Aproape 80% dintre companiile prezente pe piata din Romania considera ca principala provocare a mediului de business local este sistemul complex de taxe si reglementari, releva un studiu realizat de TMF Group Romania. Gasirea fortei de munca bine pregatita si adaptarea la sistemul bancar si de contabilitate sunt urmatoarele provocari identificate de firme.
Reglementarile privind raportarea fiscala care au fost introduse in ultimii trei ani nu au fost percepute ca un factor decisiv in influentarea evolutiei afacerilor, se arata in studiul realizat de TMF Group Romania. Mai mult de jumatate dintre companiile care au raspuns la acest studiu (53%) considera ca nu au fost afectate de acestea, insa aproximativ o treime (34%) dintre respondenti au declarat ca a fost nevoie de suplimentarea numarului de angajati in departamentul financiar, iar 11% dintre companii au platit amenzi pentru nerespectarea reglementarilor nou introduse.
Citeste mai multe despre TVA si contributiile sociale sunt cele mai mari taxe platite de firme pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 14:35
Contribuabilii pot sa solicite esalonarea la plata a unor noi obligatii fiscale, printre care se numara dobanzile si penalitatile de intarziere, se mentioneaza intr-o ordonanta de urgenta care a intrat ieri in vigoare. Pe langa acest lucru, documentul mai cuprinde si alte facilitati de care contribuabilii vor beneficia.
Potrivit OUG nr. 29/2011, esalonarea la plata se acorda pentru toate obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), inscrise in certificatul de atestare fiscala. Aceasta masura se aplica si pentru obligatiile fiscale preluate de ANAF de la alta autoritate publica ca urmare a transferului de competenta, in situatia in care acesta are loc pe perioada derularii unei esalonari la plata.
Citeste mai multe despre Dobanzile si penalitatile de intarziere pot fi esalonate la plata. Noi reglementari au intrat in vigoare pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 24 Iunie 2014, ora 15:27
De mai bine de un an de zile, contributiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice sunt colectate de Fisc. Pentru contribuabili, acest lucru inseamna o noua procedura de declarare a veniturilor pe baza carora autoritatile fiscale stabilesc suma pe care ei o datoreaza la sistemul public de pensii si un nou formular de completat. Anul acesta, declaratia in cauza se depune pana in ultima zi a lunii ianuarie.
Persoanele care obtin venituri din activitati independente datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 31,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure.
Trebuie sa stiti ca, potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi nu poate fi mai mic de 804 lei (adica 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 2298 lei), dar nici mai mare de 11.490 lei (echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
Citeste mai multe despre Persoanele fizice cu venituri din activitati independente trebuie sa isi declare baza de calcul pentru CAS pana la 31 ianuarie pe Avocatnet.ro mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:08
Prevederile care reglementeaza certificatul de atestare fiscala vor fi modificate, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finantelor, care propune completarea documentului cu noi informatii despre starea fiscala a unui contribuabil.
De asemenea, reglementarile propuse de Finante aduc elemente noi si in ceea ce priveste procedura de solicitare a acestui certificat.
Certificatul de atestare fiscala este documentul care reflecta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri datorate bugetului general consolidat al statului.
Obtinerea acestui document este reglementata de Ordinul MFP nr. 752/2006, care urmeaza sa fie modificat, Finantele publicand in dezbatere publica un asemenea proiect de act normativ.
Citeste mai multe despre Certificatul de atestare fiscala va contine informatii noi despre obligatiile fiscale ale unei firme pe Avocatnet.ro. mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 15:34
Noi reguli privind esalonarile la plata, cuprinse intr-un proiect de OUG propus de Ministerul Finantelor, au fost aprobate miercuri de Executiv. Reglementarile vizeaza extinderea sferei de acordare a esalonarii la plata si la alte categorii de obligatii fiscale care, in prezent, sunt excluse, dar si o procedura simplificata de acordare a esalonarii la plata in cazul contribuabililor cu risc fiscal mic.
Potrivit proiectului de OUG adoptat miercuri de Executiv, contribuabilii cu risc fiscal mic vor beneficia de prevederi speciale pentru acordarea esalonarilor la plata.
Citeste mai multe despre Esalonarea simplificata a datoriilor, adoptata de Guvern. Cine poate beneficia de aceasta procedura pe Avocatnet.ro. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 12:30