Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a publicat la inceputul lunii un proiect de lege privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G. Proiectul este asteptat de mai bine de un an de catre industria IT&C, dat fiind ca va reglementa modul de dezvoltare a tehnologiei 5G si este premergator licitatiei pentru nou spectru de frecvente.
Din pacate, si acest proiect a fost facut pe genunchi, fara consultarea companiilor din domeniu, menit doar sa bifeze un punct din lista de probleme care trebuie rezolvate.
Problema este ca preia automat anumite recomandari din Memorandumul pentru securitatea retelelor informatice incheiat intre Romania si SUA, ceea ce lasa loc interpretarilor subiective referitoare la companiile ce pot participa la dezvoltarea 5G. De asemenea, proiectul nu tine cont de prevederile setului comun de instrumente stabilit la nivelul Uniunii Europene, mai exact la masurile tehnice si la necesitatea de a avea o abordare individualizata pe parcursul procesului de autorizare a companiilor participante.
In actuala forma, proiectul permite interpretarea subiectiva a conditiilor, astfel incat competitori in procesul de furnizare a echipamentelor sa fie eliminati fara a avea motive reale si demonstrate. Razboiul comercial dintre SUA si China a dus la crearea unor acuzatii ale americanilor impotriva Huawei niciodata demonstrate, dar... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 11:38
Bosch a trasat "liniile rosii" etice pentru utilizarea inteligentei artificiale (IA). Compania a stabilit instructiuni obligatorii pentru utilizarea inteligentei artificiale in cadrul produselor sale inteligente.
Codul de etica Bosch cu privire la inteligenta artificiala are la baza urmatoarea idee: oamenii ar trebui sa detina controlul asupra tuturor deciziilor cu privire la inteligenta artificiala.
"Inteligenta artificiala ar trebui sa serveasca oamenii. Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala ofera angajatilor nostri instructiuni clare cu privire la dezvoltarea de produse inteligente", a spus Volkmar Denner, CEO-ul Bosch, in deschiderea de anul acesta a conferintei Bosch ConnectedWorld (BCW) de la Berlin.
"Obiectivul nostru este ca oamenii sa aiba incredere in produsele noastre bazate pe inteligenta artificiala."
IA este o tehnologie de o importanta vitala pentru Bosch. Obiectivul este ca, pana in 2025, fiecare produs Bosch sa includa IA sau sa fi fost dezvoltat sau fabricat cu ajutorul IA. Compania si-a stabilit obiectivul ca produsele sale bazate pe inteligenta artificala sa fie sigure, robuste si sa poata fi explicate.
"Daca IA este o cutie neagra, atunci oamenii nu vor avea incredere in ea. Cu toate acestea, intr-o lume conectata, increderea va fi esentiala", a spus Michael Bolle, CDO-ul si CTO-ul Bosch.
Bosch intentioneaza sa fabrice produse pe baza de inteligenta artificiala care sa inspire incredere.
Acest cod de etica are la... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:02
Furnizorii de servicii de comunicatii sunt obligati sa includa in contractele cu utilizatorii mai multe detalii privind vitezele de acces, precum si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului la internet, prin mentionarea Netograf, se arata intr-un ghid specific elaborat si publicat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii, transmis luni AGERPRES, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a preciza in contracte valorile urmatorilor indicatori tehnici de calitate: in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele fixe - viteza minima de transfer al datelor, viteza de transfer al datelor disponibila in mod normal, viteza maxima de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor (cea pe care furnizorul o utilizeaza in informarile cu scop comercial); in cazul serviciului de acces la internet furnizat prin retele mobile - viteza maxima estimata de transfer al datelor si viteza promovata de transfer al datelor.
De asemenea, pentru a asigura posibilitatea de evaluare a calitatii serviciului oferit, informatiile despre viteze, pe care furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa le includa in contracte, trebuie sa fie insotite de mai multe detalii, printre care si procedura pe care consumatorii o pot urma pentru a masura performanta reala a serviciului de acces la internet.... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 11:50
Senatul american a adoptat prin vot un proiect de lege cu privire la o restabilire a reglementarilor ce impun "neutralitatea Internetului", relansand aceasta dezbatere intre autoritatea de reglementare si o parte importanta a utilizatorilor.
Insa acest proiect - adoptat cu 52 de voturi la 47 - este doar simbolic, deoarece este necesar ca textul sa treaca si prin Camera Reprezentantilor, iar apoi sa obtina o majoritate suficienta care sa-i permita sa treaca de un eventual veto prezidential, relateaza AFP.
