Schimburile cu tarile din UE au fost in anul trecut de circa 43 miliarde de euro la export (75% din total exporturi) si aproape 52 miliarde de euro la import (77% din total importuri).
Pe partea de schimburi extracomunitare, s-au inregistrat exporturi de 14,3 miliarde de euro (25% din total exporturi) si importuri de 15,4 miliarde de euro (23% din total importuri).
Practic, aproape 90% din deficitul extern rezultat din schimbul de marfuri a provenit din relatiile comerciale cu tarile partenere din UE.
Ceea ce face utila o trecere in revista a importurilor din aceste tari pe categorii de marfuri, asa cum sunt ele grupate la nivel international si sunt disponibile la nivelul statisticii tinute strict de INS impreuna cu institutele omoloage din UE.
Ideea este de a vedea daca nu cumva, pe langa intrarile, sa le spunem "normale", pentru orice economie, aducem in tara intr-o proportie cam mare pentru posibilitatile de care dispunem si marfuri pe care le-am putea fabrica aici, pentru a crea locuri de munca si PIB la noi si nu in alte tari participante la piata unica.
Am inclus in prezentare doar tarile care detin cea mai mare parte din importurile pe diferite categorii, pentru a va putea forma o idee in raport cu care dintre ele vem o competitivitate scazuta. A carei imbunatatire, fie si la un nivel oarecare, ar putea determina echilibrarea schimburilor externe si ar putea sustine, prin aportul valutar majorat, cursul de schimb al leului.
De retinut! Schimbarea... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 12:50
Efectele relaxarii cantitative initiate acum o luna de Banca Centrala Europeana incep sa-si puna treptat amprenta si pe evolutia monedelor din zona estica a Uniunii Europene.
Pasivitatea economistilor din statele respective ii nelinisteste pe unii observatori, insa secretul acestei atitudini pare sa se ascunda in relatiile comerciale stranse dintre zona euro si aceste tari.
O cheie pentru descifrarea misterului o ofera analistii ING Group si Citigroup, care vad in deprecierea euro in fata dolarului si reluarea exporturilor de marfuri europene pe piata americana cea mai buna explicatie pentru lipsa de reactie a oficialilor din sud-estul Europei, arata Bloomberg.
Piata simbiotica
Reluarea exporturilor europene catre piata din Statele Unite avantajeaza in mod direct si statele Uniunii care nu fac parte din zona euro.
In masura in care acestea sunt furnizorii unor componente esentiale ale produselor exportate din eurozona, slabiciunea euro in fata dolarului are un efect benefic pentru economiile lor, cred analistii.
In esenta, rolul important detinut in furnizarea de produse de export de catre cele patru mari economii din zona sud-estica a Europei - Polonia, Ungaria, Cehia si Romania - fac ca aceste state sa fie aproape membre de facto ale zonei euro.
In momentul in care euro s-a depreciat considerabil in fata dolarului si a yenului, ca urmare a programului de relaxare cantiativa initiat de presedintele BCE Mario Draghi, companiile din aceste state castiga... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 12:42
Valoarea schimburilor comerciale bilaterale romano-ungare era, la sfarsitul lunii decembrie 2012, in suma de 7,33 miliarde euro, din care exporturile au reprezentat aproximativ 2,41 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Economiei (ME).
Astfel, la 31 decembrie 2012, cuantumul schimburilor comerciale dintre Romania si Ungaria a fost de 7,33 miliarde euro, din care exporturile au fost de 2,41 miliarde euro si importuri de 4,9 miliarde euro.
Totodata, exporturile romanesti in Ungaria, in perioada 2009-2012, s-au dublat, ajungand la peste 2,4 miliarde euro, iar volumul total al exporturilor anului 2012 il depaseste pe cel inregistrat in anul 2008.
Potrivit sursei citate, la data de 31 decembrie 2012, in Romania, erau inregistrate 11.525 de societati comerciale mixte, romano-ungare, cu un capital total investit de 650 milioane euro.
Pe de alta parte, in Ungaria sunt inmatriculate peste 6.000 de societati mixte ungaro-romane.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a intalnit, joi, cu ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Excelenta Sa Oszkar Laszlo Fuzes, in cadrul careia a fost abordata problematica dezvoltarii in continuare a relatiilor bilaterale economice si comerciale.
