Romania a primit premiul 'Cel mai bun emitent suveran in 2013' acordat de catre revista EMEA Finance, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Finantelor Publice.
"Acordarea acestui premiu reflecta activitatea sustinuta a Romaniei din anul 2013, in calitate de emitent suveran pe pietele externe de capital, cand Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, a atras de pe piata externa 3,1 miliarde de euro echivalent, respectiv 2 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari, aceste sume asigurand 19,5% din necesarul de finantare a administratiei publice centrale", se precizeaza in comunicatul Finantelor.
Nivelul scazut al costului mediu si nivelul ridicat de suprasubscriere, in conditiile unei participari diversificate, atat institutionale cat si geografice a bazei de investitori, la toate tranzactiile realizate de Romania in 2013 pe pietele internationale de capital, demonstreaza credibilitatea de care s-a bucurat pe plan extern Romania, urmare a politicilor economice actuale si a aprecierii pozitive privind evolutia consolidarii fiscale si a reformelor structurale.
Revista EMEA Finance este o publicatie independenta care trateaza subiecte ce privesc comunitatea financiara din regiunea EMEA (statele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si abordeaza activitatile, provocarile si oportunitatile din aceasta regiune. mai mult
Vineri, 06 Iunie 2014, ora 14:45
Romania isi pastreaza locul 10 in Europa privind numarul locurilor de munca nou create prin investitiile straine directe in 2013, conform raportului anual EY - European Attractiveness Survey.
Astfel, Romania a atras anul trecut investitii straine ce au generat 6.157 locuri de munca, in scadere cu 13% fata de anul anterior, cand investitiile straine directe au generat 7.114 locuri de munca in Romania. Pe primele locuri in acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franta, Polonia, Rusia si Serbia.
De asemenea, Romania a depasit Ungaria in clasamentul celor mai atractive tari pentru investitii straine in Europa Centrala si de Est (CEE) in 2014, situandu-se pe locul al treilea in regiune, in timp ce Polonia si Cehia se afla pe primele doua locuri. Cu toate acestea, primele doua clasate se afla pe o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, in timp ce atractivitatea Romaniei a crescut cu 2 puncte procentuale. Daca se pastreaza aceasta tendinta, Romania ar putea depasi Cehia in anul 2015, devenind a doua tara ca atractivitate pentru investitorii straini in CEE.
Revenind la investitiile straine atrase, CEE a scazut in preferintele investitorilor in 2013, pe fondul unei cresteri economice lente si a conditiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai putine proiecte de investitii straine directe, in timp ce locurile de munca generate au scazut cu 4%.
Un semn deloc imbucurator in regiune a fost scaderea motorului principal al investitiilor, industria... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:45
Desi s-a depreciat usor in 2013, leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu Euro. La finalul lui decembrie scaderea leului era de circa 0,5% comparativ cu valoarea de la inceputul anului trecut, arata o analiza Noble Securities - Romania.
In acelasi interval, Kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de Euro, Zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, Forintul a scazut cu cca 2%, Lira sterlina-cu cca 2,3%, Coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana ceha-cu aproape 9%.
"Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la Euro. Luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de Euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate (...) ", a explicat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank ...citeste mai departe despre "Leul romanesc, campionul regiunii in 2013 - analiza" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 20:51
Moneda nationala a inregistrat si in acest an variatii importante trecand de la 4,30 lei/euro in mai la 4,55 lei/ euro in luna iunie.
Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb pana la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru. La polul opus, cea mai redusa variatie a cursului de schimb s-a inregistrat pe 3 mai 2013, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de refernta de 4,3072 lei/euro.
"In 2014 este posibil sa asistam la o apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Evolutia cursului de schimb in 2013
Ianuarie 2013: Euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, urmand ca in primele doua decade ale lunii ianuarie, cursul de schimb leu/euro sa-si accelereze scaderea. Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007.
Febrarie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1% fata de luna ianuarie). Perioada a fost marcata de o relativa amplificare a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:00
Regiunea Sud-Vest Oltenia va avea, in acest an, cea mai mare crestere a Produsului Intern brut (PIB), de 5%, urmata de Sud-Muntenia (3,5%) si Centru (3,3%), la polul opus situandu-se Bucuresti-Ilfov, cu 0,9%, in coborare fata de estimarile din primavara, potrivit Proiectiei principalilor indicatori economico-sociali in profil teritorial pana in 2017 publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Daca in prognoza de primavara se estima faptul ca regiunile Sud-Est si Sud-Vest vor inregistra cea mai mare crestere a PIB, respectiv de 1,9%, din recenta proiectie a CNP reiese ca in Sud-Vest Oltenia se va consemna cea mai mare crestere economica regionala din 2013 (5%), in timp ce, in Sud-Muntenia si Centru, avansul PIB va fi de 3,5%, respectiv 3,3%.
Potrivit datelor citate, regiunea Vest va avea o crestere economica de 2,4%, iar Nord-Vest de 2,3%.
La distanta relativ mare se vor situa cresterile economice din regiunile Nord-Est (1,6%), Sud-Est (1%) si Bucuresti-Ilfov, cu 0,9%, dupa ce, in cazul acestei regiuni, prognoza de primavara estima o majorare de 1,9%.
In 2014, cea mai mare crestere a PIB, de 2,4%, va fi inregistrata in Sud-Est (2,6%), Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Sud-Vest Oltenia (2,5%). Cele mai mici majorari, de 2,3%, se vor semnala in Vest.
Totodata, in 2016 si 2017 toate regiunile vor avea o crestere economica de peste 3% (cu exceptia regiunii Vest - procentaj de 2,9% in 2016), cu cea mai mare valoare, de 3,4%, in Sud-Vest Oltenia.
