Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat marti seara ca ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in primul semestru din 2020 ar putea sa fie mai mic decat cifra de 2,5% prognozata de institutia financiara pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.
"Vestea buna este ca va fi usor mai mare decat ritmul de crestere din 2019, dar vestea proasta este ca avansul din prima jumatate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Insa chiar si o crestere reala de 2,5% pentru economia mondiala nu este suficienta pentru a ridica tarile in curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economistilor americani organizata la Washington.
Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discutii la Banca Mondiala. "Analizam modalitatile prin care sa raspundem sau sa punem la dispozitie resurse pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonam actiunile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care este in prima linie a luptei impotriva virusului, si avem o gama larga de instrumente pe care Banca Mondiala le poate utiliza in cazul in care pandemia se va raspandi", a spus David Malpass.
Presedintele Bancii Mondiale a mentionat in mod special cresterea economica modesta inregistrata de Europa si a subliniat ca politica Bancii Centrale Europene nu functioneaza pentru ca distorsioneaza pietele si subventioneaza partile cele mai putin productive ale economiei. "Ritmul lent de crestere al Europei vine intr-un... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 10:48
Potrivit Raportului Economic al UE (publicatie semianuala a Bancii Mondiale) lansat in aceasta saptamana, exporturile au avut rolul principal in relansarea cresterii economice din regiunea noastra.
Bulgaria, Polonia, Romania si, intr-o masura mai mica, Croatia, au avut o expansiune a exporturilor semnificativ mai mare decat in majoritatea celorlalte tari europene.
Un factor-cheie au fost investitiile straine directe (ISD), care au ajutat la integrarea tarilor mentionate in lanturile globale de valoare adaugata si au stimulat livrarile catre exterior. Din pacate, ISD au cunoscut un declin semnificativ in ultimii ani, ceea ce reitereaza punerea unui accent pronuntat pe reformele necesare promovarii investitiilor straine si sustinerii pe mai departe a cresterii exporturilor.
In acest sens, este vorba despre imbunatatirea competentelor, reducerea barierelor administrative din calea afacerilor, sustinerea investitiilor in infrastructura, incurajarea inovatiilor, precum si ...citeste mai departe despre "Raport economic al UE: Relansarea cresterii economiei romanesti in context regional" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 08:11
Inasprirea fiscalitatii si o rata ridicata a somajului continua sa franeze relansarea economica a Europei, in ciuda unor semnale pozitive, de imbunatatire a increderii in mediul global de business.
Fragilitatea si impredictibilitatea zonei euro sunt oglindite si de previziunile lipsite de optimism, de descrestere cu 0,5% a PIB in 2013. Analistii anticipeaza o relansare economica in pasi mici: o crestere cu o medie anuala de 1,4% pentru perioada 2014-2017, aproape cu un punct procentual mai putin decat media din zona euro inregistrata in urma cu un deceniu (2,3%), conform raportului Ernst & Young - Eurozone Forecast (EEF).
Rata somajului va ramane ridicata
Analistii estimeaza ca somajul din zona euro va ajunge la un nivel record de 12,4% pana la sfarsitul anului 2013, cu rate ale somajului in Spania si Grecia mai mari de 26,5%. Chiar si in contextul redresarii economice, numarul persoanelor fara loc de munca, la nivelul intregii Europe, va ramane la cote ridicate. Pana la sfarsitul anului 2017, potrivit Ernst&Young, rata somajului se va mentine la peste 11%, iar numarul somerilor va fi cu aproximativ 6,5 milioane mai mare decat in urma cu un deceniu.
Intentia consumatorilor de a face noi achizitii va fi franata de cresterea, pe mai departe, a somajului in 2013. Continuarea inaspririi fiscalitatii si a masurilor de austeritate va avea, de asemenea, un impact negativ asupra cheltuielilor gospodariilor. Se estimeaza o scadere cu 0,6% a cheltuielilor de consum... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 11:48
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si cancelarul german Angela Merkel au discutat despre relansarea economica globala si stabilitatea din zona euro, informeaza Mediafax.Cei doi oficiali au vorbit despre "nevoia unor instrumente concrete de promovare a stabilitatii economice in zona euro", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
Discutia telefonica a avut loc sambata. mai mult
Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:35
Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, a declarat miercuri ca instabilitatea politica, indiferent de cine este generata, de catre Putere sau de catre Opozitie, lezeaza semnificativ perspectivele relansarii cresterii economice, precizeaza NewsIn."Instabilitatea politica, indiferent de cine este generata, fie de catre Opozitie, fie de catre partidele aflate la guvernare, lezeaza semnificativ perspectivele relansarii cresterii economice.
Anul 2011, si nu numai, intreaga perioada actuala trebuie sa evite capcane majore si in aceeasi masura sa valorifice sansele majore pe care le-a deschis criza economica si financiara globala", a spus Vass.Potrivit acesteia, flexibilizarea pietei muncii este o provocare foarte importanta pentru Romania."Principala capcana pe care Romania trebuie sa o evite acum, am numit capcana venitului mediu, adica foarte multe tari reusesc sa treaca de la grupul tarilor cu venituri mici la grupul tarilor cu venituri medii, saltul la clasa de venituri superioara este in cele mai multe cazuri ratata din cauza faptului ca aceste tari cresc costurile si pierd competitivitatea.
