Circa 100.000 de oameni si-au abandonat locuintele din nord-estul Siriei, iar tot mai multi se refugiaza in adaposturi sau in scoli, de miercuri, dupa declansarea ofensivei turce, a comunicat vineri Organizatia Natiunilor Unite, potrivit Reuters.
"Impactul umanitar se resimte deja", arata ONU. Cei mai multi refugiati "sunt primiti in comunitati gazda, dar tot mai multi sosesc in adaposturi colective in orasul Al Hassakeh si in Tal Tamer, iar multi cauta refugiu in scoli", precizeaza comunicatul.
Turcia anuntase in septembrie ca intentioneaza sa instaleze circa doua milioane de refugiati sirieni intr-o "zona sigura" de-a lungul a 480 de kilometri de frontiera, dupa ce va elimina militiile kurde YPG din zona respectiva din nordul Siriei.
La inceputul lui octombrie, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca nu s-au inregistrat progrese in dialogul cu Statele Unite pentru crearea zonei respective si prin urmare tara sa va fi nevoita sa actioneze singura.
Numarul celor stramutati in Siria din 2011, cand in tara a izbucnit razboiul, este de ordinul milioanelor. Circa 3,6 milioane de refugiati sirieni se afla in Turcia; Erdogan a sustinut in septembrie ca aproximativ 350.000 dintre ei au fost deja repatriati. ...citeste mai departe despre "ONU: 100.000 de oameni si-au parasit casele si au fugit din calea ofensivei Turciei in Siria" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 20:25
Prima fabrica de paine (lipie) araba din Transilvania functioneaza langa Cluj-Napoca, produsele respectand o reteta traditionala siriana. Aici au fost angajati si trei refugiati din Siria, dintre care unul a fost numit director.
Bashar Molhem, un tanar antreprenor in varsta de 26 de ani, nascut in Siria, dar crescut si scolit in Cluj-Napoca de la varsta de 6 ani, a carui familie deruleaza afaceri si in alimentatie publica, a pus bazele primei fabrici de paine (lipie) araba la sfarsitul anului trecut, in urma unei investitii de cateva sute de mii de euro.
Tanarul sustine ca a inteles pe deplin necesitatea acestui tip de investitie in regiunea de Nord-Vest a tarii, pe langa faptul ca si-a dorit sa aduca la Cluj-Napoca o particica din tara sa natala. Reteta lipiei respecta o compozitie traditionala siriana, iar procesul de productie este supervizat de un brutar sirian. De asemenea, in fabrica lucreaza si trei refugiati sirieni, carora li s-a intins, astfel, o mana de ajutor.
"Tinand cont de faptul ca activam de foarte multi ani in acest domeniu al alimentatiei publice - fast-food-uri, restaurante - am fost mereu nevoiti sa cumparam lipia tocmai de la Bucuresti, chiar si de cate doua-trei ori pe saptamana. Cand ne confruntam cu perioade aglomerate, in care cererea era foarte mare, trebuia sa facem stocuri, sa punem produsele in congelator.
Sigur ca, dupa congelare, lipiile isi pierdeau din calitate, nu mai erau la fel de proaspete, si am realizat ca aceeasi... mai mult
Sambata, 21 Aprilie 2018, ora 16:02
Civilii care fug de luptele care se dau in Siria, intre fortele guvernamentale si Statul Islamic, sunt intampinati in Turcia cu gloante, in loc de compasiune, arata Human Rights Watch.
Organizatia cere Turciei sa opreasca focul asupra civililor sirieni, transmitand ca luptele care au loc la Alep au facut ca 30.000 de oameni sa plece in doar 48 de ore, informeaza The Independent.
"Pe masura ce civilii fug de luptatorii Statului Islamic, Turcia raspunde cu focuri de arma in loc de compasiune", arata Human Rights Watch. "Intreaga lume vorbeste despre lupta cu Statul Islamic, insa cei care sunt in cel mai mare pericol de a deveni victime ale ingrozitoarelor abuzuri sunt prinsi de partea gresita a unui zid de beton", mai arata organizatia non-guvernamentala.
