Ma suna sau nu ma suna? Oare daca o invit in oras o sa ma respinga sau nu? M-am apropiat prea mult sau dimpotriva? Adolescenta este varsta la care am trait primele rani in numele dragostei, in taina, adesea, fara sa fi cerut cuiva ajutorul sau chiar impotriva adultilor din viata noatra.
Ca idee, in ceea ce priveste dezvoltarea, intre 9 si 11 ani, copiii incep sa arate semne de independenta, incet se distanteaza de parinti si se indreapta inspre prieteni. Intre 10 si 14 ani, copilul isi petrece timpul mai degraba in grupuri mixte de prieteni, din mijlocul carora se rup si isi construiesc relatii romantice. Intre 15 si 19 ani, adolescentul incepe sa aleaga relatii exclusive, care devin mai profunde, in detrimentul grupului mai larg.
Wellbeing: Durerea pe care, fara sa stiu, o provoc copilului meu
Cum le putem fi alaturi copiilor nostri adolescenti, in asa fel incat sa se simta in siguranta in relatii?
Multi adolescenti, intrebati daca si cum ii pot ajuta parintii, adultii din ...citeste mai departe despre "Wellbeing: Relatiile in adolescenta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 17:21
Problemele de sanatate mentala in randul copiilor sunt din ce in ce mai frecvente si tot mai multi parinti si profesori solicita o programare la psihoterapie pentru copilul lor.
Copilul adus la psiholog. Sa fie aceasta solutia? Oare nu are legatura cu o convingere ca acel copil are o tulburare, o problema, un defect si trebuie "reparat"?
Care sunt de fapt cauzele comportamentelor copiilor? Putem da vina pe temperament, biologie, scoala, profesori, colegi, dar in realitate cel mai mare impact asupra sanatatii mentale a copilului o are relatia de atasament cu parintii. Si spun cu parintii, nu numai cu mama.
Comportamentele copilului adesea reflecta un disconfort pe care el il exprima indirect, prin comportamente pe care adultii le percep ca fiind problematice sau disfunctionale. El are nevoie ca noi sa ne schimbam pentru a putea raspunde nevoilor sale.
Avem nevoie sa ne crestem diferit copiii. Si asta doar daca ne uitam la date si realitatea care ne inconjoara. Si asta este o ...citeste mai departe despre "Wellbeing: Ce pot sa fac sa nu imi mai pedepsesc copilul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 11:53
Copiii care mint au cel mai adesea parinti care mint la randul lor: mint agentul rutier, le cer copiilor sa minta pentru ei ("Spune-i celui care suna ca nu sunt aici") sau nu isi recunosc greselile. Asemenea deceptii comune sunt adesea neobservate - de parinti, adica.
Parintii mint de obicei pentru a evita conflictul, pentru a-si proteja copiii de o situatie neplacuta sau periculoasa, pentru a beneficia de ceva sau pentru a da dovada de tact sau diplomatie.
Exista moduri prin care putem fi amandoi sinceri in astfel de situatii. "Tata nu poate veni la telefon chiar acum. Va rog reveniti." (De fapt, adultii ar trebui sa vorbeasca singuri, in loc sa foloseasca copiii pentru a-i ajuta sa iasa din situatii incomode!).
Afla De ce mint copiii
Este de asemenea important sa invatam copiii diferenta dintre secretele "bune" si cele "rele".
Secretele "bune" sunt surprize care ii fac pe oamenii sa se simta bine (cum ar fi cadourile pentru onomastici). Secretele "rele" il fac pe cel care tine secretul sa se simta incomod sau sa ascunda ceva ce altii ar trebui sa stie.
Parintii mint copiii si pentru a-i proteja sa afle despre situatii tulburatoare. Odata ce parintii mint in legatura cu aceste situatii, trebuie sa continue sa minta pentru a raspunde la intrebarile copilului si pentru a pastra povestea falsa vie. (Cum ar fi decesul unei persoane dragi)
Copiii din familii cu divorturi urate mint mai mult decat cei din familii intacte sau cei din familii cu divorturi... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 00:00
Esti un parinte singur? Faci parte, iata, dintr-o proportie in crestere a parintilor divortati, despartiti, sau care nu au trait niciodata impreuna cu partenerul lor.
Avand in vedere ca, in cele mai multe dintre cazuri, copiii raman cu mama, ma voi referi la exact aceasta situatie: a mamelor singure si felului in care reusesc sa si munceasca, ba chiar sa aiba o cariera stralucita, sa si ofere copilului lor atentia si timpul necesare pentru o dezvoltare armonioasa.
Lucrurile se complica putin atunci cand vin sarbatorile si, din aceasta perspectiva, copilul are nevoie de sentimentul de familie o data in plus. Ce se poate face pentru a compensa lipsa zilnica a celuilalt parinte?
In cazul in care tatal exista si doreste sa se implice, chiar ocazional, in viata copilului, sarbatorile sunt un excelent prilej pentru aceasta. Multi adulti au dificultati in a intelege ca, desi relatia lor de sot-sotie/iubit-iubita s-a incheiat, aceea de parinti ii va lega, intr-un fel sau altul, pentru totdeauna.
Multe femei interzic, intr-un fel sau altul, tatalui copilului lor sa se implice in viata copilului, doar pentru ca au fost inselate, de exemplu, fie fizic, fie in asteptarile lor.
Dezamagite de comportamentul partenerului de viata, il alunga cu desavarsire, uitand ca rolul de tata este total diferit de acelade sot sau iubit si ca, chiar daca in acela a dat gres, ca tata lucrurile pot sta (si de multe ori stau) total diferit. Incurajez, de aceea, separarea acestor roluri... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 00:00
Slovenii sunt chemati duminica la urne pentru un referendum privind o serie de amendamente la actualul Cod al Familiei, adoptat in iunie 2011 si care le ofera cuplurilor casatorite formate din persoane de acelasi sex aceleasi drepturi ca celor heterosexuale.
In baza legii actuale, cuplurile homosexuale nu au dreptul sa adopte copii ai unor familii terte, dar pot sa adopte copiii partenerilor.
Initiativa civila pentru drepturile familiei si copiilor sustine ca persoanele homosexuale nu ar trebui sa aiba deloc dreptul sa adopte. Pana in februarie, organizatia, sustinuta de Biserica Catolica, a strans cele peste 40.000 de semnaturi necesare pentru convocarea unui refrendum.
Circa 1,7 milioane de persoane urmeaza sa se prezinte la urne.
Potrivit sondajelor, majoritatea slovenilor vor vota pentru privarea cuplurilor homosexuale de dreptul de a adopta copii.
Slovenia, care a aderat la UE in 2004, este o tara relativ toleranta fata de homosexuali si, incepand din 2006, le permite sa isi inregistreze oficial relatia. mai mult
Duminica, 25 Martie 2012, ora 13:05