Principala provocare careia Romania trebuie sa-i ofere un raspuns este flexibilizarea pietei muncii, si cine are senzatia ca Romania este o insula solitara in economia globala se inseala amarnic", a adaugat Vass. mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:24
Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei nu a crescut in ultimul trimestru al anului trecut fata de trimestrul al treilea, ridicand semne de intrebare legate de relansarea celei mai mari economii europene, si a scazut cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului anterior.Analistii estimau in medie o crestere economica de 0,2% pentru trimestrul al patrulea si o contractie anuala de 2,2%, informeaza Mediafax.
Evolutia in stagnare a PIB-ului din ultimul trimestru survine unei cresteri de 0,7% in trimestrul al treilea si reflecta nivelul slab al investitiilor si consumului, care au anulat efectul pozitiv al cresterii exporturilor.
"Cifrele pentru trimestrul al patrulea sunt dezamagitoare, dar nu anunta sfarsitul perioadei de relansare economica", a declarat economistul Commerzbank Simon Junker.
Economia Germaniei, dependenta in mare masura de comertul extern, a fost afectata sever anul trecut de criza mondiala si s-a contractat cu 5%, inregistrand astfel cea mai severa recesiune de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 10:43
Pentru China, anul 2010 ar trebui sa fie marcat de o revenire la controlul monetar, uitand de criza internationala si punand accent pe temerile privind o economie supraincalzita. In prima jumatate a lunii ianuarie, Banca centrala din China si-a exprimat intentia de a nu lasa economia sa vina pe urmele economiei Japoniei, cand, in anii '80 bula speculativa a pus capat "miracolului economic" nipon, iar aceste demersuri trebuie sa continue.Primele masuri au fost deja luate, insa ceva mai lent. Pentru a atrage lichidati, guvernul chinez a apelat la cresterea rezervelor minime obligatorii ale bancilor si a randamentelor obligatiunilor guvernamentale. Dar acesta este doar inceputul, sustin analistii."Cred ca suntem la inceputul unei noi etape de control monetar. Vom vedea mai multe masuri in urmatoarele luni", spune Peng Wensheng, de la Barclays Capital din Hong Kong, citat de AFP.Primele masuri au fost anuntate imediat dupa ce presa a anuntat ca bancile au imprumutat o suma record in prima saptamana a lunii ianuarie, adica 600 de miliarde de yuani (60 miliarde de euro), mai mult decat suma cumulata de imprumuturi in octombrie si noiembrie. Masura a fost luata anticipand o criza a creditelor la mijlocul lunii februarie.La sfarsitul anului 2008-inceputul lui 2009, guvernul chinez a incurajat bancile sa acorde cat mai multe credite pentru a sprijini planul de redresare anuntat in noiembrie 2008, cand economia tarii incetinise.
Rezultatul a fost umitor: in 2009, bancile au... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 12:16
Situatia economiei globale se imbunatateste mai rapid decat s-a anticipat, insa programele de stimulare implementate de guverne sau de bancile centrale trebuie sustinute in continuare, a declarat unul dintre membrii consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), Christian Noyer."Din primavara, am vazut semne pozitive si un numar in crestere de imbunatatiri in situatia economiei. Nu este nicio indoiala ca procesul de revenire este mai rapid decat in cele mai multe estimari", a afirmat Noyer pentru postul de radio Europe 1, preluat de Reuters si citat de Mediafax.
Fondul Monetar International si-a revizuit, recent, in sens pozitiv, prognozele de crestere economica globala, de la -1,4% la -1,3% pentru 2009 si, respectiv, de la 2,5% la 2,9% pentru 2010.
Noyer considera ca noile proiectii ale Fondului sunt realiste, insa a avertizat ca guvernele si bancile centrale vor trebui sa-si mentina programele de stimulare pentru a sustine relansarea economiei.
Economia va fi ajutata, in perioada de convalescenta, si de stabilitatea valutelor, a precizat oficialul. mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 11:35
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, vineri, in sens pozitiv, prognozele de crestere economica globala, de la -1,4% la -1,3% pentru 2009 si, respectiv, de la 2,5% la 2,9% pentru 2010, potrivit unui document al institutiei, citat de Reuters.
Documentul prezinta si prognoze pe 2010, modificate in sens pozitiv, pentru Statele Unite, zona euro , Germania si Marea Britanie, mentinand totodata estimarea pentru Japonia, informeaza Mediafax.
Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA ar trebui sa urce anul viitor cu 1,2%, mai mult decat estimarea anterioara, de 0,8%, iar economia zonei euro va stagna, prognoza anterioara indicand o contractie de 0,3%.
Directorul executiv al Fondului, Dominique Strauss-Kahn , a sustinut, vineri, la Berlin, un discurs amplu in cadrul caruia si-a prezentat aprecierile cu privire la perspectivele economice globale, atingand subiecte precum forta procesului de relansare economica, strategiile de eliminare a pachetelor de stimulare a economiei si a sistemului financiar, precum si reforma sistemelor care guverneaza economia si sectorul financiar mondial.
Strauss-Kahn prevede ca fenomenul de relansare, de revenire, va cuprinde decisiv economia lumii in prima parte a anului viitor, daca strategiile guvernelor privind programele de stimulare introduse in perioada de criza vor fi adecvate.
Seful FMI a avertizat ca eliminarea timpurie a masurilor de sprijin ar putea obstructiona redresarea economiei mondiale, dar a indemnat marile puteri... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 17:13