Valentin Lazea, economist sef al Bancii Nationale a Romanei (BNR), a declarat marti, intr-o conferinta referitoare la taxarea tranzactiilor financiare, ca in Romania se are in vedere gestionarea fondurilor de rezolutie si de garantare de catre Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
"Pe langa Basel III bancile mai sunt supuse si efortului de a pune deoparte acest fond de rezolutie sau de restructurare bancara. In afara de fondul de despagubire a deponentilor pana la 100.000 euro se are in vedere crearea separata a unui fond de rezolutie tot din contributii anuale ale bancilor, separate de primele, si care sa fie folosite in eventualitatea in care o banca sau alta are dificultati si trebuie restructurata.
La noi in tara se are in vedere ca Fondul de Garantare a Depozitelor sa gestioneze ambele fonduri, atat fondul de rezolutie cat si fondul de garantare. In acest context vorbim de impunerea asupra bancilor din Europa a unei alte taxe noi, suplimentare, care sa vina sa se adauge la prevederile Basel III, la prevederile Fondului de rezolutie si apoi tot noi asteptam ca bancile sa reinceapa creditarea cat mai repede si eventual sa fie si motorul economiei, daca se poate. Trebuie sa ne gandim mai bine", a mai declarat oficialul BNR.
Doar 11 tari europene din cele 27 au spus ca vor sa aplice aceasta taxa
"Cele 11 tari sunt cele din flancul sudic, unde au fost suparari mari asupra bancherilor, plus, deloc surprinzator, Germania, Austria, tarile... mai mult
Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:42
Fondul National de Garantare a Depozitelor are in prezent fonduri de 2,3 miliarde lei, bani care sunt plasati in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din tara noastra, a declarat miercuri presedintele institutiei, Eugen Dijmarescu.
"Fondul de Garantare are in acest moment circa 2,3 miliarde lei, in conditiile in care sumele pot sa difere de la o luna la alta, dar cu mici influente. Plasamentele sunt in totalitate in Romania, in titluri de stat, in depozite si in instrumente ale institutiilor de credit din Romania", a mentionat Dijmarescu, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.
In ceea ce priveste posibilitatea majorarii acestor fonduri, exista doua posibilitati.
"In primul rand, fondul acesta se majoreaza an de an cu contributiile pe care bancile le platesc la Fondul de Garantare in baza intelegerii dintre Asociatia Romana a Bancilor si Banca Nationala a Romaniei si sumele care se adauga la fondul special pentru despagubire in cadrul administrarii speciale. A doua cale este suma care deriva din propria administrare a resurselor de catre Fondul de Garantare", a mai spus oficialul..
Acesta a amintit ca plafonul este de 100.000 euro pentru fiecare banca in parte.
"Deci, daca persoana respectiva are 300.000 de euro plasati in trei banci diferite, recupereaza 300.000 euro, in cazul in care toate cele trei banci intra in insolventa", a explicat Dijmarescu.... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 16:55