Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat sustine ca societati germane precum producatorul auto Volkswagen si producatorul de turbine eoliene Enercon sunt interesate sa demareze business-uri sau sa dezvolte parteneriate in Romania, iar alte companii precum Schaeffler si Rittal "vor sa isi extinda amprenta investitionala".
"Firmele germane prezente in Romania sunt preponderent angrenate in activitati de productie si de R&D, strategiile de dezvoltare a acestora fiind convergente cu masurile Guvernului de reindustrializare a Romaniei, accentuand tranzitia de la exportul de resurse prime la exportul de produse cu valoare adaugata mare", a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, citat intr-un comunicat.
Ministrul a vizitat joi standurile companiilor romanesti la Targul de la Hanovra, Hanovra Messe, unul dintre evenimentele de mare anvergura la nivel mondial din domeniul tehnologiei industriale.
"Imi doresc pentru anii viitori o prezenta mai consistenta la acest eveniment a companiilor romanesti din mai multe sectoare, pentru ca Hanover Messe este locul in care firmele producatoare de tehnologii de varf din intreaga lume se intalnesc si se conecteaza. De asemenea, o participare mai numeroasa la Hanover Messe reprezinta si o modalitate prin care putem creste contributia Romaniei in valoarea totala a importurilor germane, de la 1,26% la 3%", a afirmat Petrescu.
Romania este un participant traditional la targul Hannover Messe,... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 23:00
Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a vorbit tot anul despre strategia de reindustriliazare a tarii. Planul de atac ar fi trebuit finalizat pana luna trecuta, dar ministerul tace mormant. Industriasii striga in zadar ca pretul gazelor inchide rand pe rand portile uzinelor care inca mai sustin economia.
"Incercati sa inchideti ochii si imaginati-va o Romanie fara stampile. Romania trebuie sa nu mai aiba stampile si va spun ca in strategia de reindustrializare vom avea acest lucru. Disparitia stampilelor va fi modul nostru de o rupe ca mentalitate cu trecutul. Pare un fleac, dar nu este. Cine are stampila, are puterea: 'A fugit noaptea si a luat si stampila cu el'. Stampila este robia noastra in fata democratiei. Apoi, trebuie sa existe un suport informatic al intregii administratii. Fara asta, oricat de multi bani ai avea se vor scurge ca apa printre degete", afirma in primavara Varujan Vosganian.
Pana la stampile, fabricile romanesti "inchid ochii" oricum, unitate, cu unitate, pentru ca nu-si mai permit sa plateasca facturile la energie.
"Cel mai grav afectate au fost unitatile din industriile metalurgiei si siderurgiei, constructiilor de masini, chimiei, sticlei si ceramicii, in care cheltuielile cu gazele naturale si energia electrica ocupa o pondere importanta in costurile de productie. S-au inregistat pierderi si dificultati in comercializarea produselor, s-au redus capacitati de productie, s-au efectuat restructurari si disponibilizari de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 09:31
Cele patru strategii ale Romaniei - pentru competitivitate, reindustrializare, strategia pentru export si cea pentru inovare - ar trebui sa fie finalizate pana la sfarsitul anului 2013, tinta autoritatilor fiind stabilita pentru jumatatea lunii noiembrie, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o conferinta privind dezvoltarea competitiva prin inovare.
"Tinta noastra pentru finalizarea celor patru strategii nationale ale Romaniei este jumatate lunii noiembrie. Acestea trebuie sa fie gata pana la finalul acestui an, avand in vedere ca urmeaza noua programare bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Oficialul a adaugat ca strategia pentru competitivitate este importanta in contextul absorbtiei fondurilor europene in urmatorii ani.
"Strategia pentru competitivitate trebuie finalizata pana la finalul acestui an, pentru ca altfel, in contextul bugetar 2014 - 2020, iar nu vom sti pe ce fonduri europene mizam si cum le vom cheltui. Este o conditie ex-ante pentru programarea bugetara 2014 - 2020", a afirmat Varujan Vosganian.
Competitivitatea economica, noul brand al Romaniei
De asemenea, acesta a adaugat ca brandul Romaniei trebuie sa fie competitivitatea economica, precizand ca in cadrul intrevederilor sale din strainatate considera ca este oportuna o prezentare a potentialului economic al Romaniei, in afara de simbolurile traditionale promovate.
