A treia editie a American Independent Film Festival incepe vineri, 12 aprilie, la Cinema PRO, cu Gala de deschiderea a festivalului, urmata de proiectia in premiera, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, in prezenta regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitatii speciali ai festivalului.
La Cinema Muzeul Taranului va fi proiectat in deschidere, de la ora 18:00, filmul The Old Man and The Gun, in regia lui David Lowery, ce-l are pe Robert Redford intr-un ultim rol al carierei sale actoricesti si continua cu proiectia filmului Puzzle, de la 20:30.
In weekend, proiectiile in premiera continua la Cinema PRO cu spectaculosul Vox Lux, care ii are in distributie pe Natalie Portman si Jude Law - film ce va beneficia de o introducere a criticului Cristian Tudor Popescu - dar si cu McQueen, povestea tanarului designer controversat, dar fabulous, care a revolutionat moda.
Sambata, la Cinema Muzeul Taranului, regizoriul Jacques Audiard va intra in dialog cu publicul despre cinema, scenaristica, experienta de a fi filmat in Romania si despre intalnirea cu actorii vedeta ai mainstreamului american, dupa proiectia filmului The Sisters Brothers, de la ora 16:30.
Programul complet al proiectiilor este accesibil pe site-ul filmedefestival.ro.
Bogdan Tanasa, initiatorul proiectului umanitar Casa Share, va fi prezent si va vorbi despre initiativa sa de ajutorare a celor aflati in nevoie, tot pe 13 aprilie, inainte de proiectia cu First Reformed, de la Cinema... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 12:17
American Independent Film Festival anunta un spectacol cinematografic vizual si muzical, in titluri noi semnate de trei dintre cei mai interesanti si originali regizori americani actuali.
Vox Lux, in regia lui Brady Corbet cu Natalie Portman si Jude Law, Mandy, in regia lui Panos Cosmatos cu Nicolas Cage si Andrea Riseborough si The Mountain, de Rick Alverson, cu Jeff Goldblum si Tye Sheridan vor putea fi vazute in premiera in Romania, intre 12 si 18 aprilie, in cadrul editiei a treia a festivalului.
Biletele vor fi disponibile in curand pe eventbook.ro si in reteaua Eventbook.
"S-a nascut o stea a apocalipsei" afirma The New York Times despre Natalie Portman in rolul Celestei din Vox Lux, cel de-al doilea film regizat de Brady Corbet, dupa The Childhood of a Leader care i-a adus la Venetia premiile pentru regie si cel mai bun debut, in 2015.
Explorand spectacolul lumii contemporane, regizorul de numai 30 de ani spune povestea fascinanta a ascensiunii unei adolecente americane obisnuite, care devine un pop-star celebru dupa ce este ranita la liceu, intr-un atac terorist.
Ghidata de managerul ei bine intentionat (Jude Law), Celeste devine un simbol al cultului celebritatii si al masinariei media, intr-un film despre fortele care ne modeleaza ca indivizi, ca natiuni, ca zei, impregnat de o coloana sonora cu piese originale semnate de Sia si muzica originala scrisa de Scott Walker.
Pentru Scott Walker, unul dintre cei mai inovatori si legendari compozitori... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 22:50
Celebra actrita Jodie Foster compara francizele pentru blockbuster-e cu metoda fracturarii hidraulice, prin care se exploateaza gazele de sist, afirmand ca aceasta aduce acum cel mai mare profit, dar pe termen lung distruge planeta.
Criticile lui Jodie Foster s-au indreptat spre filmele cu bugete uriase ale studiourilor americane, declarand pentru revista Radio Times ca acestea ar putea insemna sfarsitul pentru Hollywood prin modul in care modeleaza asteptarile publicului.
"Sa mergi la film a devenit un fel de parc tematic", a declarat ea revistei, potrivit The Telegraph. "Faptul ca studiourile realizeaza continut prost pentru a placea maselor si actionarilor este ca metoda de fracturare hidraulica - obtii cel mai mare profit acum dar distrugi Pamantul", a adaugat ea.
"Acest lucru distruge obiceiurile cinematografice ale populatiei americane si in cele din urma ale restului lumii. Nu vreau sa fac filme de 200 de milioane de dolari despre supereroi", a subliniat ea.
Foster a afirmat ca, daca ar fi sa regizeze un film cu supereroi, ar trebui sa fie unul cu o poveste convingatoare si un personaj in centrul sau. In loc sa fie un film de actiune prost gandit, ar trebui sa fie despre un personaj "cu o psihologie cu adevarat complexa".
Actrita laureata a premiului Oscar s-a orientat spre regie in ultimii ani, regizand recent un episod al antologiei de science-fiction de pe Netflix "Black Mirror".
