Camera Deputatilor si Senatul se reunesc, luni, intr-o sedinta solemna comuna pentru comemorarea regelui Mihai, la care vor lua parte si presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale si Patriarhul Daniel. De asemenea, au fost invitati premierul Mihai Tudose, ministrii, precum si parlamentari si ministri din Republica Moldova.
Sedinta va avea loc incepand cu ora 15:00.
Presedintele Klaus Iohannis si principesa Margareta vor tine discursuri.
Regele a murit. Ce inseamna zilele de doliu nationalCasa Regala schimba programul funerariilor, dupa ce a fost criticata ca nu-i acorda regelui Mihai I respectul cuvenit. Iata care sunt modificarile
De asemenea, la sedinta solemna comuna vor mai participa fostii presedinti ai Romaniei, reprezentanti ai Academiei Romane, parlamentari si ministri din Republica Moldova si corpul diplomatic acreditat la Bucuresti.
Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor doua Camere in legatura cu sedinta solemna, "Parlamentul Romaniei, organul reprezentativ suprem al poporului roman, are menirea de a continua si implini dezideratele testamentului politic al Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei, de a face din Romania 'o tara statornica, prospera si admirata in lume', o Romanie suverana si democratica".
"In acest moment trist in care natiunea romana isi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul Romaniei va omagia personalitatea Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei, in cadrul unei... mai mult
Luni, 11 Decembrie 2017, ora 08:19
Din capul locului trebuie spus ca regele nu putea refuza semnarea decretului de abdicare. Cei doi lideri romani, respectiv premierul Petru Groza si ministrul sau Gheorghe Gheorghiu-Dej, au amenintat cinic ca, in caz de refuz, pot declansa un masacru, a carui responsabilitate ar fi urmat s-o suporte insusi Suveranul.
In plus, palatul fusese complet izolat. Liniile telefonice erau intrerupte, iar garzile desfiintate si inlocuite cu trupe ale diviziei "Tudor Vladimirescu", constituite din prizonieri romani, instruiti si indoctrinati in Uniunea Sovietica.
Deci, in acea zi de 30 decembrie 1947, regele nu avea alterativa.
Degeaba contase pe raspunsul la un memoriu inaintat inca din 1945 presedintelui american Franklin Delano Roosevelt, pentru a cere sprijin fata de abuzurile fortelor de ocupatie sovietice, aflate atunci in tara.
Prin memoriul sau, tanarul rege Mihai I incrimina incalcarea de care partea sovietica a prevederilor armistitiului, fara nicio explicatie. Se referea in principal la confiscarea bunurilor romanesti - fabrici intregi - dar si la sustinerea grupurilor de comunisti care incitau la dezordine.
Regele conta ca Occidentul nu va lasa de izbeliste o tara care repornea pe drumul ei democratic, drum de la care a fost abatuta printr-un nefericit concurs de imprejurari ale istoriei.
Occidentul insa nu se arata sensibil la problemele democratiei in acel ceas. Vadit lucru, se ferea sa tulbure propriile relatii cu uriasul aliat din Rasarit, care... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 13:48
Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite in Romania, a dorit sa exprime condoleantele sale celor care l-au admirat pe Regele Mihai I al Romaniei.
"Vreau sa exprim condoleantele mele si simpatia mea fata de cei care l-au admirat pe Regele Mihai al Romaniei. In secolele care au trecut au fost multe acte de curaj ale multor romani, dar daca ne uitam adanc la perioada anilor 1944 - 1947 cred ca ar fi fost greu sa identific un alt roman care a fost mai curajos, mai determinat si mai patriot decat regele Mihai pentru rolul pe care l-a avut in august 1944 si efortul sau pentru o asigura o Romanie libera si sa puna o granita in calea consolidarii comunismului dupa incheierea ostilitatilor din 1945. Nu as putea spune ca a fost un efort unic, dar cu siguranta, contributia sa la acel efort a fost cu siguranta exemplara si multi au admirat aceasta parte a istoriei", a mai spus Klemm.
La scurt timp dupa mesajul reprezentantului diplomatic al Statelor Unite la Bucuresti, Ambasada SUA a trasmis un mesaj in care elogiaza rolul regelui Mihai in victoria din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si serviciile aduse Fortelor Aliate.
"Ambasada Statelor Unite ale Americii transmite condoleantele sale poporului roman la moartea Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei. Rolul sau in victoria din cel de-Al Doilea Razboi Mondial si serviciile sale aduse Fortelor Aliate au fost recunoscute de Guvernul Statelor Unite ale Americii care, in 1946, i-a acordat Majestatii Sale Legiunea de Merit.... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:44
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune ca a aflat cu profunda tristete vestea disparitiei regelui Mihai I al Romaniei, pe care a avut deosebita sansa de a-l cunoaste, aducand "un omagiu deosebit rolului sau in promovarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin turneul efectuat in capitalele europene in 1997".
"Imi aduc aminte cu emotie de intalnirile noastre si as vrea sa aduc un omagiu deosebit rolului sau in promovarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin turneul efectuat in capitalele europene in 1997. Douazeci si unu de ani mai tarziu, tara pe care a iubit-o atat de mult va exercita, pentru prima data, in primul semestru al anului 2019, mandatul de Presedintie a Consiliului Uniunii Europene. Va fi un moment important pentru Romania si un moment important pentru viitorul Uniunii noastre.
