China s-a angajat sa cumpere "o cantitate substantiala" de bunuri si servicii americane, in domeniul agricol, al energiei si al industriei prelucratoare, a anuntat miercuri biroul Reprezentantului pentru Comert al Statelor Unite (USTR), dupa incheierea negocierilor de la Beijing.
Intr-un comunicat care ofera putine detalii, USTR a anuntat ca cele doua parti "au discutat modalitati prin care sa se ajunga la relatii comerciale corecte, reciproce si echilibrate intre cele doua tari", transmite Reuters.
Vezi si Dupa ce au atins un nivel record in 2018, chinezii renunta la investitiile in Silicon Valley din cauza lui Trump
Oficialii americani si chinezi au mai discutat probleme legate de protejarea drepturilor de proprietate intelectuala si necesitatea ca un eventual acord care va rezolva disputa comerciala intre cele mai mari economii ale lumii "sa permita implementarea totala, supusa verificarilor in curs si punerea efectiva in aplicare".
Intalnirile din aceasta saptamana au fost primele negocieri fata in fata de la armistitiul de 90 de zile convenit in decembrie de presedintele Donald Trump si presedintele Xi Jinping, in razboiul comercial care a agitat pietele financiare.
Daca nu se va ajunge la un acord pana pe 2 martie, Trump a spus ca va majora tarifele cu 25%, de la 10%, pentru importuri din China in valoare de 200 de miliarde de dolari, intr-o perioada in care cresterea economiei chineze incetineste semnificativ. Beijingul a reactionat deja cu tarife... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 07:44
Donald Trump si Xi Jinping au declarat sambata armistitiu in conflictul lor comercial, suspendand aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China, la finalul unei intalniri de la Buenos Aires, relateaza AFP.
Cei doi presedinti "au ajuns la un acord pentru a pune capat aplicarii de noi taxe vamale", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, in cadrul unei conferinte de presa, dupa dineul de lucru de peste doua ore al liderilor celor doua state si al consilierilor lor.
Ministrul adjunct al comertului Wang Shouwen a precizat ca Washingtonul va renunta sa majoreze, asa cum era prevazut, de la 10% la 25% taxele vamale pentru produse importate din China in valoare de 200 de miliarde de dolari - jumatate din total - incepand de la 1 ianuarie 2019.
Casa Alba a anuntat insa ca aceasta decizie nu este decat suspendata, pentru o perioada de 90 de zile.
Daca cele doua tari nu vor reusi in acest interval sa se inteleaga asupra unor "schimbari structurale" in relatiile lor comerciale, in special in ceea ce priveste transferurile "fortate" de tehnologie si proprietatea intelectuala, "drepturile vamale de 10% vor fi majorate la 25%", potrivit unui comunicat al presedintiei americane.
Washingtonul mai anunta si ca Beijingul s-a angajat sa cumpere o cantitate "inca nedefinita, dar foarte substantiala" de produse americane, pentru a reduce enormul dezechilibru comercial intre cele doua tari.
In special, China va incepe "imediat" sa cumpere produse... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 10:46
Cresterea exporturilor Chinei a accelerat neasteptat in septembrie, in pofida tarifelor vamale impuse de Washington, in timp ce excedentul sau comercial pe relatia cu SUA a atins un nivel record, ceea ce ar putea exacerba disputa dintre Beijing si Washington, transmite Reuters.
Totusi, analistii avertizeaza ca nivelul ridicat al exporturilor de luna trecuta nu se va mentine si in viitor.
Exporturile Chinei au crescut in septembrie cu 14,5% comparativ cu perioada similara din 2017, cel mai rapid ritm din februarie, depasind estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de 8,9%. In august, expansiunea a fost de 9,8%.
"Imaginea de ansamblu arata ca exporturile chineze nu au fost pana acum afectate de escaladarea tensiunilor comerciale si de incetinirea cresterii economiei mondiale, cel mai probabil datorita competitivitatii provocate de deprecierea yuanului. In conditiile in care avansul economiei mondiale se va atenua si mai mult in urmatoarele trimestre si SUA ar putea introduce noi tarife vamale, recentele evolutii bune ale exporturilor nu vor putea fi mentinute", a apreciat Julian Evans-Pritchard, economist la Capital Economics. Anul acesta, moneda Chinei s-a depreciat cu aproximativ 6% fata de dolar.
In septembrie, excedentul inregistrat de China pe relatia cu SUA a urcat la 34,13 miliarde de dolari, depasind nivelul record de 31,05 miliarde de dolari in august, conform calculelor Reuters.