Comisia Federala a Comunicatiilor (FCC) a abrogat in decembrie prin vot "neutralitatea Internetului", adoptata in mandatul lui Barack Obama, care obliga furnizorii de acces la Internet sa trateze in acelasi fel toate continuturile (site-uri, muzica, filme, seriale) din reteaua lor.
Administratia Trump apreciaza, din contra, ca ele risca sa descurajeze investitii in noi servicii, iar FCC a dat curs acestei opinii.
Trei republicani s-au alaturat, miercuri, democratilor in contestarea deciziei FCC.
Mai multe organizatii apreciau ca abrogarea de catre FCC risca sa permita operatorilor sa puna sa se plateasca mai mult in contul unor servicii care fac concurenta ofertelor si partenerilor lor.
"Fara protectia regulilor cu privire la neutralitatea Internetului, furnizorii de acces vor avea dreptul sa blocheze, sa incetineasca sau sa impuna taxe asupra continuturilor, ceea ce va limita optiunea utilizatorilor si va impiedica operatorii mici sa intre pe piata", a... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 12:33
Tim Berners-Lee, fondatorul World Wide Web-ului, apreciaza ca ne aflam intr-un moment important pentru viitorul Internetului si spune ca utilizatorii ar trebui sa se implice mai mult in modelarea acestuia.
"Problemele pe care le vedem astazi sunt erori in sistem. (...) Erorile pot cauza pagube, insa ele sunt create de oameni si pot fi remediate de oameni", scrie Berners-Lee intr-o succesiune de postari pe Twitter, in contextul scandalului privind folosirea datelor private ale utilizatorilor Facebook de catre firma de consultanta Cambridge Analytica, care a lucrat pentru campania electorala din 2016 a lui Donald Trump.
Pentru a preveni repetarea unor situatii in care datele cu caracter personal ale oamenilor sunt folosite in moduri blamabile de diversi actori, este nevoie de mai multa responsabilitate din partea tuturor partilor implicate.
"Datele mele personale sunt ale mele si doar eu le pot controla. Daca ti s-a dat permisiunea sa folosesti aceste date intr-un anumit scop, foloseste-le doar in acel scop", continua Berners-Lee, adaugand ca o mare parte din cercetare in domenii ca stiinta si medicina depinde de astfel de date.
Cel care in urma cu aproape trei decenii lansa WWW-ul, punand bazele Internetului pe care astazi il folosesc miliarde de oameni din intreaga lume, are un mesaj si pentru acestia din urma.
"Poate ca eu sunt cel care a inventat web-ul, dar voi sunteti cei care il faceti ceea ce este. Si de voi depinde sa construiti un web care sa ne... mai mult
Sambata, 24 Martie 2018, ora 00:00
Administratia din Turcia va trebui sa treaca pana la sfarsitul acestui an pe reteaua Kamu Net, conceput de oficiali din guvernul de la Ankara, a anuntat ministrul Transporturilor si Comunicatiilor din Turcia, Ahmet Arslan.
Sub pretextul eliminarii riscurilor de atacuri cibernetice, Turcia a initiat proiectul Kamu Net pentru a impune un control draconic asupra utilizatorilor de internet, arata datele prezentate de Daily Sabah.
"Am facut progrese importante in porivinta securitatii cibernetice. Cu Kamu Net vom fi capabili sa inspectam in mod regulat utilizatorii. Daca vedem vreo bresa, trimitem avertisment pentru inchiderea acesteia", a precizat ministrul Arslan.
Sistemul are masuri de siguranta cel putin ciudate, fiind gandit sa fie izolat in cazul depistarii unui atac cibernetic. "Este o masura de a impiedica atacatorii sa provoace pagube altor utilizatori", a mai spus oficialul de la Ankara.
Kamu Net pare sa fie si o unealta de vanatoare in depistarea ultimilor adepti ai clericului opozant Fetullah Gullen, acuzat ca ar sta in spatele tentativei de lovitura de stat de anul trecut.
Conform guvernului de la Ankara, adeptii FETO, miscarea condusa de Gullen, au reusit in 2016 sa initieze operatiuni de interceptare a convorbirilor din retea prin intermediul unor firme de IT. Acest lucru a dus la inchiderea Autoritatii pentru Comunicatii si Telecomunicatii din Turcia si la un val de arestari in randul angajatilor.
