Premierul Dacian Ciolos a spus, luni, la reuniunea anuala a diplomatiei, ca Romaniei i se refuza accesul la spatiul Schengen din motive politice "depasite", in contextul in care acesta a vorbit despre crizele cu care se confrunta statele europene.
"Romaniei i se refuza accesul la spatiul Schengen pentru motive politice care mi se par total depasite", a declarat Ciolos, in deschiderea reuniunii diplomatiei.
Premierul a vorbit despre contextul european din ultimul an, marcat de migratie, Brexit si amenintarile teroriste, precizand ca, din nefericire, cuvantul criza a devenit o banalitate in discursul european.
Iata ce a mai declarat Dacian Ciolos despre spatiul ...citeste mai departe despre "Ciolos: Romaniei i se refuza accesul la Schengen din motive politice total depasite" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 11:29
Statele care asigura granitele externe ale spatiului Schengen trebuie sa protejeze frontierele in mod adecvat, a declarat premierul slovac Robert Fico, precizand ca refuza sa accepte critici de la lideri occidentali care au respins aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Premierul slovac a cerut statelor membre ale Uniunii Europene care constituie granitele externe ale spatiului Schengen sa isi faca datoria si sa nu deschida frontierele oricui. El a adaugat ca Guvernul slovac vrea sa contribuie la solutionarea crizei imigrantilor la nivelul UE, relateaza The Slovak Spectator, in editia electronica de marti.
Merkel avertizeaza: Schengen, sub semnul intrebarii din cauza crizei imigrantilor? (Video)
"Suntem pregatiti sa cooperam la nivelul politiei in ceea ce priveste protectia spatiului intern Schengen", a declarat Fico luni, dupa o reuniune extraordinara a Consiliului national de Securitate. "Vrem sa facem presiuni asupra tarilor de la frontierele externe ale Schengen sa-si ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor: Premierul slovac respinge criticile statelor care nu au vrut Romania in Schengen" pe Ziare.com mai mult
Marti, 01 Septembrie 2015, ora 12:44
Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014, a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franta LCI.
"Romania si Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen in 2014 (...) sunt prea multe opuneri", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso luni seara, la emisiunea Le Club LCI.
Intr-un interviu acordat in septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile de intrare in Schengen si trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand.
"Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand", declara el.
Romania si Bulgaria urmeaza ca, dupa o perioada de tranzitie de sapte ani de la aderarea la Uniunea Europeana (UE), sa adere la Spatiul Schengen, inauntrul caruia sunt eliminate controalele la frontiera intre state membre.
Aderarea celor doua state membre UE la Spatiul Schengen a fost respinsa in septembrie 2011, la solicitarea Finlandei si Olandei, care denuntau coruptia si lipsa unor actiuni concrete impotriva crimei organizate la Bucuresti si, respectiv, Sofia. mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 09:02
Hollande si-a asumat pozitia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinta directa a acestei directii ferme este ca Romaniei ii va fi refuzata intrarea in Spatiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neindeplinirii conditiilor, potrivit unei surse de la Elysee.
Potrivit site-ului postului radio Europe1.fr, un colaborator apropiat al presedintelui francez, caruia nu-i precizeaza identitatea, a declarat ca Romaniei ii va fi refuzata aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece conditiile nu vor fi indeplinite, fara sa ofere alte precizari.
Europe1 citeaza pe site declaratia "majoritatea romilor cu vocatia de a fi escortati in tara de origine" si i-o atribuie lui François Hollande, comentand ca "seamana afirmatiei de marti a lui Manuel Valls" si notand ca nu exista aproape nicio diferenta de pozitie intre seful statului francez si ministrul sau de Interne asupra acestui subiect spions.
"Doar o minoritate cauta sa se integreze", a mai fi declarat presedintele francez intr-un cerc restrans, dupa ce Valls a declansat polemica cu privire la romi, scrie postul.
Insa pozitia merge dincolo de romi, continua Europe1, adaugand ca in opinia presedintelui este vorba, inainte de orice, de a tine cont de dificultatile cu care se confrunta alesii. "Le inteleg", a spus el, amintand in trecere ca exista zone fragile ca Seine Saint-Denis sau Grand Lyon, care gazduiesc cele mai importante populatii de romi.
Este o pozitie care trece dincolo de romi si pe care François... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2013, ora 11:30
Franta nu va inchide in mod unilateral frontierele din cadrul Schengen, a dat asigurari, in Senat, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, citat de AFP.
"Sunt foarte atasat liberei-circulatii si doresc pastrarea principiilor ce reglementeaza Spatiul Schengen. Refuz inchiderea unilaterala a frontierelor", a declarat ministrul socialist, precizand ca orice decizie "trebuie luata de Consiliul European, la propunerea Comisiei Europene".
"Contrar speculatiilor, nu am acceptat niciun compromis care ar fi corespuns dorintei guvernului precedent", a afirmat Valls, subliniind ca Europa "trebuie sa se doteze cu mecanisme eficiente de supraveghere a frontierelor".
Propunerea de restabilire temporara a controalelor la frontierele din cadrul Schengen fusese facuta de fostul guvern de dreapta al Frantei. mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 19:37
Senatorul PSD, Marius Bota sustine intr-un comunicat remis NewsIn ca oficialitatile olandeze ar santaja Romania cu refuzul acceptarii in spatiul Schengen pentru a obtine in fapt managementul portului Constanta, o promisiune pe care ar fi facut-o autoritatile romane.
