Sicriul cu trupul neinsufletit al regelui Mihai a fost adus, miercuri dimineata, in tara. Avionul militar cu sicrul a aterizat pe aeroportul Henri Coanda la ora 11:00, la Salonul Oficial. Inainte ca sicriul sa fie coborat din avion au batut clopotele in toata tara.
La aeroport au fost prezenti membri ai Casei Regale, printre care principesa Margareta, Radu Duda, fostul principe Nicolae, insotit de logodnica sa, dar si politicieni si reprezentanti ai Guvernului, printre care Ludovic Orban, Teodor Melescanu si Mihai Fifor.
La aeroport, sicriul regelui a fost asezat pe catafalc si s-a intonat imnul Romaniei, urmat de imnul regal. Apoi a fost oficiata slujba religioasa, insa nu de catre Patriarhul Daniel.
La 11:40, masina cu sicriul in care se afla trupul neinsufletit al regelui Mihai a plecat spre Sinaia. Sicriul a ajuns la Castelul Peles si a fost asezat in Holul de Onoare. Pe sicriul regelui Mihai a fost asezata Coroana de Otel, coroana regala a Romaniei
Presedintele Klaus Iohannis a venit la Castelul Peles si a depus o coroana de flori. Apoi, seful statului a mers in Holul de Onoare al castelului si a pastrat un moment de reculegere langa sicriul regelui.
Citeste mai departe si vezi GALERIA FOTO pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:56
1Camera Deputatilor si Senatul se reunesc, luni, intr-o sedinta solemna comuna pentru comemorarea regelui Mihai, la care vor lua parte si presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale si Patriarhul Daniel. De asemenea, au fost invitati premierul Mihai Tudose, ministrii, precum si parlamentari si ministri din Republica Moldova.
Sedinta va avea loc incepand cu ora 15:00.
Presedintele Klaus Iohannis si principesa Margareta vor tine discursuri.
Regele a murit. Ce inseamna zilele de doliu nationalCasa Regala schimba programul funerariilor, dupa ce a fost criticata ca nu-i acorda regelui Mihai I respectul cuvenit. Iata care sunt modificarile
De asemenea, la sedinta solemna comuna vor mai participa fostii presedinti ai Romaniei, reprezentanti ai Academiei Romane, parlamentari si ministri din Republica Moldova si corpul diplomatic acreditat la Bucuresti.
Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor doua Camere in legatura cu sedinta solemna, "Parlamentul Romaniei, organul reprezentativ suprem al poporului roman, are menirea de a continua si implini dezideratele testamentului politic al Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei, de a face din Romania 'o tara statornica, prospera si admirata in lume', o Romanie suverana si democratica".
"In acest moment trist in care natiunea romana isi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul Romaniei va omagia personalitatea Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei, in cadrul unei... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 08:19
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite in Romania, a dorit sa exprime condoleantele sale celor care l-au admirat pe Regele Mihai I al Romaniei.
"Vreau sa exprim condoleantele mele si simpatia mea fata de cei care l-au admirat pe Regele Mihai al Romaniei. In secolele care au trecut au fost multe acte de curaj ale multor romani, dar daca ne uitam adanc la perioada anilor 1944 - 1947 cred ca ar fi fost greu sa identific un alt roman care a fost mai curajos, mai determinat si mai patriot decat regele Mihai pentru rolul pe care l-a avut in august 1944 si efortul sau pentru o asigura o Romanie libera si sa puna o granita in calea consolidarii comunismului dupa incheierea ostilitatilor din 1945. Nu as putea spune ca a fost un efort unic, dar cu siguranta, contributia sa la acel efort a fost cu siguranta exemplara si multi au admirat aceasta parte a istoriei", a mai spus Klemm.
La scurt timp dupa mesajul reprezentantului diplomatic al Statelor Unite la Bucuresti, Ambasada SUA a trasmis un mesaj in care elogiaza rolul regelui Mihai in victoria din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si serviciile aduse Fortelor Aliate.
"Ambasada Statelor Unite ale Americii transmite condoleantele sale poporului roman la moartea Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Rolul sau in victoria din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si serviciile sale aduse Fortelor Aliate au fost recunoscute de Guvernul Statelor Unite ale Americii care, in 1946, i-a acordat Majestatii Sale Legiunea de Merit.... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:44
Cei care vor sa ii aduca un ultim omagiu regelui Mihai trebuie sa respecte niste reguli de eticheta cand merg la Palatul Regal din Bucuresti, unde va fi depus sicriul saptamana viitoare.
Astfel, toti cei care vor sa ii spuna ramas bun regelui trebuie sa fie imbracati in tinuta corespunzatoare, in culori inchise.
Nu trebuie sa poarte sacose, genti ori bagaje voluminoase si nici nu au voie sa vina insotiti de copii sub 7 ani sau sa aiba carucioare de copii.
In preajma sicriului nu vor fi folosite aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice. Fotografierea si filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
Cei prezenti trebuie sa aiba un document de identitate si sunt rugati sa nu aduca volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei.
Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi asezate in gradina din fata Palatului Regal ori pe trotuarul din fata grilajului palatului.
In plus, in incinta Palatului Regal, fumatul si vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
Toate aceste reguli au fost transmise de Casa Regala anul trecut, cu ocazia pelerinajului la capataiul reginei Ana.
Regele Mihai a murit, marti, in Elvetia, la varsta de 96 de ani.
In memoria regelui Mihai, Romania va intra in doliu national. Deocamdata nu s-a anuntat oficial programul funeraliilor, insa pe surse de la Guvern presa a transmis ca inmormantarea va avea loc sambata, pe 16... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 11:20
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune ca a aflat cu profunda tristete vestea disparitiei regelui Mihai I al Romaniei, pe care a avut deosebita sansa de a-l cunoaste, aducand "un omagiu deosebit rolului sau in promovarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin turneul efectuat in capitalele europene in 1997".
