Comisia Europeana va prezenta la sfarsitul acestei luni o propunere de modificare a regulilor ce privesc spatiul de libera circulatie Schengen pentru a le adapta noilor provocari.
Initiativa survine la scurt timp dupa ce cinci state europene, inclusiv Franta si Germania, au cerut celorlalte tari membre ale spatiului Schengen sa accepte posibilitatea extinderii de la doi la patru ani a controalelor exceptionale ce pot fi instituite la frontierele interne.
Riscurile teroriste par sa-i fi convins in final pe responsabilii Comisiei Europene sa se gandeasca la noi reguli pentru functionarea spatiului Schengen.
Comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos, a admis ca actualele norme prezinta unele carente ce fac dificila combaterea terorismului. Totusi, el a adaugat ca nu va da un cec in alb pentru orice introducere temporara a controalelor la frontierele interne.
In acest context, Avramopoulos a amintit ca in luna noiembrie trebuie sa inceteze respectivele controale pe care Austria, Danemarca, Germania, Norvegia (care nu este membra a UE, dar face parte din Schengen) si Suedia le-au instituit la frontierele interne nu din cauza riscurilor teroriste, ci pentru a controla mai bine migratia ilegala.
Desi nu s-a regasit pe agenda reuniunii JAI desfasurata joi la Bruxelles, reforma spatiului Schengen a fost totusi discutata, noteaza El Pais.
Franta si Danemarca, doua dintre tarile care au prezentat o initiativa comuna pentru a extinde pana la patru ani... mai mult
Sambata, 16 Septembrie 2017, ora 08:47
Franta, Germania, Austria, Danemarca si Norvegia, toate state membre al spatiului Schengen, cer flexibilizarea regulilor privind reintroducerea controalelor la frontierele interne ale zonei de libera-circulatie, atunci cand sunt justificate de amenintari de securitate.
Statele considera ca regulile actuale sunt prea rigide in fata intensificarii amenintarii teroriste, in special pentru ca limiteaza la sase luni perioada de reintroducere a controalelor in cazul unei "amenintari grave", arata un document intern obtinut de AFP.
"Aceasta restrictie nu este adaptata nevoilor in contextul unei amenintari teroriste pe termen lung", afirma tarile in textul comun pe care il vor prezenta joi, la Bruxelles, in marja unei reuniuni a ministrilor de Interne din UE.
"Cerem Comisiei sa prezinte o propunere de legislatie pentru amendarea dispozitiilor Articolului 25" al Codului Schengen, care fixeaza conditiile pentru reintroducerea temporara a controalelor la frontiere, atunci cand exista o "amenintare grava" la adresa securitatii, arata cele cinci state.
Aceste tari solicita, in primul rand, ca perioada maxima de reintroducere a controalelor la frontiere, in prezent limitata la sase luni, sau doi ani in cazuri exceptionale, sa fie marita la doi ani si, in mod exceptional, la patru ani.
In prezent, in Spatiul Schengen, numai Franta a reintrodus controale la frontiere din cauza amenintarii teroriste.
Citeste si Cum va arata "noul Schengen" despre care vorbea Macron la... mai mult
Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 08:57
Noul ambasador al Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a declarat, marti, ca Franta si-a exprimat sustinerea privind luarea unei decizii pozitive cu pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen in luna septembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.
Noul ambasador al Frantei, Philippe Gustin, a facut declaratia in cadrul intalnirii pe care a avut-o, marti, la sediul MAI cu seful Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, Marian Tutilescu.
"Intarirea Guvernantei Schengen a constituit un alt subiect de discutie, partea romana exprimandu-si sprijinul pentru imbunatatirea regulilor care stau la baza guvernantei, a eficientizarii procesului de evaluare si a procesului de follow-up, precum si pentru introducerea de noi reguli corectoare suplimentare pentru a evita orice disfunctionalitate in functionarea spatiului Schengen", se arata intr-un comunicat al MAI.
Un alt subiect abordat in cadrul intrevederii l-a constituit desemnarea, in cel mai scurt timp, a unui nou atasat de afaceri interne roman in Franta, care, alaturi de cel aflat in functie, sa contribuie la combaterea infractionalitatii.
"Excelenta Sa Philippe Gustin a subliniat faptul ca rezultatele obtinute in urma cooperarii operative au fost apreciate in repetate randuri de catre autoritatile franceze, la cel mai inalt nivel, fiind considerate un adevarat succes pe plan operativ", se arata in documentul citat.
Astfel, numarul... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 20:44
Seful Departamentului Schengen din Guvernul Romaniei, chestorul Marian Tutilescu, a dezvaluit ca statele europene lucreaza la un tratat european de amploare pentru modificarea regulilor Schengen, pe modelul Tratatului fiscal ce va modifica regulile de guvernanta economico-bugetara.
"Se lucreaza acum la un nou mecanism de guvernanta a Spatiului Schengen, asa cum s-a lucrat pe zona euro, cu alte reguli. Se inaspresc regulile, inclusiv cu posibilitatea obligarii unui stat membru Schengen care se confrunta cu dificultati in asigurarea securizarii frontierelor sa-si introduca controale la frontierele interne", a afirmat Tutilescu.
"Putem s-o numim suspendare temporara din Schengen. Asta e filosofia Schengen, ridicarea controalelor la frontierele interne. Prin noul mecanism, un stat poate fi obligat de celelalte state, respectiv de Comisie, sa-si reintroduca controalele la frontiere, pe o perioada determinata, pana isi rezolva acele probleme", a completat seful Departamentului Schengen.
Inainte sa intre Romania - vezi de ce
Marian Tutilescu a dezvaluit faptul ca aceasta modificare va trebui sa se faca pana se incheie intrarea completa a Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, din cauza faptului ca, altfel, vom crea un culoar cu tara-problema a Spatiului Schengen, Grecia, care are dificultati nu doar cu criza, ci si cu migrantii.
"Chestiunea asta are relevanta si pentru noi, se va aplica tuturor statelor membre. Se va finaliza adoptarea acestui pachet de masuri... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 09:37