Romania a inregistrat progrese uimitoare in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene, a declarat presedintele Congresului Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Herwig Van Staa, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Insa, daca tot vorbim despre gradul de absorbtie, trebuie sa spunem ca o piedica in calea unei mai bune absorbtii o reprezinta si inaltul grad de birocratizare din Uniunea Europeana si in acest sens cred ca ar trebui sa mai reducem birocratia", a precizat Van Staa.
El vorbeste in interviu si despre Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. "Am constatat ca in Romania, dar si in alte state situatia s-a imbunatatit considerabil in ceea ce priveste atitudinea autoritatilor locale vis-a-vis de problemele populatiei de etnie roma. S-au intreprins numeroase eforturi, ceea ce bineinteles este un lucru pozitiv", a afirmat acesta.
Domnule presedinte, in 2013 Congresul Puterilor Locale pe care il conduceti a lansat Alianta Europeana a Oraselor si Regiunilor pentru incluziunea romilor. Unul dintre momentele prezentei dumneavoastra in Romania il constituie vizita la o scoala unde se implementeaza un proiect pentru incluziunea sociala a romilor. Care au fost pasii concreti dupa lansarea acestei Aliante si cum apreciati evolutia acestei initiative?
Congresul, cu sprijinul meu, a reusit sa creeze aceasta Alianta la nivel local si regional pentru a se reusi implementarea unor masuri concrete in... mai mult
Duminica, 15 Iunie 2014, ora 13:30
Printre obiectivele majore ale proiectului de regionalizare administrativa se numara imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, insa asa cum este el conturat acum, ar putea bloca accesul la finantare europeana pe o perioada de un an si jumatate.
Planurile premierului Victor Ponta, de a creste la 10 numarul de regiuni poate bloca finantarea UE, in conditiile in care Romania si-a facut programarea pentru opt regiuni in exercitiul financiar 2014-2020. Semnalul de alarma este tras de Directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, Constantin Apostol, iar afirmatiile lui sunt sustinute si de fostul ministru al Fondurilor Europene, Leonard Orban.
"Romania si-a facut programarea pe opt regiuni. Nu putem merge pe alta. Nu putem sta pe loc un an sau doi ani pana se stabilesc noile regiuni, a declarat Apostol.
Si Leonard Orban avertiza, in primavara, in cadrul unei dezbateri organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, asupra riscurilor pe care le aduce o modificare a hartii regiunilor de dezvoltare. El mentiona ca "varianta cu costurile cele mai mici" pentru Romania o reprezinta "pastrarea actualelor regiuni de dezvoltare". In caz contrar, nu vom mai putea utiliza fondurile europene pe o perioada de pana la un an si jumatate.
In plus, Leonard Orban mai atrage atentia asupra unui aspect. In cazul in care se vor forma regiunile Dobrogea si Sibiu, Programul Operational Regional nu se va mai putea descentraliza, deoarece in noile regiuni... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 13:40
Mai sunt patru luni pana la startul noului exercitiu financiar 2014 - 2020 si Romania inca nu a finalizat un draft coerent de Acord cu CE, care sa stabileasca prioritatile investitionale pentru care se vor acorda cele 40 de miliarde de euro.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) propune astfel cinci masuri pe care Guvernul ar trebui sa si le asume "urgent" pentru a scoate "onorabil Romania din postura de tara incapabila de a trimite un document matur".
Romania nu a invatat din esecul actualei perioade financiare, mai spun reprezentantii IPP, pentru ca nu au fost avansate in spatiul public solutii care sa adreseze problemele sistemice cu care se confrunta tara noastra.
1. Un mandat politic pentru o institutie integratoare a strategiilor sectoriale
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condus de o persoana
care sa se bucure de sustinere politica transpartinica, ar putea elaborara Strategiei Nationale de Dezvoltare - document vizionar pntru 2014 - 2020, armonizat cu prioritatile Strategiei Europa 2020.
2. Un consens politic pentru managementul fondurilor europene
Fortele politice din Romania trebuie sa se puna de acord asupra unui aranjament
institutional eficient de management al fondurilor europene in cadrul caruia
simplificarea aparatului central, astazi nejustificat de mare in raport cu
rezultatele absorbtiei fondurilor europene, ar trebui sa constituie prima
prioritate. Regionalizarea este o responsabilitate nationala... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 15:02
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.
Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative.
"Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (...) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete...asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori".
El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni.
"In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare", a afirmat Dragnea la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.
In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 11:09
Guvernul vrea sa demareze procesul de regionalizare a Romaniei in acest an, argumentand prin beneficiile pe care le va aduce, si anume absorbtia fondurilor europene, descentralizarea si reducerea birocratiei. Totusi, aceste argumente nu stau in picioare, spun analistii contactati de Business24. Ei acuza prea multa graba si o abordare superficiala a unuia dintre cele mai importante proiecte nationale din ultimii 20 de ani.
Executivul ia in calcul angajarea raspunderii Guvernului pe legea regionalizarii, schimbarea Constitutiei si impartirea administrativ-teritoriala a tarii in opt regiuni, pana la sfarsitul anului.
"Nu suntem inca pregatiti pentru regionalizare, nu s-a creat inca o strategie foarte clara in ceea ce priveste criteriile regionalizarii: economice, sociale politice, etnice", a declarat pentru Busines24, analistul economic Mircea Cosea. Punctul de vedere este sustinut si de analistul politic Cristian Parvulescu, care nu vede posibila demarare a procesului de regionalizare mai devreme de primavara lui 2014.
