Banca Nationala a Romaniei anunta ca sustine in totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice si companiilor afectate de criza, prin modalitati adecvate, de la caz la caz, de usurare a ratelor la creditele in curs si de facilitare a accesului la noi linii de finantare.
In cazul unei cereri crescute din partea populatiei, BNR spune ca va asigura bancilor fluxuri neintrerupte de numerar pentru toate operatiunile, inclusiv cele de lichiditati pentru bancomate.
"BNR actioneaza si sustine in totalitate demersurile sistemului bancar, de sprijinire a persoanelor fizice si companiilor afectate de criza, prin modalitati adecvate, de la caz la caz, de usurare a ratelor la creditele in curs si de facilitare a accesului la noi linii de finantare. BNR pregateste modificari adecvate ale regulamentelor bancare prudentiale, in concordanta cu recomandarile europene si internationale pentru aceasta perioada, urmarind, totodata, si mentinerea in limite acceptabile a bonitatii institutiilor financiare si a clientilor nebancari (companii si populatie)", se arata intr-un comunicat al BNR.
In contextul evenimentelor recente cauzate de noul coronavirus 2019 (COVID-19), Banca Nationala a Romaniei (BNR) precizeaza ca a intreprins un set de masuri pentru a sprijini eforturile autoritatilor publice si ale sistemului bancar de a limita efectele crizei asupra economiei nationale.
In primul rand, BNR mentioneaza ca a luat toate masurile necesare pentru a... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2020, ora 18:29
Noul regulament BNR intra in vigoare marti. Banca centrala a incercat, de la inceputul crizei, sa stimuleze creditarea prin intermediul unor reguli noi, dar cu toate acestea, romanii se feresc de imprumuturi. Unde greseste banca centrala?
Economistul sef de la Raiffeisen, Ionut Dumitru, sustine ca explicatia este una simpla, legata de factori de cerere si de factori de oferta.
"Pe de o parte, cererea de credite s-a diminuat semnificativ in timpul crizei. Veniturile au scazut, somajul a crescut, iar gradul de indatorare existent era deja ridicat si asta a limitat capacitatea de indatorare. In plus, si sentimentul negativ la nivel consumatorilor ii determina sa se abtina de la indatorare si sa economiseasca mai mult, chiar daca veniturile sunt mai mici.
Chiar daca ar avea capacitate de indatorare, foarte multi nu vor sa o faca, pentru ca nu au certitudinea locului de munca si atunci prefera sa astepte. Practic, factorii de cerere sunt cei mai importanti. Mai exista si factori legati de oferta. Aversiunea la nivel global a crescut si evident, si bancile au devenit mai atente cand evalureaza riscul de credit", spune Ionut Dumitru, pentru Business24.
Parerea sa este impartasita si de consultantul financiar Ionel Blanculescu care spune ca romanii si-au schimbat comportamentul, in acesti ani de criza. "Romanii isi aleg un reper gresit, pentru ca spera ca lucrurile se vor intoarce la situatia de dinaintea crizei", crede analistul economic. Totusi, acesta precizeaza ca... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 12:08
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare intra in vigoare din 31 ianuarie, persoanele fizice fiind obligate sa achite un avans de 15% la contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar in euro.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15 la suta din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40 la suta la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20% din valoarea locuintei.
Noul regulament va fi aplicat de bancile comerciale diferentiat, pentru ca au trimis la date diferite normele proprii pentru aprobare la Banca Nationala.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Conditiile de rambursare a creditului de consum in 5 ani nu se aplica la refinantarea imprumuturilor contractate anterior, precizeaza Regulamentul.
Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibila crestere a cursului de schimb... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 09:07
Noul Regulament al Bancii Nationale privind avansul minim obligatoriu de 15% la creditele ipotecare urmeaza sa intre in vigoare de la 31 ianuarie, dupa ce, in 2011, Banca Centrala a modificat conditiile de acordare a creditelor pentru cumpararea unei locuinte.
"Persoanele fizice care vor sa contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui sa achite un avans de minimum 15% din valoarea locuintei cumparate la creditele in euro si de cel putin 40% la creditele in dolari, franci elvetieni sau yeni", potrivit noului regulament al BNR, care devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.
Potrivit noului regulament, data de 31 ianuarie este una maximala, iar in functie de cum vor trimite bancile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la banca la banca.
Programul Prima Casa nu intra sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.
Clientii bancilor care au venituri in valuta si vor sa contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar vor plati un avans minim de 20 la suta din valoarea locuintei.
Pe de alta parte, regulamentul prevede ca la creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani inainte de emiterea nilor conditii de catre Banca Centrala.
Conditiile de rambursare a creditului... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 11:10
Noul regulament BNR va schimba radical piata creditelor din Romania, in conditiile in care imprumuturilor se vor acorda mult mai greu. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca bancile trebuie sa includa riscul in dobanda.
Noul regulament BNR prevede schimbari majore, iar romanii vor putea lua credite de consum pe o perioada mai scurta de timp si vor fi obligati sa plateasca un avans mai mare pentru creditele imobiliare.
