Conferinta "Relatia cu consumatorul de servicii financiare" se va desfasura pe 10 martie 2016, la Hotel JW Marriott, Grand Ballroom D, din Bucuresti.
Evenimentul este structurat in doua sesiuni, pe cat de actuale, pe atat de punctuale: prima sesiune este dedicata posibilelor efecte ale legii "Darii in plata", noilor reglementari promovate de ANPC, care vor intra in vigoare in aceasta luna si vor avea impact asupra relatiei dintre clienti si banci, iar cea de-a doua sesiune are in vedere recastigarea increderii si imbunatatirea relatiei dintre banci si consumatorul de servicii financiare.
Cele doua sesiuni vor fi moderate de Ana Maria Vasile, jurnalist Agerpres si Valentin Lazea, economist sef Banca Nationala a Romaniei.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului va deschide conferinta, iar Keynote speaker va fi prof.univ. MIRCEA COSEA, reputat analist economic, care se va referi la "Efectele economice si sociale ale unei legi insuficient documentate, formulate si explicate".
Referitor la subiectul conferintei, prof. univ. Mircea Cosea declara:
"Este unanim acceptata la nivelul cercetarii economice si sociale o realitate cu atribut de axioma, aceea ca oricat de bine ar fi gandita o lege si oricat de corect ar fi aplicata, efectele ei pozitive vor fi contrabalansate in timp de aparitia obligatorie a unui numar, cel putin egal, de efecte negative.
Este un fenomen normal avand in vedere multitudinea de conexiuni pe care aplicarea unei legi o determina in... mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 13:17
Banca Comerciala Carpatica si Euronet au pus bazele unui parteneriat inovativ pe piata terminalelor ATM, orientat spre cresterea calitatii serviciilor oferite detinatorilor de carduri.
Astfel, incepand cu 1 aprilie 2014, clientii BCC au acces la o retea de peste 400 de bancomate, cele 220 ATM-uri care deservesc in prezent clientii bancii adaugandu-se retelei Euronet.
Impreuna cu partenerul sau, unul din liderii mondiali in industria procesarii de tranzactii electronice si singurul operator al unei retele independente de ATM-uri din Romania, Banca Comerciala Carpatica a adoptat o solutie care dubleaza, pentru clientii sai, reteaua de distributie ATM si aduce servicii de calitate superioara, in conditii neschimbate privind comisioanele de utilizare a bancomatelor.
"Clientii sunt principalii beneficiari ai acestui parteneriat. Crestem cantitativ, dar si in calitate: solutia identificata impreuna cu Euronet aduce nu doar o retea dubla de ATM-uri, ci si un nivel semnificativ crescut al calitatii serviciilor. Detinatorii de carduri vor avea o experienta mai buna in utilizarea bancomatelor, fara costuri suplimentare", a declarat Johan Gabriels, CEO Banca Comerciala Carpatica. "Suntem convinsi ca acest proiect, benefic pentru piata din Romania, este o excelenta baza de dezvoltare a serviciilor de carduri oferite clientilor nostri si credem ca impreuna cu Euronet - furnizor specializat si cu expertiza bogata in domeniu - vom continua sa oferim solutii de top".
"Suntem... mai mult
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:13
Increderea consumatorilor in sectorul bancar global este in crestere dupa mai multi ani de scadere accentuata, principalele argumente punctate de catre clienti fiind stabilitatea financiara si experienta personala cu banca.
Majoritatea clientilor se declara suficient de multumiti de bancile cu care lucreaza pentru a le recomanda si altora, reiese din studiul global EY privind serviciile bancare pentru persoane fizice in 2014 - Winning through customer experience.
Studiul, care a sondat opiniile a peste 32.000 de clienti bancari din 43 de tari, arata ca bancile continua sa furnizeze servicii bancare traditionale la standarde multumitoare, insa raman aspecte importante de imbunatatit in ceea ce priveste experienta clientului. In acelasi timp, bancile sunt din ce in ce mai vulnerabile in fata competitiei venind dinspre noii furnizori de servicii bancare.
