Creditele bancare acordate companiilor din zona euro au inregistrat in mai cea mai mare majorare de dupa criza financiara, in timp ce ritmul de crestere a masei monetare s-a accelerat, arata datele publicate miercuri de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters.
Creditarea companiilor non-financiare, un indicator cheie al redresarii, a crescut la 3,6% in mai, de la 3,3% luna precedenta, o evolutie care sugereaza ca politica de relansare urmata de BCE incepe sa dea rezultate. Este cel mai ridicat nivel din mai 2009.
Creditarea catre gospodarii, in special imprumuturi ipotecare, s-a mentinut la 2,9% in mai.
De asemenea, cresterea masei monetare M3, care masoara cantitatea de bani in circulatie in zona euro, si care in trecut a fost deseori considerata drept un indicator al activitatii economice, a accelerat la 4% in mai, de la 3,8% in luna precedenta, depasind estimarile analistilor intervievati de Reuters care mizau pe o crestere de 3,8%.
La sedinta din 14 iunie, Banca Centrala Europeana a decis sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara, asa cum se asteptau analistii, dar totodata a anuntat ca achizitiile sale de obligatiuni vor fi reduse la 15 miliarde euro pe luna in perioada octombrie - decembrie, dupa care vor inceta.
"Consiliul guvernatorilor va continua sa faca achizitii de active la ritmul actual de 30 de miliarde de euro pe luna pana la finele lunii septembrie 2018. Consiliul guvernatorilor anticipeaza ca, dupa luna septembrie 2018,... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 16:06
Slaba redresare economica din zona euro din 2014 a dus la al treilea an consecutiv de scadere a creditarii companiilor, la stagnarea creditului de consum si la continuarea unor rate ale dobanzilor relativ mici.
Dar 2015 pare sa fie un moment de cotitura, se arata in raportul EY, Eurozone Outlook for Financial Services (EOFS).
In 2015, creditarea pentru companii va creste pentru prima data in ultimii patru ani, iar creditul ipotecar va atinge un maxim istoric in zona euro.
Asiguratorii continua sa se confrunte cu rate scazute ale dobanzilor, insa vor beneficia de o crestere a cererii pe masura ce economia prinde avant, iar activele in administrare (AUM) cunosc deja o crestere accelerata.
Cu toate acestea, desi QE stimuleaza revenirea economica pe termen scurt, de care este atat de multa nevoie, iar bancile din regiune sunt pregatite sa sprijine aceasta crestere, efectele QE asupra industriei financiare nu vor fi toate pozitive.
Andy Baldwin, EY Financial Services Leader pentru regiunea EMEA, este de parere ca programul de relaxare cantitativa ridica niste dificultati privind economisirea pe termen lung.
"A fost nevoie de sase ani pentru crearea conditiilor care sa permita relansarea cresterii in zona euro, iar acum au fost actionate toate parghiile de stimulare a cererii care puteau fi actionate, in plus a aparut si un stimulent suplimentar prin preturile mai mici la energie.
Prin urmare, daca nu vom asista la cresteri in 2015 si 2016, va trebui sa... mai mult
Marti, 31 Martie 2015, ora 11:21
Rata inflatiei in zona euro ar putea intra in teritoriul negativ in lunile urmatoare, insa va fi vorba doar un fenomen temporar, a declarat vice-presedintele Bancii Central Europene (BCE), Vitor Constancio, intr-un interviu acordat revistei germane WirtschaftsWoche, transmite Reuters.
In luna noiembrie, rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 0,3% pe fondul scaderii preturilor la energie, mult sub tinta de inflatie a BCE fixata la sub 2%.
'Expertii nostri preconizau o inflatie de 0,7% in 2015, insa de cand aceasta prognoza a fost realizata (la inceputul lunii decembrie n.r.) pretul petrolului a continuat sa scada cu 15%.
In prezent, ne asteptam la o rata de inflatie negativa in lunile urmatoare si acest lucru va trebui urmarit cu atentie de BCE', a declarat Vitor Constancio. Acesta a adaugat insa ca mai multe luni de inflatie negativa nu inseamna neaparat deflatie. 'Pentru asta ar fi nevoie de o perioada mai lunga de timp. Daca este doar un fenomen temporar nu vad niciun pericol', a precizat Constancio.
Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.
