Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor, anunta un nou regulament de construire pentru zona montana a judetului.
Scopul este de a se crea un aspect unitar, care sa respecte si sa prezerve traditia si specificul local.
"Exista un ghid de arhitectura pentru incadrarea in specificul local in zona Crisana-munte elaborat de Ordinul Arhitectilor din Romania, deci sunt studii pe acest temei. Exista, de asemenea, o astfel de practica in tari europene cu zone montane care s-au dezvoltat bine, cum ar fi nordul Italiei sau Austria, deci nu venim cu ceva foarte nou, dar trebuie sa facem si noi aceste lucruri", a declarat Bolojan.
Potrivit acestuia, in ultimii ani, s-a construit haotic in zonele montane din Bihor, dezordonat, fara o directie clara, fara planuri de urbanism si regulamente, cu densitati de tip urban in zona montana si fara a respecta forme apropiate de casele traditionale.
Pentru a limita acest fenomen, Consiliul Judetean Bihor propune un regulament de construire, astfel incat noile constructii sa duca la dezvoltarea turismului, fara distrugerea naturii si a frumusetii locale.
Regulamentul va introduce restrictii de ocupare a parcelelor si reguli care tin de aspectul constructiei, de la acoperis, fatade, pana la materialele utilizate.
Consultari cu primari si cu conducerea Parcului Natural Apuseni
Conceptul general va prelua elemente din constructiile traditionale din Romania, precum si din arhitectura montana europeana, cu accent pe... mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 17:10
Bosch a trasat "liniile rosii" etice pentru utilizarea inteligentei artificiale (IA). Compania a stabilit instructiuni obligatorii pentru utilizarea inteligentei artificiale in cadrul produselor sale inteligente.
Codul de etica Bosch cu privire la inteligenta artificiala are la baza urmatoarea idee: oamenii ar trebui sa detina controlul asupra tuturor deciziilor cu privire la inteligenta artificiala.
"Inteligenta artificiala ar trebui sa serveasca oamenii. Codul de etica cu privire la inteligenta artificiala ofera angajatilor nostri instructiuni clare cu privire la dezvoltarea de produse inteligente", a spus Volkmar Denner, CEO-ul Bosch, in deschiderea de anul acesta a conferintei Bosch ConnectedWorld (BCW) de la Berlin.
"Obiectivul nostru este ca oamenii sa aiba incredere in produsele noastre bazate pe inteligenta artificiala."
IA este o tehnologie de o importanta vitala pentru Bosch. Obiectivul este ca, pana in 2025, fiecare produs Bosch sa includa IA sau sa fi fost dezvoltat sau fabricat cu ajutorul IA. Compania si-a stabilit obiectivul ca produsele sale bazate pe inteligenta artificala sa fie sigure, robuste si sa poata fi explicate.
"Daca IA este o cutie neagra, atunci oamenii nu vor avea incredere in ea. Cu toate acestea, intr-o lume conectata, increderea va fi esentiala", a spus Michael Bolle, CDO-ul si CTO-ul Bosch.
Bosch intentioneaza sa fabrice produse pe baza de inteligenta artificiala care sa inspire incredere.
Acest cod de etica are la... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 12:02
Cu siguranta, anul 2019 este anul in care, atentia majoritatii companiilor de constructii si arhitectura se indrepta spre conceptul de sustenabilitate si inovatie.
Odata cu aparitia noilor tehnologii, inovatia joaca un rol tot mai important inclusiv in domeniul constructiilor, care pare ca se adapteaza din mers noilor tendinte globale.
Firmele de constructii au in prezent mai multe resurse decat oricand, pentru a asigura un mediu de lucru mai sigur, materiale mai practice si mai usor de gestionat, si constructii mai sustenabile, durabile si mai prietenoase fata de mediu.
Din acest motiv, pentru a ramane in pas cu tehnologia, companiile de constructii au inteles ca e imperios necesar sa abordeze subiectul inovatiei cu seriozitate, daca isi doresc sa ramana in continuare o alegere pentru clientii lor.
Intr-o era in care accesul la tehnologie este similar pentru toata lumea. In contextul in care nu exista niciun manual cu reguli, care ar putea fi urmate pentru a asigura factorul inovator, companiile vor continua sa dezvolte noi solutii pentru vechile provocari, ceea ce s-ar traduce, in primul rand, printr-o adaptare mai buna la necesitatile clientului.
Nu mai este un secret faptul ca panourile termoizolante sunt produsul ideal pentru izolarea cladirilor, asigurand un confort termic crescut si durabilitate pe termen lung. Ce inseamna totusi inovatia pentru companiile din domeniul constructiilor?
