Liderii europeni au ajuns marti la un acord in privinta planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiilor lovite de pandemia COVID-19, dupa patru zile de negocieri dure, ce au testat limita tarilor membre de a depasi diviziunile politice interne.
Rezultatul acestor negocieri maraton, ce au inceput vineri, 17 iulie, consta in primul rand intr-un fond de redresare economica ce va fi atasat bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, estimat la 1.074 de trilioane de euro, cunoscut si sub denumirea de cadru financiar multianual.
Compromisul final reprezinta o versiune redusa a ceea ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a cerut in luna mai liderilor europeni. Granturile financiare, componenta centrala a planului de relansare, au fost reduse la 390 de miliarde de euro, cu mult mai putin decat cele 500 de miliarde recomandate de catre Comisie si sustinute de Germania si Franta, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, acordul reprezinta un moment istoric ce ii va da Bruxelles-ului puterea de a imprumuta sute de miliarde de pe pietele de capital si a le directiona apoi catre statele membre sub forma de ajutor bugetar.
Presedintele Frantei a catalogat acest acord drept "o zi istorica pentru Europa", Angela Merkel a subliniat ca "evenimentele extraordinare necesita metode noi extraordinare", iar premierul spaniol a comparat acest plan financiar cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cum va... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 14:40
A fost atata zarva zilele astea cu maretul plan de relansare economica a Romaniei incat am crezut ca revenirea aia in V chiar poate sa devina o alternativa. In fapt, dupa ce am vazut marele plan, revenirea in V s-a transformat intr-o poveste de adormit... economia.
Ceea ce am auzit la TV a fost o serie de discursuri sforaitoare pe care le auzim din patru in patru ani. Esenta populismului se reduce la ecuatia - drum, scoala si spital. Altfel spus promitem cate ceva pentru fiecare, important e sa iasa numaratoarea la vot.
Domnilor politicieni, lumea s-a schimbat, asa cum des obisnuiti sa spuneti dupa pandemia asta de Covid, si oamenii nu mai pun botul la promisiunile dezlanate ale politicienilor (scuzati-mi limbajul neacademic, dar incerc sa vorbesc inclusiv pe intelesul membrilor de partid care nu si-au luat bacul dar care-mi promit mie ca vor atrage bani europeni si vor construi 3k de km de autostrada).
Planul. Planul in sine este foarte bun. Promite o schimbare de macaz din concentrarea strategiilor economice de consum in strategii de investitii. Asta vedem la o privire din avion. Daca ne apropiem de promisiuni realizam ca nu avem altceva decat aceleasi ciorbe reincalzite. Este si normal ca PSD-ul sa urle ca i s-au furat ideile. Acum nu mai vorbim de faptul ca social democratii ar trebui sa taca malc pentru ca in trei ani de guvernare nu au reusit sa faca nimic din ce au promis pe partea de investitii. Toti banii i-au tocat in consum distrugand incet dar sigur... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:54
Planul de relansare economica anuntat astazi de Guvern primeste deja critici din partea unor lideri politici. Deputatul USR Claudiu Nasui l-a caracterizat drept "o ciorba reincalzita" in prag de alegeri.
"Este chiar trist sa te uiti peste planul de > propus de PNL. Practic este o salata plina cu scheme de subventii din banii contribuabililor, combinata cu vesnica ciorba reincalzita a > in prag de alegeri.
Se reiau si teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporatii din banii romanilor. O idee extrem de proasta pentru Romania, dar extrem de buna pentru corporatii care au facut pierderi si ar vrea sa le verse in contul statului roman. Se infiinteaza inca o banca de stat. Statul roman avea 2 banci acum un an, a mai cumparat una, iar acum guvernul PNL vrea sa mai infiinteze inca una.", a scris Nasui pe contul sau de Facebook.
Deputatul USR spune ca se reia si "ideea esuata a domnilor Dragnea si Valcov a unui fond suveran de investitii. Cand il facea PSD nu era bun. Dar acum ca mana pe robinetul de bani e de la PNL, fondul devine bun. O sa ne spuna ca nu e la fel. De fapt e fix la fel, exact cu aceleasi companii pe care voiau si Dragnea-Valcov sa le puna la capusare.
