Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii au stabilit masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus la locul de munca, pe perioada starii de alerta, si Ghidul pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si pentru angajatori.
Angajatorul asigura culoare speciale de acces si de circulatie si limiteaza accesul la zonele comune. De asemenea, asigura dezinfectant la intrare si in toate zonele de lucru si poate pune la dispozitie masti de protectie. Angajatii poarta masca si accepta termometrizarea.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a publicat pe site Ordinul privind masurile pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus SARS Cov-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locul de munca in conditii de securitate si sanatate in munca, pe perioada starii de alerta.
Ordinul comun este semnat de ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Documentul stabileste masurile pe care toti angajatorii din sectorul public si din privat trebuie sa le implementeze pe durata starii de alerta pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARS Cov-2.
In completarea ordinului comun care a fost publicat in Monitorul Oficial, a fost elaborat si un Ghid pentru revenirea la munca in conditii de siguranta pentru angajati si angajatori.
Ordinul prevede obligatii ale angajatorilor si ale angajatilor.
Angajatorii trebuie, printre altele, sa reinstruiasca in domeniul... mai mult
Duminica, 17 Mai 2020, ora 13:08
De-a lungul carierei, multi dintre noi traversam etape in care dorim sa schimbam locul de munca si chiar domeniul de lucru. Ideal este ca, atunci cand ajungi in astfel de situatii, sa ai un plan deja pregatit. Sa iti creionezi, macar in minte, o strategie clara, astfel incat sa te asiguri ca decizia pe care o iei este cea potrivita.
In continuare, iti prezentam cativa pasi pe care merita sa ii analizezi si sa ii pui in practica:
Cand este momentul potrivit sa faci o schimbare
De regula, exista cateva semnale de alarma care te vor anunta ca este timpul potrivit pentru schimbare. Aceste semnale pot fi:
Sentimentul de plafonare, jobul actual nu iti mai ofera nicio posibilitate de dezvoltare;Sarcinile pe care le desfasori nu iti plac;Performantele scazute;Suprasolicitarea;Firma la care lucrezi a intrat in faliment, sau profesia ta dispare odata cu evolutia tehnologiei.
Toate acestea sunt indicii care te anunta ca este timpul potrivit pentru a-ti alege un nou loc de munca.
Evalueaza motivele reale pentru care vrei sa iti schimbi jobul
Asa cum ai observat, dorinta de a schimba locul de munca vine cu urmare a unor nevoi mai mult sau mai putin constiente si care difera de la o persoana la alta. Ideal este ca noul job sa iti implineasca aceste nevoi.
De aceea, inainte de a spune "Da" primei oferte care iti iese in cale, analizeaza situatia actuala, clarifica motivele principale care te determina sa vrei un alt job.
Poate ca nu ti se mai potriveste mediul in... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 10:32
Cei mai multi dintre angajati ajung sa petreaca mai mult timp la locul de munca decat cu propria familie. In aceste conditii, ne putem gandi ca prieteniile legate la locul de munca ne pot face mai deschisi, mai fericiti sau mai motivati.
Este bine sa stim insa unde sa tragem o linie care sa sustina si sa intareasca principiul echilibrului intre viata profesionala si cea personala, pentru ca aceste prietenii sa nu ne afecteze activitatea sau imaginea pe care ne-o dorim in calitate de angajat.
Joydeep Hor, expert in legislatia muncii spune ca, atunci cand granitele dintre viata profesionala si cea privata devin neclare, pot aparea probleme la angajati atat pe plan profesional cat si din punct de vedere legal, scrie Times of India.
El a enumerat sapte lucruri pe care noi nu trebuie sa le discutam cu colegii de munca.
Viata sexuala
Este un subiect pe care oamenii ar trebui sa-l evite total in discutiile cu colegii lor, spune Hor, deoarece le pot crea probleme juridice, ...citeste mai departe despre "7 lucruri pe care nu trebuie sa le discuti cu colegii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 10:07
Cei care se gandesc sa se mute in alta tara si sa isi gaseasca acolo un loc de munca trebuie sa tina cont, in primul rand, de diferentele culturale dintre state.
