Presedintele francez Emmanuel Macron a estimat joi, 31 decembrie, in cadrul unui discurs rostit cu prilejul Anului Nou, ca si dupa Brexit, care marcheaza iesirea sa din Uniunea Europeana, Regatul Unit ramane "prietenul si aliatul nostru", relateaza AFP.
"Acest Brexit a fost copilul starii de rau europene si al multor minciuni si promisiuni false", a afirmat Macron, dand asigurari ca in ceea ce priveste Franta "destinul nostru este in primul rand european".
Regatul Unit iese joi noapte de pe orbita Uniunii Europene, intorcand spatele unei relatii tumultoase de 48 de ani cu proiectul european si pasind in viitorul nesigur al Brexit-ului care va influenta destinele poporului britanic generatii la rand de acum incolo, scrie Reuters intr-un comentariu.
Practic, Brexit-ul se produce la miezul noptii la Bruxelles, la ora locala (si GMT) 23:00 la Londra, acesta fiind momentul in care Regatul Unit incheie de facto perioada de tranzitie care a continuat dupa ce Londra a parasit in mod oficial blocul comunitar la 31 ianuarie.
CITESTE SI:
Reguli noi pentru intrarea in Belgia, inclusiv pentru romani. Anuntul facut de MAE ...citeste mai departe despre "Presedintele Macron, mesaj privind Marea Britanie: In pofida Brexitului, Regatul Unit ramane ''prietenul si aliatul nostru''" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 23:47
Cetatenii romani vor avea acces, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din aceasta tara, precizeaza joi, 10 decembrie, CNAS intr-un comunicat remis presei.
"Perioada de tranzitie, pe care o parcurgem dupa retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, se va incheia la data de 31 decembrie 2020. Pana la acea data, cetatenii romani si membrii lor de familie vor beneficia in Regatul Unit de acelasi tratament care li se aplica in prezent tuturor cetatenilor unui stat membru UE, respectiv legislatia europeana privind libera circulatie a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia in continuare in Regatul Unit. De asemenea, resortisantii britanici si membrii acestora de familie vor beneficia in Romania de acelasi tratament care li se aplica cetatenilor unui stat membru UE, conform drepturilor care decurg din legislatia UE privind libera circulatie a persoanelor. Dupa finalizarea perioadei de tranzitie, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, cetatenii romani care s-au inregistrat in noul sistem de inregistrare britanic (EU Settlement Scheme - EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, in baza prevederilor legislatiei nationale din Regatul Unit", informeaza CNAS.
Potrivit sursei citate, inregistrarea in sistemul EUSS poate fi facuta pana la data... mai mult
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 10:37
Regatul Unit va trebui "sa-si asume consecintele" unei relatii economice mai putin puternice cu UE la finalul procesului de Brexit, a atentionat sambata Angela Merkel, inasprind tonul in conditiile in care negocierile in vederea incheierii unui acord asupra relatiilor viitoare bat pasul pe loc, informeaza AFP.
In conditiile in care guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson vrea sa-si defineasca pozitia de dupa retragerea tarii din UE, "el va trebui apoi, desigur, sa-si asume consecintele - mai exact, o economie mai putin strans legata" de UE, a atentionat cancelarul federal german intr-un interviu acordat mai multor cotidiene europene.
Dupa ce iesit din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit negociaza acum cu Bruxellesul pentru a incerca sa stabileasca o relatie comerciala avantajoasa cu blocul european la sfarsitul perioadei de tranzitie ce se incheie la sfarsitul anului.
Germania va prelua la 1 iulie, pentru sase luni, presedintia prin rotatie a Consiliului UE.
"Trebuie sa renuntam la ideea ca noi suntem cei care definim ceea ce va dori Regatul Unit. Regatul Unit este cel care defineste si noi, in calitate de UE cu 27 de membri, vom veni cu raspunsul potrivit. Daca Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabila cu cea a UE in materie de mediu, de piata a muncii sau de norme sociale, relatiile noastre vor pierde in intensitate", a subliniat Merkel.
In ceea ce priveste UE, ea se afla in fata unor negocieri dure cu privire la fondul de relansare de 750 de... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 19:24
Institutiile de presa slovace care scriu despre Brexit risca amenzi de pana la 6.600 de euro pentru ca au folosit termenul "Marea Britanie" in loc de denumirea oficiala a tarii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, a anuntat o agentie guvernamentala slovaca, ce intentioneaza sa puna in aplicare pentru prima data o lege din anii '90.