Din ce bani vom face toate astea? Vorbim de zeci de miliarde de lei. Evident din banii nostri. Statul ne ia in fiecare luna jumatate din salariu. Romania are printre cele mai mari impozitari ale muncii pe salariile mici din toata Europa. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca apoi ne ia TVA si... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:35
Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, o consultare bilaterala in format de videoconferinta cu presedintele Consiliului European, Charles Michel, in vederea pregatirii reuniunii Consiliului European care va avea loc pe 17 si 18 iulie la Bruxelles.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutia a vizat viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027 si Planul de relansare economica propuse de catre Comisia Europeana.
Presedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale pe care Romania le are in cadrul acestui proces de negociere, reiterand necesitatea de a se ajunge cat mai curand posibil la un acord final.
Sursa citata indica faptul ca in ceea ce priveste viitorul buget al Uniunii, seful statului a subliniat ca obiectivul major al tarii noastre este obtinerea unor alocari cat mai mari pentru politicile de coeziune si agricultura.
"In acest context, presedintele Klaus Iohannis a reiterat solicitarea de mentinere a unui rol principal al celor doua politici in cadrul viitorului buget al Uniunii, avand in vedere ca acestea reprezinta cele mai importante instrumente de investitii ale Uniunii, care functioneaza in mod adecvat si care pot oferi solutii eficiente in situatiile de criza", arata Administratia Prezidentiala.
Cu privire la politica de coeziune, seful statului a solicitat o flexibilitate sporita in absorbtia sumelor alocate acestei politici. El a sustinut cresterea transferurilor intre diferitele fonduri ale acestei politici... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 16:02
Premierul Ludovic Orban a anuntat ca miercuri va fi prezentat programul de relansare economica si ca va fi prezent presedintele Klaus Iohannis.
"Prezentarea programului economic va fi miercuri alaturi de presedintele Romaniei, cu care am colaborat foarte apropiat. Dupa prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca in maximum o luna de zile sa adoptam toate actele normative necesare pentru implementarea masurilor din program", a spus Orban, dupa ce a participat, luni, la Adunarea membrilor Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.
Ludovic Orban a vorbit in mai multe randuri de proiecte avute in vedere pentru relansarea economiei. Unul dintre acestea vizeaza infiintarea de catre stat a unui fond de investitii pe model polonez. Fondul va avea o capitalizare de 300 de milioane de euro si va fi listat pe bursa, potrivit adevarul.ro.
Despre plan, Orban a mai spus ca vor fi mobilizate toate resursele financiare pentru marile obiective de infrastructura de transport, de infrastructura energetica, de infrastructura in domeniul sanatatii, educatiei, in domeniul comunicatiilor si in domeniul agriculturii.
La intalnirea cu mediul de afaraceri, Ludovic Orban a mai spus ca se vor lua masuri pentru sprijinirea economiei. ...citeste mai departe despre "Programul de relansare economica va fi prezentat miercuri. Orban: In maxim o luna vrem sa adoptam actele normative pentru implementare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 14:23
Cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat miercuri seara un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 si 2021 destinat sa stimuleze economia tarii grav lovita de pandemia de COVID-19, scrie AFP.
"Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiti pentru guvernul federal", a afirmat Angela Merkel intr-o conferinta de presa la finalul a doua zile de discutii intre conservatori si social-democrati, parteneri ai coalitiei guvernamentale.
"Avem un plan de relansare economica, un plan pentru viitor si, bineinteles, pe langa aceasta ne ocupam acum de responsabilitatea noastra pentru Europa si de dimensiunea internationala", a declarat Angela Merkel.
Chiar daca Germania a fost mai putin afectata decat vecinii sai de pandemie pe plan uman, cu circa 8.500 de morti, economia sa, puternic dependenta de exporturi, a fost grav lovita.
Printre masurile anuntate figureaza, pe lana reducerea temporara a TVA si transferul datoriilor comunelor spre statul federal, o alocatie familiala de 300 de euro pentru fiecare copil sau noi ajutoare pentru firmele in dificultate.
Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumparare pentru sprijinirea sectorului auto, practic inchis de mai multe luni.