Sunt materialele viitorului solutiile de care avem nevoie pentru... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 15:52
UE voteaza reguli noi ce ar imbunatati siguranta rutiera si ar reduce numarul accidentelor. Normele cer prezenta anumitor tehnologii de salvare a vietii omenesti in toate masinile noi.
Elementele obligatorii de siguranta ar trebui, de asemenea, sa ajute soferii sa se obisnuiasca cu tehnologiile automate si sa extinda tranzitia catre masinile fara sofer, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
Drumurile din UE sunt cele mai sigure din intreaga lume, cu o medie de 49 de decese rutiere la un milion de locuitori, fata de 174 de decese la un milion de locuitori la nivel global.
Desi numarul de accidente s-a injumatatit in ultimele doua decenii, statisticile arata ca numarul deceselor este in faza de stagnare, ceea ce demonstreaza ca este nevoie in continuare sa fie imbunatatita siguranta rutiera pentru a salva cat mai multe vieti.
In timpul sedintei plenare din 11-14 martie, Parlamentul European a dat unda verde regulilor noi pentru ca echipamentele avansate de siguranta rutiera sa devina obligatorii pentru toate vehiculele vandute in UE.
Propunerea urmareste, de asemenea, schimbarea legislatiei existente, pentru a lua in considerare evolutia tehnologica si tendintele sociale, precum imbatranirea populatiei, noi surse de distragere a atentiei soferilor (in special utilizarea dispozitivelor electronice in timpul condusului) si cresterea numarului biciclistilor si pietonilor pe drumurile europene.
Toate vehiculele noi ar trebui sa fie echipate cu... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 11:06
Datele statistice oficiale publicate dezvaluie un paradox de proportii:
Romania este tara care poate sa consemneze o crestere robusta an de an pe baza de constructii aflate pe un trend general de scadere.
Am ales ca baza de raportare pentru 2018 anul 2014, deoarece acesta a marcat iesirea din criza economica si reluarea trendului crescator al PIB.
Dupa cum se poate observa, in contrast cu cresterea economica inregistrata pe total economie, sectorul constructiilor a mers relativ slab, pana a ajuns, in ultimii doi ani, sa aiba o influenta negativa asupra rezultatului economic.
Ceea ce apare ca bizar pentru o tara aflata in proces de dezvoltare si de recuperare a decalajelor fata de Occident.
Pentru a avea o imagine mai clara a importantei relative si a efectelor asupra rezultatului sectorial de ansamblu, ar fi important de vazut cum se prezinta ponderile utilizate la calcul in structura si pe obiective de constructii.
Simplificat, situatia ar fi cam asa:
conteaza cam 60% constructiile noi si 40% reparatiile la cele deja existente sau 40% cladiri (din care mai putin de o treime pentru locuit!) si 60% constructii ingineresti (vezi tabelul).
2018 - mai jos, da! - decat 2014
*Tabele: Curs de Guvernare
Asadar, am asistat la scaderi in 2018 fata de 2014 pe aproape toata linia, cu valorile cele insemnate la cladirile nerezidentiale (a se citi, mai degraba, investitii greenfield), la reparatii capitale (adica repunerea in parametri de hale... mai mult
Vineri, 22 Februarie 2019, ora 09:55
Ordinul de incepere pentru constructia Pasajului Domnesti va fi dat in prima saptamana din luna ianuarie 2018, a declarat directorul general CNAIR, Stefan Ionita.
"In acest moment nu mai sunt blocaje si vreau sa va informez ca in prima saptamana din luna ianuarie vom da ordin de incepere pentru acest obiectiv, tocmai pentru ca estimam ca trei luni cat dureaza faza de proiectare sunt suficiente, astfel incat cel care elaboreaza documentatia sa ajunga sa intabuleze fiecare imobil in parte, astfel incat fiecare cetatean de acolo sa-si primeasca banii si, odata cu aceasta chestiune, executorul judecatoresc se poate duce sa elibereze amplasamentul.
Trebuie sa respectam toti acesti pasi legali. Desi suntem proprietari, practic, executorul nu-l poate scoate din imobil, pentru ca intervine cazul social si se suspenda executarea.
Aceste lucruri se intampla pe toate obiectivele.
Si pe DN5 ni s-a intamplat, am avut si pe Sebes-Turda, am avut multe zone unde s-a ajuns. Si de cele mai multe ori apelam si la autoritatile locale care ne pun la dispozitie un loc unde sa se mute acea familie.