Autoritatea pentru Geodezie, Cartografie si Cadastru de la Bratislava a explicat ca va aplica legea adoptata in 1995, cand Slovacia abia se obisnuia cu statutul de tara independenta, in urma a zeci de sesizari primite de la public.
Guvernul a dat, insa, asigurari ca va organiza un seminar pentru a le explica jurnalistilor terminologia corecta, inainte de a da amenzi.
De asemenea, Autoritatea a trimis institutiilor media o notificare prin care le avertiza ca au incalcat in mod repetat legea, daca au folosit denumirea de "Marea Britanie".
"Obiectivul nostru cheie este sa atragem atentia, nu am amendat niciodata pe nimeni in trecut, dar acum suntem pregatiti sa impunem legea", a spus sefa institutiei, Maria Fridrichova.
Majoritatea presei a refuzat sa schimbe ceva dupa ce a primit scrisoarea agentiei.
"Cred ca scrisoarea este absurda si nu le voi cere editorilor nostri sa foloseasca termeni diferiti", a spus redactorul-sef al cotidianului SME, Beata Baloghova.
Lista cu denumirile oficiale ale tarilor, publicata pe site-ul agentiei, arata ca este permisa denumirea prescurtata "Regatul Unit", pentru Marea... mai mult
Luni, 10 Aprilie 2017, ora 20:44
Milionarii britanici sunt increzatori in sansele lor de a-si spori averile in urma separarii Marii Britanii de blocul comunitar, arata un sondaj efectuat de managerii bancii UBS.
Din 400 de milionari in dolari din Marea Britanie, care si-au plasat averea in grija bancii UBS, 78% sunt de parere ca Brexit reprezinta un moment in care pot miza pe o crestere a veniturilor, anunta The Guardian.
Daca majoritatea clientilor UBS sunt nelinistiti in privinta perioadei care va urma dupa invocarea Articolului 50 si separarea Regatului Unit de UE, nu acelasi lucru se poate spune despre cei mai bogati dintre ei, recunoaste Nick Tuckerm, seful sucursalei britanice a bancii.
"Noi nu avem un punct de vedere politic asupra Brexitului. Insa, conversatiile cu clientii nostri din toata tara arata un nivel mare de neliniste. Situatia este mai complicata la cei cu averi mari, care pe termen lung dau dovada, totusi, de optimism", spune Tucker.
Milionarii tineri sunt cei mai increzatori in sansele lor de a-si spori averea pe termen lung in urma beneficiilor aduse de divortul de Uniunea Europeana.
83% dintre milionarii cu varste intre 18-34 de ani chestionati de UBS au manifestat o incredere neclinitita in aceasta privinta, in timp ce doza de optimism prezenta la alte categorii de varsta este de 70% in randul boagatilor cu varste intre 35-44 ani si de 74 de procente la cei trecuti de 64 de ani.
In ciuda unei increderi masive in sansele economiei locale de a performa dupa momentul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 17:34
Dupa anuntul facut de premierul britanic Theresa May privind separarea de UE fara prea multe negocieri intre cele doua parti, britanicii dau semne ca isi cauta alti parteneri comerciali, dar acest lucru se dovedeste iritant pentru reprezentantii Bruxellesului.
Oficialii europeni au pretentia ca Regatul Unit sa termine mai intai procedurile de separare de Uniune si sa isi achite datoriile inainte de a cauta sa dezvolte noi relatii, relateaza Reuters.
"Ei vorbesc deja despre alte relatii, dar intai trebuie sa divortam. Si nu o sa fie usor, de fapt va fi foarte, foarte urat", a comentat unul dintre oficialii europeni implicati in discutiile purtate cu Londra.
Intr-un limbaj mai diplomatic, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a explicat: "In primul rand, partile trebuie sa fie de acord cu termenii despartirii si abia apoi sa inceapa sa construiasca o relatie noua".
Partajul dintre UE si Marea Britanie are bineinteles de-a face cu banii, dupa cum dezvaluie un alt oficial european. "Contributia Marii Britanii la bugetul UE si chestiunea negocierii unui acord de liber schimb merg mana in mana", a comentat acesta.
Derularea procesului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana se va intinde pe 2 ani, perioada in care Londra ar trebui sa achite si factura de 60 de miliarde de euro, pe care Bruxellesul o considera datoria Regatului Unit fata de Uniune, dar sunt deja voci in randul diplomatilor care sustin ca Theresa May are in plan sa... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 14:50
Marea Britanie risca sa incaseze inca o lovitura dupa referendumul soldat cu decizia de a parasi Uniunea Europeana. Daca partenerii europeni au tot dreptul sa afiseze o mina dura in negocierile cu britanicii, acum si scotienii ameninta sa se desprinda de regat, in cazul pierderii acesului la piata unica de pe continent.
