Banca Nationala a Romaniei a votat miercuri limitarea gradului de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice, atat cele ipotecare, cat si de consum, reprezentand o premiera dupa anul 2007. Noul regulament va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Astfel, potrivit unor surse citate de Profit.ro, pentru creditele in lei gradul maxim de indatorare va fi de 40%, iar pentru cele in euro de 20%. La creditele ipotecare pentru achizitia unei locuinte, gradul maxim creste cu 5% daca debitorul nu are sau nu a avut alta locuinta proprietate personala.
Bancile si institutiile financiare nebancare (IFN) pot sa depaseasca aceasta limita pentru debitorii cu venituri mai mari decat salariul mediu pe economie, dar numai pentru credite reprezentand 15% din creditele acordate in trimestrul anterior. Exceptia nu se aplica creditelor de peste 250.000 de euro (echivalent in lei) . Pragurile vor fi calculate la veniturile nete ale debitorilor.
Decizia a fost luata dupa ce BNR s-a aratat ingrijorata de cresterea accelerata a creditarii persoanelor fizice din ultimii ani, mai ales de evolutia gradului de indatorare a persoanelor fizice cu venituri reduse.
Ultimul raport privind stabilitatea financiara publicat de Banca Centrala arata ca persoanele din grupa de venit cea mai joasa aveau un grad de indatorare de 53%, fata de 20% in cazul debitorilor care castiga peste dublul salariului mediu pe economie.
BNR a introdus, pentru prima data, limitari explicite ale gradului de... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 17:11
In acest moment, toate bancile din Romania ar fi trebuit sa se alinieze noilor norme BNR privind creditarea, insa doar sapte au facut-o. Procesul este lent si dureros, cel mai mult urmand sa sufere imprumuturile pentru nevoi personale.
Dintre cele 37 de banci care acorda credite pe piata romaneasca, doar sapte s-au aliniat noilor norme BNR: BCR, ING Bank, CEC Bank, RBS, Emporiki, Alpha Bank si Garanti Bank. Aprobarile BNR pentru acordarea de imprumuturi dupa regulile noi este lent, mai ales ca bancile s-au inghesuit sa trimita documentatia pe ultima suta de metri.
Institutiile nu s-au grabit sa se conformeze noilor norme, care dau o lovitura dura creditarii, mai ales celei pentru nevoi personale si in valuta.
Principalele modificari vizeaza scurtarea perioadei maxime de acordare a imprumuturilor de nevoi personale pana la cinci ani si stabilirea unui avans de minimum 25% pentru creditele ipotecare in euro. Si creditele de consum in valuta sunt afectare, bancile fiind obligate sa solicite clientilor garantii de 133% din suma imprumutata.
De noile norme scapa creditele de refinantare si cele acordate cu garantii de la stat.
Scadere dramatica a creditelor
Conform unei analize realizate de compania Cooper Pear, noile norme vor duce la scaderea cu circa 40% a valorii creditelor de consum. Cele mai afectate sunt imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, fara component de refinantare.
Creditele ipotecare nu au fost afectate in mare masura din punct de... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 19:31
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare intra in vigoare din 31 ianuarie, persoanele fizice fiind obligate sa achite un avans de 15% la contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar in euro.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15 la suta din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20% din valoarea locuintei.
Noul regulament va fi aplicat de bancile comerciale diferentiat, pentru ca au trimis la date diferite normele proprii pentru aprobare la Banca Nationala.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Conditiile de rambursare a creditului de consum in 5 ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior, precizeaza Regulamentul.
Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibila crestere a cursului de schimb... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 09:07
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare urmeaza sa intre in vigoare de la 31 ianuarie, dupa ce, in 2011, Banca Centrala a modificat conditiile de acordare a creditelor pentru cumpararea unei locuinte.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15% din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40% la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Potrivit noului regulament, data de 31 ianuarie este una maximala, iar in functie de cum vor trimite bancile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la banca la banca.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20 la suta din valoarea locuintei.
Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani inainte de emiterea nilor conditii de catre Banca Centrala.
Conditiile de rambursare a creditului... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:10
Noul regulament BNR va schimba radical piata creditelor din Romania, in conditiile in care imprumuturilor se vor acorda mult mai greu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca bancile trebuie sa includa riscul in dobanda.
Noul regulament BNR prevede schimbari majore, iar romanii vor putea lua credite de consum pe o perioada mai scurta de timp si vor fi obligati sa plateasca un avans mai mare pentru creditele imobiliare.
In cazul in care ai salariul in lei si vrei un imprumut imobiliar in euro, va trebui sa platesti un avans de 15% din valoarea locuintei. Avansul creste considerabil daca vrei sa iei un imprumut in franci elvetieni, dolari sau yeni. Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%.
