Numarul de firme dizolvate a scazut cu 27,55%, in primele sase luni din 2020, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, la 12.046, fata de 16.626 de firme in ianuarie - iunie 2019, conform datelor centralizate de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai multe dizolvari au fost inregistrate in municipiul Bucuresti, respectiv 2.202 de firme (in scadere cu 23,86% fata de primele sase luni din 2019) si in judetele Timis (638, - 18,31%), Constanta (630, -22,41%) si Cluj (586, -23,2%).
Raportat la primele sase luni din 2019, nu au fost inregistrate cresteri ale numarului de firme dizolvate, in timp ce scaderile cele mai semnificative s-au consemnat in judetele Caras-Severin (minus 57,14%), Bistrita-Nasaud (minus 55,45%) si Olt (minus 53,57%).
Domeniul de activitate care a inregistrat cele mai multe dizolvari de firme in ianuarie - iunie 2020 este comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor, unde s-au inregistrat 3.487 de dizolvari la nivel national. Fata de aceeasi perioada din 2019, dizolvarile din acest sector au scazut cu 30,36%.
Constructiile si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice sunt alte doua domenii de activitate unde s-a inregistrat un numar mare de dizolvari de firme, si anume 1.217, respectiv 1.127.
In iunie 2020 au fost inregistrate 2.371 de dizolvari, cele mai multe in Bucuresti (392) si judetele Cluj (133) si Timis (122). ...citeste mai departe despre "Numarul de firme... mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 08:37
Firmele care vor sa isi suspende activitatea la Registrul Comertului trebuie sa depuna mai multe documente si sa plateasca unele taxe. Chiar daca vor fi inactive, totusi, acestea nu isi vor inceta definitiv activitatea, asa incat vor mai avea de indeplinit anumite obligatii.
Firmele isi pot suspenda activitatea la Registrul Comertului, din propria initiativa, pentru maximum trei ani, dupa cum se precizeaza in Legea societatilor nr. 31/1990.
In acest caz trebuie facuta diferenta intre suspendarea societatii din propria initiativa si suspendarea facuta de catre Fisc.
"In ambele cazuri de inactivitate, societatea isi pastreaza personalitatea juridica, ea va fi, in continuare, titular de drepturi si obligatii in conditiile restrictive impuse de starea de inactivitate. Astfel, din punct de vedere juridic, o societate inactiva beneficiaza, in continuare, de personalitate juridica si este obligata sa respecte toate obligatiile ce ii incumba, atat din punct de vedere legal, cat si contractual, dupa caz", a detaliat Madalina Mitan, avocat colaborator la Schoenherr, intr-un articol publicat recent de AvocatNet.ro.
Afla Ce acte sunt necesare pentru suspendarea unei firme la Registrul Comertului pe AvocatNet.ro. mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 17:00
Dupa ce la inceputul lunii iunie senatorii au respins un proiect de lege prin care se urmarea trecerea Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei la Camera de Comert si Industrie, "asediul" a fost reluat, pe final de sesiune parlamentara, printr-un alt demers legislativ al unui grup de deputati.
Noul proiect prevede preluarea sau chiar dublarea la Camere a unor functii indeplinite deja de Registrul Comertului, ceea ce ar duce la dublarea costurilor si timpului pierdut cu procedurile birocratice pentru inregistrarea unei firme in Romania, a afirmat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.
Afla mai multe detalii despre proiectul de lege, dar si despre consecintele pe care adoptarea sa le-ar avea asupra firmelor, din interviul acordat de Ovidiu Nicolaescu pentru Ziare.com. mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 18:25
Senatorii au respins marti un proiect de lege care avea ca obiect trecerea Oficiului National al Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in sistemul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.
Potrivit expunerii de motive, proiectul avea ca scop "imbunatatirea calitatii serviciilor prestate de ONRC", precum si constituirea unui cadru juridic "adecvat" pentru stimularea spiritului antreprenorial prin accesul "direct direct si nemijlocit la toate informatiile utile" pe care le detin camerele de comert.
Prin natura reglementarilor sale, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind prima Camera sesizata.
Initiatorii proiectului sunt Klarik Laszlo-Attila - senator UDMR, Alina Gorghiu - deputat PNL, Mircea Grosaru - deputat din partea minoritatilor nationale, Florin Iordache - deputat PSD, Marko Attila-Gabor - deputat UDMR, Aurel Vainer - deputat FCER (minoritati). mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:14
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine trecerea de urgenta la sistemul de plata online a taxelor catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), pentru reducerea timpului de realizare a acestor operatiuni.
"AOAR considera ca eliminarea activitatilor ?de ghiseu? necesare intocmirii ?notei de plata? aferenta operatiunilor solicitate de companie si inlocuirea acestei proceduri cu o varianta on-line, automata, reprezinta o simplificare benefica pentru orice firma, reducand atat costurile de timp cat si consumul de resurse umane", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Oamenii de afaceri au salutat intentia Guvernului de simplificare a formalitatilor pe care companiile trebuie sa le indeplineasca in relatia cu ONRC.
Guvernul pregateste un nou sistem de calcul pentru operatiunile la Registrul Comertului
"Impactul financiar al costurilor pe care le suporta companiile nu reprezinta o povara financiara semnificativa, reducerea timpilor de asteptare la ghiseu si alocarea de personal pentru indeplinirea unor formalitati simple constituind avantajele majore asigurate de noua reglementare", se mentioneaza in comunicat.
AOAR precizeaza ca mediul de afaceri din Romania are nevoie de reducerea birocratiei pentru reducerea costurilor de functionare si degrevarea salariatilor de sarcini administrative si ca apreciaza reducerea numarului de proceduri la ONRC, in perioada 2007-2012, de la 27 la 11.