"Competitivitatea trebuie sa fie blazonul, marca Romaniei, nu frunza sau... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 12:42
Principalele probleme cu care se confrunta companiile si asociatiile din industria hartiei si cea de reciclare vizeaza suprareglementarea in domeniu de catre autoritatile publice, controalele si modul in care se acorda autorizatiile, precizand ca domeniul hartiei ar trebuie sa fie reglementat de catre Ministerul Economiei, potrivit unui comunicat transmis vineri de institutie.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a participat, vineri, la intalnirea cu reprezentantii industriei hartiei si ai industriei de reciclare, in cadrul consultarilor cu marile industrii manufacturiere pentru elaborarea Strategiei de Reindustrializare. Oficialul a declarat ca privatizarea si retragerea statului din economie reprezinta una dintre principalele directii pentru reindustrializarea Romaniei.
Industriasii si reprezentantii asociatiilor profesionale au amintit, printre problemele cu care se confrunta, impactul cresterii preturilor la energia electrica si la gazul metan. Acestia au solicitat gasirea unor solutii pentru creearea de conditii pentru atragerea investitorilor in domeniu.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a amintit de cele patru mari strategii avute in vedere, care se refera la reindustrializare, inovare-competitivitate, diplomatie economica si cea privind modernizarea rurala, cu o puternica componenta industriala.
"Nu trebuie sa cautam in alta parte branduri, ci in industria romaneasca, astfel incat sa avem solutii consistente pentru viata noastra de zi cu zi",... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 15:57
Ministerul Economiei va intocmi patru documente in scopul reindustrializarii Romaniei, iar pana la jumatatea lunii iulie ar trebui sa fie finalizat primul draft, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Adrian Ciocanea, secretar de stat in minister.
Potrivit acestuia, un document va fi referitor la politica industriala, altul se va referi la strategia de cercetare, unul la strategia de export, iar un altul la dezvoltarea economica rurala.
Aceste documente vor reprezenta elemente-pilon in completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, pana in 2020.
"Pana la jumatatea lunii iulie trebuie sa avem primul draft pentru aceste documente, iar, simultan cu elaborarea acestora, avem si discutii cu mediul de afaceri. De asemenea, vom face si consultari parlamentare. Termenul de finalizare este sfarsitul acestui an, poate chiar luna ianuarie a anului viitor", a spus Ciocanea. mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 14:43
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anuntat, joi seara, la Suceava, ca la sfarsitul lunii martie va incepe discutiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizata in septembrie, avand o componenta de parcuri industriale care sa atraga investitori.
Vosganian a spus, intr-o conferinta de presa, ca parcurile industriale sunt o componenta a strategiei de reindustrializare pe care a inceput-o la nivel conceptual.
"Pe 28 martie vom avea o prima discutie cu cei care vor alcatui aceasta strategie. Sunt reprezentanti ai industriilor, reprezentanti ai unor mari companii, reprezentanti ai bancilor, sefi de institute ale Academiei Romane, reprezentanti ai presei si cateva dintre figurile emblematice din economia Romaniei. Speram ca pana in septembrie sa elaboram o strategie concreta", a spus Vosganian.
Ministrul Economiei a subliniat ca o componenta o constituie parcurile industriale care au ca rol sa angajeze forta de munca, mai ales in zonele universitare, dar si sa atraga investitori care beneficiaza de anumite facilitati ce tin de utilitati, de proximitatea asezarilor urbane si centrelor de comunicatii.
El a spus ca la Suceava a fost identificat deja terenul, la Iasi, de asemenea, a fost identificat un teren din patrimoniul Fortus SA, la Brasov un teren din patrimoniul Rulmentul, la Bucuresti exista in lucru un astfel de spatiu si ca se discuta despre extinderi la Ploiesti si la Cluj-Napoca.
"Incercam sa cream o harta a parcurilor... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 09:44
Romania trebuie sa inceapa dezbaterea privind reindustrializarea, proces care va presupune ca aceasta sa "arda etape" si sa intre direct in industriile de varf, a declarat, marti, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la o dezbatere privind economia romaneasca.
