Comisia Europeana a anuntat vineri ca aproba o schema de ajutor in valoare de 150 de milioane de euro prezentata de Romania pentru sprijinirea investitiilor in sistemele de incalzire centralizata bazate pe surse regenerabile de energie.
"Aceasta schema de ajutor in valoare de 150 de milioane euro prezentata de Romania va sprijini investitiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de incalzire centralizata. Ea va favoriza tranzitia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termica la utilizarea surselor regenerabile de energie, in conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Aceasta masura de ajutor a fost posibila si datorita Planului de Investitii al Pactului verde european.
Pentru a debloca potentialul sistemelor de incalzire centralizata de a contribui la tranzitia catre o economie neutra din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investitii a oferit statelor membre mai multa flexibilitate in ceea ce priveste acordarea de sprijin pentru producerea de energie termica, in conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat", spune vicepresedinta executiva Margrethe Vestager, responsabila cu politica in domeniul concurentei.
Romania a notificat Comisiei intentia sa de a oferi sprijin public in valoare de pana la 750 de milioane lei (aproximativ 150 de milioane euro) pentru construirea si/sau modernizarea mai multor de instalatii de productie si retele de distributie a energiei termice (cu o... mai mult
Vineri, 06 Noiembrie 2020, ora 19:51
In vederea atingerii obiectivului de neutralitate a emisiilor, sunt necesare investitii nu numai in productia de energie regenerabila, ci si in electrificarea transporturilor si a sistemelor de incalzire, in productia de energie din hidrogen si in infrastructura pentru retele inteligente, potrivit celei de-a 54-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
"Europa poate deveni primul continent neutru din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Comisia Europeana este asteptata sa prezinte un set de schimbari legislative in perioada urmatoare ce va impune modificari profunde in aproape fiecare element al economiei. Sectorul energetic, in mod general, si energia regenerabila, in mod specific, sunt doar o parte a solutiei", a declarat Mihai Draghici, Senior Manager, Departamentul de Asistenta in Afaceri, EY Romania.
Raportul evidentiaza masura in care se va accelera in viitor implementarea unor tehnologii cheie, in domenii precum generarea distribuita, vehiculele electrice si solutiile de stocare a energiei. De asemenea, raportul subliniaza ca, pentru a respecta scenariul de dezvoltare durabila al Agentiei Internationale pentru Energie, investitiile in energia regenerabila ar trebui sa se dubleze, de la 300 miliarde de USD, alocate in 2018, la o medie anuala de 600 miliarde de USD, care vor atinge valoarea de 18,6 trilioane de USD pana in 2050.
China isi mentine prima pozitie in cea mai recenta editie a... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 11:14
Tarile africane instaleaza panouri fotovoltaice pana si pe moschei, in timp ce, in Romania, consumatorii care vor sa produca energie din surse regenerabile renunta din cauza legislatiei, a declarat, marti, Viorel Lefter, presedintele Organizatiei Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile din Romania (PATRES), la conferinta Focus Energetic.
El s-a referit la faptul ca, dupa ce, in iunie, prosumatorii (persoanele fizice care produc energie electrica din surse regenerabile - n.r.) au fost exceptati de la obligatia de a obtine autorizatie de constructie, Parlamentul a modificat recent legislatia, iar aceasta exceptare a fost eliminata.
"Este ceva incredibil. A fost ocolita Comisia de industrii si servicii cu alta prevedere, legata de rezistenta acoperisului. Cand l-am intrebat si pe domnul Iulian Iancu (presedintele Comisiei de industrii din Camera Deputatilor - n.r.) ce s-a intamplat, una s-a discutat in comisie... Sunt atat de incalcite interesele... Ne iau inainte tarile africane. Un coleg a fost in Maroc, pana si pe moschei pun panouri fotovoltaice, iar prosumerii la noi, de trei ori cu certificat fiscal luat, renunta. Tara lui Papura Voda...", a spus Lefter.
El a amintit si de faptul ca Romania si-a propus o tinta de 27% pentru energia regenerabila pentru anul 2030, iar Comisia Europeana ne-a recomandat sa crestem aceasta tinta pana la 34%.