Pe de alta parte, daca iti primesti salariul in valuta si vrei sa contractezi un imprumut imobiliar sau ipotecar, vei avea de platit un avans de cel putin 20% din valoarea locuintei. Singura exceptie de la regulament este programul guvernamental Prima Casa. Regulile in acest caz nu se schimba, iar avansul ramane in continuare de 5%, indiferent de moneda in care sunt platiti cei care vor sa se imprumute.
O alta schimbare adusa de noul regulament BNR se referea la scurtarea perioadei de creditare pentru imprumuturile de consum. Daca pana acum, clientii bancilor puteau sa aleaga perioada maxima de rambursare de 20 de ani, acum creditul trebuie platit in cel mult cinci ani.... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:14
Creditarea nu va fi reluata pana in momentul in care bancile comerciale din Romania nu-si vor curata bilanturile de creditele "putrede" din portofoliu, considera fostul premier, Theodor Stolojan, actual euro-parlamentar PDL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca bancile comerciale tin dobanzile la credite ridicate pentru a-si putea constitui provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.
"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.
Credeti ca noul regulament de creditare al BNR care va intra in vigoare la sfarsitul lunii va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului sau, din contra, va duce la o inghetare si mai puternica a creditarii?
Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament.
Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum.
Sa nu uitam euforia care a fost in perioada respectiva, ceea ce a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum,... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:50
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat in sedinta de vineri, 28 octombrie 2011, regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice.
"Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoare", se precizeaza intr-un comunicat de presa citat de Newsin.
De asemenea, BNR precizeaza ca Regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale.
"In esenta, Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza - comparativ cu conditiile actuale - accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia cat si garantiile... mai mult
Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 19:04
Normele de creditare ar trebui sa tina cont de de tinta de aderare la euro, pentru ca in functie de aceasta trebuie "sa inasprim masurile pentru a 'deeuroiza' economia si mai mult sau putem sa ramanem intr-o zona si mai permisiva", a spus presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.
"Trecerea la creditarea in lei, de la sine, in conditiile in care diferentialul ramane important, probabil ca nu se va petrece pe termen scurt, dar in conditiile in care dobanda la lei ar scadea sau ar aparea si alt gen de restrictii, probabil ca incet, incet se va indrepta spre lei. Dar cred ca este important de stabilit care este tinta noastra de aderare la euro, pentru ca in functie de acesta trebuie sa inasprim masurile pentru a 'deeuroiza' economia si mai mult sau putem sa ramanem intr-o zona si mai permisiva", a spus Rasvan Radu.
El a declarat ca impactul noului regulament de creditare a fost supraevaluat.
"Business-ul este redus, posibil sa fie si mai redus. Dar cred ca impactul este un pic supraevaluat. Tocmai pentru ca business-ul este redus, nu cred ca impactul va fi semnificativ. Desigur, nu favorizeaza cresterea, dar nici nu se intrevede in zona creditelor de consum o crestere impresionanta in perioada urmatoare. De aceea, cred ca este important de privit riscurile in acest moment. Creditele peste cinci ani sunt neuzuale ca si credite de consum", a declarat Rasvan Radu.
Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:32
"Daca sectorul bancar isi mai inchide putin portile, iar creditarea capata restrictii noi, sansele noastre de a atinge o crestere de 3% la anul sunt tot mai amenintate. (...) La o crestere de sub 3%, anul viitor vom avea din nou un buget de austeritate. Acest tip de politici, coroborat si cu altele, imi da tot mai mult sentimentul ca anul viitor va fi un an al austeritatii", a declarat fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, pentru Bloombiz.ro.Intr-o perioada in care nivelul creditarii este oarecum scazut, BNR cauta si mai multa precautii si pune o oarecare frana creditarii.In opinia analistului financiar, Bogdan Baltazar, ideea de a mentine piciorul pe frana nu este rea avand in vedere situatia economica actuala. Potrivit analistului, prin aceasta masura de prudenta, BNR arata ca se teme de o revenire a crizei."Bancile trebuie sa se descurce, sa gaseasca instrumente derivate. Sistemul bancar are instrumentarul necesar, trebuie sa aleaga in functie de situatia bilantului si de imprejurarile in care se afla cu lichiditatea", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, spune ca BNR-ul procedeaza corect, insa nu intotdeauna in avantajul economiei.
Prin aceasta masura, Banca Nationala incearca sa diminueze cat mai mult riscurile pe segmentul bancar transferandu-le catre restul economiei, crede Vosganian."In momentul de fata exista o anumita crestere a creditelor neperformante, a portofoliului putred, iar BNR incearca... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 19:12