Data de 11 mai va fi o etapa importanta, dar nu va fi trecerea de la starea actuala la o viata normala. Va fi o perioada care va trebui organizata, le-a spus Emmanuel Macron fracezilor de la Palatul Elysee.
"Este prea devreme pentru a va spune ca s-a sfarsit criza. Vom intra intr-o etapa si vom continua sa ne miscam", a adaugat Emmanuel Macron. "11 mai va fi o etapa, vor urma si altele", a insistat el.
Pana la 11 mai, in Franta este instituita starea de urgenta din cauza epidemiei de COVID-19. Presedintia franceza a anuntat mai multe axe ale unei iesiri din izolare - dupa 11 mai -, in urma unei intalniri a presedintelui Emmanuel Macon cu alesi, precizand ca aceasta nu va fi "regionalizata", ci "adaptata teritoriilor", intoarcerea la scoala se va face pe baza de voluntariat al parintilor si ca purtarea mastii urmeaza sa fie probabil obligatorie in transportul in comun.
Vineri dimineata, din salonul de aur de la Palatul Elysee, presedintele Republicii s-a adresat francezilor intr-un scurt mesaj video de aproape 2 minute, difuzat pe retelele de socializare.
"Astazi, nu sunt adunari in orasele noastre pentru a sarbatori, asa cum o faceam in alti ani, Ziua internationala a Muncii (...). Cunosc toate constrangerile care apasa pe bucuriile care insotesc in mod normal aceasta zi atat de simbolica", a amintit el.
Emmanuel Macron, care i-a primit vineri, la Elysee, pe producatorii de lacramioare a adus un omagiu "celor care muncesc pentru a ne hrani": "Concetatenii... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 17:21
O noua organizare teritoriala ar putea rezolva problema reformei in administratia fiscala. Romania ii poate lua ca etalon chiar pe vecinii bulgari, care au reusit sa eficientizeze sistemul, gratie regionalizarii.
In Romania, administratia fiscala a devenit un "colos" supraincarcat cu proceduri birocratice si personal nepregatit, care descurajeaza investitorii straini. Diferentele intre cele doua sisteme sunt reflectate intr-un studiu realizat de Gabriel Sincu, partener la firma franceza de consultanta si audit Mazars:
- In Bulgaria: fiecare 1.000 de functionari fiscali aduc la bugetul de stat venituri reprezentand 3,37% din PIB. In Romania: 1.000 de functionari aduc numai 1,1% din PIB
- In Bulgaria exista 3,8 administratii fiscale la fiecare 1 milion de locuitori. In Romania sunt 20,5
- In Bulgaria un contribuabil are de facut un numar mediu de 17 plati pe an pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. In Romania are de facut 113.
In contextul in care se vorbeste tot mai mult despre o reimpartire a tarii in regiuni, pare inevitabila o reformare a administratiilor fiscale. Regiunile vor dispune de buget propriu, format taxe si impozite, fonduri europene si fonduri de coeziune de la bugetul central.
Cehia si Polonia, alte exemple de succes
Ba, mai mult decat atat, consultantul fiscal da si alte exemple de succes pe care le poate urma Romania in ceea ce priveste organizarea eficienta a administratiei financiare.
"Exemple reusite de organizare a... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 15:55
Dupa ce a prezentat, intr-un articol anterior, particularitatile modelului polonez de regionalizare, vehiculat de Bucuresti pentru reforma romaneasca, Business24 face o analiza comparata si pe modelul francez, invocat, de asemenea, de guvernantii romani. Un model usor de replicat, dar cu riscul de a rata esenta: dezvoltarea regionala.
Cum va fi condusa Romania? Va reusi bugetul public sa faca fata "monstrului birocratic" francez? Serveste acest model cresterii nivelului de absorbtie a fondurilor europene, concomitent cu reducerea disparitatilor economice dintre regiuni?
Desi procesul de regionalizare a Romaniei va incepe in acest an, dupa cum au anuntat autoritatile, nu a fost publicat un plan oficial. Totusi, proiecte mai vechi ale Uniunii Social Liberale (USL) dezvaluie ca modelul francez de regionalizare reprezinta o sursa importanta de inspiratie pentru reorganizarea administratiei romanesti.
In Franta, procesul regionalizare a inceput in anii '50 si a inaintat cu pasi mici, impartirea teritoriala in 26 de regiuni avand loc in 1992.
La o populatie de 60 milioane de locuitori si o suprafata de 550.000 de km2, Franta numara in prezent 26 de regiuni (dintre care patru peste mari), 100 de departamente si peste 36000 de comune.
Regiunile franceze
Franta este unul dintre putinele state europene cu existenta neintrerupta si chiar daca numara mai multe niveluri administrative, ramane in continuare un stat centralizat, cu un caracter puternic unitar. Din... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 09:00
Implementat corespunzator, modelul polonez de regionalizare ar putea aduce o lunga perioada de prosperitate Romaniei. Un asemenea proces implica insa reformarea totala a sistemului de fonduri europene si introducerea unui concept nou in administratia romaneasca: meritocratia.
Romania va fi impartita in opt regiuni de dezvoltare, iar procesul va incepe chiar din acest an. Desi ne aflam in cel de-al doisprezecelea ceas, prea putine aspecte se cunosc despre atributiile unui nou nivel administrativ: regiunea.
Asadar, ce atributii va ceda Guvernul catre regiuni, cat va creste independenta financiara, cum va fi organizat sistemul de fonduri europene?
Proiecte similare implementate in alte tari europene au fost dezbatute de-alungul mai multor ani. In Franta, discutiile au inceput in anii '50, iar procesul a inaintat cu pasi, reforma teritoriala avand loc in 1992. In Polonia, implementarea proiectului a fost rapida, insa toata lumea stia ce are de facut: doar dezbaterile au durat trei ani.
Polonia este considerata un model de succes in procesul de organizare administrativa, datorita ratei ridicate de absorbtie a fondurilor europene, posibila prin rolul pe care l-au jucat unitatile teritoriale de autoguvernare.
Inainte de regionalizare, tara cuprindea 49 de regiuni administrative de talie medie si 2800 de comune, o impartire administrativ-teritoriala asemanatoare cu cea a Romaniei: 41 de judete si 2700 de comune. De notat este faptul ca Polonia este mai mare totusi... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:03