Aparitia coronavirusului si extinderea sa rapida a luat prin surprindere pe toata lumea, iar mediul de afaceri se confrunta cu reale probleme in aceasta perioada.
Sunt afectate atat firmele mari, cat si cele mici si mijlocii, nefiind pregatite pentru o astfel de situatie. Multe domenii se afla in pierdere, cum ar fi cel hotelier, agentiile de turism, restaurantele, transporturile.
Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat ca a primit mai multe informatii de la membrii sai, care arata un impact in crestere asupra anumitor sectoare ale economiei, in special pentru IMM-uri, ca urmare a intensificarii efectelor virusului COVID-19 in Europa si a masurilor luate pentru a limita raspandirea.
Daca nu sunt luate masuri rapid, reprezentantii IMM-urilor spun ca situatia s-ar putea inrautati si se poate ajunge la insolventa in unele cazuri.
La nivelul Guvernului a fost constituit un Grup de Lucru Interinstitutional, pentru a cauta solutii care sa permita reducerea impactului coronavirusului asupra economiei. Printre masurile propuse se numara amanarea pana la 2 luni a platii contributiilor de asigurari sociale si de sanatate, retinute la sursa pentru angajati.
Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus
In sectorul HoReCa cifrele de afaceri au scazut cu pana la 80%
Cei mai afectati, in momentul de fata, de criza coronavirusului sunt hotelierii, agentiile de turism, restaurantele, mai exact secorul... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 08:01
Mediul de afaceri britanic are tot mai putina incredere in banci, anunta Camera de Comert Britanica, in urma unei anchete realizate pe 1560 de firme.
Jumatate din acestea au anuntat ca nu au incredere in banci si alte institutii de credit, in timp ce 38% au mai putina incredere decat anul trecut, transmite BBC.
Statistica arata astfel ca, din firmele intervievate, doar aproximativ 12% au la fel de multa sau mai multa incredere fata de 2011.
Sprijinul statului, conditie pentru cresterea increderii britanicilor
Din respondentii anchetei facute de Camera de Comert Britanica, 59% din firme ar dori sa apeleze pentru creditare la o banca sprijinita de guvern. Insa 43% nu cunosc posibilitati pentru a recurge la servicii financiare oferite de institutii care se bucura de sprijinul statului, iar IMM-urile sunt cele mai neinformate in aceasta privinta.
La nivel general, insa 57% din firme sunt increzatoare ca pot accesa surse de finantare externe, in timp ce 37% nu cred ca pot reusi.
"Institutiile financiare trebuie sa-si recastige increderea, sa-si repare relatiile afectate cu mediul de afaceri si sa imbunatateasca transparenta", a declarat John Longworth, Directorul General al Camerei de Comert Britanice.
"Regulatorii ar trebui sa creasca competitia din sectorul bancar pentru a asigura o gama mai larga de posibilitati, iar guvernul trebuie sa se asigure ca planurile de a crea o Banca Britanica de Afaceri inseamna mai multe fonduri disponibile pentru... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 13:23
Am salutat initiativa fostului prim ministru Mihai Razvan Ungureanu de a infiinta Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ca si decizia actualului prim ministru Victor Ponta de a continua aceasta initiativa.
Am convingerea ca este necesar un parteneriat intre executiv si mediul de afaceri romanesc, indiferent de forma pe care o imbraca acesta.
Dictionarele economice definesc mediul de afaceri ca fiind ansamblul reglementarilor si valorilor juridice, administrative, morale, etice, care alcatuiesc cadrul extern de infiintare si functionare a firmelor intr-o tara sau intr-o anumita zona. Rezulta ca si in conditiile existentei unui mediu de afaceri global sau doar la nivelul Uniunii Europene, mediul de afaceri national isi pastreaza anumite particularitati influentand strategia pe termen lung, tacticile si chiar activitatile zilnice ale firmelor din arealul economic national.
Mediul de afaceri si mediul politic
Una dintre cele mai importante particularitati ale mediului economic romanesc o consider a fi inaltul lui grad de politizare. Politica este prezenta in orice mediu de afaceri, oriunde si oricand, dar in Romania intruziunea politicii in economie a ajuns la stadiul de simbioza. Este motivul pentru care mediul de afaceri nu a reusit sa generalizeze cultura contractuala, preferand cultura clientelara.