Hayley Spraggett, consultant in domeniul managementului, sustine ca oricine trebuie sa fie foarte atent la aceste diferente cu mult inainte sa spere la un job intr-o tara straina, relateaza BBC Capital.
Chiar ea a fost pusa in situatia de a-si cauta un loc de munca in afara Marii Britanii, tara natala, si anume in Australia. Spraggett a precizat ca CV-ul sau scurt, de numai doua pagini, care era pe placul britanicilor, nu ar fi fost deloc potrivit si pentru angajatorii australieni.
"In Australia, vor sa vada absolut tot ce ai facut si nu ii intereseaza ca CV-ul se intinde pe cinci pagini si incepe in urma cu 15 ani", a explicat aceasta.
Specialistul a realizat ca modul in care se realizeaza interviul in Australia poate fi "dureros de lent", cinci-sase runde de intalniri fiind la ordinea zilei. Atfel, Spraggett a ...citeste mai departe despre "Te muti in alta tara? Cele mai comune greseli pe care trebuie sa le eviti" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 15:40
Din ce in ce mai multi tineri prefera sa aiba acces nelimitat la retele sociale precum Facebook la locul de munca, acesta fiind unul dintre cele mai importante criterii dupa care se ghideaza in momentul in care decid sa isi schimbe jobul.
"Tinerii au nevoie de un loc de munca actual sau potential care sa nu le interzica accesul la social media (retele sociale - n.red). Daca exista reguli in firma care pun bariere in comunicare, mai devreme sau mai tarziu tinerii vor fi determinati sa plece. Pentru generatia Y (persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani - n.red.) comunicarea informala, neprogramata si de scurta durata este parte din viata lor.
Se trezesc dimineata si schimba mesaje pe retelele de socializare din ora in ora. Cand nu pot avea acest lucru, jobul intra in contradictie cu stilul lor de lucru", a opinat ...citeste mai departe despre "Motivul pentru care tot mai multi tineri parasesc locul de munca" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 13:18
Bogdan Ciocoveanu, managerul Lerida International, unul dintre cei mai mari importatori de vinuri din Romania, este angajat sa mearga incognito in alte companii, pentru a evalua performanta angajatilor si pentru a-i da afara pe cei care nu sunt suficient de eficienti.
"Angajatii nu stiu la inceput toate informatiile. De regula, sunt prezentat ca un nou coleg sau in calitate de sef al unui departament, in functie de fiecare proiect in parte. Stau si observ oamenii, vorbesc cu ei, ii ascult si apoi iau niste decizii", explica managerul de restructurari.
Specialistul in reorganizarea de business spune ca evalueaza potentialul, atitudinea, dar si cunostintele de business ale fiecarui angajat. Concomitent cu luarea deciziilor de restructurare, managerul cauta si solutii de "outplacement" pentru oameniii care merita, adica le gaseste alt job in companie sau in afara companiei.
Intr-un interviu acordat Business24, Bogdan Ciocoveanu spune care sunt primele semne care indica managerilor ca trebuie sa se gandeasca la concedieri, cat de greu este sa dai afara un salariat, dar si care este profilul angajatului care nu mai merita salariul.
Ati fost prezentat, in presa, cu mai multe denumiri, de la cele mai banale, cum ar fi "manager de criza", pana la "omul care redreseaza companiile" si "schimba vieti". Care este, de fapt, meseria dumneavoastra si cum o puteti defini?
Meseria mea este sa gasesc solutiile potrivite pentru redresarea companiilor si pentru dezvoltarea lor... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 08:19
Ofertele false de lucru reprezinta o practica veche, intalnita in intreaga lume. Oriunde si oricand au existat oameni care au incercat sa insele alti oameni. Pe timp de criza, cand somajul conduce la situatii critice, tintele unor astfel de anunturi devin mult mai vulnerabile.
Cel mai frecvent intalnite oferte inselatoare vizeaza in general diverse activati la domiciliu, munca in strainatate sau anunturile de fatada. Dand curs unor astfel de oferte, se pierd bani, timp sau identitati. De cele mai multe ori, pacalelile pot fi usor recunoscute si verificate.
