S-au intalnit ca sa identifice subiecte de interes comun ce le-ar permite sa transmita semnale pozitive partenerilor externi, dar s-au despartit spunand ca raman pe pozitii si ca nu vor ceda.
Intalnirea de marti a presedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu presedintele Parlamentului, Andrian Candu, si premierul Pavel Filip, i-a oferit presedintelui pro-rus audienta dorita pentru lansarea unui nou artificiu electoral. Dodon a anuntat ca i-a instiintat pe cei doi ca pe 3 sau 4 aprilie va semna un memorandum cu Uniunea Eurasiatica.
Andrian Candu a spus ca a primit de la Igor Dodon un proiect de acord pe care intentioneaza sa-l semneze presedintele, a mentionat ca acest proiect "nu produce efecte juridice", dar a precizat ca va reveni la acest subiect.
Mimeaza ostilitati?
Filip, Candu si Dodon au recunoscut ca au viziuni diametral opuse asupra beneficiilor oferite de Acordul de Asociere cu UE, amendarea Constitutiei in sensul abilitarii sefului statului cu dreptul de a dizolva Parlamentul (solicitare venita din partea lui Igor Dodon), provocarea alegerilor parlamentare anticipate, anularea legii prin care miliardul de dolari furat din sistemul bancar a fost pus pe spatele poporului si asupra deciziei privind deschiderea Oficiului de legatura al NATO la Chisinau.
In schimb, cei trei au ajuns la intelegerea ca solutionarea problemei transnistrene este posibila doar in formatul 5+2, iar Igor Dodon nu a mai vorbit despre federalizare. In acest sens s-a... mai mult
Marti, 21 Februarie 2017, ora 20:29
Proaspatul presedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, isi incepe mandatul, dupa cum a si promis, cu un "razboi" pentru apararea statalitatii moldovenesti, pe care o vede amenintata in primul rand de Romania si UE.
Intai schimba limba de pe pagina web a presedintiei din "romana" in "moldoveneasca", scoate drapelul Uniunii Europene de pe sediul presedintiei cu tot cu suport, retrage cetatenia moldoveneasca fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, invocand incalcari de procedura, cere revocarea din functie a ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, pentru declaratiile facute in presa pe marginea acestui subiect, apoi afirma ca va insista pentru introducerea in scoli a istoriei moldovenesti s.a.m.d.
Aceste actiuni au starnit un val de nemultumiri atat la Chisinau, cat si la Bucuresti, analistii comentand ca acestea vor incita societatea puternic polarizata, dar se vor reflecta si asupra relatiilor cu Romania si UE. Iata cateva dintre opiniile expuse pe acest ...citeste mai departe despre "Razboiul rece al lui Dodon cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 19:18
Unirea Romaniei cu Republica Moldova in interiorul Uniunii Europene este posibila in mai putin de cinci ani, a declarat vineri Victor Ponta.
In acelasi timp, el considera ca pe termen scurt o unire efectiva intre cele doua state nu este posibila, in conditiile in care pentru aceasta trebuie sa existe acordul ambelor popoare, potrivit Agerpres.
"Pe termen scurt nu (n.r. - nu va milita pentru unire), pentru ca eu cred ca nu se poate face o unire intre Romania si Moldova impotriva vointei uneia dintre populatiile de pe cele doua maluri. Si cred ca acest subiect, 'hai sa-i luam cu forta', cum i-a luat Uniunea Sovietica, nu face decat rau ideii de proeuropenism. Dar unirea in cadrul Uniunii Europene, am fost foarte precis in exprimare, se poate realiza in termen scurt", a spus premierul la Adevarul live.
El a reafirmat ca unul dintre principalele obiective ale politicii externe este ca Republica Moldova sa fie membru al Uniunii Europene pana in 2019.
