Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o hotarare pentru stabilirea a trei zile de doliu national, in 14-16 decembrie, in memoria regelui Mihai.
"Zilele de 14, 15 si 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu national pe teritoriul Romaniei in memoria Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei, sef al statului roman intre anii 1927-1930 si 1940-1947. Executivul a adoptat, in sedinta de astazi, o hotarare in acest sens", transmite Biroul de Presa de la Palatul Victoria.
Executivul precizeaza ca Guvernul, impreuna cu Casa Regala, va organiza funeralii nationale pentru regele Mihai.
Sedinta Guvernului de miercuri a inceput cu un moment de reculegere tinut in memoria regelui.
Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, zilele de doliu national sunt stabilite prin hotarare de guvern.
Iata ce inseamna zilele de doliu national
Dupa Revolutie, in Romania au mai fost declarate zile de doliu national:
- in 12 ianuarie 1990 in memoria victimelor Revolutiei
- in 14 septembrie 2001 dupa atentatele din SUA din 11 septembrie
- in 14 martie 2004 dupa atentatul de la Madrid din 11 martie in care au murit si 11 romani
- in 8 aprilie 2005 dupa moartea papei Ioan Paul al II-lea
- in 3 august 2007 pentru funeraliile patriarhului Teoctist
- in 18 aprilie 2010 in memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk in care si-au pierdut viata presedintele Poloniei Lech Kaczynski si numerosi oficiali polonezi
- in 26 iunie 2013 dupa... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 16:24
Fostul rege Mihai de Romania, unul dintre ultimii supravietuitori in randul sefilor de stat al celui de-al Doilea Razboi Mondial, a murit marti la varsta de 96 de ani in Elvetia, unde isi avea resedinta, scriu principalele agentii de presa, AFP, AP, Reuters.
Mihai I, care suferea de cancer si de leucemie, s-a retras in martie 2016 din viata publica, in favoarea fiicei sale mai mari Margareta, aminteste AFP.
Casa Regala a anuntat intr-un comunicat ca Mihai a murit marti la pranz la resedinta sa de la Aubonne, in Elvetia, precizeaza Associated Press.
Nascut la 25 octombrie 1921 la Sinaia, la 120 de kilometri nord de Bucuresti, el a domnit in doua randuri, intre 1927 si 1030 si din 1940 pana in 1947.
In august 1944, pe cand Romania era aliata Germaniei naziste, el a reusit sa puna sa fie arestat maresalul Ion Antonescu, care a instaurat o dictatura, si a trecut tara de partea Aliatilor.
Trei ani mai tarziu, el a fost nevoit sa abdice si sa plece in exil de noua putere comunista.
Intr-un interviu acordat BBC in 2011, fostul monarh, un var al reginei Elizabeth a II-a, a vorbt despre santajul la care a fost supus de catre comunisti.
"Daca nu semnezi asta acum, va trebui sa impuscam sau sa omoram 1.000 de oameni care sunt deja la inchsoare", spunea el.
Refugiat in Marea Britanie, iar apoi in Elvetia, fostul monarh a sperat mult timp sa se poata intoarce pe tron.
La caderea lui Nicolae Ceausescu, la sfarsitul lui 1989, el a incercat in mai multe randuri... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 16:06
Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, a transmis, marti, condoleante Familiei Regale a Romaniei, Guvernului si poporului roman in contextul decesului regelui Mihai si a subliniat ca fostul suveran a fost o figura foarte importanta a istoriei comune a celor doua state.
"Condoleante din partea Guvernului Marii Britanii pentru Familia Regala a Romaniei, Guvernul Romaniei si poporul roman. Regele Mihai a fost o figura foarte importanta in istoria noastra comuna.
A luptat impotriva comunismului, a fascismului, a avut legaturi foarte stranse cu Marea Britanie. E o perioada foarte trista si suntem alaturi de Romania", a declarat Brummell, dupa intalnirea ambasadorilor statelor membre UE cu presedintele Klaus Iohannis.
Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani la resedinta din Elvetia, a anuntat Casa Regala.
La capataiul regelui a stat, pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria.
