Fostul rege al Spaniei Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o suma de bani pe care a primit-o in 2008 de la Arabia Saudita si din care i-a dat mare parte amantei sale, dezvaluie La Tribune de Geneve, citata de Le Point.
Potrivit cotidianului elvetian, desi este vorba despre un "cadou" de la sauditi, motivul generosului viramnet ramane neinteles.
La acea vreme, Spania a obtinut un contract profitabil cu privire la construirea unei linii de tren de mare viteza (TGV) de la Medina la Mecca, in valoare de sase miliarde de euro.
Plata ar fi fost logic sa aiba loc in cealalta directie, scrie publicatia, sugerand ca intreprinderile spaniole ar fi putut astfel sa-i "rasplateasca" pe suaditi pentru obtinerea contractului.
Aceasta "nepotrivire" ar explica faptul ca justitia de la Geneva, care colaboreaza cu magistrati spanioli - nu l-a "prevenit" pe Juan Carlos, suveranul Spaniei din noiembrie 1975 in iunie 2014, care beneficia in 2008 de imunitate.
Prim-procurorul Genevei, Yves Bertossa, a deschis o ancheta cu privire la o "presupusa spalare de bani in forma agravanta" impotriva Bancii Mirabaud, care a primit banii fara sa-si puna prea multe intrebari, si a trei persoane - intre care un avocat din oras si conducatorul societatii Rhone Gestion, considerati drept oamenii de incredere ai regelui pe malul Lacului Leman.
Fundatie inregistrata in Panama
A treia persoana vizata in ancheta este printesa Corinna zu Sayn-Wittgenstein, de origine... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 17:43
Felipe al VI-lea a fost proclamat joi rege al Spaniei in fata legislativului spaniol, in urma unei ceremonii solemne desfasurate in sala de plen a Congresului Deputatilor, in dreptul coroanei si sceptrului monarhiei spaniole.
"Jur sa-mi indeplinesc sarcinile cu fidelitate, sa apar Constitutia si legile ei si sa respect drepturile cetatenilor si comunitatilor autonome spaniole", a jurat regele Felipe al VI-lea pe un exemplar din Constitutia tarii din anul adoptarii, in 1978.
"Camerele reunite ale legislativului spaniol v-au primit juramantul. Sunteti proclamat rege al Spaniei", a rostit presedintele Congresului Deputatilor.
Jesus Posada a strigat apoi "Traiasca Regele! Traiasca Spania" si in legislativ a urmat intonarea imnului national al Spaniei.
Regele Felipe al VI-lea si-a inceput apoi discursul de proclamare. Regele Juan Carlos nu asista la ceremonia de proclamare a fiului sau; in schimb sunt prezenti, alaturi de viitorul rege si viitoarea regina, fiicele lor, mama printului Felipe, actuala regina Sofia, sora lui cea mare, infanta Elena, precum si infantele Pilar si Margarita, surorile actualului rege Juan Carlos. mai mult
Joi, 19 Iunie 2014, ora 12:06
Regele Juan Carlos a surprins Spania cu abdicarea sa, insa reputatia monarhului, popular candva pentru usurinta cu care interactiona cu publicul, a fost in ultimii ani afectata de un scandal de coruptie care i-a implicat pe fiica sa si pe ginerele sau, de furia publicului dupa o vanatoare de elefanti si de acuzatiile ca ar fi un cuceritor in serie, comenteaza Daily Mail.
Cu doi ani in urma, o carte semnata de Pilar Eyre a sugerat ca Juan Carlos este un seducator profesionist, cu peste 1.500 de amante si ca printre flirturile sale ar fi fost unul cu Printesa Diana.
Potrivit autoarei, flirtul ar fi avut loc in 1986, in timpul unei vacante pe care Printul si Printesa de Wales au petrecut-o alaturi de copii la palatul de vara al regelui din Mallorca, in calitate de invitati al lui Juan Carlos si ai sotiei sale, Regina Sofia.
Printesa a negat ca ar fi avut loc vreun incident nedorit, insa a recunoscut ca, desi regele este "fermecator", acesta este si "un pic prea galant".
Regele excentric mai este cunoscut pentru pasiunile pentru vanatoare, elicoptere si ambarcatiunile de viteza. mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 15:21
Guvernul spaniol urmeaza sa adopte marti, 3 iunie, intr-o sedinta extraordinara a consiliului de ministri, legea organica necesara pentru punerea in aplicare a deciziei Regelui Juan Carlos de a abdica in favoarea fiului sau, Printul Felipe de Asturias.
Constitutia Spaniei cuprinde in titlul II (despre Coroana) un articol in care se face referire la abdicarea sefului statului si renuntarea la drepturile de succesiune din partea mostenitorilor la tron. Articolul 57.5 al legii fundamentale prevede ca "abdicarile si renuntarile la tron sau orice alta indoiala de fapt sau de drept care apar in ordinea succesiunii la tron se vor rezolva printr-o lege organica".
Potrivit Constitutiei, printul mostenitor se transforma automat in noul monarh, imediat ce devine efectiva abdicarea. Ulterior, el trebuie insa sa fie proclamat rege si in fata camerelor reunite ale legislativului spaniol si sa depuna juramantul in fata acestora. Articolul 61.1. al Constitutiei stabileste ca, "odata proclamat in fata camerelor reunite, regele va depune juramantul de a-si indeplini cu fidelitate sarcinile, sa apere Constitutia si legile ei si sa asigure respectarea drepturilor cetatenilor si ale Comunitatilor autonome" spaniole.
Ce se va intampla cu regele "demisionar"
Constitutia nu prevede o functie anume pentru regele care abdica, desi acesta va continua sa faca parte din familia regala, fara sarcini constitutionale. Odata intrat in vigoare actul abdicarii, regele Juan Carlos poate sa... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 14:00
Regele Juan Carlos al Spaniei s-a folosit luni de mesajul sau anual din ajunul Craciunului pentru a face apel la unitate nationala in vederea depasirii crizei economice ce i-a cuprins tara, informeaza Associated Press.
Mesajul a fost difuzat la televiziune si pentru prima data online pe YouTube.
Seful statului le-a cerut politicienilor sa lucreze impreuna pentru a evita "confruntari inutile", o referinta pe care multi o vor interpreta ca vizand partidele politice ce doresc un referendum legat de Catalonia, daca ea ar trebui sa se desprinda sau nu de Spania.
Regele in varsta de 74 de ani a spus ca este timpul "sa se faca tot posibilul pentru a inchide ranile deschise" ce au condus la dorinte separatiste.
Juan Carlos nu a mentionat problemele ce l-au afectat in acest an, inclusiv o vanatoare de elefanti in Africa in cursul careia si-a fracturat soldul si o investigatie de frauda in afacerile ginerelui sau Inaki Urdangarin, noteaza AP. mai mult
Marti, 25 Decembrie 2012, ora 13:20