Importurile au urcat cu 14,3% in septembrie, fata de un... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2018, ora 11:49
Tarile Uniunii Europene sunt la un pas de a accepta sa inceapa negocieri cu Washingtonul pentru a permite un import mai mare de carne de vita din SUA in Europa, o decizie care ar putea dezamorsa tensiunile comerciale transatlantice, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a cautat sa obtina aprobarea celor 28 de state membre pentru a deschide negocierile cu Washingtonul, sustin sursele.
Expertii comerciali sprijina aceasta initiativa, iar procesul de aprobare ar urma sa fie finalizat saptamana viitoare, au declarat pentru Reuters diplomati ai UE.
Problema carnii de vaca este oficial separata de acordul anuntat in iulie de seful statului american - Donald Trump - si presedintele Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker - privind relatiile comerciale dintre SUA si UE. Acordul prevede o crestere a achizitiilor europene de soia si de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, in schimbul suspendarii noilor tarifele vamale impuse de Washington.
Trump s-a angajat sa reduca deficitul comercial al SUA pe relatia cu UE, evaluat la 151 de miliarde de dolari.
Oricum, un acord care sa permita majorarea importurilor de carne din SUA ar afecta balanta comerciala, dar ii va multumi pe fermierii americani si comunitatile rurale, afectate de razboiul comercial cu China.
Diplomatii UE sustin ca Bruxelles-ul vrea sa majoreze cota SUA de importuri de carne de vita fara hormoni pe piata europeana,... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 16:10
Liderii statelor din flancul sudic al Uniunii Europene fac coalitie impotriva politicii adoptate de noua administratie americana, in special in ceea ce priveste relatiile comerciale intretinute de SUA.
7 sefi de state si guverne fac apel la intarirea legaturilor in randul statelor membre UE, considerand ca lumea are nevoie de o Europa unita si puternica in fata riscului izolarii economiei americane, anunta Bloomberg.
"A devenit si mai clar acum, decat inaintea alegerilor prezitentiale din SUA, ca lumea are nevoie de o Europa puternica si unita", a explicat premierul portughez Antonio Costa.
Alarma a fost data de ordinul de construire a unui zid la granita dintre Mexic si SUA, intentia de a impune suprataxe pentru marfurile importate din China sau Mexic si posibilitatea retragerii Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific.
Vocea premierului portughez a fost dublata si de cea a presedintelui Frantei, Francois Hollande. "Protectionismul nu e in genele noastre, in mostenirea genetica a europenilor.
Trebuie, totusi, sa fim clari. Nu ne vom deschide granitele sub orice conditii. Suntem in favoarea unor schimburi comerciale echilibrate. Aceasta este esenta discutiilor pe care le vom purta cu administratia de la Washington", a declarat presedintele francez, chiar inaintea unei discutii telefonice cu Donald Trump.
"Vom gasi cea mai buna metoda de a coopera cu noua administratie americana. Suntem interesati, pregatiti si dispusi sa cooperam, dar suntem Europa... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:30
1Cu doar doua saptamani inainte de instalarea in functie a noului presedinte american, presa de stat de la Beijing anunta ca un eventual razboi economic declansat de Washington nu va reprezenta o piedica pentru economia chineza.
Inca din timpul campaniei sale electorale, republicanul Donald Trump a anuntat ca importurile masive de marfuri din China reprezinta o povara de care economia americana trebuie sa se debaraseze, promitand impunerea unei suprataxe vamale de 45% pentru marfurile chinezesti, informeaza IB Times.
Conform presei de stat din China, care citeaza mai multi oficiali din administratia de la Beijing, schimbarea modelului economic din tara, de la export la incurajarea consumului domestic ar urma sa atenueze socul masurilor protectioniste de pe piata americana.
In ultmii ani, cele doua tari au ajuns sa rivalizeze la titlul de cea mai mare economie a lumii, Beijingul beneficiind si de vulnerabilitatea pietei americane in fata crizei economice din 2008, dar si de interesul marilor corporatii din SUA de a accesa piata asiatica si de a beneficia de forta de munca mai ieftina din China.
Din 2015 insa, consumul domestic din China a ajuns sa reprezinte doua treimi din PIB-ul tarii, fapt ce ar face intr-adevar inutila orice masura protectionista luata de viitoarea administratie republicana de la Washington, desi efectele asupra comertului global ar urma sa fie resimtite de catre terti.