"Eu cred ca poate exista o sansa istorica in acest sens, si asta am spus si la Alba Iulia si in continuare. Faptul ca Ministerul de Externe de la Moscova sau altcineva, reprezentantii Moscovei din Republica Moldova s-au suparat, nu ma impiedica sa afirm, ca prim-ministru si ca viitor presedinte, principalul obiectiv de politica europeana al Romaniei in cinci ani de zile, si este de departe cel mai important obiectiv national. Pe termen lung, sa dea Dumnezeu ca toti cei de pe ambele maluri ale Prutului, nu doar de pe... mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 16:18
Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret privind introducerea de taxe vamale produselor importate din Republica Moldova, potrivit site-ului oficial de informatii juridice, relateaza RIA Novosti in pagina electronica.
"Guvernul rus introduce taxe asupra produselor importate din (Republica) Moldova la nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan)", potrivit unui document publicat pe site joi.
Decizia va intra in vigoare la 30 de zile de la publicare, potrivit agentiei rusesti.
Ministerul rus pentru Dezvoltare Economica a elaborat saptamana trecuta un proiect de decret privind anularea unor scutiri de taxe pentru anumite produse moldovenesti, ca vin, carne, legume, fructe si cereale.
Moscova a avertizat anterior Chisinaul ca ar putea sa renunte la regimul de liber-schimb si sa adopte principiul natiunii celei mai favorizate in relatiile sale cu Republica Moldova, in urma ratificarii de catre moldoveni a Acordului de Asociere cu Uniunea Europana (UE).
Rusia si-a exprimat in mai multe randuri ingrijorarea fata de crearea unei zone de liber-schimb intre Republica Moldova si UE. Potrivit Moscovei, acest demers ar putea sa antreneze un aflux de marfuri pe piata ruseasca. mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 09:09
Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat vineri acorduri de asociere la Uniunea Europeana, in marja Consiliului European de la Bruxelles.
Presedintele Petro Porosenko a semnat partea economica a acordului de asociere, in conditiile in care partea politica a acestui acord a fost semnata la 21 martie 2014. Republica Moldova si Georgia vor semna acordul complet, de asociere si liber schimb.
Acordul de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana a fost parafat la sfarsitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
UE a devansat data semnarii oficiale a acordului cu Republica Moldova si Georgia, prevazuta initial pentru sfarsitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generata de refuzul fostului presedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, si al eventualelor represalii din partea Rusiei.
Semnarea acordurilor a reprezentat un moment important atat pentru Uniunea Europeana, cat si pentru tarile semnatare, aceste urmand sa aprofundeze in mod semnificativ legaturile politice si economice dintre parti, cu o perspectiva pe termen lung de asociere politica si integrare economica. Totodata, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relatiile politice si economice dintre UE si tari semnatari si de a integra treptat aceste state in piata interna a UE - cea mai mare piata unica din lume.
In domeniul reformelor interne, UE va coopera cu tarile semnatare... mai mult
Vineri, 27 Iunie 2014, ora 12:36
Rusia va introduce "masuri de protectie" impotriva Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei daca se va dovedi ca acordurile de asociere pe care aceste tari le vor semna cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa, avertizeaza Ministerul rus de Externe.
"Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de AFP.
Republica Moldova, Ucraina si Georgia vor semna vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.
"Vrem sa vedem care vor fi consecintele asupra relatiilor noastre comerciale", a adaugat Lavrov.
Discutii intre UE, Rusia si Ucraina sunt programate in iulie, pe tema efectelor semnarii Acordului de asociere. "Suntem pregatiti sa avem consultari in orice format", a dat asigurari Lavrov. mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 08:55
Discutiile dintre presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso si presedintele Romaniei, Traian Basescu, se vor concentra asupra relatiilor UE cu Republica Moldova, dar vor viza si chestiuni precum progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) sau aderarea la Schengen, a declarat joi, Mark Gray, purtator de cuvant al CE.
Potrivit sursei citate, Jose Manuel Barroso si Traian Basescu vor avea vineri un pranz de lucru, urmat de declaratii de presa la ora locala 13:30 (14:30 ora Romaniei).