In interviu, Jodie Foster a vorbit despre o lipsa de respect... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 18:24
Cei care vor sa ii aduca un ultim omagiu regelui Mihai trebuie sa respecte niste reguli de eticheta cand merg la Palatul Regal din Bucuresti, unde va fi depus sicriul saptamana viitoare.
Astfel, toti cei care vor sa ii spuna ramas bun regelui trebuie sa fie imbracati in tinuta corespunzatoare, in culori inchise.
Nu trebuie sa poarte sacose, genti ori bagaje voluminoase si nici nu au voie sa vina insotiti de copii sub 7 ani sau sa aiba carucioare de copii.
In preajma sicriului nu vor fi folosite aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea si filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
Cei prezenti trebuie sa aiba un document de identitate si sunt rugati sa nu aduca volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei.
Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi asezate in gradina din fata Palatului Regal ori pe trotuarul din fata grilajului palatului.
In plus, in incinta Palatului Regal, fumatul si vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
Toate aceste reguli au fost transmise de Casa Regala anul trecut, cu ocazia pelerinajului la capataiul reginei Ana.
Regele Mihai a murit, marti, in Elvetia, la varsta de 96 de ani.
In memoria regelui Mihai, Romania va intra in doliu national. Deocamdata nu s-a anuntat oficial programul funeraliilor, insa pe surse de la Guvern presa a transmis ca inmormantarea va avea loc sambata, pe 16... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 11:20
Regizorul Mircea Dragan a murit, luni seara, a confirmat directorul Centrului National al Cinematografiei (CNC), Anca Mitran.
Mircea Dragan a fost unul dintre cei mai prolifici regizori romani. S-a nascut la 3 octombrie 1932 la Gura Ocnitei, in Dambovita, si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti, ca sef de promotie, in 1955.
Doctor in filologie, el a desfasurat o activitate publicistica si critica de film, in paralel cu cea didactica universitara. Rector al IATC (1976-1981), a fost presedinte al Centrului National al Cinematografiei (1967), secretar general al Asociatia Cineastilor din Romania (1965-1974).
A debutat in 1957, cu filmul "Dincolo de brazi", si apoi a regizat "Setea", dupa romanul lui Titus Popovici, si "Lupeni 29".
A abordat, de-a lungul timpului, toate genurile cinematografice; a realizat filme de reconstituire istorica si eroico-revolutionare sau ecranizari ale unor opere literare de succes, iar dupa 1968 si pelicule de divertisment.
Bogata filmografie a regizorului Mircea Dragan cuprinde pelicule ca: "Dincolo de brazi" (1957); "Setea" (1960); "Lupeni '29" (1962); "Neamul Soimarestilor" (1964); "Columna" (1968); "B.D. intra in actiune" (1970); "B.D. la munte si la mare" (1971); "Brigada Diverse in alerta" (1971); "Explozia" (1972); "Stefan cel Mare - Vaslui 1475" (1974); "Fratii Jderi" (1974); "Cuibul salamandrelor" (1976); "Aurel Vlaicu" (1977); "Plecarea Vlasinilor" (1982); "Intoarcerea... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 16:31
"Cafe Society", cel mai recent film al lui Woody Allen care a inaugurat Festivalul de la Cannes din 2016, va fi proiectat in premiera absoluta in Romania in deschiderea celei de-a doua editii a festivalului Audience Award Film Festival, vineri, 21 aprilie, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Taranului.
Intre 21 si 23 aprilie, Audience Award Film Festival aduce la Bucuresti o selectie de filme premiate de public la marile festivaluri ale lumii care confera asemenea distinctii: Sundance, Toronto, Berlin, Venetia si alte titluri cu mare impact la public. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro.
Plasata in 1930, povestea de dragoste dulce-amara scrisa de Woody Allen urmareste drumul parcurs de Bobby Dorfman, originar din Bronx, pana la Hollywood, unde se indragosteste, si inapoi in New York, unde este aruncat in lumea vibranta a vietii de noapte din inalta societate.
Filmul ii are in rolurile principale pe Jesse Eisenberg, cunoscut pentru rolul lui Mark Zuckerberg in filmul "The Social Network", 2010, care i-a adus si o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, si Kristen Stewart, celebra protagonista din saga "Twilight" sau "Personal Shopper" al lui Olivier Assayas, film care i-a adus cineastului francez Premiul pentru regie la Cannes in 2016.
Cu "Cafe Society", Woody Allen evoca lumea anilor '30 pentru a spune o poveste foarte romantica despre visele care nu mor niciodata.
"Cafe Society" va fi urmat de... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 16:23
Lungmetrajul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, va fi proiectat in deschiderea celei de-a 11-a editii a Festivalului de Film Romanesc de la Londra, care se va desfasura intre 13 si 16 noiembrie, urmand ca "Padurea spanzuratilor" sa inchida evenimentul cinematografic din capitala britanica.