"Imi aduc aminte cu emotie de intalnirile noastre si as vrea sa aduc un omagiu deosebit rolului sau in promovarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin turneul efectuat in capitalele europene in 1997. Douazeci si unu de ani mai tarziu, tara pe care a iubit-o atat de mult va exercita, pentru prima data, in primul semestru al anului 2019, mandatul de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene. Va fi un moment important pentru Romania si un moment important pentru viitorul Uniunii noastre.
Amintirea Majestatii sale, regele Mihai I, un om de stat care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene din secolul XX, va fi cu atat mai prezenta in gandurile noastre in acel moment important. In numele meu personal, precum si al Comisiei Europene, doresc sa prezint familiei sale si tuturor romanilor sincere condoleante", spune presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un mesaj postat pe site-ul Comisiei Europene.
Regele Mihai I a murit marti, la ora 13.00, ora Romaniei. Trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi depus in Holul de onoare a Castelului Peles, iar apoi pentru doua zile in Sala Tronului, la... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 20:50
Principesa Margareta, Custodele Coroanei si noul sef al Familiei Regale a Romaniei, a precizat, marti seara, intr-o declaratie de presa inregistrata dupa moartea regelui Mihai, ca incepe "un nou timp" pentru Casa Regala, iar ea va continua sa serveasca interesele fundamentale ale poporului roman, la fel ca si tatal ei.
Mesajul principesei Margareta a fost inregistrat sub titlul "Declaratia noului Sef al Familiei Regale a Romaniei" si transmis presei cu rugamintea de a fi difuzat la ora 19.
Iata mesajul integral:
"Romani,
Tara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste noua decenii, el a inchinat Romaniei toate puterile, cu devotament si rabdare.
Am pierdut, ca voi toti, un parinte. O pierdere personala si o pierdere pentru intreaga Natiune. In aceste clipe grele, suntem uniti in suferinta noastra.
Cu infinita iubire si principii puternice, Regele Mihai a inscris in cartea Neamului cea mai valoroasa pagina din istoria contemporana.
Bunatatea si iertarea sa au invins toate relele secolului trecut. Intelepciunea lui a asigurat continuitatea identitatii noastre, in momente de grava abatere de la mersul firesc al tarii. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului roman.
Prin intreaga sa viata, tatal meu a continuat legatura Familiei Regale cu natiunea romana. Pentru ziua noastra de maine, el ne-a daruit ziua lui de astazi.
Incepe un nou timp pentru Casa Regala a Romaniei. Cu aceleasi principii si sentimente ca ale tatalui meu, voi continua sa... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 19:30
Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a transmis, marti, condoleante Familiei Regale a Romaniei, Guvernului si poporului roman in contextul decesului regelui Mihai si a subliniat ca fostul suveran a fost o figura foarte importanta a istoriei comune a celor doua state.
"Condoleante din partea Guvernului Marii Britanii pentru Familia Regala a Romaniei, Guvernul Romaniei si poporul roman. Regele Mihai a fost o figura foarte importanta in istoria noastra comuna.
A luptat impotriva comunismului, a fascismului, a avut legaturi foarte stranse cu Marea Britanie. E o perioada foarte trista si suntem alaturi de Romania", a declarat Brummell, dupa intalnirea ambasadorilor statelor membre UE cu presedintele Klaus Iohannis.
Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani la resedinta din Elvetia, a anuntat Casa Regala.
La capataiul regelui a stat, pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria.
Trupul neinsufletit va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi, pentru doua zile, in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala, iar inmormantarea la Curtea de Arges.
Miercuri va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.
Regele Mihai a fost casatorit cu regina Ana pe care a cunoscut-o la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947.
Citeste si:
Premierul Tudose, la moartea regelui Mihai: Ii vom simti mereu lipsaRegele a... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:03
Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani.
Regele Mihai se afla la resedinta sa din Elvetia. Casa Regala a anuntat de mai multe saptamani ca starea sa de sanatate "paleste".
Regele Mihai I era ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 96 de ani.
Cancerul care l-a fortat sa se retraga din fruntea Casei Regale
Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca Regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.
Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.
Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016.
Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil
Regele Mihai nu a fost doar una dintre cele mai importante personalitati istorice ale Romaniei, ci si ale lumii de astazi.
Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa
Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.
Pe 23... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:24
Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal, a declarat ca regele Mihai nu a participat la ceremoniile organizate pana acum pentru Regina Ana pentru ca este foarte afectat de moartea ei si ii este "foarte greu", fiind "o povara teribila" pentru el.
"Am vorbit ieri (miercuri - n.red.) cu regele Mihai si sigur ca pentru o persoana in varsta e o povara teribila, pentru ca, (...) erau extrem de apropiati. De aceea absenteaza de la ceremonii, pentru ca ii este foarte, foarte greu", a spus pentru TVR Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal si apropiat al reginei Ana.
Declaratiile lui au fost facute in Elvetia, cu ocazia unei ceremonii religioase catolice organizate pentru apropiatii reginei care nu vor putea participa la funeraliile din Romania.
Casa regala a organizat joi o noua liturghie la Morges, in Elvetia, in memoria reginei Ana la care au asistat apropiatii care nu pot veni la funeraliile care vor avea loc in Romania, pe 13 august, membrii Consiliului Regal si reprezentanti ...citeste mai departe despre "Regele Mihai nu a participat la ceremoniile pentru regina Ana: Ii este foarte greu. E o povara teribila, erau extrem de apropiati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 August 2016, ora 22:37