Pentru a relansa activitatea economica si inflatia, BCE a inceput luna trecuta sa cumpere obligatiuni garantate cu active (ABS), care impreuna cu noile credite pe... mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 08:46
Ministrii de Finante din statele zonei euro se vor intalni luni si marti la Luxemburg pentru a pune la punct un plan de reparare a sistemului bancar, in conditiile in care testele de stres de anul viitor ar urma sa scoata la iveala problemele ascunse dupa criza financiara globala, informeaza Reuters.
Deocamdata nimeni nu stie care sunt pierderile posibile din bancile europene insa Fondul Monetar International a atras recent atentia asupra gravitatii acestei probeleme estimand ca numai bancile spaniole si cele italiene ar putea inregistra in urmatorii doi ani pierderi de 230 miliarde de euro de pe urma creditelor acordate companiilor.
Bancile europene urmeaza sa fie supuse anul viitor unei noi runde de teste de stres derulate Banca Central Europeana. "Eficienta acestui exercitiu va depinde de existenta aranjamentelor necesare pentru recapitalizarea bancilor, inclusiv prin oferirea de ajutoare publice. Aceste aranjamente trebuie sa fie in functiune inainte ca noi sa facem evaluare", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.
In timpul crizei datoriilor, Uniunea Europeana a derulat doua runde de teste de stres insa analistii au considerat aceste teste drept un esec deoarece nu au reusit sa identifice problemele din bancile irlandeze, care la cateva luni dupa testele de stres au adus Irlanda in pragul falimentului. Noile teste de stres ale BCE sunt vazute ca ultima sansa de a identifica problemele din sistemul bancar inainte ca zona euro sa puna la punct uniunea... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 11:04
Economia zonei euro a atins deja fundul prapastiei, iar analistii de la Ernst & Young estimeaza ca tarile membre vor intra pe un trend de crestere economica. Viteza de redresare inca va fi diferita, inregistrandu-se discrepante tot mai accentuate intre sud si nord.
Relaxarea masurilor de austeritate si accelerarea activitatii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimata pentru sfarsitul anului, insa vor fi resimtite efectele somajului in crestere si ale adancirii diferentelor de la nivelul continentului, se arata in raportul de toamna al EY - Eurozone Forecast (EEF).
Conform studiului, se estimeaza o contractie economica a Zonei Euro de 0,5% in acest an, inregistrandu-se o usoara imbunatatire fata de valoarea prognozata in trimestrul precedent, urmata de o crestere de 0,9% in 2014. O crestere a PIB-ului de 1,5% pe an este asteptata in perioada 2015-2017.
Asteptarile in privinta Romaniei sunt optimiste, peste media europeana. EY Eurozone Forcast estimeaza pentru Romania o crestere de 1,9% a PIB-ului si o accelerare a cresterii pana la 2,2% in 2014, pe masura ce conditiile externe, in mod special starea economiilor din Zona Euro, vor incepe sa se imbunatateasca. Cresterea va fi sustinuta in acest an, pe langa exporturi, si de productia agricola buna. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, dupa ce Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara atat in iulie, cat si in august.
Germania ramane campioana... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:15
Companiile din zona euro se confrunta cu o problema a datoriilor care risca sa prelungeasca recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar International intr-un raport cu privire la stabilitatea financiara mondiala.
FMI estimeaza ca aproximativ 20% din obligatiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile si ar putea forta firmele sa-si reduca dividendele sau sa-si vanda din active, transmite Bloomberg.
"Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile in perioada de boom a creditului, pe fondul estimarilor de profituri ridicate si a conditiilor relaxate de creditare. In prezent companiile se confrunta insa cu reducerea datoriilor intr-un context de cresterea economica redusa si dobanzi ridicate", se arata in raportul FMI.
Potrivit Fondului, aceasta povara a datoriilor care presupune plata unor dobanzi mari impiedica firmele sa investeasca in proiecte profitabile care sa le permita sa-si reduca datoriile.
"In timp ce companiile mari si diversificate ar putea sa vanda din active (inclusiv din diviziile din strainatate) pentru a reduce gradul de indatorate, vanzarea unor active profitabile va afecta in mod negativ veniturile si profiturile. Mai mult, reducerea suplimentara a costurilor operationale, a dividendelor si a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa cresterii economice si increderii investitorilor", adauga FMI.
