Rusia a inceput o ofensiva diplomatica in ceea ce priveste conflictele inghetate, iar Transnistria este "testul rusesc al binomului Plahotniuc-Dodon", spune Dan Dungaciu, subliniind totodata ca "pentru Romania, transnistrizarea R.Moldova ar insemna, pe termen mediu si lung, invecinarea cu Rusia".
La Paris a avut loc zilele trecute o masa rotunda pe tema negocierilor privind solutionarea conflictului transnistrean, la care Tiraspolul ar fi cerut din nou sa se discute despre independenta regiunii, iar in structurile europene ar fi aparut "o viziune care nu este deloc favorabila Chisinaului", semnaleaza Europa Libera.
Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), prezinta ultimele evolutii legate de acest subiect, afirmand ca desi se discuta despre independenta Transnistriei, nu trebuie sa ne ducem dupa "fenta" pentru ca Rusia vrea, de fapt, un statut special pentru regiunea transnistreana in interiorul R. Moldova, prin care "Tiraspolul sa controleze republica".
"Este celebra poveste a cozii care da din caine. Adica a partii care controleaza intregul", mai spune analistul de politica externa, atragand atentia, printre altele, si asupra numirii in functia de reprezentat OSCE pentru reglementarea transnistreana a lui Franco Frattini, numire care "ar trebui sa ne ingrijoreze".
Ce se mai intampla nou pe "frontul" din Transnistria, in... mai mult
Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 20:50
Noul premier moldovean Valeriu Strelet (PLDM) s-a pronuntat in favoarea unei restabiliri a cooperarii cu Moscova si a dezvoltarii relatiilor bilaterale, scrie portalul rus Sputnik.
Moscova ramane pentru Chisinau un partener important, in pofida faptului ca cele doua tari resimt o lipsa de "intelegere reciproca" in relatiile lor, a declarat Srelet pentru postul Publika, citat de editia franceza a portalul rusesc duminica.
"Este necesara o restabilire a dialogului, este necesara o expunere a intereslor nationale. Din punctul de vedere al dreptului international, suntem egali la masa negocierilor, chiar daca suntem diferiti in ceea ce priveste ...citeste mai departe despre "Sputnik: Republica Moldova strange relatiile cu Rusia?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 August 2015, ora 14:39
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti Iurie Renita spune ca alegerile de duminica sunt cruciale pentru ca tara sa isi pastreze parcursul european, dar in acelasi timp spune ca autoritatile de la Chisinau isi doresc "o relatie excelenta" cu Rusia.
"Este important sa vedem care este optiunea alegatorilor, optiunea majoritara. Sper ca va fi una care ne va permite sa continuam ceea ce am inceput, fie ca este vorba de valorificarea posibilitatilor oferite de regimul liberalizat de vize, de acordul de asociere sau de acordul de liber schimb", a declarat Iurie Renita, intr-un interviu acordat Digi24.
In opinia sa, "o injectie financiara consistenta din partea UE modifica in bine foarte mult Republica Molodva, sub aspectul stabilitatii politice, economice, dar mai ales sociale".
Despre relatia cu Rusia
Iurie Renita spera ca parcursul european al Republicii Moldova sa fie unul ireversibil, ...citeste mai departe despre "Ambasadorul R. Moldova la Bucuresti isi doreste o "relatie excelenta" cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 11:52
Republica Moldova se indreapta spre alegeri dramatice, cu un rezultat imprevizibil, dar decisiv pentru viitorul tarii. "Sansele formatiunilor politice proeuropene, aflate acum la guvernare, de a forma viitorul cabinet de ministri sunt egale cu cele ale partidelor proruse si pro Uniunea Vamala", a explicat jurnalistul de la Chisinau Victor Nichitus.
"Batalia electorala, care in mediul urban este una a principiilor, in mediul rural s-a transformat in batalia pentru o farfurie cu mancare ori pentru pastrarea locului de munca", a explicat Victor Nichitus, intr-un interviu acordat Ziare.com.
Partidele proruse sunt puternic sustinute de Moscova: "Proiectul rus, Dodon-Usatai, a beneficiat de o masiva sustinere financiara din partea unor cercuri din Federatia Rusa. (...) Renato Usatii are relatii cu FSB-ul rusesc. (...) fotografii ale presedintelui rus Putin impreuna cu Dodon au impanzit panourile electorale din Republica Moldova."
In aceste conditii, vizita la Chisinau a lui Klaus ...citeste mai departe despre "Batalia crunta pe R. Moldova. Rusia, in ofensiva. Ce rol poate avea Iohannis Interviu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Noiembrie 2014, ora 14:09
Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, relateaza Unimedia.
"Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din Republica Moldova", a precizat Ion Sula.
Directorul ANSA a afirmat ca mai intai trebuie estimat prejudiciul suferit de R. Moldova in urma interzicerii importurilor de legume si fructe pe piata rusa, iar ulterior sa fie solicitate sanctiuni. "Este pentru prima data cand R. Moldova va cere sanctiuni. In 2006, cand a fost impus embargoul la vinuri, Federatia Rusa nu era membru al OMC si nu puteam cere sanctiuni pentru Rusia", a precizat oficialul.
Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau.
Rusia a interzis importurile de conserve de fructe si legume din R. Moldova
Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase". Autoritatile de la Chisinau... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 14:59
Serviciul rus pentru Protectia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anuntat marti ca importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calitatii nesatisfacatoare" a productiei de alcool, relateaza agentia rusa Itar-Tass in pagina sa electronica.
Potrivit Rospotrebnadzor, aceste interdictii vor fi valabile pana cand autoritatile competente din Republica Moldova nu vor lua masuri adecvate pentru satisfacerea cerintelor impuse.
