Liderii europeni au ajuns marti la un acord in privinta planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiilor lovite de pandemia COVID-19, dupa patru zile de negocieri dure, ce au testat limita tarilor membre de a depasi diviziunile politice interne.
Rezultatul acestor negocieri maraton, ce au inceput vineri, 17 iulie, consta in primul rand intr-un fond de redresare economica ce va fi atasat bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, estimat la 1.074 de trilioane de euro, cunoscut si sub denumirea de cadru financiar multianual.
Compromisul final reprezinta o versiune redusa a ceea ce Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a cerut in luna mai liderilor europeni. Granturile financiare, componenta centrala a planului de relansare, au fost reduse la 390 de miliarde de euro, cu mult mai putin decat cele 500 de miliarde recomandate de catre Comisie si sustinute de Germania si Franta, scrie Financial Times.
Cu toate acestea, acordul reprezinta un moment istoric ce ii va da Bruxelles-ului puterea de a imprumuta sute de miliarde de pe pietele de capital si a le directiona apoi catre statele membre sub forma de ajutor bugetar.
Presedintele Frantei a catalogat acest acord drept "o zi istorica pentru Europa", Angela Merkel a subliniat ca "evenimentele extraordinare necesita metode noi extraordinare", iar premierul spaniol a comparat acest plan financiar cu Planul Marshall de reconstructie a Europei dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
Cum va... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 14:40
Planul de relansare economica anuntat astazi de Guvern primeste deja critici din partea unor lideri politici. Deputatul USR Claudiu Nasui l-a caracterizat drept "o ciorba reincalzita" in prag de alegeri.
"Este chiar trist sa te uiti peste planul de > propus de PNL. Practic este o salata plina cu scheme de subventii din banii contribuabililor, combinata cu vesnica ciorba reincalzita a > in prag de alegeri.
Se reiau si teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporatii din banii romanilor. O idee extrem de proasta pentru Romania, dar extrem de buna pentru corporatii care au facut pierderi si ar vrea sa le verse in contul statului roman. Se infiinteaza inca o banca de stat. Statul roman avea 2 banci acum un an, a mai cumparat una, iar acum guvernul PNL vrea sa mai infiinteze inca una.", a scris Nasui pe contul sau de Facebook.
Deputatul USR spune ca se reia si "ideea esuata a domnilor Dragnea si Valcov a unui fond suveran de investitii. Cand il facea PSD nu era bun. Dar acum ca mana pe robinetul de bani e de la PNL, fondul devine bun. O sa ne spuna ca nu e la fel. De fapt e fix la fel, exact cu aceleasi companii pe care voiau si Dragnea-Valcov sa le puna la capusare.
Din ce bani vom face toate astea? Vorbim de zeci de miliarde de lei. Evident din banii nostri. Statul ne ia in fiecare luna jumatate din salariu. Romania are printre cele mai mari impozitari ale muncii pe salariile mici din toata Europa. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca apoi ne ia TVA si... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 11:35
O parte substantiala din viitorul pachet de masuri avut in vedere de Uniunea Europeana, in ideea de a stimula relansarea economiei dupa pandemia de coronavirus, trebuie sa fie sub forma de granturi mai degraba decat sub forma de imprumuturi, a declarat economistul sef al Fondului Monetar International, Gita Gopinath, informeaza Reuters.
"Altfel nu va promova revenirea economiei", a spus Gita Gopinath pentru revista germana Der Spiegel.
Liderii UE au convenit in luna aprilie sa puna la punct un fond de urgenta in ideea de a ajuta blocul comunitar sa isi revina din pandemia de coronavirus, insa detaliile finale nu au fost stabilite inca.
Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeana. Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi. Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, planul Comisiei prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata tarii este de 31,206 miliarde de euro.
Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect. ...citeste mai departe despre "Fondul de relansare a economiei al UE trebuie sa fie sub forma de granturi, anunta economistul sef al... mai mult
Luni, 29 Iunie 2020, ora 12:20
Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se vor reuni joi intr-o videoconferinta, insa sunt sanse slabe sa se ajunga la o decizie finala cu privire la modul in care va fi finantata revenirea economiei dupa pandemia de coronavirus, sustin surse diplomatice si oficiali citati de Reuters.
La o discutie pregatitoare cu delegatii statelor membre UE, care a avut loc luni, Executivul comunitar le-a comunicat ca, potrivit estimarilor sale, pandemia de coronavirus ar putea anula pana la o zecime din PIB-ul continentului.