Avertismente suplimentare privind bulele speculative... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:33
Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat miercuri ca este sigur ca Grecia va ramane in zona euro, dar a exclus un al treilea plan de salvare pentru aceasta tara.
"Grecia are un program ambitios de reforme de aplicat", a adaugat el, considerand problema greaca drept una "unica".
Dar oficialul german a tinut sa precizeze ca eforturile internationale pentru aceasta tara au fost deja atat de mari incat "nu mai putem avea un nou program de asistenta pentru Grecia", el reamintind ca de rezultatele auditului pe care troica alcatuita din creditorii Greciei (Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) il realizeaza luna aceasta depinde deblocarea unei noi transe din acordul deja convenit.
FMI ar putea acorda Greciei urmatoarea transa din imprumut
Referindu-se la situatia de pe ansamblul zonei euro, ministrul german prognozeaza ca "anul viitor euro se va stabiliza iar nervozitatea de pe pietele financiare se va reduce", avertizand totodata ca acest lucru cere timp. "Am pierdut increderea, ceea ce se intampla foarte repede. In schimb, recastigarea increderii este mult mai dificila si mai indelungata", mai ales ca Europa este "complexa si complicata", a concluzionat ministrul Schaeuble.
Economistul german Manfred Neumann, profesor de economie la Universitatea din Bonn, este de parere ca Grecia trebuie sa renunte la moneda euro si sa reintroduca drahma daca vrea sa-si revina si sa-si relanseze economia.
Economist... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 18:21
Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri ca tara sa vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, exprimandu-si convingerea ca noul guvern de la Atena va face tot ceea ce este posibil pentru a-si rezolva problemele.
Declaratia Angelei Merkel a fost facuta in urma intalnirii de vineri cu premierul grec Antonis Samaras.
Cancelarul german a insistat insa ca Grecia trebuie sa-si indeplineasca toate angajamentele legate de reforme si sa respecte termenele stabilite cu partenerii sai din Uniunea Europeana.
"Grecia face parte din zona euro si vreau sa faca parte in continuare", a declarat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu seful executivului grec. Ea a dat totodata asigurari ca Berlinul nu va face "judecati premature" cu privire la eforturile de reforma ale Atenei.
La randul sau, Antonis Samaras a precizat, in cadrul conferintei de presa, ca Grecia nu cere "mai multi bani", ci "un ragaz pentru a respira", in contextul reformelor dure si reducerilor de cheltuieli la care s-a angajat fata de creditorii internationali - UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
Pentru a relua acordarea de fonduri, cu o noua transa de imprumuturi de 31,5 miliarde de euro, creditorii internationali ai Greciei au cerut autoritatilor de la Atena sa relanseze programul de redresare convenit cu UE-FMI-BCE. O decizie privind reluarea imprumuturilor este asteptata in luna septembrie, dupa raportul expertilor troicii.
Verdictul pentru Grecia se va da in... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 18:21
In ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana a depus eforturi considerabile pentru a impinge bancile spre repornirea creditarii catre populatie, actiunile sale nu au avut efectul scontat.
Imprumuturile acordate in doua transe bancilor europene si reducerile de dobanda par sa nu fie de ajuns pentru salvarea sistemului bancar.
Structura financiara a zonei euro este prost realizata, si niciun efort de pana acum de a rezolva problema nu a functionat. Acest lucru a fost evident in aceasta saptamana cand s-a facut public faptul ca bancile spaniole au imprumutat 365 de miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana in iunie, adica 30% din suma totala imprumutata de BCE, scrie Wall Street Journal.
Acum, Spania are de dat inapoi de doua ori mai multi bani decat la inceputul anului.
Datele arata insa una din marile probleme fara rezolvare ale zonei euro: bancile din nord nu isi imprumuta colegii din sud. Ingrijorarea in acest sens este mare pentru ca economiile cu probleme din sud, precum Italia, Spania, Grecia si Portugalia, au probleme de deficit atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul afacerilor desfasurate in aceste tari. Pentru a acoperii aceste gauri, economiile au nevoie de finantare continua.
Ani la randul sistemul bancar a ajutat in acest sens. Germania a imprumutat bani bancilor spaniole, care la randul sau au creditat clientii si nu existau motive pentru ca bancile centrale sa ofere imprumuturi mari.
Acest proces s-a oprit insa rapid, iar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 12:35