Ministrii din guvernul premierului britanic Boris Johnson au convenit asupra introducerii, de la 1 ianuarie 2021, a unui sistem de imigratie bazat pe puncte, care "va fi mai simplu si mai corect, nu va crea discriminare intre tari si va reda britanicilor controlul democratic al imigratiei", a anuntat vineri Downing Street, transmit Press Association si BBC.
"Premierul (Johnson) a subliniat ca trebuie sa demonstram ca Regatul Unit este deschis si primeste cu bucurie talente din intreaga lume, dar noul sistem va pune capat dependentei de mana de lucru de import, ieftina si cu nivel scazut de calificare, ceea ce va determina o diminuare generala a cifrelor imigratiei", a precizat un purtator de cuvant al executivului in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta nu a oferit alte detalii privind noua politica privind imigratia, mentionand doar ca ea va permite guvernului sa controleze cine intra in Regatul Unit.
Este de asteptat ca noi informatii privind acest sistem sa fie prezentate saptamana viitoare, consemneaza PA.
Noul sistem de imigratie a fost discutat la prima reuniune a cabinetului remaniat al lui Boris Johnson, remaniere ce a constat in primul rand in schimbarea ministrului finantelor publice Sajid Javid cu unul dintre adjunctii sai, Rishi Sunak.
Javid ar fi demisionat pentru ca a refuzat sa dea curs invitatiei premierului Johnson de a-si concedia consilierii.
Tot in cadrul remanierii, numarul femeilor din guvern a scazut de la opt la sapte, iar... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 21:05
Air France a refuzat deja sa imbarce 15 persoane catre Statele Unite, dupa ce presedintele american Donald Trump a semnat un decret prin care interzice intrarea in tara a cetatenilor a sapte tari cu populatie majoritar musulmana.
"De la inceput au existat 15", a declarat duminica pentru AFP un purtator de cuvant al companiei.
Decretul prezidential, care a intrat in vigoare imediat ce a fost semnat vineri seara, interzice patrunderea pe teritoriul Statelor Unite a cetatenilor Iranului, Irakului, Yemenului, Somaliei, Sudanului si Libiei pentru o perioada de 90 de zile. Toti sirienii au interdictia de a intra pe teritoriul american pana la noi ordine.
Pasagerii a caror imbarcare a fost refuzata de Air France sunt cetateni din aceste tari, "dar asta nu inseamna ca veneau neaparat din aceste tari", a precizat purtatorul de cuvant.
"I-am preluat pe toti acesti pasageri in grija, nimeni nu este blocat la Paris, am adoptat dispozitiile necesare in vederea retrimiterii acestor persoane catre punctul lor de origine", a subliniat el.
"La fel ca toate companiile aeriene, Air France este obligata sa se conformeze exigentelor cu privire la intrarea pe teritoriul tarilor pe care le deserveste si nu este autorizata sa imbarce, in cunostinta de cauza, pasageri catre o destinatie in care accesul le este interzis", a subliniat compania intr-un comunicat.
"Procedand in acest mod, Air France nu face decat sa se confomeze regulilor internationale care reglementeaza transportul... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 11:20
Premierul britanic David Cameron a reafirmat miercuri ca nu doreste sa auda vorbindu-se de cotele de refugiati, in timp ce presedintele Comisiei Europene a prezentat un plan de primire a refugiatilor care se afla in prezent in sudul Europei.
Acest plan, destinat sa repartizeze de urgenta 160.000 de refugiati, nu vizeaza Regatul Unit, scutit de regulile comunitare in materie de imigratie. Dar opozitia laburista a cerut din nou miercuri ca Regatul Unit sa participe la aceasta, o revendicare respinsa de Cameron.
Comisia Europeana a anuntat cati refugiati vrea sa trimita in Romania
"Daca toata atentia se concentreaza pe cote de redistribuire a refugiatilor in Europa, aceasta nu va solutiona problema", a declarat el in cursul unor intrebari saptamanale in fata Parlamentului, apreciind de asemenea ca "aceasta trimite ...citeste mai departe despre "David Cameron refuza sa participe la cotele de refugiati impuse statelor din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 20:08
David Cameron a pus pe jar Uniunea Europeana, dupa ce si-a exprimat refuzul de a accepta ca Marea Britanie sa acorde azil pentru o parte din refugiatii ajunsi in UE din Siria si Eritreea.
Premierul britanic a folosit dreptul de exceptare (out-put) aflat la dispozitia tarii sale in negocierile privind stabilirea cotei de refugiati pentru fiecare tara in parte.