Sprijinul reciproc intre mediul de afaceri si mediul politic in vederea obtinerii, pe de o parte a contractelor cu statul si pe de alta parte a... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 08:01
Deprecierea leului in raport cu principalele valute va scumpi produsele importate, printre care alimentele si hainele, si va creste pretul excursiilor in strainatate, ceea ce implica o scadere a consumului si poate avea ca efect noi reduceri de personal in firme.
Indiferent daca firmele pe care le detin sunt exportatoare, si castiga din deprecierea leului, sau sunt active pe piata interna, si pierd din cauza scaderii monedei nationale, oamenii de afaceri spun ca populatia este cea care va avea cel mai mult de suferit.
De la inceputul anului, leul a scazut cu 4,5% in raport cu euro, o treime din pierdere fiind inregistrata in ultima saptamana, pe fondul tensiunilor de pe scena politica romaneasca. Daca la finalul anului trecut, euro era cotat la 4,3197 lei, in sedinta de vineri rata de referinta anuntata de BNR a fost de 4,5142 lei/euro, atingand un nou maxim istoric.
Populatia are cel mai mult de suferit
"Impactul devalorizarii leului in raport cu euro si dolar va fi unul imediat si negativ asupra populatiei. Efectul va fi de reducere a consumului. Multi au rate in euro, sau chirii, care cresc, iar banii care le raman sunt tot mai putini", a declarat agentiei Mediafax omul de afaceri de origine libaneza Mohammad Murad, unul dintre cei mai mari hotelieri din Romania, cu sase hoteluri pe litoral si doua in Bucuresti. Murad mai detine lantul de restaurante Spring Time, producatorul de pateuri Mandy si activeaza si pe piata imobiliara.
El spune ca turismul... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:47
De Ziua Independentei Americii, premierul Emil Boc a asigurat lumea ca guvernul depune toate eforturile pentru a asigura un mediu economic stabil si atractic, informeaza Mediafax."Guvernul pe care il reprezint depune toate eforturile pentru asigurarea unui mediu economic stabil, atractiv, pentru ceea ce inseamna mediul de afaceri. La fel ca majoritatea statelor UE, si tara noastra a fost afectata de criza, dar datele ne arata ca recesiunea s-a incheiat si ne indreptam catre iesirea din criza economica.
Chiar astazi am primit o veste buna, Romania dobandind statutul de investment grade, ceea ce confirma corectitudinea masurilor pe care le-am luat in ultimii doi ani si asigura un traseu sanatos din punct de vedere economic al Romaniei", a spus premierul Emil Boc.
El a vorbit despre parteneriatul strategic dintre Romania si SUA.
"Vocatia si potentialul acestui parteneriat, departe de a fi epuizate, ofera premisele pentru intensificarea in continuare a legaturilor existente intre Romania si SUA, in special in domeniul economic, contribuind totodata la imbunatatirea contactelor directe dintre oameni", a spus el.
De asemenea, Emil Boc a precizat ca "decizia recenta de amplasare in Romania a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta din Europa este unul dintre cele mai importante proiecte strategice, care confirma excelenta cooperare dintre tarile noastre".
"Relatia dintre Romania si SUA inseamna mai mult decat dimensiunea de securitate, inseamna si miile de... mai mult
Luni, 04 Iulie 2011, ora 22:38
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a avut marti o intalnire de lucru cu reprezentanti ai mediului de afaceri din Romania, informeaza MAE, intr-un comunicat preluat de NewsIn.Tema principala de discutie a fost lansarea unui parteneriat de substanta intre MAE si mediul privat, prin intensificarea si recalibrarea dialogului Ministerului de Externe cu reprezentantii mediului de afaceri din Romania, ca premise ale unei cooperari mai stranse, mai dinamice si mai bine structurate.
Potrivit MAE, la intalnire au participat reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, ai Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania, ai Consiliului Investitorilor Straini, ai Camerei de Comert britanico-romane, ai Camerei de Comert americane in Romania AmCham si ai Camerei de Comert italo-romane Unimpresa.
Ministrul de Externe a convenit impreuna cu interlocutorii sai constituirea unei platforme de interactiune si de dialog regulat, prin intermediul careia investitorii straini din Romania sau reprezentantii mediului de afaceri romanesc, cu interes pentru dezvoltarea spre pietele externe, sa poata beneficia de expertiza si sprijinul MAE, in zona sa de competenta institutionala.
Sustinerea poate fi realizata inclusiv prin intermediul retelei externe a misiunilor diplomatice sau prin facilitarea dialogului inter-institutional, apreciaza MAE.
Pe fondul reducerii cererii interne si de pe piata europeana, firmele romanesti pot fi... mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 16:51