Trupul neinsufletit va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi, pentru doua zile, in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala, iar inmormantarea la Curtea de Arges.
Miercuri va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.
Regele Mihai a fost casatorit cu regina Ana pe care a cunoscut-o la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii, in noiembrie 1947.
Citeste si:
Premierul Tudose, la moartea regelui Mihai: Ii vom simti mereu lipsaRegele a... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:03
Regele Mihai a murit, marti, la varsta de 96 de ani.
Regele Mihai se afla la resedinta sa din Elvetia. Casa Regala a anuntat de mai multe saptamani ca starea sa de sanatate "paleste".
Regele Mihai I era ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 96 de ani.
Cancerul care l-a fortat sa se retraga din fruntea Casei Regale
Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca Regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.
Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.
Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016.
Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil
Regele Mihai nu a fost doar una dintre cele mai importante personalitati istorice ale Romaniei, ci si ale lumii de astazi.
Biografie: Regele Mihai, de doua ori suveran al Romaniei, 50 de ani in exil si mesajul pentru tara sa
Regele Mihai a avut doua domnii, in perioadele 1927-1930 si 1940-1947. Ajuns pe tron la 5 ani si 9 luni, regele a fost obligat sa abdice pe 30 decembrie 1947, intercaland domnia tatalui sau, Carol al II-lea, care a abdicat dupa un deceniu pe tron.
Pe 23... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 13:24
Starea generala a regelui Mihai s-a agravat, a anuntat luni dimineata Casa Regala.
"Starea generala a regelui Mihai s-a agravat si prezinta o slabiciune accentuata, cu o scadere semnificativa a rezistentei", a anuntat Casa Regala intr-un comunicat de presa, remis Ziare.com.
Aceasta precizeaza ca principesa Margareta a plecat urgent, duminica seara, la resedinta privata din Elvetia, unde se afla regele.
In varsta de varsta de 96 de ani, regele Mihai, care locuieste in resedinta din Elvetia, are in permanenta alaturi de el o echipa medicala si doua maicute ortodoxe.
Regele Mihai I este ultimul monarh din tarile Europei de Est. Pe 25 octombrie a implinit 97 de ani.
Pe 2 martie 2016, Casa Regala anunta ca Regele Mihai I al Romaniei sufera de cancer si leucemie si a decis sa se retraga din viata publica, iar principesa Margareta preia prerogativele sale.
Mai exact, diagnosticele puse atunci de medici au fost carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica, monarhul fiind supus unor interventii chirurgicale.
Casa Regala a anuntat in perioada ce a urmat ca regele se simte mai bine dupa tratament, insa el nu a mai ajuns de atunci in Romania, nici macar la inmormantarea sotiei sale, regina Ana, care a murit pe 1 august 2016. ...citeste mai departe despre "Starea regelui Mihai s-a agravat, principesa Margareta a zburat de urgenta in Elvetia" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 10:26
Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal, a declarat ca regele Mihai nu a participat la ceremoniile organizate pana acum pentru Regina Ana pentru ca este foarte afectat de moartea ei si ii este "foarte greu", fiind "o povara teribila" pentru el.
"Am vorbit ieri (miercuri - n.red.) cu regele Mihai si sigur ca pentru o persoana in varsta e o povara teribila, pentru ca, (...) erau extrem de apropiati. De aceea absenteaza de la ceremonii, pentru ca ii este foarte, foarte greu", a spus pentru TVR Guy Pochelon, membru al Consiliului Regal si apropiat al reginei Ana.
Declaratiile lui au fost facute in Elvetia, cu ocazia unei ceremonii religioase catolice organizate pentru apropiatii reginei care nu vor putea participa la funeraliile din Romania.
Casa regala a organizat joi o noua liturghie la Morges, in Elvetia, in memoria reginei Ana la care au asistat apropiatii care nu pot veni la funeraliile care vor avea loc in Romania, pe 13 august, membrii Consiliului Regal si reprezentanti ...citeste mai departe despre "Regele Mihai nu a participat la ceremoniile pentru regina Ana: Ii este foarte greu. E o povara teribila, erau extrem de apropiati" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 August 2016, ora 22:37
Regele Mihai I spune ca atunci cand a intors tara de partea Aliatilor, pentru salvarea statului roman, avea 22 de ani, varsta tinerilor protestatari din prezent, carora le transmite ca timpul Romaniei lor a inceput, precizand ca, prin raportarea ei la natiune, Coroana ocroteste fiinta nationala.