ONRC sustine ca introducerea unui nou sistem... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 10:20
Guvernul va introduce un nou sistem de calcul al taxelor pentru operatiunile cerute de firme si persoane fizice autorizate la Registrul Comertului si va stabili tarife fixe pentru aceste servicii, complet diferit fata de sistemul actual.
Per ansamblu, nu se vor inregistra cresteri ale cuantumului taxelor pentru operatiunile de inregistrare in Registrul Comertului, conform unui comunicat emis de aceasta institutie.
Noul Proiect de Hotarare a Guvernului are ca scop simplificarea procedurilor de inregistrare in Registrul Comertului, prin aplicarea de taxe si traife unice.
Noile taxe vor fi aplicate intr-un interval de doua luni dupa ce vor fi avizate de Executiv, conform unui proiect de hotarare.
Tarife unice pentru operatiunile derulate la Registrul Comertului
Sistemul prevede ca operatiunile din registrul comertului sa fie taxate cu tarife unice, in functie de tipul solicitarii, fara ca fiecare tip de serviciu sa mai fie achitat separat, ca in prezent. La stabilirea taxelor unice s-au folosit, ca baza de fundamentare, inregistrarile in registrul comertului si incasarile aferente realizate anul trecut.
Astfel, pentru inregistrarea in Registrul Comertului a unei persoane juridice (incluzand autorizarea constituirii, inmatricularea, autorizarea functionarii si declaratia pe propria raspundere) va fi achitata o taxa unica de 250 lei, in timp ce pentru inregistrarea unei persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale ori familiale va fi perceputa o taxa... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 15:40
Un numar de 160.000 de firme au depus situatia financiara la registrul comertului, respectiv doar 20,13% din total, termenul limita pentru depunerea bilanturilor fiind 31 mai, precizeaza Mediafax.
"Avand in vedere ca data limita pentru depunerea bilanturilor aferente anului 2009, este 31 mai 2010, iar din totalul de 795.775 firme la nivelul intregii tari, care au obligatia sa depuna situatia financiara la Registrul Comertului, si-au indelinit aceasta obligatie numai 160.180 (reprezentand un procent de 20,13%), pentru preintampinarea aglomeratiei, invitam agentii economici ca, in perioada imediat urmatoare, sa se prezinte la Oficiile Registrelor Comertului (ORC) pentru indeplinirea acestei obligatii", se arata intr-un comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
ONRC reaminteste comerciantilor ca, incepand cu anul 2010, situatiile financiare anuale se depun numai la registrul comertului.
mai mult
Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 16:10
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca producatorii agricoli sunt obligati sa se inregistreze la Registrul Comertului pentru a primi ajutoare de stat, aceasta fiind o conditie impusa prin politica Uniunii Europene, informeaza Mediafax.Mentiunea ministerului de resort vine dupa ce Federatia Sindicala Agrostar a solicitat exceptarea micilor producatori agricoli de la obligativitatea inregistrarii in Registrul Comertului pentru a-si putea comercializa produsele, pe motiv ca acest lucru va determina agricultorii sa vanda produsele catre intermediari.
Potrivit MADR, Guvernul Romaniei are o strategie de reducere a evaziunii fiscale si de fiscalizare a acestui sector economic important, in conditiile in care estimarile arata ca, in acest moment, aproximativ 70% din sector este nefiscalizat.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aplica politica Uniunii Europene care stipuleaza ca nici un producator agricol care nu este platitor de taxe nu poate primi sprijin financiar.
Avand in vedere ca perioada de gratie se incheie la 25 aprilie 2010, punerea in practica a acestei conceptii este obligatorie", arata Ministerul Agriculturii.
"In aceste conditii, ne exprimam surprinderea ca una din federatiile importante ale producatorilor agricoli nu sustine o masura extrem de importanta pentru care si-a exprimat acordul de-a lungul timpului.
OUG 44/2008 pune in practica prevederile Regulamentelor Europene 1857/2005 si 1798/2006 care se adreseaza IMM-urilor, insa... mai mult
Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 16:49
Multi investitori straini renunta la planurile de afaceri pentru Romania din cauza termenelor foarte lungi la inregistrarea operatiunilor la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), de pana la un an, sustin reprezentantii casei de avocatura Enescu&Cuc din Bucuresti, citati de NewsIn."Mii de companii sau persoane fizice straine care vor sa investeasca in Romania nu o pot face din cauza blocajului instaurat de mai multe luni la Registrul Comertului.
Din cauza ca orice infiintare de firma dureaza cel putin o luna si orice modificare sau operatiune in structura unei firme aproximativ un an, multi dintre investitori renunta la planurile de afaceri", se arata intr-un comunicat al casei de avocatura citat de Mediafax.
Avocatii sustin ca blocajul de la Registrul Comertului, creat de greva judecatorilor de acum cateva luni, face ca orice operatiune in structura unei firme, inclusiv adaugarea unor noi actionari, cresteri de capital social, schimbari de sediu sa nu poata fi realizate pana la sfarsitul anului 2010.
"Numai firma noastra are zeci de clienti straini aflati in imposibilitatea de a-si derula activitatea din cauza blocajului de la Registru.
In acest moment, acestia nu pot practic sa intre pe piata, iar Romania pierde bani, locuri de munca si nu in ultimul rand, perceptia investitorilor fata de tara, lucru care o sa ne dauneze cel mai grav", a declarat, in comunicat, Mihai Cuc, partener la firma de avocatura.
El a dat exemplul unui client francez, care era... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 17:25