"Acesta este viitorul. Vrem, nu vrem, energia regenerabila da tonul. Altfel spus, nu intamplator se propune... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 13:04
Tarile din jurul Romaniei si-au majorat tinta initiala de energie regenerabila pentru anul 2030, la recomandarea Comisiei Europene, si la fel ar trebui sa procedeze si noul Guvern al Romaniei, a declarat, joi, Giles Dickens, CEO al WindEurope, prezent la Bucuresti la conferinta "Energy Transition 2019".
"Doar sapte saptamani au mai ramas pana cand Romania si celelalte state europene trebuie sa finalizeze Planul National pentru Energie si Schimbari Climatice, pentru a-si fi definit tinta de energie regenerabila pentru anul 2020. Tintele initiale nu erau foarte ambitioase, in general, dar multe tari si-au majorat ambitiile si acum, ca aveti un nou guvern, aveti o sansa sa va cresteti aceste obiective", a precizat el.
Dickens a aratat cum si-au majorat tintele tarile din jurul Romaniei.
"Bulgaria si-a propus initial 25%, iar Comisia Europeana a spus ca potentialul Bulgariei este de 27%, iar Bulgaria s-a conformat si a ridicat tinta la cea propusa de CE. La fel, Grecia si-a propus 31%, iar CE a zis ca este ok, doar sa va mai ganditi. A venit un nou Guvern si a marit obiectivul la 35%", a spus seful WindEurope.
El a amintit ca Romania si-a asumat, in documentul trimis la Bruxelles, o tinta de 27,9% pentru anul 2030, insa Comisia Europeana a cerut cresterea ei la 34%.
"Speram ca noul Guvern sa urmeze exemplul vecinilor si sa ridice tinta la nivelul recomandat de CE sau aproape de el. Este o oportunitate. Va crea investitii si locuri de munca, asa ca hai sa folosim... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 14:27
Parte a tranzactiei de achizitionare si integrare a innogy, E.ON a transferat astazi activitatea de regenerabile catre RWE. Pentru E.ON, renuntarea la E.ON Climate & Renewables marcheaza finalul unei povesti extraordinare de succes.
Facilitatile aferente productiei de energie din surse regenerabile la scara industriala au fost un punct central de interes in cadrul strategiei de dezvoltare a E.ON inca din anul 2007.
Investitiile de peste 12 miliarde de euro au ajutat E.ON sa devina unul din cei mai mari producatori mondiali de energie verde. Fermele eoliene continentale precum Roscoe din Texas, cu o putere de 782 megawati (MW), au constituit o parte esentiala a acestei dezvoltari. La momentul finalizarii sale, in 2009, Roscoe era cea mai mare ferma eoliana continentala (onshore) din lume, astazi situandu-se pe locul al cincilea.
De foarte curand, E.ON a inceput constructia Nysater, un proiect de 475 MW, care se va constitui intr-una din cele mai mari ferme eoliene a Europei. Se fac pregatiri in acest moment in vederea extinderii catre Japonia, Mexic, Chile si Australia.
E.ON este, de asemenea, una dintre primele companii din lume care s-au lansat in productia de energie eoliana offshore, jucand astfel un rol esential in transformarea acestei tehnologii intr-o activitate matura si competitiva. Compania a participat si la construirea London Array, care, la momentul finalizarii sale in 2013, era cea mai mare ferma eoliana offshore.
Anul trecut E.ON a pus in... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:19
Sectorul energiei regenerabile intra intr-o noua faza de dezvoltare fara subventii in toata lumea, potrivit celei de-a 53-a editii a raportului EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).
China continentala si SUA raman pe primele doua locuri in clasamentul celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, in timp ce Franta urca doua pozitii, pe locul al treilea, datorita atentiei speciale acordate capacitatilor eoliene plutitoare offshore si dublarii tintelor sale anuale pentru extinderea capacitatilor eoliene la tarm.
Alte urcari notabile in clasament s-au inregistrat de catre Coreea de Sud (pozitia a 27-a, cu o urcare de 7 locuri) si Vietnam (pozitia a 26-a, cu o urcare de 17 locuri), generate de planurile lor de a construi noi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 4 GW si, respectiv, 475 MW.
Norvegia (locul 36, cu o crestere de noua pozitii) si Finlanda (locul 39, cu o crestere de trei pozitii) revin in top in urma unor noi investitii planificate, sprijinite de contracte de achizitie directa de energie (PPA) intr-un mediu aproape fara subventii.
Printre tarile cu evolutii in scadere se numara Mexic (locul al 19-lea, o coborare de sase pozitii) si Taiwan (locul al 33-lea, o coborare de sase pozitii), care au fost afectate de incertitudini politice majore.
