Ankara si Bruxelles nu sunt tocmai calde.
Acum, dupa o vizita recenta la Kiev si bifarea intalnirii cu presedintele Iohannis, Erdogan pare sa ia in considerare dezvoltarea unor relatii mai bune si a unor proiecte comune in energie cu vecinii din Uniunea Europeana, arata o analiza Stratfor.
Turcii schimba foaia
Pentru Erdogan este a doua vizita oficiala la Bucuresti, prima derulandu-se in 2007, iar evenimentul se petrece pe fondul unei incercari disperate a Turciei de a diversifica furnizorii de energie.
O prima veste buna a parut sa vina la finalul anului trecut, cand presedintele Vladimir Putin a anuntat rezilierea proiectului South Stream si deschiderea unui nou gazoduct pe linia drecta Rusia-Turcia-Grecia.
Intre timp, pierderile de 70% suferite anul trecut de gigantul rus Gazprom si cresterea tensiunilor inregistrate intre Rusia si Occident pun sub semnul intrebarii evolutia rapida a proiectului Turkish Stream.
Fara indoiala, criza din Ucraina i-a facut pe oficialii turci, la fel ca si pe alti vecini ai lor, sa dea mai multa atentie securitatii din zona Marii Negre.
Turcia, la fel ca si Romania,... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 13:39
Coface estimeaza ca economia Romaniei va creste in acest an cu 2,7%, intr-un scenariu de baza, fata de maxim 2,5% in 2014, nivelul de anul trecut depinzand de consumul din luna decembrie.
"In toamna am estimat un avans de 2,2% pentru 2014, insa data fiind evolutia din primele noua luni estimam ca la sfarsitul anului trecut cresterea va fi mai puternica, de 2,5%. Romania are nevoie de mai mult decat atat pentru a recupera decalajele, dar 2,9% in primele noua luni ale anului este o evolutie buna. Motoarele de crestere economica au fost in primul rand consumul privat, care a crescut cu 4,5% de la an la an, este o crestere buna si consistenta si 2014 este al doilea an consecutiv de crestere consistenta, si productia industriala, cu un avans de 7,4%, ceea ce arata soliditate si perspective optimiste", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Constantin Coman, directorul de tara Coface Romania.
Formarea bruta de capital in scadere, pe fondul reducerii cu 15% a investitiilor publice, a influentat negativ cresterea economica, potrivit Coface.
Cresterea din 2015 va fi sustinuta de consumul privat, aportul mai important al formarii brute de capital, atat in mediul privat cat si public, un aport 0 la cresterea economica din partea agriculturii si aportul negativ din partea relatiilor comerciale externe, arata Coface.
Coman estimeaza pentru 2015 o crestere a consumului insa cu un ritm inferior celui din 2014, respectiv de 3,5%, deoarece populatia si companiile se... mai mult
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 13:09
Kristian Vigenin, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, a declarat ca delimitarea platoului maritim din Marea Neagra este "o problema" in relatia cu Romania, el dorind ca aceasta sa fie rezolvata cat mai repede, avand in vedere importanta sa "politica si economica".
"O problema este si delimitarea platoului maritim din Marea Neagra dintre cele doua state. Ambitia mea este sa rezolvam aceasta problema cat mai repede pentru ca are aspecte politice si economice", a afirmat Vigenin, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul roman, Titus Corlatean.
De asemenea, el a aratat ca o alta problema in relatia cu Romania este cea a minoritatilor, in special cea privind slujba religioasa in limba bulgara pe teritoriul romanesc, insa are incredere ca aceasta va fi rezolvata in conformitate cu standardele europene, intr-un spirit de cooperare fara a se da voie ca aceasta sa "fie hrana pentru nationalistii din ambele tari".
Ministrul Corlatean a aratat ca a discutat cu Vigenin despre problema "fostei biserici bulgare din Bucuresti" si despre liceul bulgar din Romania, dar si despre liceul roman din Bulgaria si interesul exprimat de asociatiile minoritatii romano-vlahe pentru respectarea dreptului la educatie si religie in limba materna.
"Important este ca le discutam intr-un spirit de cooperare, deschis si am convingerea ca putem avansa in directia cea buna", a mai spus Corlatean.
Disputa politica dateaza de peste 20 de ani
Ultima runda de negocieri bilaterale... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 17:19
Romania si Bulgaria discuta construirea unei hidrocentrale pe Dunare, a declarat, pentru Agerpres, premierul Victor Ponta dupa intalnirea avuta sambata, la Sofia, cu omologul sau bulgar Plamen Oresarski.