"Discutiile se vor concentra asupra relatiilor cu Moldova, dar vor evalua si progresele realizate de Romania in cadrul MCV", a spus Mark Gray. El a adaugat ca vor fi abordate si alte chestiuni, precum libertatea de circulatie si dosarul Schengen.
Nu in ultimul rand, cei doi lideri vor discuta despre situatia economica si 'despre modul in care fondurile structurale pot ajuta cel mai bine cetatenii romani sa obtina slujbe si sa contribuie la crestere', a mai precizat purtatorul de cuvant al executivului UE.
Seful statului roman a mai efectuat o vizita la Bruxelles luna trecuta, pe 16 ianuarie, insa atunci a avut doar o intrevedere cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, din cauza programului incarcat al sefului executivului comunitar, care efectua atunci o vizita in Spania.
Pe agenda discutiilor dintre Basescu si Van Rompuy s-au aflat cu acel prilej subiecte precum aderarea Romaniei la Schengen, asocierea... mai mult
Joi, 13 Februarie 2014, ora 14:06
Uniunea Europeana va creste la 100 de milioane de euro ajutorul pentru Republica Moldova anul viitor, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, care a reafirmat sprijinul Bruxellesului pentru autoritatile de la Chisinau si poporul moldovean.
"Sprijinim Republica Moldova in mod practic. Ajutorul nostru pentru anul viitor a fost substantial majorat pentru a depasi o suta de milioane de euro", a declarat Barroso intr-o conferinta de presa comuna la Bruxelles cu presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, dupa intalnirea pe care au avut-o cei doi lideri.
Jose Manuel Barroso a salutat faptul ca prima vizita in strainatate a presedintelui Nicolae Timofti, recent ales, a fost facuta la Bruxelles. "Faptul ca (presedintele Nicolae Timofti) efectueaza la Bruxelles prima vizita in strainatate este o demonstratie clara a angajamentului sau si a angajamentului Republicii Moldovei pentru o relatie mai stransa cu UE. Republica Moldova este un membru activ al Parteneriatului nostru Estic si UE este pe deplin angajata pentru sprijinirea procesului de reforme", a declarat presedintele CE.
El a salutat totodata lansarea negocierilor asupra acordului cuprinzator si aprofundat pentru o zona de liber schimb, considerandu-l "un pas important inainte in relatiile comerciale UE - Republica Moldova".
El a salutat in acelasi timp "abordarea constructiva" a Republicii Moldova in "negocierile in format 5+2 privind Transnistria.
"UE intelege numeroasele... mai mult
Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 16:30
Comisia Europeana (CE) a anuntat luni formarea unui grup de experti de politica la nivel inalt care sa ghideze Republica Moldova in realizarea reformelor economice si politice, precum si in accelerarea asocierii politice si integrarii economice viitoare intre Uniunea Europeana si Republica Moldova, relateaza NewsIn."Ca urmare a misiunii noastre de experti la nivel inalt in Armenia, sunt incantata sa anunt ca am raspuns cererii guvernului din Republica Moldova de a-i oferi un grup similar de experti.
Scopul este de a asigura ca Republica Moldova are acces la sfaturile si expertiza de care are nevoie pentru aplicarea reformelor cruciale.
Ne vom misca repede pentru a numi o echipa de experti anul viitor", a declarat comisarul UE pentru comert si vecinatate Benita Ferrero-Waldner.
Echipa de experti va lucra cu institutii guvernamentale cheie, inclusiv cu biroul premierului, ministerele justitiei, economiei, finantelor, de interne, biroul premierului adjunct responsabil pentru relatia cu Transnistria si ministerul afacerilor externe si integrarii europene.
Expertiza acesteia va contribui la implementarea celor doua programe ale guvernului din Republica Moldova cu privire la integrarea europeana si stabilizarea si redresare economica. mai mult
Luni, 21 Decembrie 2009, ora 16:26