Vicepremierul Liviu Dragnea a propus Guvernului angajarea raspunderii pe trei legi, respectiv descentralizarea, functionarul public si administratia publica, dar premierul Victor Ponta s-a opus invocand practica fostului Cabinet, tema urmand sa mai fie discutata la nivel politic.
Surse participante la sedinta de guvern au declarat ca premierul Ponta s-a opus ideii ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea simultan pe un pachet de trei legi, motivand ca aceasta a reprezentat o practica a Cabinetului Boc si ca el vrea sa evite asemanarea cu fosta guvernare.
"Discutia din sedinta de guvern pe aceasta tema s-a terminat cu opozitia premierului, dar o decizie finala va fi luata dupa ce subiectul va fi din nou analizat la nivel politic, in USL", au adaugat sursele citate de Mediafax.
In urma cu o saptamana, dupa ce a prezentat parlamentarilor USL proiectul descentralizarii, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca, odata cu angajarea raspunderii Guvernului pentru acest document, vor mai fi modificate atat Legea functionarului public, cat si Legea administratiei publice.
"Am discutat, de asemenea, ca, odata cu angajarea raspunderii, sa nu ne agajam raspunderea numai pe proiectul descentralizarii, ci si pe un pachet minim de legi privind reforma administratiei, adica sa adoptam niste modificari si la Legea Statutului functionarului public, si la Legea administratiei locale", a spus atunci Dragnea.
Intrebat de ce a optat Guvernul pentru a modifica aceste legi prin... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 20:11
Vicepremierul Liviu Dragnea afirma, raspunzand unei intrebari despre teama politicienilor de autonomie, ca el nu coordoneaza un proces de regionalizare "tremurand de dimineata pana noaptea ca cineva vrea sa faca nu stiu ce" si ca refuza sa ramana ancorat in discutii "care nu fac bine nimanui".
Liviu Dragnea a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Balvanyos, judetul Covasna, daca nu considera "un fel de amenintare" afirmatiile reprezentantilor CNS potrivit carora secuii, daca va fi necesar, vor face uz de mijloacele nesupunerii civice pentru a pastra integritatea Tinutului Secuiesc.
Dragnea a spus ca nu doreste sa comenteze cele sustinute de CNS, dar nu le considera o amenintare.
"Nu sunt foarte sigur cat interes politic este in aceasta declaratie si ma abtin, totusi, sunt destul de rezervat in a comenta astfel de declaratii si astfel de interese. Repet, trebuie sa ne gandim cu totii la interesele comunitatilor pentru care zicem ca vorbim", a spus el.
Intrebat de ce politicienilor din Bucuresti le este frica de autonomia teritoriala cand se discuta despre regionalizare, Dragnea a raspuns ca el nu este un om fricos si nu coordoneaza procesul de regionalizare "tremurand de dimineata pana noaptea ca cineva vrea sa faca nu stiu ce".
"Mie nu-mi este frica, nu sunt un om fricos. Imi este greu sa raspund la aceasta intrebare care nu are nicio legatura cu sentimentele mele. Eu nu vorbesc de frica, eu nu coordonez un proces de regionalizare tremurand de... mai mult
Sambata, 13 Iulie 2013, ora 09:58
Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale ar putea modifica harta celor opt regiuni administrative pentru a crea regiunea Dobrogea special pentru primarul Constantei, Radu Mazare, potrivit unor surse guvernamentale.
Motivul nu ar fi nici apartenenta politica si nici vreo presupusa prietenie intre Dragnea si Mazare, ci din contra, tensiuni care s-ar fi lasat cu negocieri dure, "avantajul" fiind de partea primarului Constantei. Ipoteza unei fragmentari a regiunii Sud-Est (Constanta, Tulcea, Galati, Braila, Vrancea, Buzau) este confirmata chiar de primar:
"Nu se pune problema unei suparari. Din contra, Dragnea mi-a promis ca ne va ajuta in proiectul de regionalizare. Din ce am discutat, Dobrogea s-ar califica pentru a noua regiune pe harta Romaniei, formata doar din judetele Constanta si Tulcea. Nu este o decizie luata, dar din punctul meu de vedere ar fi cea mai corecta. Tulcenii si constantenii se aseamana foarte mult, dar ce treaba avem noi cu Galati sau cu Vrancea?", a spus edilul din Constanta.
Chiar daca Dobrogea ar fi cea mai mica regiune a tarii, fiind compusa doar din doua judete, o astfel de mutare l-ar transforma pe Mazare in "regele litoralului".