Amintirea Majestatii sale, regele Mihai I, un om de stat care a traversat perioadele cele mai tragice ale istoriei europene din secolul XX, va fi cu atat mai prezenta in gandurile noastre in acel moment important. In numele meu personal, precum si al Comisiei Europene, doresc sa prezint familiei sale si tuturor romanilor sincere condoleante", spune presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-un mesaj postat pe site-ul Comisiei Europene.
Regele Mihai I a murit marti, la ora 13.00, ora Romaniei. Trupul neinsufletit al Regelui Mihai va fi depus in Holul de onoare a Castelului Peles, iar apoi pentru doua zile in Sala Tronului, la... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 20:50
Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a transmis, marti, condoleante Familiei Regale a Romaniei, Guvernului si poporului roman in contextul decesului regelui Mihai si a subliniat ca fostul suveran a fost o figura foarte importanta a istoriei comune a celor doua state.
"Condoleante din partea Guvernului Marii Britanii pentru Familia Regala a Romaniei, Guvernul Romaniei si poporul roman. Regele Mihai a fost o figura foarte importanta in istoria noastra comuna.
A luptat impotriva comunismului, a fascismului, a avut legaturi foarte stranse cu Marea Britanie. E o perioada foarte trista si suntem alaturi de Romania", a declarat Brummell, dupa intalnirea ambasadorilor statelor membre UE cu presedintele Klaus Iohannis.
Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani la resedinta din Elvetia, a anuntat Casa Regala.
La capataiul regelui a stat, pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria.
Trupul neinsufletit va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi, pentru doua zile, in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala, iar inmormantarea la Curtea de Arges.
Miercuri va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.
Regele Mihai a fost casatorit cu regina Ana pe care a cunoscut-o la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947.
Citeste si:
Premierul Tudose, la moartea regelui Mihai: Ii vom simti mereu lipsaRegele a... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:03
Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani.
Regele Mihai se afla la resedinta sa din Elvetia. Casa Regala a anuntat de mai multe saptamani ca starea sa de sanatate "paleste".
Regele Mihai I era ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 96 de ani.
Cancerul care l-a fortat sa se retraga din fruntea Casei Regale
Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca Regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.
Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.
Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016.
Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil
Regele Mihai nu a fost doar una dintre cele mai importante personalitati istorice ale Romaniei, ci si ale lumii de astazi.
Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa
Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.
Pe 23... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:24
Principesa mostenitoare Margareta si principele Radu, insotiti de principesa Maria, se afla pentru cateva zile alaturi de regele Mihai I, la resedinta privata din Elvetia, a anuntat, luni, familia regala, precizand ca starea de sanatate a regelui este stabila, acesta fiind supravegheat permanent de o echipa medicala.
Potrivit sursei citate, regele Mihai I, principesa mostenitoare Margareta, principele Radu si principesa Maria petrec impreuna momente in familie, in zilele care preced sarbatoarea Pastelui.
"Regele Mihai I este inconjurat permanent de o eminenta echipa medicala, de membri ai casei Majestatii Sale detasati in Elvetia si de doua maicute ortodoxe. Starea de sanatate a Majestatatii Sale este stabila", se mentioneaza pe pagina de Facebook a Familiei Regale.
Regele Mihai I - ultimul monarh din tarile Europei de Est, care in 25 octombrie 2016 a implinit 95 de ani - s-a retras din viata publica la inceputul lunii martie a anului trecut, cand a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica si a fost supus unei interventii chirurgicale la o clinica din Lausanne. ...citeste mai departe despre "Principesa Margareta si principele Radu s-au dus in Elvetia. Cum se simte regele Mihai" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 12:45
Regele Mihai I, ultimul monarh din tarile Europei de Est, implineste marti 95 de ani.
Isi va petrece aniversarea la resedinta sa din Elvetia, alaturi de principesele Elena si Sofia, iar in tara vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.
Asadar, de la ora 18.00, in prezenta principesei mostenitoare, a principelui Radu si a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Roman, concertul de binefacere organizat anual de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.
Fondurile obtinute vor fi folosite in beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundatia ofera burse de studiu pentru tineri artisti aflati in situatii materiale dificile.
In debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversarii regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, dirijata de Tiberiu Soare.
In aceeasi seara, de la ora 19.00, in Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va ...citeste mai departe despre "Regele Mihai implineste 95 de ani - Ce evenimente vor avea loc in tara" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 09:12
Protosinghelul Caliopie, responsabilul pentru Catedrala Regala de la Curtea Arges, a vorbit, intr-un interviu din presa locala, despre scenariul inmormantarii regelui Mihai, precizand ca principele Radu Duda i-a transmis ca starea de sanatate a fostului suveran este intr-o continua degradare.
Responsabilul pentru constructii si probleme de patrimoniu in cadrul Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului a declarat, pentru Jurnalul de Arges, ca inca din toamna anului trecut s-au facut scenarii pentru inmormantarea unui membru marcant al Casei Regale, toata lumea crezand ca este vorba de rege.
"Va spun sincer ca un scenariu am facut pentru unul dintre membrii marcanti ai Casei Regale, fie regele, fie regina. Dupa semnalele date, noi am crezut ca acest scenariu se va adresa regelui. S-a intamplat cum stiti. Am facut anumite scenarii inca din toamna anului trecut", a declarant Caliopie.
Protosinghelul Ichim Caliopie a mai afirmat ca principele Radu Duda i-a transmis ca starea de ...citeste mai departe despre "Casa Regala se asteapta sa-l inmormanteze pe Regele Mihai pana la sfarsitul anului sau inceputul lui 2017" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 28 August 2016, ora 15:41