O noua organizare teritoriala ar putea rezolva problema reformei in administratia fiscala. Romania ii poate lua ca etalon chiar pe vecinii bulgari, care au reusit sa eficientizeze sistemul, gratie regionalizarii.
In Romania, administratia fiscala a devenit un "colos" supraincarcat cu proceduri birocratice si personal nepregatit, care descurajeaza investitorii straini. Diferentele intre cele doua sisteme sunt reflectate intr-un studiu realizat de Gabriel Sincu, partener la firma franceza de consultanta si audit Mazars:
- In Bulgaria: fiecare 1.000 de functionari fiscali aduc la bugetul de stat venituri reprezentand 3,37% din PIB. In Romania: 1.000 de functionari aduc numai 1,1% din PIB
- In Bulgaria exista 3,8 administratii fiscale la fiecare 1 milion de locuitori. In Romania sunt 20,5
- In Bulgaria un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. In Romania are de facut 113.
In contextul in care se vorbeste tot mai mult despre o reimpartire a tarii in regiuni, pare inevitabila o reformare a administratiilor fiscale. Regiunile vor dispune de buget propriu, format taxe si impozite, fonduri europene si fonduri de coeziune de la bugetul central.
Cehia si Polonia, alte exemple de succes
Ba, mai mult decat atat, consultantul fiscal da si alte exemple de succes pe care le poate urma Romania in ceea ce priveste organizarea eficienta a administratiei financiare.
"Exemple reusite de organizare a... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:55