Social-democratii, care se opuneau oricarei subventionari a masinilor poluante, par sa fi castigat batalia: la final, membrii "Marii Coalitii" s-au pronuntat impotriva... mai mult
Joi, 04 Iunie 2020, ora 18:10
Planul Guvernului grec de a relansa cresterea economica, dupa ce in luna august va pune capat unei perioade de opt ani de asistenta financiara insotita de conditii drastice, se bazeaza pe un element crucial care ar putea stimula economia: bancile grecesti.
Premierul Alexis Tsipras urmeaza sa prezinte luni Cabinetului sau un plan de 110 pagini in care prioritatile principale sunt reducerea creditelor neperformante, eliminarea restrictiilor de capital si imbunatatirea guvernantei bancare. Aceste masuri vor creste "capacitatea sectorului bancar de a deservi nevoile economiei reale", se arata intr-o copie a documentului consultata de Bloomberg News.
In cadrul procesului de "transformare a sectorului financiar din Grecia", Guvernul de la Atena promite sa infiinteze banci cooperatiste care sa opereze la nivel regional pentru a finanta firme mici si mijlocii si afaceri locale. Mentinerea unui nivel adecvat de capitalizare in primele patru banci "este un element foarte important al strategiei". Sectorul bancar din Grecia est cel mai concentrat din zona euro, in conditiile in care bancile de importanta sistemica detin 96% din active.
Bancile grecesti, care luna trecuta au trecut testele de stres ale Bancii Centrale Europene, sunt afectate de un nivel ridicat al creditelor neperformante, aproape 50% din totalul creditelor. Avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante, managementul acestora este considerat crucial pentru ca bancile sa se poata concentra pe... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 13:39
Barierele culturale si precautia infraneaza inovatia la nivel european si trag in jos economiile din zona euro. Pentru a relansa economia si a tine pasul cu state mari, precum SUA, Europa ar trebui sa-si regandeasca strategiile de abordare in mediul de afaceri si sa-si asume mai multe riscuri, nu sa se multumeasca doar cu stagnarea.
Europa ar trebui sa incurajeze mai mult jucatorii economici sa isi asume riscuri, daca vrea sa isi dezvolte economia. Jucatorii prudenti nu fac decat sa traga in jos economia tarii lor, sustine economistul-sef al General Electric (GE), Marco Annunziata.
Pentru a prinde din urma economiile puternice ale lumii, Europa ar trebui sa simplifice si sa grabeasca procedurile de faliment, astfel incat companiile sau antreprenorii care au esuat sa aiba posibilitatea sa se relanseze mai repede si sa prosepere in afaceri scrie Bloomberg.com.
Annunziata a explicat de ce este bine ca tarile din zona euro sa-si contureze o cultura de afaceri in care totul se misca repede, chiar si dupa inregistrarea de esecuri, cu mai mult accent pe risc. "Stagnarea, fara a incerca ceva nou, este mai sigura, dar este o forma de esec", a declarat economistul cu privire la faptul ca multe companii care falimenteaza nu mai au curajul sa o ia de la capat.
Economia Uniunii Europene a supravietuit cu greu in ultimii cinci ani, sufocata de datoriile suverane din zona euro. Cu o inflatie aproape de cel mai mic nivel din ultimii cinci si cu o crestere de 0,2% in zona euro,... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:15
Germania "nu are forta" de a elabora noi masuri de relansare economica "fara a risca sa isi piarda credibilitatea" de care se bucura pe plan international, avertizeaza cancelarul Angela Merkel, citata de AFP.
"Nu avem forta de a aplica pentru a doua oara programe de relansare fara a pierde credibilitatea internationala", a declarat Merkel cu ocazia unei receptii a federatiei bancilor. In 2009, Berlinul a sustinut economia aflata in criza subventionand masiv somajul partial.
Adresandu-se statelor care solicita sustinerea activa a cresterii economice, Merkel a reamintit necesitatea de a se reforma si de a consolida finantele bugetare.
In sudul Europei, dar si in Franta, exista din ce in ce mai multe critici fata de austeritatea bugetara impusa de Germania, care ar afecta cresterea economica. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 09:02