Executivul de la Madrid a luat noi masuri pentru protectia celor care au credite ipotecare: contractele care prevad penalitati fara limite pentru neplata sau amanarea ratelor, precum si cele care permit evacuarea unei familii din locuinta in urma neplatii ratei unei singure luni nu vor mai fi legale, dupa cum informeaza portalul de stiri al radioteleviziunii spaniole.
Masurile au fost anuntate de vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria, dupa ce Curtea Europeana de Justitie arata joi, intr-o sentinta, ca legea ipotecilor din Spania permite includerea de clauze abuzive si nu ii protejeaza pe consumatori.
Astfel, penalizarile aplicate pentru ratele neplatite nu pot fi mai mari decat triplul dobanzii ratei, iar banca poate incepe procesul de evacuare din locuinta dupa cel putin trei luni de neplata a ipotecii, a decis guvernul spaniol.
Vicepremierul spaniol a mai spus ca guvernul va lua in consideratie sentinta CEJ si va actiona astfel incat, pe de o parte, sa fie limitate clauzele abuzive si sa fie intarita capacitatea de detectare a acestora, iar pe de alta, cercetand ce masuri pot fi luate astfel incat o executare silita sa poata fi oprita atunci cand judecatorul detecteaza clauze abuzive, inainte ca proprietarul sa fie dat afara din casa. mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 18:10
Bancile romanesti ar trebui sa emita obligatiuni ipotecare pentru a-si finanta portofoliile de credite si a-si echilibra activele pe maturitati mai lungi, Romania fiind singura tara din UE care nu are inca o astfel de emisiune, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu.
Oprescu a aratat ca desi Romania are cel mai redus stoc de credite ipotecare relativ la PIB (5,6%) din UE, soldul de 7,7 miliarde euro este suficient pentru a trece la emisiuni de obligatiuni ipotecare, fiind superior portofoliului de la care statele din regiune au inceput astfel de operatiuni.
In opinia presedintelui Alpha Bank, care ocupa si pozitia de vicepresedinte ARB, emisiunile contribuie la extinderea maturitatii pasivelor, permitand bancilor echilibrarea adecvata a portofoliului de active cu maturitati lungi si ofera stabilitate surselor de finantare, deci implicit cresterea predictibilitatii profilelor de maturitate.
De ce sunt importante
Obligatiunile ipotecare permit emitentului sa-si diversifice baza de investitori, atat ca geografie, cat si ca tip de investitor, iar sursa de finantare s-a dovedit rezilienta, chiar si in vremuri de instabilitate financiara, datorita faptului ca performanta obligatiunilor ipotecare este conectata la performanta obligatiunilor de stat din tara emisiunii si mai putin la performanta emitentului.
Soldul obligatiunilor ipotecare la nivel eruopean a urcat pana la 1.700 de miliarde euro la finele anului trecut, iar cei mai mari emitenti de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 16:55