In pofida inca unui an dificil in sectorul bancar, increderea consumatorilor a crescut. Insa, bancile mai au lucruri de imbunatatit. De exemplu, modul in care solutioneaza reclamatiile clientilor este esential pentru continuarea construirii unei relatii de incredere.
Increderea in banci este in crestere
La nivel global, o treime dintre clienti au afirmat ca increderea lor in sectorul bancar a crescut fata de anul trecut, aceasta find o crestere semnificativa comparativ cu iunie 2012, cand doar 22% au dat acest raspuns. Numarul clientilor a caror incredere in industrie a scazut in ultimele 12 luni este de 19% -... mai mult
Miercuri, 05 Martie 2014, ora 12:04
Banca National a Romaniei solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.
"La nivelul Bancii Nationale a Romaniei s-au primit o serie de sesizari care vizeaza aspecte privind modalitatea prin care unele institutii de credit procedeaza la modificarea dobanzilor bonificate la sursele atrase la termen de la populatie in sens descrescator concomitent cu majorarea nivelului comisioanelor practicate generand, astfel, situatii in care suma care revine deponentului (depozit plus dobanda aferenta) la momentul lichidarii este sub valoarea depozitului la data constituirii. Mai mult, astfel de informatii au fost intens mediatizate", se arata in circulara transmisa de BNR in sistemul bancar.
Banca centrala a solicitat conducerilor institutiilor de credit sa ia masuri pentru remedierea unor astfel de situatii si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Avand in vedere cele mentionate mai sus, si riscul reputational la care poate fi expusa institutia dumneavostra de credit, in temeiul dispozitiilor art.101 alin.2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 17:27
Pentru a controla mai bine pozitia de risc asumata in relatia cu clientii, in 2012 bancile au adoptat masuri importante. Tehnicile folosite pentru diminuarea riscului de credit, impreuna cu masurile si actiunile luate in acest scop, ca de altfel si politicile si procedurile implementate difera de la o banca la alta.
Riscul de credit, este unul din riscurile la care este expusa o banca, pe langa riscul de lichiditate, riscul de piata sau riscul operational, iar expunerea cea mai mare a banciilor la acest risc ia nastere din acordarea de credite si avansuri clientilor.
In sopul gestionarii riscurilor care i-ar putea afecta activitatea, dar si performantele financiare, institutia de credit ia masuri necesare pentru identificarea surselor de risc, pentru evaluarea si monitorizarea expunerilor sale.
Managementul riscului la nivel de banca
Spre exemplu, in cazul BRD, anul 2012 a fost marcat de adaptari structurale importante. Au fost luate masuri de intarire a culturii de risc in banca si de completare si aplicare stricta a mecanismelor interne de control al riscurilor.
In ceea ce priveste controlul acordarii creditelor, a fost impusa o serie de metode mai exigente de analiza pentru a cunoaste mai bine clientii si situatiile lor financiare.
De asemenea, au fost implementate noi metode de scoring si a fost intarit dispozitivul de evaluare a garantiilor imobiliare la momentul acordarii creditelor, precium si o reanaliza periodica a acestei valori.
La BCR,... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:00
Peste 80% dintre romani iau in calcul sa se mute la alta banca in urmatoarele sase luni, mult peste media globala, de 51%, cei mai multi clienti fiind nemultumiti in privinta increderii, sigurantei si relatiei cu banca, potrivit raportului World Retail Banking Report 2013 publicat de Capgemini.
Raportul releva ca 16,2% dintre clientii romani ai bancilor de retail sunt hotarati sa schimbe banca cu care colaboreaza in urmatoarele sase luni si 67,4% nu sunt siguri daca vor ramane la aceeasi banca, in timp ce la nivel global procentajele se situeaza la 10%, respectiv 41%, potrivit sutudiului companiei Capgemini, care furnizeaza consultanta manageriala, IT si servicii de outsourcing.