"Romani, Cand am intors tara de partea Aliatilor, pentru salvarea existentei Statului roman, aveam 22 de ani. Aceeasi varsta o aveau si cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, in Piata Palatului Regal, pentru a-si apara libertatea. Aceeasi varsta o au si cei ce au iesit in strada, in aceste zile.
Un lucru pe care l-am invatat in tinerete a fost ca prietenii te pot dezamagi mai mult decat dusmanii. Alt lucru invatat atunci a fost ca in momentele cruciale ramai singur.
Democratia si libertatile nu sunt castigate pentru totdeauna. Nicio izbanda nu este eterna. Omul isi castiga in fiecare zi dreptul de a avea un 'maine'. Tara isi redobandeste, cu fiecare generatie, ...citeste mai departe despre "Regele Mihai, mesaj pentru protestatari: Timpul Romaniei voastre a inceput!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Noiembrie 2015, ora 11:47
Regele Mihai implineste, duminica, varsta de 94 de ani, prilej cu care principesa Margareta a tinut sa transmita un mesaj.
"Majestatea Sa a traversat aproape un secol de viata cu statura unui om de Stat adevarat: calm, brav, bun si drept.
Cand a fost vorba despre legamantul sau si despre principii, Regele a stiut sa fie ferm, uneori necrutator.
Tatal meu m-a invatat, in calitate de succesor, sa traiesc la inaltimea valorilor si credintei sale", se arata in scrisoarea remisa Ziare.com.
Principesa Margareta a mai spus ca regele a dorit sa fie cu acest ptile in mijlocul societatii romanesti, prin deschiderea portilor Palatului Elisabeta, insa nu a putut sa o faca fiindca mama ei, Ana, este bolnava.
"Sa ne rugam cu totii pentru Regina noastra si sa uram Regelui, la aniversarea a 94 de ani, la multi ani cu sanatate!", a incheiat principesa.
Duminica, de la ora ...citeste mai departe despre "Regele Mihai implineste 94 de ani (Video)" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 11:02
Regele Mihai a decorat vineri, la Palatul Elisabeta, mai multe personalitati ale vietii politice, diplomatice si culturale, cu prilejul manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Regalitatii.
Printre acestia s-au numarat liderul grupului liberal din Camera Deputatilor, Calin Popescu-Tariceanu, insotit de mama sa nonagenara si deputatul Theodor Paleologu, care a venit cu fiul sau adolescent Mihai.
Paleologu a marturisit, dupa decorarea sa de catre Regele Mihai cu Medalia Regala "Mihai I pentru Loialitate", ca se gandeste la tatal sau care "a fost primul monarhist declarat in Romania dupa 1989".
"Medalia "Regele Mihai pentru Loialitate" reprezinta un plus in ochii mei pentru ca este vorba de o legatura directa cu persoana Regelui. E o medalie instituita de Regele Mihai I, nu e o decoratie mostenita de la predecesorii sai", a spus Theodor Paleologu.
Calin Popescu-Tariceanu a subliniat faptul ca pentru mama sa, "aflata in preajma sarbatoririi varstei de 90 de ani", tineretea sa a fost marcata de "viata sub coroana Romaniei".
Deputatul liberal s-a declarat "extrem de onorat" de decorarea sa cu cea mai mare distinctie regala de catre Regele Mihai, "Nihil Sine Deo".
Pictorul Stefan Caltia, decorat de Regele Mihai cu "Crucea Casei Regale a Romaniei", s-a declarat foarte emotionat "sa se intalneasca cu regele, cu istoria, cu viitorul".
"Sunt foarte emotionat. Daca ati fost si ieri la acea sarbatoare (n.r. - Garden Party), de Ziua Independentei, de Ziua... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 16:52