"Ar fi o decizie politica, pentru acordarea unei influente mai extinse pentru baronii locali. Bugetul nu are asigurata o colectare echilibrata din partea judetelor, asadar, regionalizarea pe zone de influenta poate genera disparitati grave", considera analistul economic, Mircea Cosea.
Geografii sustin... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 08:15
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat duminica ca numarul regiunilor de dezvoltare va fi opt sau noua, iar cel mai important criteriu pentru delimitarea acestora tine de caracterul dominant al slujbelor agricole, care ar putea sa duca la nedezvoltare.
Vicepremierul a reiterat faptul ca in prezent se afla in discutii doua variante in ceea ce priveste numarul viitoarelor regiuni, fie opt, fie noua astfel de entitati administrative.
"Criteriile pe care le-am avut in vedere sunt in principal criterii functionale. Am spus de la inceput, nu intentionez sa propun (...) un proiect de regionalizare care sa aiba la baza criterii etnice, pentru ca tinta principala pentru care vrem sa infiintam aceste regiuni o reprezinta dezvoltarea echilibrata a Romaniei. Daca punem o harta a dezvoltarii actuale se vede foarte clar care sunt diferentele de dezvoltare intre judete...asta inseamna ca daca noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscam sa transformam Romania intr-o tara de printi si cersetori".
El a fost intrebat care sunt criteriile principale in functie de care va fi impartita Romania in regiuni.
"In primul rand intr-o regiune este important sa ai cat mai multe slujbe non-agricole, asta este un criteriu obligatoriu pentru dezvoltare. Daca numarul de slujbe agricole intr-o regiune este mai mare decat celelalte, este clar o reteta pentru nedezvoltare", a afirmat Dragnea la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV.
In al doilea rand, el a sustinut ca regiunile... mai mult
Duminica, 09 Iunie 2013, ora 11:09
Judetele nu se vor desfiinta in urma regionalizarii si nu vor exista guverne regionale, a declarat, joi, la Iasi, viceprim-ministrul Liviu Dragnea, in timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la nivel local, cu privire la procesul de regionalizare -descentralizare.
"In ceea ce priveste judetele, judetele nu se desfiinteaza. Judetele au o traditie veche in aceasta tara, reprezinta o forma administrativa cu care cetatenii s-au obisnuit. Mare parte din judete era si inainte, in 1862. Faptul ca in Romania exista judete inca din 1862 a creat dezvoltarea unui sentiment de apartenenta la comunitate. Sentimentul de apartenenta la un judet este profund. Cei care propun desfiintarea judetelor gresesc, pentru ca ar insemna multiplicarea centralizarii de azi, (...) cu toate butoanele la Bucuresti", a spus Liviu Dragnea.
Vicepremierul a spus totodata ca in toate statele europene in care exista regiuni exista si subdiviziuni corespunzatoare judetelor.
"Resedintele acestor judete, sustine acesta, vor deveni poli de dezvoltare zonala si vor avea fonduri pentru regenerarea urbana, iar zonele rurale vor fi stimulate sa se asocieze acestor orase astfel incat sistemul administrativ din Romania sa fie ca o plasa, astfel incat incet, incet sa avem regiuni de dezvoltate".
Fara guverne regionale
El a subliniat ca in urma implementarii procesului de regionalizare-descentralizare administrativ-teritoriala nu vor... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 15:17
Romania se pregateste de zor de regionalizare, adica descentralizarea aparatului de stat si divizarea puterii. Intre timp, insa, autoritatile dau legi care conduc la efectul contrar: concentrarea puterii intr-o singura institutie.
"Romania este in plin proces de descentralizare prin regionalizare, dar in acelasi timp infiinteaza structuri, in puncte cheie ale economiei care duc la centralizare", a declarat analistul politic, Cristian Parvulescu pentru Business24.
Liviu Dragnea, omul de care depind toate investitiile locale
Prima masura care a atras atentia a fost infiintarea Programului National de Dezvoltare locala. Practic, toate proiectele primariilor si consiliilor locale vor fi "la cheremul" ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea.
Programul National de Dezvoltare locala va reuni patru norme guvernamentele care acopera 70% din investitiile la nivel local din Romania. In "pixului" lui Dragnea vor sta proiecte in valoare totala de 5 miliarde de lei.
In Romania exista 3.500 de santiere, iar cel care va decide ce proiect primeste in continuare finantare si unde lucrarile vor fi sistate.
Potrivit lui Parvulescu, noua lege l-ar putea ajuta de Liviu Dragnea sa castige increderea "baronilor" locali care sa il sustina in cel mai important proiect din cariera lui politica: regionalizare Romaniei.