"Romania poate reveni pe harta marilor investitori in energie regenerabila odata cu cresterea competitivitatii noilor echipamente, ca urmare... mai mult
Luni, 27 Mai 2019, ora 13:44
Grupul american Apple Inc a anuntat joi ca a reusit sa isi convinga principalul subcontractor, grupul Foxconn, precum si principalul sau furnizor de chipuri, TSMC, sa utilizeze energie regenerabila la realizarea de produse Apple, informeaza CNBC.
Producatorul telefoanelor iPhone a informat ca un numar de 44 de companii de pe lista sa de furnizori utilizeaza energie regenerabila, aproape dublu fata de cei 23 de furnizori implicati anterior in acest program. Apple nu a precizat de unde anume isi vor procura energia regenerabila companiile incluse in acest program dar i-a incurajat pe furnizori sa isi construiasca propriile facilitati, cum a facut firma Compal, care asambleaza tablete iPad, si care anul trecut a instalat panouri solare pe acoperisul uzinelor sale din China.
"In urma cu cativa ani am spus ca vrem sa incepem sa lucram cu furnizorii de energie regenerabila iar obiectivul nostru este sa avem noi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 4 Gigawati in 2020. Suntem in grafic sa ne indeplinim acest obiectiv", a declarat vicepresedintele Apple pentru mediu, Lisa Jackson.
Propriile facilitati Apple, inclusiv birouri, magazine si centre de date, utilizeaza energie regenerabila incepand din 2018. Insa operatiunile de productie reprezinta 74% din amprenta de carbon a Apple si sunt derulate de companiile subcontractante care detin si opereaza propriile lor uzine. Incepand din 2015, Apple a discutat cu aceste companii pentru ca sa utilizeze energie... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2019, ora 12:00
Romania figureaza pe locul 12 din 28 in topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru incalzire/racire pe anul 2017, publicat de Eurostat.
Este o pozitionare rara pentru tara noastra, confirmata insa si de locul ocupat in contextul mai larg al utilizarii energiei regenerabile.
Singura umbra in acest tablou o constituie o anumita stagnare inregistrata de acest domeniu (strategic pentru dezvoltarea durabila) in ultimii ani.
Cu o pondere de 26,6%, Romania se afla la egalitate cu Grecia, imediat dupa Bulgaria (29,9%) si la o distanta semnificativa de media UE, situata la doar 19,5%. De remarcat faptul ca locomotiva europeana Germania apare de-abia in ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar "lanterna rosie" este detinuta de Olanda (5,9%).
Trebuie subliniat ca domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evolutie rapida pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind in 2004 de doar 10,4%, cresterile fiind inregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii si in gospodarii. Energia termala captata de pompe de caldura a fost inregistrata ca atare pentru statele care au raportat aceasta sursa.
Pentru referinta, merita amintit ca patru state membre ale Uniunii au ajuns la pondere majoritara in incalzire/racire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului si doua din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).
Citeste mai mult despre O... mai mult
Duminica, 17 Martie 2019, ora 18:46
Grupul german de utilitati RWE a obtinut aprobarea autoritatii antitrust a Uniunii Europene pentru achizitionarea activelor E.ON din sectorul energiei regenerabile si a celor din domeniul energiei electrice obtinute din surse nucleare, a anuntat marti Comisia Europeana, transmite Reuters.
"Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca tranzactia nu va provoca temeri legate de concurenta in zona economica europeana", se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.
Dupa finalizarea tranzactiei, RWE - cel mai mare producator de electricitate din Germania - va deveni al treilea mare furnizor european de energie regenerabila, dupa Iberdrola (Spania) si Enel SpA (Italia).
Este cel mai important proces de restructurare de pe piata energiei din Germania, dupa ce cancelarul Angela Merkel a anuntat ca statul german va renunta in totalitate la energia nucleara pana in 2022, in urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia).
Conform unui viitor acord, cele mai mari companii de utilitati din Germania nu vor mai concura una impotriva celeilalte. E.ON nu va mai produce electricitate si se va concentra pe retelele operationale de energie si vanzarea electricitatii catre consumatorii finali.
Compania E.ON Distributie Romania, primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate din Romania, opereaza o retea de distributie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri si o retea de distributie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind in total... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 16:51