"Olanda santajeaza Romania cu intrarea in Schengen, pentru a obtine mai repede si in conditii foarte avantajoase managementul privat asupra Portului Constanta si, practic, controlul fluxului de marfuri pentru Europa si mentinerea Portului Constanta intr-o zona mediocra din punct de vedere al volumului marfurilor si al cifrei de afaceri", sustine Marius Bota in comunicatul citat.
Senatorul PSD sustine ca in 2011, prin semnarea protocolului intre adminstratiile Portului Rotterdam si Constanta, "document la parafarea caruia a fost prezenta insasi Anca Boagiu, Ministerul Transporturilor din Romania a facut deja cel mai mare rau, in sensul ca, prin respectivul document, Romania se angajeaza, practic, sa predea managementul strategic asupra Portului Constanta in mana olandezilor".
"Acest lucru, facut pe sest, este inadmisibil si ar fi trebuit dicutat in CSAT. Prin urmare, Departamentul de transporturi din cadrul PSD cere publicarea oficiala a documentului semnat in Olanda, iar presedintelui Romaniei, discutarea acestui memorandum in CSAT, precum si analizarea oportunitatii unui asemenea acord", mai spune Bota. mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 12:05
Refuzul de a admite Romania si Bulgaria in Spatiul Schengen nu are un impact important asupra majoritatii cetatenilor celor doua tari, dar reprezinta o lovitura politica pentru guvernele de la Bucuresti si Sofia, apreciaza New York Times.
"Refuzul de a admite Romania si Bulgaria va avea un impact practic redus sau chiar inexistent pentru majoritatea cetatenilor celor doua tari, care pot calatori fara dificultati in Uniunea Europeana, dar reprezinta o lovitura politica pentru cele doua guverne, care sunt sensibile in privinta considerarii lor drept tari de categoria a doua", comenteaza New York Times.
Disputele publice privind imigratia in Europa incep sa slabeasca sprijinul pentru Spatiul Schengen chiar si in tari care fac deja parte din zona de libera circulatie.
"Danemarca a anuntat ca intentioneaza sa reia controlul pasapoartelor la granita, iar refugiatii care au plecat din nordul Africii au provocat o disputa intre Franta si Italia", adauga ziarul.
"Preocupata de temerile privind intensificarea imigratiei dinspre sud, Uniunea Europeana le-a spus celor mai noi membri ai sai, Romania si Bulgaria, ca vor mai avea de asteptat" inainte de aderarea la Schengen, apreciaza New York Times.
Romania si Bulgaria afirma ca au indeplinit standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, insa Finlanda si Olanda au apreciat ca acestea nu sunt suficiente.
Cele doua tari intentioneaza sa readuca subiectul in discutia summitului UE din octombrie, insa modificarea deciziei... mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 10:06
Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei, este relatata pe larg de numeroase publicatii internationale, care merg de la prezentarea informatiei pana la a considera aceasta masura o "veste buna" pentru romani si bulgari, conform Mediafax.Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, motivata partial de opozitia Olandei, ar trebui sa ii bucure pe locuitorii acestor tari, apreciaza cotidianul olandez De Volkskrant, argumentand ca acest refuz ii va incuraja sa lupte si mai mult impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.
"Rareori romanii si bulgarii primesc vesti bune, totusi, la 22 septembrie au primit. Consiliul de ministii al UE a decis sa amane pe o perioada nedeterminata decizia privind intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen de libera circulatie", scrie cotidianul olandez.
Acesta adauga ca nu este prima data cand Haga isi asuma o misiune ingrata la Bruxelles in locul altor tari membre, Olanda blocand deja aderarea Serbiei la UE din cauza refuzului Belgradului de a colabora la arestarea criminalilor de razboi.
"In cazul Romaniei si Bulgariei (...) trebuie intervenit acum ori niciodata. Odata ce cele doua state membre, cele mai sarace din UE, vor castiga batalia, ele vor inceta sa mai asculte Bruxelles-ul", adauga cotidianul.
"Pentru ca aceste tari vor sa mearga inainte nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la continut. Nu putem sa inchidem ochii cu privire... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:45
Cererile de aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen, spatiul european fara frontiere, vor fi respinse joi din cauza opozitiei a doua state si trimise arbitrajului liderilor UE in octombrie, au declarat miercuri surse diplomatice, citate de Mediafax.Ministrii de Interne din 22 de tari UE membre ale spatiului Schengen sunt chemati sa se pronunte asupra cererilor de aderare joi, in cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
Dar Olanda si Finlanda au anuntat oficial ca se opun oricarei deschideri, chiar si partiale, a spatiului Schengen pentru Romania si Bulgaria, potrivit acestor surse care s-au exprimat la incheierea unei reuniuni a ambasadorilor tarilor UE la Bruxelles pe acest subiect.
Or, aderarea la acest spatiu fara frontiere necesita aprobarea tuturor tarilor membre.
Ministrii olandez si finlandez intentioneaza sa isi explice pozitia fata de omologii lor, au precizat sursele citate. Opozitia lor este dictata de parlamentele lor, au explicat acestea.
"Subiectul este foarte sensibil in unele state", a recunoscut presedintia poloneza a UE.
"Polonia va face maximul posibil pentru a ajunge la o solutie inainte de summitul liderilor UE prevazut pentru 17 si 18 octombrie", a asigurat unul dintre reprezentantii sai.
Dar potrivit mai multor delegatii, nicio solutie nu va fi gasita inainte de summit si un arbitraj al UE va fi necesar.
"Romania si Bulgaria indeplinesc toate cerinetele tehnice pentru aderare si pentru a deveni frontiere externe ale spatiului Schengen, dar acum trebui... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 19:20