Daca nu lucrezi si cu bani in numerar, din 11 ianuarie, ANAF poate sa stie tot ce faci cu banii tai. Daca platesti cu cardul, aproape orice smecher din aceasta institutie publica poate sa afle unde ai mancat, cat dai pe excursii, ce brand de haine cumperi, cat te costa combustibilul pe luna, cati bani cheltui pe an etc.
Practic, alaturi de BNR, ANAF devine SRI-ul banilor romanilor care au conturi deschise la banci. In aceste conditii, nu ma mira ca suntem tara din UE cu cei mai multi cetateni care nu au niciun cont! Stiu ei de ce ...
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a fost pana acum, de departe, una dintre cele mai ineficiente reprezentante ale statului roman. De la recuperarea TVA la falimentul unor banci (vezi Bancorex), de la evaziunea fiscala din vami pana la spalarea masiva de bani, ANAF a demonstrat ca "vrea" dar nu poate. Si pana acum, daca se dorea la nivel politic, rezultatele ANAF puteau fi infinit mai bune. Dar, ce sa vezi, nu s-a dorit!
Intrebarea este daca, in urma noilor reglementari, se va schimba ceva? Singurul element de noutate consta in faptul ca sunt furnizate informatii privind beneficiarii reali ai conturilor si beneficiarii imputerniciti pe cont. Aceste informatii nu erau disponibile ANAF decat la cerere de la banci. BNR a fost pana acum jandarmul banilor oamenilor de rand. Cei cu putere de influenta au fentat bancile, uneori cu complicitatea acestora.
Oare, cine manuia pana acum bani negri nu se va descurca in viitor? Oare, cine... mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 08:00
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a cerut introducerea rapida a reglementarilor prin care posesorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro, transmite Reuters.
Seful BCE a cerut bancilor sa foloseasca timpul ramas pana la derularea testelor de stres pentru a-si majora capitalul dar a apreciat ca este de asemenea necesar un fond comun european pentru bancile care se confrunta cu dificultati financiare.
Declaratiile lui Mario Draghi indica faptul ca BCE doreste un mecanism operational pentru analizarea bancilor cu probleme din zona euro dar Germania nu sustine o astfel de idee, solicitand ca fiecare tara sa achite nota de plata pentru salvarea bancilor.
Prezentand planurile de infiintare a unei autoritati care sa inchida bancile care se confrunta cu dificultati financiare, Draghi a explicat ca ar fi mai bine sa existe mecanisme prin care detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro chiar de la inceperea activitatii Mecanismului Unic de Rezolutie (SRM), care ar urma sa devina operational din 2015.
"Prin urmare sprijin implementarea reglementarilor prin care detinatorii de obligatiuni trebuie sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro inainte de 2018. Cu cat mai repede, cu atat mai bine", a afirmat presedintele Bancii Central Europene.
Mario Draghi a aratat ca bancile au facut deja... mai mult
Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 17:59
Populatia din Ungaria va putea efectua din februarie retrageri fara comisioane de la bancomate de doua ori pe luna si in limita a 150.000 forinti (circa 500 euro), a declarat Antal Rogan, liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, aflat la guvernare.
O lege in acest sens va fi adoptata, probabil, de Parlament la 11 noiembrie, urmand sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014, a spus Rogan, citat de cotidianul Portfolio. Fidesz detine majoritatea in parlamentul de la Budapesta.
Bancile nu vor putea transfera clientilor care se incadreaza in aceste conditii nici taxa de 0,6% pe care statul o impune pe toate tranzactiile financiare.
Potrivit unor estimari ale Portfolio, bancile din Ungaria ar pierde circa 40 de miliarde de forinti (aproape 140 de milioane de euro) daca nu ar putea transfera clientilor costurile taxei de 0,6% pe toate retragerile de la bancomate. Lipsa datelor statistice impiedica o estimare precisa in contextul introducerii plafonului, de 150.000 de forinti, insa pierderile de venituri ar putea fi de ordinul zecilor de miliarde de forinti, scrie cotidianul.