O regula de baza spune ca nu te poti imbogati peste noapte, fara sa ai cunostinte nici macar minime in domeniul in care ti se propune sa activezi si, practic, nefacand mai nimic, asa cum sunt descrise ofertele false de munca la domiciliu. In general, activitatile care aduc castiguri fabuloase in astfel de conditii, conform promisiunilor, pleaca de la asamblare pana la tranzactii valutare sau asocierea la o afacere.
Astfel de anunturi vin de obicei via mail, fiind trimise de pe adrese Yahoo, Hotmail, Gmail, un prim indiciu cu privire la faptul ca nu poate fi vorba de un angajator serios.
Citeste mai multe despre Locuri de munca pentru care sa nu aplici - cum recunosti ofertele false pe Adevarul.ro. mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 09:30
Peste 66% din liderii de business chestionati de compania de consultanta si resurch JBA considera ca investitiile in dezvoltarea locului de munca mobil va avea un impact organizational pozitiv, iar 19,4% prevad un impact negativ.Potrivit studiului realizat de JBA, pentru compania Regus, 83% din liderii de business prevad o schimbare semnificativa a modului de configurare a locului de munca in viitor. Cu toate acestea, doar 61% sustin ca au reusit o schimbare de succes in trecut, discrepanta ce s-a triplat in perioada 2006-2008.
Studiul urmareste sa identifice perceptia liderilor de business asupra modului in care va arata locul de munca al viitorului si a fost realizat pe baza discutiilor cu un esantion de 1.130 de manageri. De asemenea, crecetarea arata ca organizatiile care si-au depasit financiar competitia implementeaza raspunsuri radicale si eficiente.
Acestea sunt grupate in locuri de munca mobile si locuri de munca axate pe retea sociala. "Conceptul de locuri de munca mobile presupune autonomie spatiala si temporala totala pentru angajati, acestia putand sa aleaga singuri unde si cand lucreaza.
La polul opus, locurile de munca axate pe retea sociala presupun eforturi active de incurajare a angajatilor sa se implice in relatii de colaborare cu persoane care au aceleasi opinii, trecand astfel mult peste barierele impuse de traditionalul loc de munca
Acest lucru duce la o crestere semnificativa a capacitatii de inovatie si la dezvoltarea competitivitatii si a... mai mult
Marti, 11 August 2009, ora 12:27
Numarul ofertelor de slujbe sezoniere in strainatate pentru studenti, in majoritate de munca necalificata, a crescut, in ianuarie-februarie 2009, de 2,4 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu realizat de compania de recrutare online Bestjobs. Cele mai multe locuri de munca peste hotare oferite studentilor sunt in hoteluri, restaurante, industria alimentara, menaj si baby-sitting. Beneficiile pe care le ofera angajatorii includ salarii cuprinse intre 500 si 1.000 de euro, cazare gratuita si, eventual, masa. Pe site-ul www.bestjobs.ro au fost postate, in primele doua luni ale anului in curs, 695 de oferte de munca necalificata in strainatate, in timp ce anul trecut, la sfarsitul lunii iunie, s-au inregistrat 1.107 anunturi. La cele aproape 700 de oferte din primele doua luni ale anului 2009 au aplicat intre 85 si 600 de persoane pe anunt, dintre care 10% erau studenti. Cresterea numarului de oferte de munca in strainatate este sustinuta si de datele adunate de portalul eJobs. "Pana in prezent, avem peste 770 de anunturi de joburi in strainatate, dar numarul ofertelor pentru perioada de vara nu a atins inca apogeul. Cu siguranta, in urmatoarele doua luni, numarul acestora va creste foarte mult", spune Laura Chilom, consultant eJobs. Ofertele postate vin, de cele mai multe ori, din partea unor agentii de recrutare romanesti. Cei care intermediaza obtinerea unui loc de munca in strainatate percep, de regula, un comision de 250 de euro. Potrivit... mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 17:30