Conform CNP,... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 11:45
Agricola International (producatorul si procesatorul de carne de pasare din Bacau), Egger Romania (producator din industria lemnului), Monsanto Romania (productie de seminte si pesticide) si Dell International Services (producator de computere) sunt cei mai buni angajatori de pe plan local in 2013, potrivit studiului realizat de divizia de consultanta in resurse umane Aon Hewitt, parte a grupului Aon.
Studiul, realizat intr-o perioada de noua luni, analizeaza nivelul de "engagement" (devotament profesional - n.red.) al angajatilor, prin prisma analizei a trei dimensiuni: Say (angajatii care vorbesc pozitiv despre compania pentru care lucreaza in discutiile cu colegii, cu prietenii sau cu clientii), Stay (angajatii care vor sa ramana in companie pentru mult timp si care nu se gandesc sa o paraseasca) si Strive (angajatii care depun un efort suplimentar pentru a ajuta la obtinerea de rezultate pentru companie).
Rezultatele studiului Aon Hewitt din acest an arata ca nivelul mediu de engagement in cadrul companiilor locale este de 57%, cu 2% mai mare decat cel al companiilor din regiunea Europei Centrale si de Est participante la cercetare. mai mult
Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 13:46
How to Web a transformat Bucurestiul, pentru cea de-a patra oara consecutiv, in capitala tehnologiei din Europa de Sud-Est. Desfasurat in jurul conceptului central "Sa crestem impreuna", How to Web 2013 a adus in fata celor peste 800 de persoane din audienta mai bine de 40 de vorbitori internationali de calibru de pe 4 continente care au abordat teme, precum dezvoltarea de produse inovative la scara globala, valorificarea contextului local sau tehnologiile viitorului.
Prezentarile How to Web 2013 s-au desfasurat in paralel pe doua scene. Astfel, pe scena principala a evenimentului, Grow Stage, au avut loc prezentari ale profesionistilor din domeniul tehnologiei la nivel mondial. Acestea s-au adresat dezvoltatorilor, designerilor si comunitatilor din jurul produselor tech si au adus in discutie inovatia in tehnologie, dezvoltarea echipelor durabile, tendintele actuale in industrie sau importanta design-ului pentru dezvoltarea produselor inovative.
Conferinta a fost deschisa de Thomas Hartwig (Co-Fondator si CTO King.com), care a vorbit despre avantajele si provocarile aduse de cresterea accelerata a unui startup (de la 1 la peste 100 de milioane de utilizatori in cazul specific al King) si a continuat cu prezentarea lui Mike Butcher (Senior Editor TechCrunch), care a vorbit despre cei mai puternici oameni in tehnologie la nivel european.
O alta sectiune a fost dedicata lectiilor invatate lucrand la distanta cu echipe de cercetare-dezvoltare, subiect care a fost... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 17:13
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, care este si presedinte executiv al PSD, spune ca nu exista nicio divergenta cu PNL in privinta regionalizarii si ca viitoarele regiuni vor fi functionale pana la sfarsitul anului.
El a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca deocamdata n-a facut nicio propunere privind numarul de regiuni si ca asteapta concluziile unui grup de lucru care a fost infiintat in acest sens.
"Tot aflu din presa ca exista un diferend intre noi si PNL, numai ca in realitate noi tot cautam diferendul acesta si nu-l gasim. Eu n-am prezentat pana acum niciun proiect care sa aiba un numar de regiuni, opt, sapte sau 15. Eu am prezentat actualele regiuni de dezvoltare care exista in Romania si pe aceste regiuni de dezvoltare am aratat niste fluxuri, de comunicare, de miscari de marfuri, resurse umane, potential, harti care reprezentau dezechilibre de dezvoltare in interiorul Romaniei", a spus Dragnea.
Potrivit acestuia, "nu este finalizata analiza la Ministerului Dezvoltarii in cadrul grupului academic cu care lucram, format din academicieni si profesori universitari, nu este finalizata analiza care sa ne dea propunerea finala cu care vom veni in fata guvernului si apoi a opiniei publice pentru a lansa dezbaterile".
Liviu Dragnea a subliniat faptul ca "nu exista doua proiecte", ci doar "o analiza extrem de serioasa cu care o sa iesim in perioada urmatoare". Vicepremierul a mai spus ca pana la... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:51
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca regionalizarea va conduce la diminuarea aparatului administrativ central, datorita descentralizarii competentelor, el aratand ca a tine acelasi numar de persoane in administratia centrala, dupa regionalizare, inseamna a cheltui bani aiurea.
"Adevarul este ca va fi mai putina birocratie, deci nu birocratie mai mare. Se va reduce aparatul administrativ, sistemul administrativ se va simplifica si o sa va dau cateva elemente.
Ca si reducere a aparatului birocrtic, in conditiile in care regionalizarea este un proces care se deruleaza in paralel si strans legat cu descentralizarea competentelor, cu transferul competentelor de la Bucuresti - unde este mult prea multa putere si stiti ca ca ce e foarte mult strica - de aici atribute de decizie se duc cat mai aproape de oameni, la nivelurile administrative care le pot administra eficient", a spus Dragnea, la atelierele organizate inaintea Congresului PSD.
El a mentionat ca, in conditiile in care pleaca competente catre regiuni si catre judete, este clar ca la Bucuresti aparatul ministerelor si al institutiilor centrale se va diminua.
"Nu poti sa pastrezi acelasi numar de oameni ca sa administreze treburi mai putine. Oricine intelege lucrul asta. Si la o primarie, daca avem o suta de angajati azi si maine avem doar doua competente din cele 100, sigur ca nu putem sa-i mai tinem. Dar putem sa-i tinem daca vrem sa cheltuim bani aiurea", a adaugat Dragnea.
El a precizat... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 15:58