Impactul negativ al legii privind retragerile in limita a 150.000 de forinti ar putea fi compensat partial de o eventuala scutire din ianuarie a platilor prin card de la taxa de 0,6% pe tranzactii, masura care ar incuraja populatia sa foloseasca aceasta varianta. Statul ungar ar pierde circa 5 miliarde de forinti (17 milioane de euro) daca ar renunta sa taxeze platile prin card.... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 18:20
Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa fie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"A veni si a spune acum ca nu o sa mai avem riscuri in viitor, asa cum mai aud si in dezbateri, 'cum de nu s-a ghicit criza sau amplitudinea ei?', inseamna a fi nerealist. Nu putem sa transformam pe nimeni, nicio institutie si nicio persoana sa zicem asa, intr-un fel de Dumnezeu, sa faca previziuni clare. Nu asa a lucrat si nu asa cred eu ca va lucra umanitatea, cel putin cat pot eu sa vad.
Noi incercam sa gestionam riscuri, nu sa ghicim viitorul, sa ne transformam in altceva. Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa le consideram ca suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, sunt o componenta", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice trebuie sa evite generarea unor variatii ample ale cererii de credite, mai ales atunci cand acestea sunt decuplate de la fluxul economisirii interne.
"De asemenea, trebuie evitate masuri care pot conduce la schimbari bruste in situatia financiara a debitorilor si in disciplina creditarii. Aceasta deoarece sensibilitatea ridicata a fluxului de credite la impulsuri ale venitului mediu induce... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 11:30
Banca centrala a SUA (Federal Reserve -Fed) a aprobat marti majorarea capitalului pe care bancile sa-l tina in rezerva pentru a face fata unor pierderi neasteptate, in ideea de a evita o repetare a crizei financiare din 2008.
Cei sapte guvernatori ai Fed au aprobat in unanimitate un proiect de 792 de pagini, cunoscut sub denumirea Basel III, convenit in 2010. Normele Basel III ar urma sa oblige bancile sa-si constituie rezerve echivalente cu 7% din valoarea imprumuturilor pe care le acorda, fata de 2% in prezent, transmite AP.
Pentru a putea intra in vigoare, noile norme de capital Basel III trebuie aprobate si de Comisia federala de asigurare a depozitelor bancare (FDIC) si de Biroul de control al monedei (OCC).
"Gratie acestor revizuiri la normele noastre de capital, organizatiile bancare vor putea sa faca fata perioadelor de stres financiar, contribuind astfel la sanatatea de ansamblu a economiei americane", a declarat presedintele Fed, Ben Bernanke.
Bancile au facut lobby fata de aceste modificari, sustinand ca le va afecta capacitatea de a acorda credite, insa expertii sustin ca majoritatea marilor banci si-au majorat deja rezervele de capital.
In Europa, la inceputul lunii decembrie 2012, Comisia Europeana a anuntat ca punerea in practica a noilor norme de capital pentru sectorul bancar, cunoscute sub denumirea Basel III, va inregistra o usoara intarziere. Conform calendarului initial, aceste norme mai stricte de capital pentru banci trebuiau... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 08:55
Bancile de investitii ar putea pierde venituri de 17 miliarde de dolari, pana in 2016, din cauza taxelor si a noilor reglementari privind derivatele, arata raport realizat de Deutsche Bank.
Majoritatea acestei erodari a veniturilor va fi suportata de bancile de investitii din Europa, vanzarile si volumul tranzactiilor urmand sa fie reduse de taxa pe tranzactiile financiare, considera analistii Deutsche Bank, transmite Bloomberg.
Urmatorul val de reglementari, pentru operatiunile cu derivate si de cliring, ar putea determina companiile mai mici sa renunte la acestea.
"Exista riscuri ca reglementarile multiple, in special taxa pe tranzactiile financiare, sa duca la o reducere substantiala a veniturilor in Europa. Vedem deja semne de modificare a pietei in favoarea bancilor americane de investitii si ne asteptam ca acest trend sa continue", au scris analistii.
Banci precum Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank si UBS au taiat costurile prin reducerea personalului si vanzarea de active, pentru a respecta regulile in domeniul capitalului prevazute in standardele internationale Basel III, in timp ce criza din zona euro le afecteaza cresterea veniturilor.
Uniunea Europeana a prezentat in februarie o propunere de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare de 0,1% in cazul operatiunilor cu actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente derivate. mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 18:25
Impactul noilor reglementari ale Bancii Nationale a Austriei cu privire la cerintele de capital si lichiditate va fi nesemnificativ pentru Romania, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania in intalnirea cu Traian Basescu.