Decizia sa a starnit oprobiul liderilor politici din UE, Regatul Unit putand sa se confrunte cu o limitare a dreptului de veto pe viitor, arata The Telegraph.
Negocieri pe 60.000 de vieti
Numarul imigrantilor ajunsi in Europa in acest an se ridica la aproape 150.000, dar oficialii europeni au stabilit ca doar 60.000 dintre acestia sa primeasca statutul de refugiat, prin prisma pericolelor pe care le-ar presupune expulzarea lor in tarile de origine, Siria si Eritrea.
In toiul discutiilor despre alocarea unei cote prestabilite de refugiati pentru fiecare tara europeana in parte, premierul David Cameron a trantit bomba: Marea Britanie refuza sa accepte relocarea acestora pe teritoriul sau.
Mai multi lideri de guvern din Germania, Italia si alte tari insistasera pe langa oficialul de la Londra sa dea dovada de solidaritate in gestionarea crizei imigrantilor din Europa, dar se pare ca apelul lor nu a avut niciun efect.
Anuntul facut de premierul britanic a incins si mai mult spiritele in cadrul summit-ului de la Bruxelles, in cele din urma stabilindu-se ca relocarea refugiatilor sa fie facuta pe baza... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:30
1Romanii si bulgarii ar trebui primiti cu bratele deschise in Regatul Unit pentru ca ocupa locurile de munca ocolite de lucratorii britanici, care ar trai mai degraba pe seama statului asistenta, a declarat ministrul muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu pentru The Times, preluat miercuri si de alte publicatii britanice.
Regatul Unit ar trebui sa fie recunoscator pentru emigrantii romani care ocupa posturile vacante din agricultura si sectorul hotelier pe care britanicii le refuza, a afirmat Mariana Campeanu, care a respins de asemenea atacurile "xenofobe" si "rasiste" impotriva conationalilor sai, scrie The Times.
Comentariile ministrului muncii survin la o zi dupa ce Boris Johnson, primarul Londrei, a cerut controale mai stricte pentru emigrantii din Romania si Bulgaria dupa ridicarea restrictiilor pe piata muncii la 1 ianuarie, inclusiv o interdictie de un an pentru noii emigranti care solicita beneficii, noteaza si The Telegraph.
In interviul pentru The Times, realizat inainte de comentariile primarului Londrei, Mariana Campeanu a afirmat ca romanii tineri si educati nu doar ca nu reprezinta o amenintare pentru piata muncii, dar acopera lipsurile in domenii cheie, printre care asistenta sanitara si sociala.
Ministrul a mai spus ca a lucrat cu Departamentul Muncii si Pensiilor de la Londra pentru a impartasi informatii in incercarea de a combate solicitarile frauduloase de beneficii sociale, fara a oferi detalii despre acest plan.
Potrivit The... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 08:14
Numarul lucratorilor imigranti din Romania si Bulgaria era de 141.000 la sfarsitul lunii iunie, o crestere cu aproape 26% fata de cifra de 112.000 inregistrata la sfarsitul lunii martie. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, majorarea a fost de 35%.
Unii comentatori sustin ca aceasta crestere anticipeaza faptul ca cetatenii din cele foste doua tari din Blocul Estic vor veni in Marea Britanie in numar si mai mare cand, la 1 ianuarie, vor avea acces la piata muncii din Regatul Unit, scrie The Telegraph.
Ministrii au refuzat in mod repetat sa ofere o cifra privind posibilul aflux, desi ambasadorii celor doua tari le-au transmis parlamentarilor in prima parte a anului ca se asteapta ca alti 35.000 de imigranti sa vina in Marea Britanie in 2014.
Cifrele publicate acum de Biroul National de Statistica arata ca 37.000 lucratori romani si bulgari au venit in Marea Britanie din luna iunie a anului trecut, ceea ce indica faptul ca cetatenii celor doua tari o iau inaintea eliminarii restrictiilor incepand de anul viitor.
Aceasta crestere semnificativa nu pare sa fi fost cauzata de fluctuatiile sezoniere, deoarece in aceasi perioada, martie-iunie, din 2012 numarul a crescut cu doar 7.000.
Andrew Green, presedinte MigrationWatch, care a estimat ca 50.000 de romani si bulgari vor veni in fiecare an in urmatorii cinci ani, a spus: "Aceasta crestere de peste o treime a numarului de lucratori romani si bulgari in Regatul Unit in ultimul an reprezinta o... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 09:41
Doar 20.000 de romani doresc sa vina in Marea Britanie odata cu deschiderea frontierelor la sfarsitul acestui an, scrie ziarul britanic The Telegraph referindu-se la un studiu facut de Romania, duminica in editia online.