"Nu avem de gand sa indeplinim rolul de dadaca pentru economia moldoveneasca", a declarat directorul institutiei, Ghenadi Oniscenko, citat de agentia rusa Interfax.
Rodica Sturza, directorul Centrului National pentru Verificarea Calitatii Productiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat ca "aceste afirmatii sunt lipsite de temei", informeaza site-ul Publika.md.
"Noi am verificat toate loturile care au plecat, in special in ultimele zile, si nu am depistat nici un fel de incalcari ale normelor, iar afirmatiile lor precum ca (substantele nocive depistate in vinuri) depasesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante", a adaugat ea.
Anterior, reprezentanti ai guvernului rus au amenintat Republica Moldova cu sanctiuni in cazul in care aceasta va continua sa-si intareasca legaturile cu Uniunea Europeana.
Rospotrebnadzor a anuntat marti ca in loturile de vinuri importate in ultima perioada a fost depistata in catitati mari o substanta nociva, care afecteaza in special rinichii si ficatul. Potrivit... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 08:40
Dupa ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atentionat luni Republica Moldova ca ar putea pierde Transnistria, daca isi continua calea spre UE, si ca ar putea ingheta la iarna, Serviciul rus pentru protectia consumatorilor Rospotrebnadzor a amenintat marti ca ar putea impune un nou embargo asupra vinurilor moldovenesti, asa cum a facut in 2006.
Potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor, peste 28.000 de litri de productie alcoolica importata din Republica Moldova de la inceputul acestui an nu au corespuns exigentelor de securitate. Aceasta cantitate, precizeaza aceeasi sursa, reprezinta ceva mai mult de 0,1% din totalul productiei exportate de Republica Moldova in Federatia Rusa.
Rospotrebnadzor ameninta Republica Moldova ca, in aceste conditii, Rusia ar putea stopa importul de vinuri din Republica Moldova, cum a facut si in 2006.
"Aceasta situatie demonstreaza ca atentionarile facute anterior la adresa conducerii organelor competente ale Republicii Moldova nu au fost luate in seama, astfel ca exista un risc real in privinta revenirii la situatia din anul 2006. Daca in viitorul apropiat nu vom receptiona din partea autoritatilor competente ale Republicii Moldova masuri concrete, indreptate spre asigurarea securitatii si calitatii productiei livrate, ingrijorarile expuse ar putea deveni realitate", se arata in comunicatul Rospotrebnadzor.
Rusia a interzis importul de vinuri moldovenesti in primavara anului 2006, iar livrarile au fost reluate partial in 2007... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 13:19
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a sugerat luni, in cadrul vizitei sale la Chisinau, ca in cazul unui acord de asociere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana (UE), Rusia ar putea inceta livrarile de gaze naturale in aceasta tara.
"Luati seama sa nu inghetati la iarna si sa nu pierdeti vreun vagon in vartejurile integrarii europene in care v-ati antrenat", a declarat Rogozin, potrivit PRO TV Chisinau.
Vicepremierul rus s-a aratat interesat de efectele pe care le poate avea summitul de la Vilnius asupra regiunii transnistrene.
Rogozin a adaugat ca vizita Patriarhului rus Kirill, care vine la Chisinau saptamana aceasta, este foarte importanta pentru evolutia relatiilor dintre cele doua Rusia si Republica Moldova.
Premierul moldovean a declarat ca "ceea ce spunem la Bruxelles spunem si la Moscova", adaugand ca Republica Moldova "nu are ce ascunde", citat de agentia de stat Moldpress.
Leanca a afirmat ca Republica Moldova este interesata de un dialog constructiv si deschis cu Moscova, pentru a consolida relatiile bilaterale in diverse domenii.
"Vizita dumneavoastra este un bun prilej pentru a face un schimb de opinii privind cooperarea economica, evolutiile in procesul reglementarii transnistrene, situatia muncitorilor migranti, dezvoltarea relatiilor culturale bilaterale", a declarat premierul moldovean.
Problema Transnistriei
Referitor la impactul procesului de integrare europeana asupra solutionarii conflictului transnistrean, Leanca a declarat... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:53
Piata ruseasca nu mai este principala destinatie pentru exporturile producatorilor de vin din din R. Moldova, dupa cum a declarat vicepremierul Valeriu Lazar, ministru al economiei, conform NewsIn."Revenirea pe piata rusa nu mai este scopul nostru strategic", a declarat oficialul moldovean, citat de rbc.ru, scrie UNIMEDIA.
Ministrul a mai spus ca problemele care au aparut de cativa ani intre producatorii de vin moldoveni si Serviciul Veterinar Rospotrebnadzor de la Moscova au servit drept lectie buna pentru Republica Moldova, iar producatorii de vinuri au inceput sa acorde o mai mare atentie calitatii productiei.
Valeriu Lazar a declarat ca in prezent Rospotrebnadzor nu are obiectii fata de calitatea vinului moldovenesc, insa, dupa eliminarea interdictiei, producatorii moldoveni au reusit sa recupereze doar 30% din pozitiile detinute anterior pe piata rusa. Anterior, produsele moldovenesti au ocupat circa 55% din piata rusa.
Vicepremierul Valeriu Lazar conduce delegatia oficiala a Republicii Moldova la Sankt-Petersburg, unde in perioada 26 - 29 august vor fi organizate o serie de evenimente consacrate celor 20 de ani de independenta ai Republicii Moldova, precizeaza UNIMEDIA. mai mult
Duminica, 28 August 2011, ora 10:02