"Este greu de spus care este motivatia dincolo de cea oficial afirmata. Intotdeauna se vorbeste despre cresterea eficientei si un management cat se poate de... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:32
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, ca regionalizarea va conduce la diminuarea aparatului administrativ central, datorita descentralizarii competentelor, el aratand ca a tine acelasi numar de persoane in administratia centrala, dupa regionalizare, inseamna a cheltui bani aiurea.
"Adevarul este ca va fi mai putina birocratie, deci nu birocratie mai mare. Se va reduce aparatul administrativ, sistemul administrativ se va simplifica si o sa va dau cateva elemente.
Ca si reducere a aparatului birocrtic, in conditiile in care regionalizarea este un proces care se deruleaza in paralel si strans legat cu descentralizarea competentelor, cu transferul competentelor de la Bucuresti - unde este mult prea multa putere si stiti ca ca ce e foarte mult strica - de aici atribute de decizie se duc cat mai aproape de oameni, la nivelurile administrative care le pot administra eficient", a spus Dragnea, la atelierele organizate inaintea Congresului PSD.
El a mentionat ca, in conditiile in care pleaca competente catre regiuni si catre judete, este clar ca la Bucuresti aparatul ministerelor si al institutiilor centrale se va diminua.
"Nu poti sa pastrezi acelasi numar de oameni ca sa administreze treburi mai putine. Oricine intelege lucrul asta. Si la o primarie, daca avem o suta de angajati azi si maine avem doar doua competente din cele 100, sigur ca nu putem sa-i mai tinem. Dar putem sa-i tinem daca vrem sa cheltuim bani aiurea", a adaugat Dragnea.
El a precizat... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 15:58
Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca va prezenta "cateva harti ale dezvoltarii in Romania" din care rezulta ca tara are "unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa", cauza fiind lipsa unor regiuni de dezvoltare.
"Este o situatie ingrozitoare: zone care sunt dezvoltate, zone care sunt foarte sarace. Este unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, daca nu cel mai. Noi vrem sa facem o retea tip fagure cu legaturi foarte stranse intre localitatile din regiunea respectiva cu poli de crestere, resedintele de judet sa fie niste poli de dezvoltare, iar toate orasele sa fie centre de dezvoltare zonala, iar comunele o sa fie stimulate sa se asocieze si toata aceasta retea sa se traga una pe alta, in asa fel incat sa nu mai fie nicio comuna sau oras izolat", a spus Dragnea.
Mostenim o administratie comunista
El a adaugat ca timp de 23 de ani nu a existat "o vointa politica ferma" pentru a reforma sistemul administrativ din tara, iar proiectul de regionalizare a Romaniei va presupune o retea de tip fagure, care sa deconcentreze resursele.
"Eu sustin ideea ca e important ca fiecare judet sa simta ca primeste ceva din beneficiile regionalizarii. De exemplu, un judet poate primi Inspectia Silvica, altul Directia Regionala de Finante, alta resedinta de judet va fi centrul economic al regiunii. Obiectivul nostru este sa dezvoltam echilibrat. Daca iar concentram intr-un singur loc, inseamna ca acel loc se va dezvolta... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 13:40
Guvernul anunta "inghetarea" proiectelor de investitii cu bani de la buget pana la stabilirea unor criterii de prioritizare a proiectelor in derulare, in contextul in care exista 3500 de santiere deschise (bazine de inot, terenuri de sport, statii de epurare, drumuri judetene etc).
"Finalizam criteriile de prioritizare a acestor investitii, nu mai deschidem niciun santier nou ca sa stopam aceasta nebunie, iar alocarile pentru fiecare lucrare si evolutia acestora vor fi facute publice. Am pus pe site toate aceste santiere cu stadiile in care se afla si sumele necesare pentru continuare. Oricine poate vedea cum avanseaza lucrarea respectiva", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, in cadrul conferintei de prezentare a raportului "Cum relansam Romania?", al Societatii Academice din Romania.
Vicepremierul a mai abordat, in cadrul intalnirii, si tema regionalizarii, aducand cateva lamuriri asupra modului in care se va aplica o astfel de masura. Dragnea a precizat ca Guvernul nu intentioneaza sa ia decizii abrupte, care ar putea crea panica in randul populatiei, precum o desfiintare a comunelor.
"In schimb, vrem ca, daca reusim sa facem regionalizarea si regiunile o sa inceapa sa functioneze, in urmatorii trei ani, 2014-2016, sa stimulam prin toate programele nationale si prin cele europene asocierea intre comune", a spus Dragnea. Tot in privinta organizarii, guvernantul a mai precizat ca fiecare regiune va avea un sediu administrativ, dar vor continua sa functioneze... mai mult
Vineri, 15 Martie 2013, ora 08:50