In acest moment, nu mai poate interveni nimic in realizarea obiectivului", a dat asigurari Ionita.
Seful CNAIR a explicat ca trebuie rezolvate niste probleme de natura cadastrala si intabulare pentru amplasamentul acestui obiectiv de investitii.
"Amplasamentul acestui obiectiv este intr-o zona de case. Acolo sunt si constructii. Atunci cand gasesti constructii in amplasamentul... mai mult
Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 10:16
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, s-a reglementat posibilitatea de a ipoteca constructii viitoare chiar si in situatiile in care Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare nu este aplicabila.
Articolele 898, 899, 2380 si 2382 Cod Civil reprezinta principalele dispozitii de reglementare. Conform art. 2380 Cod Civil "ipoteca asupra unor constructii viitoare nu poate fi intabulata, ci numai inscrisa provizoriu in cartea funciara, in conditiile legii". Prin urmare, cu exceptia situatiilor in care se aplica prevederile Legii nr. 90/1990 privind creditul ipotecar, a carei analiza nu face obiectul prezentului articol, in ceea ce priveste ipoteca asupra unei constructii viitoare instituita in temeiul Codului Civil se va efectua inscrierea provizorie a acesteia in cartea funciara, apreciaza Ramona Hromei, Avocat Colaborator Wolf Theiss.
Ce prevede noul Cod Civil
In situatia in care constituitorul este proprietarul terenului asupra caruia se instituie un drept de ipoteca, in temeiul art. 2382 Cod Civil extinderea dreptului de ipoteca asupra constructiilor viitoare edificate pe terenul ipotecat ar trebui sa se faca automat, fara nicio alta formalitate (respectiv fara incheierea unui act aditional la contractul de ipoteca initial semnat sau a unui nou contract de ipoteca imobiliara) cu conditia ca partile sa fi prevazut in contractul de ipoteca faptul ca ipoteca imobiliara poarta si asupra oricaror constructii viitoare.
Unii... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 16:26
Investitorii privati nu mai pot construi decat in interesul cetateanului, in urma unor licitatii organizate de primarie. Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu spune ca "ideea este generoasa", dar ca primaria nu cunoaste nevoile populatiei.
Desi regulile pentru constructii au intrat in vigoare, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu se intreaba daca nu vor exista derogari de la aceasta.
O prevedere introdusa de noile regulamente din domeniul constructiilor spune ca planurile urbanistice zonale nu vor mai putea fi initiate de privati decat in cazul in care este vorba despre construirea unor facilitati pentru interesul public. De exemplu, parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermarketuri, hipermarketuri, ansambluri rezidentiale noi, infrastructura de transport.
"Chiar si arhitectii au fost destul de suparati pe tema aceasta, pentru ca in afara de lansarea acestor proiecte, se poate face doar sub tutela primariei si doar sub licitatiile organizate de primarie. Daca tu vrei sa lucrezi cu un arhitect, nu vad de ce nu ai putea face acest lucru. Probabil ca va mai fi o veriga, in lantul de pana acum, si ca se vor gasi solutii", spune presedintele ARAI, pentru Business24.
"Niciodata primaria nu a luat legatura, cel putin cu noi, oamenii care vand proiecte, ca sa cunoasca nevoia cetateanului din punct de vedere al imobiliarului", mai adauga oficialul ARAI.
Ruxandra Cleciu admite... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 07:50
Programul de actualizare a normativelor si standardelor in constructii derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) trebuie sa tina cont de reglementarile europene si sa nu afecteze mediul concurential de pe piata materialelor de constructii, potrivit asociatiei PRO BCA.
"Actualizarea nu trebuie sa fie un motiv pentru supra-normare. Supra-dimensionarea cerintelor pentru cladiri va avea drept efect final scumpirea excesiva si inutila a materialelor de constructii si implicit a cladirilor rezultate", a declarat joi Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de BCA din Romania PRO BCA si CEO al companiei Macon, la conferinta "Romania Construct Forum".
El a adaugat ca implementarea noilor normative trebuie urmata de masuri de supraveghere a respectarii acestor masuri.
"Degeaba se impun reguli daca nu este urmarita respectarea lor", a adaugat el.
Pe langa cerintele structurale este nevoie sa fie urmarite mult mai atent cele pentru caracteristicile termice ale cladirilor rezultate, potrivit sursei citate.
Totodata, Legea privind performanta energetica a cladirilor trebuie sa includa sanctiuni in cazul lipsei certificatului de eficienta energetica. mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 13:14