"Am luat masuri sa nu se mai intample asa ceva.... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 08:51
Cancelarul german Angela Merkel este de parere ca internetul are nevoie de un set de reguli mai stricte decat cele care guverneaza lumea digitala in prezent.
Avansul tehnologic si intrarea in noi teritorii au facut ca pana si cele mai puternice economii sa se simta nelinistite din punct de vedere al modului in care internetul influenteaza lumea actuala. In context, Markel insista pentru adoptarea unui set de reguli globale dupa modelul celor existente in cadrul Organizatie Mondiale a Comertului sau in acordul G-20, relateaza Reuters.
Actualele standarde de securitate nu mai corespund nivelului de evolutie tehnologica, a explicat Angela Merkel, in timpul unei vizite in Mexic.
Din acest punct de vedere, nemtii par sa se teama indeosebi de efectele pe care o prabusire a retelei din sectoarele industrial si financiar le-a avea asupra economiei.
"Inca nu avem reguli internationale in domeniu. Alti provideri s-ar putea ivi, unii care sa dezvolte noi tehnologii capabile sa prabuseasca un intreg sistem. Suntem inca la inceput din punct de vedere al gasiri unui sistem de reguli comune", a explicat Merkel.
Germania vrea sa foloseasca atuul presedintiei G-20, pe care o detine in acest moment, pentru a organiza un summit pe tema securitatii internetului, stabilind si standarde tehnice comune.
Summitul ar urma sa fie organizat luna viitoare in Hamburg, cancelarul german subliniind si faptul ca primul pas ar urma sa fie initiat in relatia UE-SUA, cele doua parti avand... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:30
2Romania dispune de retele de Internet in banda larga superioare, dar tara noastra are cel mai mic procent de utilizatori de Internet in mod regulat din Uniunea Europeana (52% fata de 76% in UE) si 32% din populatie nu a utilizat niciodata internetul (fata de 16% in UE), se arata intr-un comunicat al ECDL Romania.
Potrivit Raportului de tara publicat de Comisia Europeana in martie 2016, mai putin de jumatate (46%) din forta de munca din Romania poseda abilitati digitale suficiente (fata de 72% in UE), acest aspect putand deveni un obstacol major in calea dezvoltarii economice, releva sursa citata.
Totodata, potrivit ECDL Romania, tara noastra se situeaza pe locul 28 dintre cele 28 de state membre ale UE, avand cel mai slab indice al economiei si societatii digitale, conform raportului DESI 2016 (Digital Economy and Society Index).
Ce fac romanii pe Internet si cat timp petrec in mediul online - studiu
"Comparativ cu anul trecut, un procent mai mare din populatie este abonat ...citeste mai departe despre "Romanii si Internetul: Suntem pe ultimul loc in UE la competente digitale" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 18:25
Comisia Federala de Comunicatii a SUA a anuntat ca are pregatite noi norme pentru reglementarea accesului la Internet. Mai exact, noile norme ar permite companiilor sa plateasca pentru furnizarea clientilor de servicii de inalta calitate si fara reducerea vitezei de transfer.
De exemplu, o companie, cum este Netflix, ar putea plati un furnizor de Internet pentru a se asigura ca fluxuri sale video sunt receptionate fara probleme de clienti, conform Business Insider/a>.
In noile norme ale autoritatii americane se arata ca furnizorii de servicii de internet in banda larga ar trebui sa actioneze "rezonabil din punct de vedere comercial". De asemenea, se arata ca furnizorii de internet nu vor putea sa restrictioneze accesul companiilor care nu platesc pentru un astfel de acces direct.
Noile norme ar favoriza marii furnizori de continut
Dupa cum subliniaza The Wall Street Journal, companiile care se bazeaza pe conexiuni de banda larga, cum ar fi Netflix, ESPN sau Skype, vor putea sa plateasca furnizorii pentru a se asigura ca tot continutul ajunge la clienti fara intrerupere si la calitate maxima.
Aceasta este o schimbare completa a pozitiei FCC pe tema neutralitatii retelei, autoritatea sustinand, pana acum, ca toti utilizatorii ar trebui sa aiba acces egal la Internet, iar furnizorii de continut nu ar trebui sa fie discriminati in transmiterea serviciilor catre clienti.
FCC a cerut furnizoriilor de servicii de banda larga sa trateze traficul pe internet in... mai mult
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 16:21