"Romania trebuie sa reinceapa dezbaterea privind reindustrializarea, dar asta nu inseamna sa incepem iar cu Bumbesti-Livezeni si cu electrificarea. Reindustrializarea inseamna sa ardem etape si sa intram direct in industriile de varf.
Poate va trece mult pana vom face rulmenti, ca suedezii, dar am putea, intrand pe tehnologia 3D, pe industria laserului si pe alte industrii similare, unde avem deja expertiza, sa debutam chiar in avangarda procesului de reindustrializare, ne mai vorbind de alte industrii traditionale, pe care riscam sa le pierdem - cum este industria gazului, industria siderurgica sau industria chimica", a spus Vosganian.
Strategia Guvernului privind reindustrializarea, prezentata in doua saptamani
Potrivit acestuia, obiectivele Ministerului Economiei se axeaza pe competitivitate si pe reindustrializare. In acest sens, ME va prezenta Guvernului, peste doua saptamani, strategia de reindustrializare a Romaniei, avand ca obiectiv anul 2020.
"Noi, peste doua saptamani, vom demara eforturile pentru a prezenta Guvernului strategia de reindustrializare a Romaniei, care nu va fi chiar foarte ambitioasa. Ne propunem un orizont pana in 2020, pentru ca realitatea este din ce in ce mai dinamica... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 13:54
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat ideile sale in legatura cu reindustrializarea Romaniei, mentionand ca vrea sa privatizeze majoritatea societatilor detinute de stat.
"Vreau sa pun la punct o strategie de reindustrializare a tarii noastre pe baze private. In componenta de reindustrializare avem un plan teoretic, un plan care tine de implicarea activelor statului si un altul care vizeaza aplicarea practica. Strategia de reindustrializare nu este inca definita.
Prima componenta a strategiei este alcatuirea unei harti economice a Romaniei. Noi nu mai avem o geografie economica si trebuie sa vedem cum arata, in mod real, harta economica a tarii noastre", a precizat ministrul, intr-un interviu pentru ziarul Bursa.
Potrivit oficialului, se lucreaza la o lista de posibili participanti la grupul de lucru pentru definirea strategiei, din care vor face parte specialisti din Ministerul Economiei coordonati de secretarul de stat Adrian Ciocanea, oameni din Academie, respectiv directorii Institutului National de Prognoza, Institutului National pentru Economie Mondiala, Institutului National de Cercetare Economica, Institutului pentru Industrie, iar ulterior vor fi invitati cativa industriasi de varf si cativa reprezentanti de marca ai sectorului bancar, precum si sefii comisiilor parlamentare de industrii.
Citeste mai multe despre Vosganian vrea reindustrializarea Romaniei pe Ziare.com. mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:24
Criza economica mondiala a aratat ca statele puternic industrializate au reusit sa infrunte efectele acesteia cu mult mai eficient decat omoloagele lor, slab industrializate, bazandu-se pe politici industriale extrem de bine structurate si ancorate in realitatea economica globala.
Exemplul Germaniei este elocvent, care pe langa faptul ca a suportat cel mai slab impact in anii dificili ai crizei, 2009-2011 si-a asumat si responsabilitatea salvarii financiare a Uniunii Europene, partea putreda a acesteia, apartinand zonei euro.
Romania a avut sansa ei, pe care a irosit-o, criza de sistem de dupa 1989, generand un amplu proces de dezindustrializare, urmat de un altul de delocalizare.
A avut loc un proces primitiv si rudimentar, de-a lungul a cel putin 15 ani, de externalizare prin privatizare si vanzare a infrastructurii industriale a Romaniei, in contradictie cu alte state, gen Polonia si Cehia, campionii Europei Centrale si de Est, in ceea ce priveste performanta economica, in special a companiilor de stat.
Daca in acest tip de state, politica de consolidare industriala, de intarire a companiilor de stat, in special din domeniul energetic, minerit, productie de petrol si gaze naturale sau de combustibili, a devenit regula, conferind rezultatele cunoscute, considerate deja model si referinta pentru celelalte state din regiune, in Romania s-a transformat in exceptie, aruncand economia tarii intr-un con de umbra nemeritat.
Inalta tehnologie, a doua sansa a... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 18:01