Sursele citate de Reuters sustin ca, la discutiile care au avut loc luni, Comisia Europeana le-a spus delegatilor celor 27 de state membre UE ca ar dori sa finanteze un nou fond de relansare economica via majorarea asa-numitului plafon maxim din urmatorul buget comunitar.
Desi acest buget acopera perioada 2021-2027, Comisia cere o majorare temporara, in 2021-2022, a garantiilor oferite de state pentru "resursele proprii" ale bugetului UE, ceea ce ar permite Executivului comunitar sa stranga mai multi bani pe baza acelor garantii.
Sursele citate de Reuters sustin ca reprezentantii unor state precum Austria, Germania, Olanda si Suedia, renumite pentru ca adopta o politica fiscala conservatoare si care pana acum au refuzat ideea unei mutualizari a datoriilor in UE, au subliniat la reniunea de luni ca un astfel de fond de revenire trebuie sa fie unul temporar.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat saptamana trecuta ca... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 10:51
Barierele culturale si precautia infraneaza inovatia la nivel european si trag in jos economiile din zona euro. Pentru a relansa economia si a tine pasul cu state mari, precum SUA, Europa ar trebui sa-si regandeasca strategiile de abordare in mediul de afaceri si sa-si asume mai multe riscuri, nu sa se multumeasca doar cu stagnarea.
Europa ar trebui sa incurajeze mai mult jucatorii economici sa isi asume riscuri, daca vrea sa isi dezvolte economia. Jucatorii prudenti nu fac decat sa traga in jos economia tarii lor, sustine economistul-sef al General Electric (GE), Marco Annunziata.
Pentru a prinde din urma economiile puternice ale lumii, Europa ar trebui sa simplifice si sa grabeasca procedurile de faliment, astfel incat companiile sau antreprenorii care au esuat sa aiba posibilitatea sa se relanseze mai repede si sa prosepere in afaceri scrie Bloomberg.com.
Annunziata a explicat de ce este bine ca tarile din zona euro sa-si contureze o cultura de afaceri in care totul se misca repede, chiar si dupa inregistrarea de esecuri, cu mai mult accent pe risc. "Stagnarea, fara a incerca ceva nou, este mai sigura, dar este o forma de esec", a declarat economistul cu privire la faptul ca multe companii care falimenteaza nu mai au curajul sa o ia de la capat.
Economia Uniunii Europene a supravietuit cu greu in ultimii cinci ani, sufocata de datoriile suverane din zona euro. Cu o inflatie aproape de cel mai mic nivel din ultimii cinci si cu o crestere de 0,2% in zona euro,... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:15
Rata somajului in zona euro a scazut usor in luna iulie, pana la 12%, de la 12,1% in luna iunie, semn ca relansarea economica incepe sa aiba un impact pozitiv asupra pietei muncii, arata datele publicate marti de Oficiul european de statistica (Eurostat), informeaza Reuters.
Este pentru prima data dupa luna februarie 2011 cand rata somajului in cele 17 state care utilizeaza moneda unica a scazut de la o luna la alta.
In ceea ce priveste situatia din luna august, datele Eurostat arata ca rata somajului in zona euro a ramas stabila, la 12%, chiar daca in cifre absolute numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut usor la 19,178 milioane de persoane, de la 19,183 milioane in luna iulie
In Uniunea Europeana (UE 28), Eurostat estimeaza ca rata somajului a ramas stabila la 10,9% in luna august. Aproximativ 26,595 milioane de persoane erau in somaj in UE in luna august, dintre care 19,178 milioane de someri numai in cele 17 state membre ale zonei euro. Comparativ cu situatia din luna august 2012, numarul somerilor a crescut cu 882.000 de persoane in UE si cu 895.000 in zona euro.
In randul statelor membre, cele mai ridicate rate ale somajului se inregistreaza in Grecia (27,9%) si Spania (26,2%). La polul opus se situeaza Austria, cu o rata a somajului de 4,9%, si Germania (5,2%). Romania se situeaza sub media UE, cu o rata a somajului de 7,5%, neschimbata comparativ cu luna iulie.
In al doilea trimestru al acestui an, zona euro a iesit din cea mai lunga... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:20
Irlanda a preluat, marti, presedintia semestriala a Uniunii Europene. In acest context, guvernul de la Dublin a promis ca 2013 va fi "anul relansarii".
