In conditiile in care pana in momentul de fata managerii nu au gasit "sprijin" in mediul bancar, institutiile financiare se aseaza la negocierii cu antreprenorii pentru a dezbate problemele cele mai des intalnite in relatia dintre banci si oamenii de afaceri.
In incercarea de a face un pas inainte spre o intelegere reciproca mai buna, atat pentru mediul de afaceri cat si pentru mediul bancar, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) au lansat un program de informare la nivel national dedicat Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) "Parteneriate potrivite pentru finantari inteligente".
"Este bine venit un asemenea program pentru ca stim bine ca exista plangeri de o parte si de alta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Acesta este de parere ca realizarea unei astfel de campanii de informare este importanta pentru ca pe de o parte IMM-urile se plang ca nu sunt suficient de mult ajutate si bagate in seama de banci, iar pe de alta parte, bancile spun ca nu au cereri din partea intreprinderilor sau intreprinderile nu stiu care sunt criteriile pe baza carora se califica pentru a primi credite.
"Intensificarea dialogului constructiv intre mediul de afaceri si comunitatea financiar bancara privind accesarea de finantare si garantii in actualul context economic speram sa conduca la cresterea interesului IMM pentru contractarea de credite", a declarat Radu... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 14:17
Peste 90% din companiile mici si mijlociii din Romania se autofinanteaza, in conditiile in care managerii nu gasesc "sprijin" in banci. Oamenii de afaceri se plang de faptul ca ofertele bancilor nu se adapteaza nevoilor reale.
Pe lista problemelor se mai numara si: lipsa personalului calificat pentru a intermedia relatia banci-IMM-uri, cerintele tot mai stricte din partea bancilor, evaluare standard sau lipsa transparentei.
"Bancile vor sa traiasca intr-o lume a garantiilor ideale, si cer luna de pe cer" a declarat pentru Business24 Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Un alt vinovat pentru situatia dificila in care se afla bancile este, potrivit reprezentantilor din piata, chiar statul roman, un client mult mai bun pentru institutiile financiare.
"Statul este cel mai mare concurent al IMM-urilor. Orice banca descurajeaza creditele pentru intreprinderi pentru ca e mai simplu sa dea statului un imprumut, a declarat Lucretia Voinescu, vicepresedinte UGIR 1903 pentru Business24.
In urma unei anchete realizate de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), cuprinzand IMM-uri din toate clasele de marime, din toate regiunile si ramurile de activitate, s-a evidentiat preponderenta autofinantarii in afaceri in 91,27% din IMM-urile din Romania, cu crestere de 16,37% comparativ cu valoarea din anul precedent.
Care sunt problemele cele mai des intalnite in relatia banci-IMM
-... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 08:16
De cele mai multe ori, Intreprinderile Mici si Mijlocii se lovesc de lipsa de transparenta in relatia cu bancile si sunt percepute ca avand cel mai ridicat grad de risc.
Astfel, RisCo introduce raportul Limite Credite si Leasing incepand cu luna septembrie si ajuta producatorii, furnizorii, firmele care vand produse cu plata la termen sa isi creasca veniturile si profitul, prin oferirea de informatii transparente privind situatia financiara si juridica a clientilor si a partenerilor lor.
Raportul prezinta valoarea liniilor de credit, a creditelor pe termen mediu si lung, sau a leasingului financiar pe care firma verificata le poate accesa in anul in curs, pe baza situatiei financiare a acesteia din ultimul an de raportare financiara.
Institutiile financiare pot estima, prin utilizarea acestui raport, inca din faza initiala, care sunt sumele pe care le pot acorda clientilor lor existenti sau potentiali sub forma de finantare.
Mai mult, institutiile financiare pot propune structura optima a acestor finantari, in functie de rezultatele financiare istorice.
"Plecand de la aceste date si tinand cont de perspectivele economice ale companiei finantate si de nevoile de investitii ale acesteia, institutia financiara va putea oferi solutiile financiare optime care pot fi sustinute de capacitatea de rambursare a firmei", a afirmat Dragos Cabat, Managing Partner la RisCo.
In afara de raportul nou introdus, RisCo mai furnizeaza urmatoarele rapoarte: Buletinul... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 09:01
Bancherii recunosc "greseli tactice" pe piata romaneasca, dupa ce ani intregi s-au axat in special pe creditarea populatiei, iar afacerile au ramas pe plan secund. Finantarea firmelor este mai riscanta, iar creditorii se tem de incorectitudine. Pe de alta parte, oamenii de afaceri au si ei reprosurile lor: bancherii sunt nepregatiti.
Sectoare ca serviciile, comertul sau industria de prelucrare nu au fost suficient exploatate, desi beneficiaza de un grad redus de indatorare. Industriile high tech si middle tech au trecut fara dificultati prin criza economica, iar bancherii ar trebui sa mearga sa le bata la usa, considera economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
Bancherii: firmele au contabilitate "creativa"
Usor de zis, greu de facut. Finantarea companiilor este mai riscanta decat creditarea populatiei, iar riscul creste invers proportional cu dimensiunea afacerii. In plus, bancherii acuza si o "cultura a nerambursarii" pe plan local, in conditiile in care tot mai multe firme refuza negocierile cu banca, preferand sa se eschiveze de la plata imprumutului prin artificii ca insolventa voluntara.
Daca cele mai riscante domenii care atrag credite sunt constructiile, industria prelucratoare si comertul, cele care onoreaza cel mai bine serviciul catre banci sunt agricultura si utilitatile.
Rata de neperformanta generata de mediul de business depaseste 20%, in conditiile in care, oricum, firmele din Romania nu se inghesuiesc pentru finantare... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 11:18
Noua lege a IMM-urilor va duce la un nou val de infiintari de firme, va inlesni obtinerea unui credit si va insitutionaliza mediatorul de credite, adica acea persoana, juridica sau fizica, ce va manageria relatia dintre banca si micul intreprinzator.
Mediul de afaceri este ferm convins ca noua lege a IMM-urilor va duce la o crestere cu 50% a numarului de infiintari de noi firme, dar va avea si capacitatea de a reduce cu 20% numarul celor care falimenteaza.
Anul trecut, cresterea neta a numarului de firme a fost de circa 20.000, in conditiile infiintarii unui numar cuprins intre 110.000 si 140.000 de societati noi. De fapt, riscul disparitiei de pe piata a unei firme va scadea semnificativ, deoarece intreprinzatorii vor beneficia in continuare de finantare avantajoasa, stiut fiind faptul ca in Romania, creditele sunt de doua ori mai scumpe decat in Europa.
10.000 de noi locuri de munca in ultimul an
Ordonanta de Guvern nr. 6/2011 privind intreprinzatorii debutanti a dus la infiintarea, in ultimul an, a unui numar de aproximativ 5.200 de firme, rezultand astfel un numar de aproximativ 10.000 de noi locuri de munca (fiecare firma avand minim doi angajati).
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a declarat pentru Business24, ca de data aceasta, statul si micii intreprinzatori au cazut de acord pe un set de masuri, care sa duca la relansarea sectorului IMM-urilor.
El spune ca... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 12:50