Intrebat care ar fi proiectul pe care doreste sa-l inceapa impreuna cu Oresarski, dupa ce in urma cu o saptamana au inaugurat podul peste Dunare de la Calafat-Vidin, Ponta a raspuns: "O noua hidrocentrala". In opinia sa, aceasta va fi in mod sigur utila si pentru Romania si pentru Bulgaria.
"Avem potentialul, avem si investitori, trebuie doar s-o realizam", a declarat premierul roman. Victor Ponta a refuzat sa dezvaluie potentialul amplasament al acestei centrale, dar a precizat ca locul este cunoscut, desi nu ii poate face public numele.
Strategia Dunarii, aderarea la Schengen si transportul de energie, pe agenda intalnirii bilaterale
"Am profitat de aceasta vizita la Sofia pentru a discuta cu noul prim-ministru si noul guvern cele mai importante proiecte comune. In primul rand, eforturile comune privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si pentru a putea intra in spatiul Schengen mult mai repede. Dar, mai important decat asta, este modul in care putem colabora in proiectele energetice.
Impreuna sustinem proiectul Nabucco, dar avem deja si alte proiecte de transport de energie, dinspre Romania spre Turcia, de exemplu, si spre zona Balcanilor de Vest. Am vorbit si despre proiectele realizate prin fonduri europene, Strategia Dunarii si despre cateva... mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 18:26
Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor va ajunge la nivelul din 2008 abia in 2013-2014, potrivit estimarilor agentiei de rating Coface, care prognozeaza o crestere economica de 1,5% in 2011, fata de o scadere de 1,9% anul trecut, si o inflatie de 5,2%, peste tinta bancii centrale, anunta Mediafax.Coface a mentinut, in ianuarie, ratingul de tara al Romaniei la nivelul "B" si estimeaza ca economia romaneasca va avea o crestere timida, iar exportul si cresterea productiei industriale vor ramane in continuare principalele motoare de crestere a economiei romanesti.
"Cresterea economica de 1,5% din 2011 o vom avea doar daca nu ne creem singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic. Este important ca riscurile politice sa nu aiba din nou un rol important. La nivel international nu exista niciun risc care sa ne afecteze economia si pe care sa dam vina.
Stabilitatea politica ramane un factor esential in performanta economica a tarii", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Cristian Ionescu, country manager pentru Romania, Bulgaria, Slovacia al Coface.
El a aratat ca Romania va avea in 2011 cea mai redusa crestere din Europa Centrala si de Est.
Potrivit Coface performanta agriculturii va continua sa aiba un impact important in formarea PIB, iar apetitul de risc al investitorilor straini se va mentine relativ scazut.
De asemenea, revigorarea consumului se va face cu greutate datorita scaderii nivelului de incredere a consumatorilor.
Potrivit Coface,... mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 12:00
Economiile Romaniei, Bulgariei si Ungariei vor stagna in 2010, iar tarile baltice vor ramane in recesiune, dar toate statele Europei Centrale si de Est vor reveni la crestere in 2011, desi redresarea va fi lenta, potrivit Institutului pentru Studii Economice Internationale din Viena. In 2011, Romania va consemna un avans economic de 3%, urmat de o crestere de 4% in 2012, estimeaza institutul, citat de Mediafax.
In Bulgaria si Ungaria, cresterea economica ar urma sa fie de 3% in 2011 si 3,5% anul urmator.
Polonia va consemna in acest an un avans de 2,5%, urmat de 3% in 2011 si 3,4% in 2012.
Pentru Cehia, institutul prognozeaza un ritm de dezvoltare de 1% in 2010, de 2,6% anul viitor si 3,5% in 2012.
Estonia, Letonia si Lituania vor ramane in acest an in recesiune, cu scaderi ale PIB de 1,5%, 4,5%, respectiv 3%.
In 2011, cele trei state vor consemna cresteri ale PIB de 2%, 1%, respectiv 2%, urmate de avansuri de 4%, 2% si 3% un an mai tarziu.
La nivelul primelor zece state nou intrate in UE este asteptata o crestere economica de numai 1% in 2010, dupa declinul mediu de 3,6% consemnat in 2009.
Institutul noteaza ca declinul relativ moderat al PIB-ului din regiune reflecta ponderea mare a economiei Poloniei, singurul stat din Uniunea Europeana care a inregistrat crestere economica in 2009.
Rate pozitive de crestere au mai consemnat, in 2009, Albania si Kazahstanul.
Recuperarea decalajelor economice a fost intrerupta
In majoritatea statelor din regiune, procesul de... mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 09:00