Premierul irlandez Enda Kenny a promis, in cadrul unei ceremonii care a marcat inceputul presedintiei irlandeze a UE, ca aceasta va aduce o "noua speranta" oamenilor in plina criza economica, potrivit Mediafax.
"Stim cu totii foarte bine, aici in Irlanda, ca aceasta criza a insemnat sacrificii enorme", a declarat Enda Kenny.
"Populatia din Europa si Irlanda trebuie sa stie si sa vada ca se fac progrese. Aceasta este urmatorul pas catre relansare", a adaugat el.
Irlanda a preluat pentru a saptea oara presedintia blocului comunitar, iar asteptarile la nivelul UE fata de viitoarele actiuni ale acestui stat sunt mari.
In cadrul ceremoniei, Kenny a salutat garda de onoare si fanfara care a cantat Oda Bucuriei de Beethoven, imnul UE. El a asistat, de asemenea, la momentul in care copiii au lansat 40 de baloane care au marcat implinirea a 40 de ani de la aderarea Irlandei la Comunitatea Economica Europeana.
Ceremonia simpla de la Castelul Dublin nu a atras foarte multe persoane. Politicienii si demnitarii aproape ca au depasit numeric cei aproximativ 100 de participanti din public.
Irlanda sustine in continuare Romania pentru aderarea la spatiul Schengen, a afirmat, in luna octombrie, Ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, Oliver Grogan, in cadrul unei intalniri cu autoritatile romane.
Irlanda, care... mai mult
Miercuri, 02 Ianuarie 2013, ora 12:28
Comisia Europeana a adoptat miercuri cinci prioritati pentru 2013 menite sa orienteze statele membre aflate in criza spre relansarea cresterii economice, se arata intr-un comunicat al executivului UE.
Analiza anuala a cresterii (AAC) 2013, care contine cele cinci prioritati, marcheaza inceputul semestrului european pentru coordonarea politicilor economice, prin care se asigura alinierea planurilor bugetare si economice ale statelor membre cu prevederile Pactului de stabilitate si crestere si cu obiectivele Strategiei Europa 2020, noteaza CE.
Desi deficitele scad, tensiunile de pe pietele financiare se atenueaza si apar semne de imbunatatire a competitivitatii in unele state membre, Comisia Europeana atrage atentia ca este necesara continuarea reformei pentru a genera o cresstere economica durabila si noi locuri de munca.
Similare cu cele de anul trecut, cele cinci prioritati sunt: continuarea unei consolidari fiscale diferentiate si favorabile cresterii economice; reluarea activitatii normale de creditare a economiei; promovarea cresterii economice si a competitivitatii in prezent si in viitor; abordarea aspectelor legate de somaj si a consecintelor sociale ale crizei si modernizarea administratiei publice.
Presedintele Comisie Europene Jose Manuel Barroso a atras atentia ca este "esential" sa fie respectate in continuare "strategia de consolidare fiscala favorabila cresterii, reformele economice si investitiile bine orientate". "Aceasta este singura modalitate... mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 08:47
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut marti statelor membre ale Uniunii Europene sa se mobilizeze pentru a pune in aplicare propunerile lansate deja de Bruxelles pentru relansarea cresterii economice, "al carei motor este blocat".
Intr-o conferinta de presa comuna la Bruxelles cu Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, presedintele CE Jose Manuel Barroso a salutat impulsul favorabil aparut in statele membre pentru repornirea "motorului blocat" al cresterii economice si le-a cerut guvernelor sa profite de acest impuls pentru a pune in aplicare "numeroasele propuneri deja existente pentru stabilitate si crestere".
Stabilitatea, accelerarea reformelor structurale si cresterea investitiilor - primele masuri care ar trebui aplicate
"In primul rand, nu trebuie sa existe nicio stagnare in privinta concentrarii noastre pe stabilitate", a afirmat Barroso. "In al doilea rand, pentru recastigarea competitivitatii, trebuie sa existe o accelerare a reformelor structurale. Trebuie depuse eforturi atat la nivel national, cat si la nivelul UE", a precizat el. Presedintele CE le-a recomandat in acelasi timp statelor membre sa reduca taxele pe forta de munca pentru a stimula crearea de noi posturi.
"In al treilea rand (...) trebuie sa crestem investitiile (...). In urma propunerii Comisiei, Consiliul European a cerut deja aprobarea de "project bonds" (...) Este un mod concret de a pune la dispozitie fonduri acum, evitand in... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 17:12