Autoritatile raman, totusi, de neclintit in obiectivul lor. Atat Puterea cat si Opozitia si-au adaptat deja structura de conducere pentru noua impartire teritoriala. La conducerea PSD si PDL au fost numiti cate opt vicepresedinti regionali, care ar putea sa preia conducerea Consiliilor Regionale, in etapa de tranzitie a noii administratii romanesti.
Imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor UE?
"Pe mine ma intereseaza si imi doresc si cred... mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:03
Dupa ce a prezentat, intr-un articol anterior, particularitatile modelului polonez de regionalizare, vehiculat de Bucuresti pentru reforma romaneasca, Business24 face o analiza comparata si pe modelul francez, invocat, de asemenea, de guvernantii romani. Un model usor de replicat, dar cu riscul de a rata esenta: dezvoltarea regionala.
Cum va fi condusa Romania? Va reusi bugetul public sa faca fata "monstrului birocratic" francez? Serveste acest model cresterii nivelului de absorbtie a fondurilor europene, concomitent cu reducerea disparitatilor economice dintre regiuni?
Desi procesul de regionalizare a Romaniei va incepe in acest an, dupa cum au anuntat autoritatile, nu a fost publicat un plan oficial. Totusi, proiecte mai vechi ale Uniunii Social Liberale (USL) dezvaluie ca modelul francez de regionalizare reprezinta o sursa importanta de inspiratie pentru reorganizarea administratiei romanesti.
In Franta, procesul regionalizare a inceput in anii '50 si a inaintat cu pasi mici, impartirea teritoriala in 26 de regiuni avand loc in 1992.
La o populatie de 60 milioane de locuitori si o suprafata de 550.000 de km2, Franta numara in prezent 26 de regiuni (dintre care patru peste mari), 100 de departamente si peste 36000 de comune.
Regiunile franceze
Franta este unul dintre putinele state europene cu existenta neintrerupta si chiar daca numara mai multe niveluri administrative, ramane in continuare un stat centralizat, cu un caracter puternic unitar. Din... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 09:00
Cu opt regiuni si un minister in plus nu am rezolvat problema atragerii fondurilor europene. Guvernul Boc si-a pus mare nadejde in fondurile europene inca din anul 2009, cand Romania cauta cu disperare bani cu camata pe la toate organismele financiare internationale.Chiar daca foamea de bani a statului roman s-a mai potolit in ultima vreme, guvernantii nostri au inteles ca fara investitii masive, toata politica de austeritate de pana acuma este, scuzata-mi fie expresia, frectie la un picior de lemn.
Asadar, cum veniturile la buget sunt inca insuficiente, iar tintele de deficit stabilite cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana nu ne permit sa sustinem proiecte de dezvoltare din bani publici, am ajuns la concluzia ca doar fondurile europene ne mai pot salva.
Numai ca, fir-ar sa fie de fonduri, dupa trei ani de lupta cu ele tot nu am reusit sa le aducem pe plaiurile mioritice, asa cum au facut polonezii, cehii sau ungurii.
Tintele pe care guvernul Boc si le-a propus in fiecare an au fost marete, de la atragerea a cinci-sase miliarde de euro in 2009, la zece miliarde de euro in 2010 si cam tot atatea in 2011.
Ca sa vezi ghinion insa, in trei ani de la aderarea la Uniunea Europeana am tras pana intr-un miliard de euro, in timp ce am contribuit la bugetul Uniunii cu peste trei miliarde de euro.
Colac peste pupaza, chiar si din putinul de bani atrasi, exista riscul ca o parte sa ii dam inapoi, caci baronii si baronetii nostri i-au deturnat dupa reguli numai de ei stiute catre... mai mult
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 12:08
In opinia analistilor, reorganizarea administrativa a Romaniei va crea o competitie intre judete in momentul in care se va alege capitala provinciei. "Va fi o competitie intre judete, pentru a se alege capitala provinciei, unde vor fi si banii. Reorganizarea asta poate sa fie un haos care sa ne impiedice sa absorbim mai multe fonduri UE", a declarat analistul financiar Daniel Daianu, pentru Bloombiz.ro. Cele 41 de judete ale Romaniei ar putea fi inlocuite cu 8 regiuni si o zona metropolitana Bucuresti-Ilfov. Iata ce cred specialistii contactati de Bloombiz.ro:
Valentin Ionescu, ex-ministru al Privatizarii (Guvernarea CDR)
"Nu exista nici un avantaj al acestei reorganizari teritoriale. Nu rezulta de nicaieri ca judetele mai sarace vor primi mai multe fonduri daca se vor uni cu un judet mai mare.
Alocarea de resurse se face potrivit acelorasi proceduri. Nu inseamna ca daca dai o marime extinsa unui judet automat el devine mai bogat.
Daca se uneste judetul Constanta cu judetul Tulcea, cine poate crede ca din insumarea lor va avea un avantaj? Economia ambelor judete este diferita, infrastructura este alta.
La ce serveste aceasta agregare?! Judetele mici nu beneficieaza de anumite fonduri nu pentru ca sunt ele mici ci totul tine de o organizare.
Botosaniul nu se va dezvolta mai accelerat daca s-ar uni cu Suceava sau Iasi pentru ca depinde de o sumedenie de factori: de resursa umana, cunostinte, potentialul industrial.
Silviu Prigoana, om de afaceri
"Reorganizarea... mai mult
Vineri, 10 Iunie 2011, ora 10:03