Raportul World Retail Banking 2013 se bazeaza pe datele colectate de la 18.000 de clienti din 35 de tari si masoara cei mai importanti factori cu privire la canale, tranzactii si produse bancare.
In Romania, clientii au nemultumiri legate de incredere si siguranta (doar 23% dintre respondenti fiind satisfacuti), relatia cu banca (35% satisfacuti), cunoasterea nevoilor si preferintelor de catre institutiile de credit (38% multumiti), oferirea mai multor canale de distributie (40% satisfacuti) si distribuirea produselor pe canale potrivite (41% satisfacuti).
Clientii bancari romani sunt nesiguri si ingrijorati de evolutia sectorului bancar, desi depozitele de pana la 100.000 de euro sunt garantate, considera directorul de vanzari al Capgemini Romania, Kevin von Gamm.
Potrivit unui... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 11:16
Relatia dintre clienti si banca nu va mai fi niciodata la fel - bancile promit in "epoca post-criza" mai mult profesionalism, dar asteapta din partea clientilor mai multa responsabilitate. Business24 iti prezinta trei schimbari majore necesare pentru o industrie bancara sustenabila, identificate de bancheri, analisti si sociologi.
De la functionar bancar, la consilier
Consolidarea relatiei cu clientii este noul dicton al strategiei bancare post-criza, in conditiile in care bancile sunt nevoite sa recastige increderea clientilor, zdruncinata de cei cinci ani de criza.
"Cred ca in noul model economic bancile vor fi nevoite sa se aplece mai cu seama la cerintele specifice ale clientilor. Chiar si pentru persoanele fizice, scoringul nu mai este suficient", considera Petre Bunescu, director general adjunct BRD.
Functionarii obisnuiti vor fi inlocuiti de consilierii care vor avea cunostinte solide de analiza a documentelor si posibilitatea de a personaliza oferta bancara, mai ales in cazul IMM-urilor si a clientilor cu profesii liberale, aspecte solicitate adesea de antreprenori.
"Bancile traditionale au lucrat doar cu companii mari, dar functionarii trebuie sa cunoasca ce inseamna o afacere, profilul activitatii, faptul ca firmele mici se bazeaza mai mult pe aspecte informale", sustine Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
De la retail, la finantarea mediului de afaceri
Desi la nivel... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 00:00
Scandalul de frauda in care sunt implicati angajti ai celor mai mari banci din Romania, BCR, BRD si CEC, nu va determina clientii sa isi retraga banii. Deficitul de imagine s-ar putea concretiza printr-o oarecare reticenta a clientilor noi.
"Sunt mult prea importante bancile pentru ca cineva sa creada ca intamplarea asta ar avea vreun impact asupra stabilitatii acesteia, dar imaginea are, cu siguranta, de suferit", a declarat Aurelian Dochia, pentru Business24.
Potrivit analistului, reputatia bancilor este, in prezent, in mainile specialistilor in comunicare.
"Depinde foarte mult cum reactioneaza bancile, cum reusesc sa comunice cu clientii. Daca actioneaza foarte bine, din punct de vedere al comunicarii, bancile ar putea sa treaca relativ nevatamate. Cred ca au fost nepregatite. Pentru o asemenea situatie, trebuie sa se ia decizii la nivelul cel mai inalt si sa se stabileasca strategia. Trebuie sa treaca putin timp pana se stabileste un plan de atac", a explicat Dochia.
Vor rade unii de altii
Opinia acestuia este impartasita si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca deficitul de imagine se va reflecta la nivelul sistemului bancar.
"In principiu, nu ar trebui sa aiba loc desfiintari de depozite in cazul celor trei banci implicate in scandal. Depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a depozitelor, care este diferit de Fondul de garantare a IMM. Cred ca deficitul de imagine se va manifesta mai mult la nivelul sistemului bancar, adica rad... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 16:41
Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii. De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragand riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.
"Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie.
In plus fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara", a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.
La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:25