Astfel, potrivit unui comunicat remis Mediafax, Festivalul de Film Romanesc de la Londra se va deschide cu "Closer to the Moon", un lungmetraj spectaculos si plin de culoare, cea mai recenta productie a regizorului Nae Caranfil. "Closer to the Moon" a fost filmat in limba engleza, avand in distributie actori internationali.
Sesiunea de intrebari si raspunsuri se va desfasura dupa proiectie, Nae Caranfil, regizorul acestei reconstituiri istorice, va explora, impreuna cu publicul londonez, semnificatiile povestii, in contextul Romaniei anilor '50.
Festivalul se va inchide cu proiectia unui mult apreciat film clasic al cinematografiei romanesti, realizat in 1964, dupa o poveste adevarata din timpul Primului Razboi Mondial: "Padurea spanzuratilor", in regia lui Liviu Ciulei. Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, vine la intalnirea cu publicul londonez alaturi de partenera sa de scena si de viata - actrita Mariana Mihut. Victor si Mariana s-au intalnit pe platoul de filmare de la "Padurea spanzuratilor", in urma cu 50 de ani.
Cei doi actori vor participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri despre acest prim film romanesc care a obtinut o importanta recunoastere... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 14:18
Cinematografia romaneasca va fi reprezentata in acest an de unsprezece productii proprii la Festivalul International de Scurt Metraje Curtas Vila do Conde (Portugalia), care se va desfasura intre 5 si 13 iulie, masiva prezenta romaneasca fiind considerata o recunoastere a valorii artei cinematografice romanesti, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR).
Cele unsprezece filme romanesti vor fi prezentate la cele trei sectiuni ale festivalului: Competitie Internationala, Off side si Panorama Europeana. La invitatia organizatorilor, regizorul Paul Negoescu va face parte din juriul festivalului.
Filmele prezente la actuala editie a festivalului sunt "Al doilea joc" (Corneliu Porumboiu), "Tango con Anita" (Fekete Szabolcs), "Dupa un an" (Cristian Pascariu), "Plimbare" (Mihaela Popescu), "Copacul" (Mihai Sofronea), "Calea Dunarii" (Sabin Doroho), "Becoming" (Andrei Sopon), "Colectia de arome" (Igor Cobileanski), "The end" (Marius Rosu), "Trece si prin perete" (Radu Jude), "Giant" (Salla Tykka).
Paul Negoescu este regizor si scenarist, cadru didactic la catedra de Regie Film a UNATC (Bucuresti), director artistic al Festivalului Timishort de la Timisoara, membru al Academiei Europene de Teatru si Film si a fost membru in mai multe festivaluri internationale de film (Roma, Cluj, Brest).
Filmografia sa cuprinde productiile cinematografice "Alina" (2004), "Examen" (2006), "Radu+Ana" (2007), "Derby" (2010), "O luna in Thailanda" (2012).
La acest festival, in anul... mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 12:43
Cineastul Amat Escalante, premiat pentru regie la Festivalul de la Cannes 2013, a declarat intr-un interviu, ca o mare parte din populatia Mexicului este abandonata si vulnerabila si ca prin filmul sau "Heli" a vrut sa treaca dincolo de imaginile din ziare si sa le spuna povestea.
Intr-o tara in care "razboiul drogurilor" pare sa nu mai ia sfarsit, cineastul mexican Amat Escalante, unul dintre invitatii speciali ai evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest (25 - 31 octombrie), afirma ca iubeste Mexicul, fiind si locul care il inspira in realizarea peliculelor sale. Escalante povesteste in interviu ca a invatat singur cinematografie, cu ajutorul cartilor de specialitate si al peliculelor, renuntand sa mai mearga la scoala de film din Spania.
Mexicul, un camp de lupta, unde aproximativ 70.000 de oameni au murit prinsi in razboaiele duse de mafia drogurilor, prezinta nuante si contradictii, dupa cum relateaza regizorul mexican. Avand cei mai bogati, dar si unii dintre cei mai saraci oameni din lume, mexicanii cred cu tarie in extraterestri, gnomi si chiromantie.Din dorinta de a-si exprima duritatea, unele persoane deseneaza pe cladirile din Mexic steaua lui David, dar si svastica, crezand ca sunt semne satanice. "Am vazut in multe locuri acest semn, in Mexic, in cartiere, uneori deseneaza si svastica nazistilor si aceasta stea a lui David. Ei nu stiu exact ce reprezinta. Cand deseneaza steaua lui David, cred ca este un simbol satanic", povesteste Escalante in... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 19:25