Cele doua parti au convenit mobilizarea grupurilor de lucru din cadrul Comisiei Economice Mixte (CEM). In 2013, organizatorul intalnirilor CEM este Ungaria, perioada propusa fiind in trimestrul patru din acest an. mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 10:15
Dincolo de arborarea steagurilor secuiesti sau marsuri pentru autonomie, actiuni care complica la nivel diplomatic si social relatiile romano-maghiare, tara noastra si Ungaria si-au pastrat, de-a lungul ultimilor ani, calitatea de parteneri comerciali traditionali, cu schimburi economice importante si avantaje evidente in special pentru partea ungara.
Astfel, in primele 11 luni ale anului trecut, exporturile Romaniei in Ungaria au fost de 2,039 de miliarde de euro, in scadere cu 3,25% fata de anul precedent, in timp ce importurile s-au ridicat la 4,14 miliarde de euro, consemnand un avans de 6,15%.
Prin urmare, deficitul comercial al tarii noastre in relatia cu Ungaria a fost de 2,1 miliarde de euro, nivelul soldului la 31 octombrie 2012, mentinundu-se unul dintre cele mai ridicate dezechilibre in relatiile economice cu partenerii externi.
Citeste mai multe despre Cumparam masiv de la maghiari: Ce importam din Ungaria pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 12:18
Romania ocupa primul loc in topul destinatiilor europene cu oportunitati pentru investitorii in centre comerciale, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliare Savills.
Tara noastra este urmata, in ordine, de Polonia, Ungaria, Cehia si Austria.
Primul loc ocupat de Romania in acest top se datoreaza cresterii rapide a cheltuielilor de consum si a vanzarilor de retail. Se estimeaza ca vanzarile de retail vor inregistra in Romania, in urmatorii cinci ani, cresteri intre 6,1% si 6,2% pe an, potrivit Mediafax.
"Chiar daca economia Romaniei este volatila, legata puternic de cea a Greciei prin relatii comerciale si financiare, Guvernul a facut progrese bune in ceea ce priveste sistemul fiscal si prin scaderea deficitului bugetar in 2011. Rata somajului este relativ scazuta, de 7,4%, iar densitatea de centre comerciale este printre cele mai reduse din cele 16 piete analizate (84 mp/1.000 de locuitori), oferind astfel bune oportunitati de dezvoltare", se arata in studiu.
In acelasi timp, randamentul pe piata centrelor comerciale din Bucuresti este de 8,75%, cel mai mare dintre pietele analizate, dupa Dublin.
In toate tarile analizate, corectiile fiscale vor pune presiune pe cheltuieli, unele tari urmand sa fie mai putin afectate decat altele.
In studiul realizat de Savills se estimeaza ca, in urmatoarele 12 - 18 luni, consumul va fi modest.
"In ansamblu, vanzarile de retail vor incepe sa-si revina incepand cu 2014. In medie, se asteapta o... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:21
Ungaria este tara cu care Romania a inregistrat anul trecut cel mai mare deficit comercial, de aproape 2 miliarde euro, urmata de China (deficit de 1,7 miliarde euro), Kazahstan si Germania, cu cate un deficit de 1,3 miliarde euro si Austria, cu un deficit de 1,2 miliarde euro, potrivit NewsIn.Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), cel mai mare deficit comercial a fost inregistrat in 2009 cu Ungaria, de aproape 2 miliarde euro, fata de 2,6 miliarde euro in 2008.
Principala contributie la crearea deficitului comercial pe aceasta relatie a fost adusa de urmatoarele grupe de marfuri: masini, aparate si materiale electrice si parti din acestea - 510,7 milioane euro, adica 25,6% din totalul deficitului bilateral; automobile, tractoare, biciclete, alte vehicule si accesorii -187,3 milioane euro (9,4%); materiale plastice si articole din acestea -192,5 milioane euro (9,8%) si produse farmaceutice -177 milioane euro (8,9%)."Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, statistica schimburilor comerciale cu partenerii comunitari se face in baza sistemului INTRASTAT, conform caruia, la colectarea datelor statistice, importurile sunt evidentiate pe criteriul «tara de expeditie», fara a se tine cont de tara de origine.
In cazul Ungariei, o serie de firme mari, multinationale si-au deschis in ultimii ani filiale in aceasta tara si au fost create centre de distributie pentru Europa Centrala si de Est.
Astfel, marfuri originare din tari necomunitare sunt... mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 15:41