Un imigrant aflat in tabara Ikdah a declarat pentru HRW, conform sursei: "Am parasit tabara si am mers spre nord, prin livezile de masline, catre granita cu Turcia. Eram circa 2.000 de oameni. Pe masura ce ne apropiam de zidul ...citeste mai departe despre "Human Rights Watch: Turcia ii intampina cu gloante pe refugiati, la granita" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 13:49
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a propus construirea unui oras in nordul Siriei care sa adaposteasca o parte din milioanele de refugiati care isi parasesc tara din cauza razboiului civil.
"Vom construi un oras in nordul Siriei pentru reinstalarea refugiatilor", a declarat presedintele turc vineri seara, la Istanbul, potrivit informatiilor aparute sambata in presa turca, preluata de Radio Free Europe/Radio Liberty si AFP.
Acest oras ar putea fi construit in apropiere de frontiera cu Turcia, cu ajutorul comunitatii internationale, pe o suprafata de 4.500 de kilometri patrati, a spus Erdogan.
"Am discutat cu (presedintele american Barack -n.red.) Obama si am stabilit chiar si locul unde va fi amplasat, dar proiectul ...citeste mai departe despre "Solutia lui Erdogan pentru criza refugiatilor: un oras doar pentru refugiati" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Martie 2016, ora 13:41
Refugiatii sirieni se pot trezi cu inca o granita inchisa in calea lor. Iordania, tara care pana acum a oferit azil pentru aproape 1,3 milioane de refugiati de razboi din Siria, ameninta sa-si inchida granitele in fata acestora, daca nu va fi ajutata de comunitatea internationala.
Regele Abdullah al Iordaniei a anuntat ca presiunea refugiatilor a ajuns la un nivel critic, sistemul sanitar si piata muncii din tara amenintand sa se prabuseasca in fata asaltului fugarilor sirieni, noteaza The Independent.
"Se rupe digul!"
Vreme de mai multe decenii, ONU a folosit Iordania pe post de sanctuar al celor fugiti din calea conflictelor din regiune. De aceasta data insa, pana si regele acestei tari este nevoit sa se declare neputincios in fata crizei de dimensiuni nemaintalnite.
"Mai devreme sau mai tarziu, digul o sa cedeze. Pentru prima data, suntem nevoiti sa recunoastem ca nu mai facem fata", a comentat liderul iordanian intr-un interviu dat postului BBC.
Iordania a preluat pana acum 1,27 milioane de refugiati sirieni din totalul celor 4 milioane care au parasit tara sfasita de un razboi civil ce dureaza de aproape 5 ani.
Inca un milion au gasit adapost in Liban, cateva sute de mii au reusit sa se refugieze in Egipt, aproximativ 1,3 milioane sunt in taberele de refugiati din Turcia, in vreme ce UE a acordat azil pentru 600.000 de refugiati sirieni.
Angajamente neonorate
Comentariile facute de liderul dinastiei iordaniene vin pe fondul unui recent raport... mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 16:46
Criza refugiatilor din Siria schimba regulile si in sistemul crowdfunding. Kickstarter este recunoscut ca unul dintre site-urile care au interzis colectarea de fonduri online pentru organizatii caritabile, dar de aceasta data a facut un pas inapoi.
Cea mai mare platforma de crowdfunding din lume a acceptat sa colaboreze cu Casa Alba in campania "Ajutor pentru refugiati". Rezultatul s-a vazut in doar 24 de ore, cand suma colectata a atins un million de dolari, informeaza portalul Quartz.
Un record
"Kickstarter este cunoscut ca o platforma de obtinere a finantarii necesare proiectelor creative, fie ca vorbim de un film, o carte sau un album de muzica.
Este prima data cand site-ul se implica in sustinerea unui proiect care nu vine din taramul creativ", explica Justin Kazmark, putator de cuvant al Kickstarter.
In ultimii sase ani si jumatate, 93.000 de proiecte au obtinut finantarea dorita prin Kickstarter, dar doar 125 dintre acestea au reusit sa stranga sume mai mari de un milion de dolari, afirma reprezentantii platformei crowdfunding
In urma cu 2 saptamani, Casa Alba a facut apel la mai multe companii, printre care Kickstarter, Instacart, Twitter, Airbnb si Starbucks, sa ia atitudine fata de criza refugiatilor si sa gaseasca solutii creative pentru rezolvarea acesteia.
"Ne-am gandit la tot ceea ce a creat comunitatea Kickstarter in ultimii sase ani si am zis ca suntem obligati sa raspundem acestui apel", povesteste Kazmark.