Cifrele obtinute de la un important organism de cercetare din Romania sunt primele indicii oficiale ale impactului probabil asupra Regatului Unit dupa ridicarea restrictiilor de migratie pentru persoanele ce vin sa munceasca in Marea Britanie pe 31 decembrie.
Ministri britanici au recunoscut ca exista estimari privind numarul probabil de persoane ce vor veni in Marea Britanie, dar refuza sa le publice din cauza unei subestimari extrem de importante a numarului de polonezi care au venit in Marea Britanie cand s-au deschis granitele in 2004.
Un raport al unei comisii a Foreign Office-ului /ministerul britanic de externe n.r./ asupra impactului ridicarii restrictiilor - care a ignorat intentionat prognozele actuale - urmeaza sa fie publicat in urmatoarele cateva saptamani, noteaza The Telegraph.
Un sondaj de opinie asupra migratiei nationale al Centrului de Studii si Cercetari Infopolitic din Romania a constatat ca 7% dintre persoanele care traiesc acolo vor sa munceasca in strainatate in Uniunea Europeana.
Din aceasta suma, 8% vor sa vina sa lucreze in Marea Britanie in urmatoarele sase luni. Avand in vedere ca exista in jur de 4 milioane de persoane in varsta apte de munca in tara, inseamna ca circa 22.000 vor sa vina sa munceasca in Marea... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 08:53
Ministrul britanic pentru comunitati si administratie locala, Eric Pickles, a avertizat duminica la BBC ca "un aflux" de romani si bulgari se va adauga problemelor existente pe piata locuintelor in Marea Britanie, dar a refuzat sa ofere o estimare a numarului de persoane care s-ar putea muta in Regatul Unit dupa deschiderea pietei muncii, in decembrie 2013.
"Nu cred ca stie cineva", a afirmat la BBC oficialul britanic, adaugand ca trebuie depuse mai mult eforturi pentru a prezenta date solide privind numarul de imigranti. Eric Pickles a dat asigurari ca nu vrea sa inceapa "o poveste de groaza" pe acest subiect.
Marea Britanie a adoptat in 2005 restrictii temporare pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, dar acestea expira in decembrie 2013 si, conform reglementarilor UE, nu pot fi extinse.
La emisiunea Sunday Politics de la BBC, Eric Pickles a fost intrebat de impactul unui nou val de imigranti din UE, dupa o discutie privind rata scazuta de crestere a pietei imobiliare. Intrebat cati romani si bulgari sunt asteptati sa vina in Marea Britanie, ministrul a raspuns: "Adevarul este ca nu cred ca cineva stie in intregime care va fi numarul celor care vor veni din Bulgaria si Romania".
Eric Pickles a precizat ca "nu a avut discutii cu Ministerul de Interne privind numarul imigrantilor". Dar, a explicat oficialul britanic, autoritatile locale iau masuri pentru a se pregati de o posibila crestere masiva a numarului de romani si bulgari care ar... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 09:43
Marea Britanie a fost in 2009, alaturi de Germania si Italia, destinatia preferata a romanilor care au plecat la munca in strainatate. Potrivit statisticilor, 45.000 de romani au plecat in fiecare dintre cele trei tari, iar medicii romani stau la coada la agentiile de recrutare pentru Marea Britanie.Totusi, sa iti gasesti un loc de munca in Marea Britanie nu e deloc usor, conditiile dure facand ca numai cei mai buni sa reuseasca. Pe langa acestea, costul ridicat al vietii si problemele cu imigrantii sunt si ele piedici serioase. Marea problema, ca in multe alte tari, este permisul de munca, perioada de restrictii fiind prelungita in noiembrie 2009 pana la sfarsitul anului 2011. Permisul este primit mai usor de lucratorii calificati, lucratorii cu inalta calificare, precum si toti cei care aduc o contributie importanta economiei nationale britanice. In ceea ce ii priveste pe muncitorii romani necalificati, ei se pot angaja in functie de cotele anuale referitoare la Romania, in sectorul agricol (Seasonal Agricultural Workers'Scheme) si in cel agroalimentar (Sectors Based Scheme). Astfel, Marea Britanie ofera pana la 21.250 de locuri sezoniere de munca in agricultura, respectiv pana la 3.500 in sectorul agroalimentar.Firmele din sectorul de procesare a produselor alimentare pot de asemenea solicita aprobare sa angajeze lucratori romani mai putin calificati pentru a-si ocupa locurile de munca vacante. Aceste angajari se fac in functie de cota impusa.Un job nou,... mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 09:01