"China si-a redus dependenta de exporturi si s-a concentrat pe... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 12:38
Indiferent daca la Casa Alba se va instala Hillary Clinton sau Donald Trump, relatiile dintre SUA si China se vor deteriora in continuare.
Comertul a fost un liant extraordinar in dezvoltarea relatiilor dintre SUA si China, dar in acest moment retorica de campanie demonstreaza ca niciunul dintre aspirantii la presedintia Statelor Unite nu intentioneaza sa dezvolte aceasta legatura, sustine profesorul chinez Wang Huiyao, fondator al Centrului pentru China si Globalizare, intr-un interviu acordat postului american (CCG), pentru CNBC.
Trump suna alarma
Donald Trump, spre exemplu, a mentionat ca intentioneaza sa adauge o taxa suplimentara de 45% pentru produsele importate din China, definind tara asiatica drept un manipulator al pietei valutare.
"Intretinem cel mai mare schimb comercial bilateral din lume si aceasta legatura s-a dovedit benefica atat pentru China, cat si pentru Statele Unite", crede Wang Huiyao.
Datele statistice arata ca, pentru SUA, China ramane cel mai important partener comercial, cu un procent de 15,4% din totalul bunurilor tranzactionate.
In trecut, dar si in ultimii doi ani, relatiile dintre cele doua state au avut de suferit din cauza disputelor legate de politica externa, asa cum este cazul acum cu tendimntele expansioniste manifestate de Beijing in Marea Chinei de Sud.
Clinton, prea incisiva
Din aceasta perspectiva, Tom Rafferty, manager regional pentru China in cadrul Economist Intelligence Unit, considera ca o victorie a... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 15:09
Comisia Europeana (CE) a anuntat marti infiintarea unor taxe provizorii pe panourile solare chinezesti, in pofida reticentelor mai multor state ale Uniunii Europene (UE) si a temerilor de represalii comerciale din partea Beijingului.
"Astazi, Comisia Europeana a decis in unanimitate impunerea de taxe pe importurile de panouri solare chinezesti", a declarat comisarul pentru comert Karel De Gucht, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Bruxelles, informeaza AFP.
Anuntul survine intr-un context in care litigiile comerciale intre Uniunea Europeana si China s-au multiplicat, avand ca obiect de la echipamente de telecomunicatii la panouri solare sau vesela din ceramica.
La 10 mai, Beijingul a anuntat lansarea unei anchete privind tevi turnate importate din UE, Japonia si SUA, la scurt timp dupa ce Comisia Europeana a propus statelor membre sa taxeze puternic importurile de panouri solare chineze.
Statele membre ale UE au adoptat ulterior pozitii divizate privind aceste sanctiuni asupra panourilor solare importate din China, constrangand Bruxellesul sa caute o solutie negociata cu Beijing pentru a evita represalii comerciale. mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:35
1Senatul american va vota, astazi, un proiect de lege prin care intentioneaza sa penalizeze China pentru o asa-numita manipulare a cursului valutar care ii aduce avantaje comerciale, facand astfel presiuni asupra Chinei sa forteze aprecierea yuanului. China se opune acestei legi si avertizeaza ca va porni un razboi comercial, in cazul in care aceasta lege va fi adoptata."Daca proicetul de lege va fi adoptat, atunci rezultatul ar lua forma unui razboi comercial, care ar insemna o pierdere pentru ambele parti. O astfel de actiune ar fi in detrimentul dezvoltarii legaturilor noastre economice si ar putea avea un impact negativ asupra relatiilor bilaterale", a declarat ministrul de externe chinez, Cui Tiankai, citat de CNN Money.Ministrul Cui a vorbit intr-o conferinta de presa cu o zi inainte de intalnirea sa din Beijing cu reprezentantul american, secretarul de stat Kurt Campbell.Chiar daca proiectul de lege trece de Senat, el trebuie sa fie dezbatut si votat si de Casa Reprezentantilor.Purtatorul de cuvant al reprezentantilor, John Boehner, si-a semnalat dezacordul fata de proiectul de lege. "Cred ca e destul de periculos sa schimbam legislatia in Congresul american pentru a forta o tara sa isi schimbe modul in care isi gestioneaza moneda nationala", a declarat Boehner.Moneda chineza, cunoscuta drept Renminbi, s-a apreciat in termeni reali cu aproape 20% fata de dolarul american din 2005, cand China a inceput sa controleze cursul, astfel incat sa se pastreze la o "linie de... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 15:33