"Ramane parerea mea, ca si a guvernului pe care il conduc, ca Scotiei ii va fi mai bine ca stat membru si independent cu drepturi depline in UE", a anuntat premierul Nicola Sturgeon, in preambulul unei noi tentative de a declara independenta Scotiei, anunta Bloomberg.
Sturgeon are de gand sa discute cu colegii de la Londra varianta ramanerii tarii sale in interiorul pietei UE, chiar daca guvernul britanic va insista sa retraga Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord din blocul comunitar dupa declansarea procedurii Brexit.
Alegatorii scotieni au optat pentru pastrarea statutului de membru UE al Marii Britanii in cadrul referendumului din iunie, iar acum se trezesc trasi pe tusa contrar vointei lor, a comentat Sturgeon intr-un interviu acordat revistei Financial Times.
"Independenta ramane o optiune prin care ne putem apara statutul de stat membru UE si devine evident ca interesele noastre nu pot fi aparate in alt fel", nu s-a sfiit sa ameninte seful guvernului de la Edinburgh.
Vestea data de scotieni pune si mai multa presiune pe Theresa May, premierul Marii Britanii, care se confrunta deja cu o revolta mocnita in randul colegilor din Partidul... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 19:57
Presedintele Comisiei Europene da cartile pe fata in privinta negocierilor cu Marea Britanie. In vreme ce premierul Theresa May asigura ca va obtine "cea mai buna intelegere pentru Regatul Unit", Jean Claude Junker se arata ceva mai transant.
"Nu vor avea acces complet pe piata unica", a mentionat presedintele CE in discursul sau anual, referindu-se cu precadere la pretentia britanicilor de a beneficia de toate avantajele unui acord comercial cu UE, in vreme ce pregatesc un set de masuri restrictive pe piata muncii pentru europeni, relateaza CNN Money.
Junker a insistat si ca oficialii din Marea Britanie sa urgenteze procedura de iesire din UE pentru a putea negocia cat mai repede bazele pe care se va crea noua relatie dintre cele doua parti.
"Am fi foarte fericiti daca procedura de Brexit ar fi activata cat mai curand posibil, astfel incat sa parcurgem pasii necesari in acest sens si sa ajungem la o noua relatie in termeni amicali cu Marea Britanie", a mentionat presedintele executivului european.
In cazul in care pretentiile britanicilor de a impune restrictii la libera circulatie a persoanelor de pe continent si de a beneficia, in acelasi timp, de accesul neconditionat pe piata unica europeana ar fi incununate de succes, lucrul acesta ar reprezenta un eveniment unic in istoria UE.
Niciun alt stat extracomunitar nu a obtinut pana in prezent accesul pe cea mai mare piata financiara din lume fara a-si deschide mai intai portile in fata europenilor.
Cat... mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 16:20
Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord (UK) isi va pastra cel mai probabil denumirea in cazul in care Scotia va obtine independenta la referendumul de joi, dar o serie de alternative au fost prezentate pentru situatia in care regatul ar trebui sa-si schimbe numele, noteaza BBC.
"Restul UK" este varianta folosita cel mai des, fiind observata de 293 de ori in documentul Guvernului scotian privind independenta, insa exista riscul ca Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord sa fie percepute ca niste ramasite ale Scotiei. Abrevierea rUK este deja folosita de universitatile din Scotia pentru a face diferenta intre studentii scotieni si cei din restul regatului si apare in mod regulat in ziare scotiene ca The Herald sau Scotsman, precizeaza Mediafax.
Intre timp, mai multe documente de analiza privind Scotia, publicate de Guvernul de la Londra, favorizeaza folosirea sintagmei "UK continuu".
"Future UK" (Viitorul UK) a fost o varianta vehiculata de jurnalistul John Lanchester in London Review of Books, iar "Former UK" (Fosta UK) a fost propusa de editorialistul revistei The Spectator Charles Moore. Sintagme vioaie, dar, dupa cum remarca cei doi autori, abrevierea fUK este oarecum nefericita.
Regatul Unit a suferit numeroase modificari in trecut, iar diferitele nume folosite sunt adesea readuse in discutie, subliniaza profesorul Linda Colley de la Universitatea Princeton, in cartea sa "Acte de Uniune si Diviziune".
Regatul Unit are o vechime de 213 ani... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:10