In cazul in care ai salariul in lei si vrei un imprumut imobiliar in euro, va trebui sa platesti un avans de 15% din valoarea locuintei. Avansul creste considerabil daca vrei sa iei un imprumut in franci elvetieni, dolari sau yeni. Daca esti platit in lei si totusi vrei sa accesezi un credit imobiliar intr-una din aceste valute, vei fi obligat sa achiti un avans de minim 40%.
Pe de alta parte, daca iti primesti salariul in valuta si vrei sa contractezi un imprumut imobiliar sau ipotecar, vei avea de platit un avans de cel putin 20% din valoarea locuintei. Singura exceptie de la regulament este programul guvernamental Prima Casa. Regulile in acest caz nu se schimba, iar avansul ramane in continuare de 5%, indiferent de moneda in care sunt platiti cei care vor sa se imprumute.
O alta schimbare adusa de noul regulament BNR se referea la scurtarea perioadei de creditare pentru imprumuturile de consum. Daca pana acum, clientii bancilor puteau sa aleaga perioada maxima de rambursare de 20 de ani, acum creditul trebuie platit in cel mult cinci ani.... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:14
Creditarea nu va fi reluata pana in momentul in care bancile comerciale din Romania nu-si vor curata bilanturile de creditele "putrede" din portofoliu, considera fostul premier, Theodor Stolojan, actual euro-parlamentar PDL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca bancile comerciale tin dobanzile la credite ridicate pentru a-si putea constitui provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.
"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.
Credeti ca noul regulament de creditare al BNR care va intra in vigoare la sfarsitul lunii va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului sau, din contra, va duce la o inghetare si mai puternica a creditarii?
Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament.
Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum.
Sa nu uitam euforia care a fost in perioada respectiva, ceea ce a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum,... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:50
Avansul solicitat de banci va fi de cel putin 25% la creditele imobiliare in euro si de 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile solicitantului nu sunt obtinute in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta
Programul Prima Casa este exceptat de la aceste conditii, se arata in Regulamentul privind creditele aprobat de BNR.
In ceea ce priveste creditele de consum, acestea vor fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca daca s-ar stopa creditarea in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aprobat in sedinta din 28 octombrie 2011 Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice. Regulamentul intra in vigoare din 31 octombrie, data publicarii in Monitorul Oficial. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 13:14
Normele de creditare ar trebui sa tina cont de de tinta de aderare la euro, pentru ca in functie de aceasta trebuie "sa inasprim masurile pentru a 'deeuroiza' economia si mai mult sau putem sa ramanem intr-o zona si mai permisiva", a spus presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.
"Trecerea la creditarea in lei, de la sine, in conditiile in care diferentialul ramane important, probabil ca nu se va petrece pe termen scurt, dar in conditiile in care dobanda la lei ar scadea sau ar aparea si alt gen de restrictii, probabil ca incet, incet se va indrepta spre lei. Dar cred ca este important de stabilit care este tinta noastra de aderare la euro, pentru ca in functie de acesta trebuie sa inasprim masurile pentru a 'deeuroiza' economia si mai mult sau putem sa ramanem intr-o zona si mai permisiva", a spus Rasvan Radu.
El a declarat ca impactul noului regulament de creditare a fost supraevaluat.
"Business-ul este redus, posibil sa fie si mai redus. Dar cred ca impactul este un pic supraevaluat. Tocmai pentru ca business-ul este redus, nu cred ca impactul va fi semnificativ. Desigur, nu favorizeaza cresterea, dar nici nu se intrevede in zona creditelor de consum o crestere impresionanta in perioada urmatoare. De aceea, cred ca este important de privit riscurile in acest moment. Creditele peste cinci ani sunt neuzuale ca si credite de consum", a declarat Rasvan Radu.
Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:32
Noul regulament al BNR privind restrictionarea creditului in valuta va afecta consumul, acesta fiind una dintre provocarile sistemului bancar din Romania, crede presedintele UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, citat de NewsIn."Noul regulament al BNR poate afecta cu siguranta consumul. Este una dintre provocarile sistemului bancar si vom vedea in ce masura ne putem replia. Sigur ca, in conditiile in care dobanzile la lei tot vor trebui sa scada si se va reduce diferentialul de dobanda, romanii se vor obisnui sa ia credite in lei", a mentionat Pascariu.
Presedintele UniCredit Tiriac Bank considera ca, pana la sfarsitul acestui an, este nevoie de o reducere a dobanzii de politica monetara.
"Ar fi un semnal in sistem si sunt convins ca se vor reduce si dobanzile la creditele bancilor comerciale", a mai spus Pascariu.Seful UniCredit Tiriac Bank este de parere ca, in absenta unei reluari a consumului, "este greu de crezut ca vom putea asista la o crestere economica reala".
"Daca oamenii nu consuma, nu cumpara, nu fac investitii, firmele nu au ce sa produca", sustine Pascariu.Potrivit acestuia, cresterea economica nu poate sta doar la baza exportului.
"Sigur ca, asa cum se vede ea acum in Europa, criza poate sa complice lucrurile. Eu sunt in continuare optimist ca reluarea consumului poate avea loc chiar din acest an, dar nu la nivelul din anii trecuti.
Sunt oarecare semnale. In luna iulie a crescut consumul cu amanuntul, intr-o masura foarte mica. Iulie si august au... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:31