"Presedintele Romaniei a fost informat cu privire la noile reglementari ale Bancii Nationale a Austriei cu privire la cerintele de capital si lichiditate, domnul van Groningen apreciind ca impactul acestor reglementari va fi nesemnificativ pentru Romania. In cadrul intalnirii, a mai fost abordata si nevoia de a imbunatati competitivitatea Romaniei, atat la nivel de sistem bancar, cat si la nivelul mediului economic, in general".
"Seful statului si presedintele Raiffeisen Bank S.A. au fost de acord asupra necesitatii continuarii dialogului dintre autoritati si mediul de afaceri. In acest sens, domnul van Groningen, care este si presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, a aratat ca acest organism va continua sa propuna masuri concrete pentru cresterea competitivitatii mediului economic romanesc", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, cu ocazia intrevederii pe care presedintele Basescu a avut-o joi, la Palatul Cotroceni, cu Steven Cornelis van Groningen, a fost discutata necesitatea dezvoltarii capitalului romanesc prin stimularea economisirii.
In acest context, Basescu a reafirmat hotararea autoritatilor de a stimula dezvoltarea sectorului privat si de a aplica politici de modernizare... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 13:33
Noile reglementari bancare care sunt introduse in intreaga lume ar putea incetini semnificativ cresterea economica si crearea de locuri de munca, potrivit unui raport publicat marti de Institutul pentru Finante Internationale (IFI), organizatie care reprezinta peste 400 de banci mari, potrivit Mediafax.Productia economica ar putea fi cu 3,2% mai mica, in 2015, decat daca reguli precum standardele mai stricte privind capitalul nu ar fi introduse, potrivit organizatiei, transmite Reuters.
Introducerea de reglementari mai stricte va face ca noile locuri de munca create sa fie cu 7,5 milioane mai putine in perioada analizata, in tarile incluse in studiu.Raportul se concentreaza pe Statele Unite, Uniunea Europeana, Japonia, Marea Britanie si Elvetia.Analiza a fost efectuata in conditiile in care autoritatile de reglementare pun in practica, sau o vor face in curand, noi reguli importante, respinse de sectorul de profil.Reprezentanti ai IFI au avertizat marti ca economiile mari ale lumii au inca probleme sa se refaca din criza, iar autoritatile de reglementare trebuie sa aiba grija sa nu mearga prea departe cu incercarile de a preveni alte crize financiare."Este extrem de important ca autoritatile de reglementare sa tina seama de impactul macroeconomic al masurilor aflate in discutie, precum si al celor deja adoptate", a declarat directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann.Autoritatile de reglementare au respins un raport similar din 2010 al IFI, afirmand ca exagereaza... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 18:58
Bancile centrale din 27 de state importante au incheiat un acord referitor la o serie de masuri prin care vor consolida sistemul de supravegere, managementul riscului si regulile care guverneaza sectorul bancar, afectat de criza, transmite AFP.Bancile vor face propuneri concrete referitoare la aceste masuri pana la finele lui 2009, iar noile reguli vor fi testate si imbunatatite pana la sfarsitul anului viitor, precizeaza Mediafax.
"Masurile au ca scop reducerea in mod substantial a posibilitatii aparitiei de tensiuni economice si financiare si a severitatii acestora", se arata intr-un comunicat al Bancii Reglementelor Internationale.
Acordul are la baza un pachet de reguli stabilit in iulie, Bale II, insa modificat, care impune bancilor consolidarea capitalului si remedierea defectelor scoase in evidenta de caderea pietelor financiare de anul trecut.
Regulile prevad ca structurile nationale de supraveghere trebuie sa se asigure ca remuneratiile bancherilor sa reflecte performantele pe termen lung si un comportament prudent in asumarea de riscuri. In plus, bancile sunt obligate sa actioneze rapid pentru a ridica volumul si calitatea capitalului la nivelul impus prin acord, insa intr-un mod care sa asigure stabilitatea sistemului bancar si a economiei.
Institutiile de credit vor trebui, totodata, sa asigure un capital de rezerva permanent, folosit in perioadele de criza financiara.
Reuniunea guvernatorilor bancilor centrale urmeaza unui summit al ministrilor de finante din... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2009, ora 11:13