Bani pentru ONU
Sumele... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 13:34
Interventia militara a Rusiei in Siria nu aduce doar tensiuni diplomatice si militare intre Moscova si Occident, dar si un nou val de refugiati care, in final, ameninta sa se reverse asupra Europei.
Autoritatile de la Ankara au trimis deja o avertizare catre organismele europene prin care arata ca se asteapta la un nou val de pana la 3 milioane de refugiati care vor dori sa paraseasca Siria, a anuntat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de BBC.
Alarma in Turcia si UE
Tusk a declarat ca interventiile militare ale Rusiei si Iranului pentru sprijinirea regimului Assad vor crea un noul val migrationist care se va rasfrange asupra Turciei si Europei.
Presedintele Consiliului European a mentionat ca estimarile oficialilor de la Ankara indica o cifra de 3 milioane de persoane care vor parasi orasul Alep si regiunea inconjuratoare pentru a se refugia in Turcia.
In schimb, reprezentantii Organizatiei Internationale pentru Migratie afirma ca deocamdata nu au primit niciun raport privind aparitia unor noi grupuri masive de refugiati sirieni care sa se indrepte spre Turcia.
"Violenta si cresterea activitatii militare intr-o regiune dau nastere miscarilor de populatie civila", a recunoscut Leonard Doyle, purtatorul de cuvant al OIM.
Acesta a precizat totusi ca cifrele folosite de Tusk sunt simple speculatii, in prezent raportorii organizatiei verificand situatia la fata locului.
In schimb, temerile lui Donald Tusk sunt prezente si in randul... mai mult
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 15:51
Peste 2.800 de imigranti au pierit anul acesta in apele Mediteranei si ale Marii Egee in incercarea de a atinge tarmurile Europei. Dintre toate victimele, emblematica pentru soarta refugiatilor sirieni ramane imaginea lui Aylan Kurdi, baietelul inecat si adus de ape la mal.
Pe de alta parte, exportul de arme in Siria este infloritor pentru toate natiunile occidentale si aliatii lor din Orientul Mijlociu.
Pe mare sau pe uscat nu se raporteaza niciodata vreo "drama" despre un convoi de arme scufundat sau disparut, remarca revista US Uncut.
Arme si carne de tun
Sapte din cele mai active natiuni care au exportat arme in Siria inca de la inceputul razboiului civil nu se pot lauda laolalta nici macar cu 2% din refugiatii sirieni preluati de Germania, spre exemplu.
Valoarea ajutoarelor militare pentru o tabara sau alta din cele implicate in conflictul din Siria a atins cifra de 16 miliarde de dolari.
Dincolo de dorinta lor de a obtine profit de pe urma unui razboi civil intretinut se poate remarca si nepasarea de care dau dovada in ingrijirea victimelor care au fost lasate pe drumuri de acest conflict.
Multe dintre statele exportatoare de arme in Siria au fost si printre cele care au acceptat preluarea unui numar cat mai redus de refugiati din zona.
Topul exporturilor este condus de Statele Unite, cu o cifra de 7,7 miliarde de dolari in livrari de armament in Siria din 2011 si pana in prezent. Numarul refugiatilor sirieni care au primit azil in SUA se... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2015, ora 16:05
Din ce in ce mai multe voci cer statelor bogate din Golful Persic sa adopte mai multi refugiati de razboi din Siria. Chiar si in lumea araba, perceptia ca acestea nu fac nimic pentru refugiati este larg raspandita.
Pentru multi refugiati insa, tarile din Golful Persic ar putea fi adevarate destinatii periculoase, chiar daca aparentele indica puternice legaturi cultural-spirituale intre Siria si unele state din regiune, arata istoricul Leonid Bershidsky intr-un editorial publicat pe Bloomberg.
Pareri false
Opinia larg raspandita ca Arabia Saudita nu a adoptat niciun refugiat sirian este falsa de-a dreptul, spune istoricul.
Riadul a acceptat peste 500.000 de imigranti sirieni pe teritoriul tarii, conform datelor prelucrate de Nabil Othman, reprezentantul Inaltului Comisariat ONU in regiune.
Cifra pare destul de mica, prin comparatie cu populatia de 31 de milioane de sauditi, dar Arabia Saudita nici nu este o semnatara a Conventiei ONU pentru refugiati, asa ca sirienii aflati pe teritoriul saudit nici nu detin acest titlu.
Pe de alta parte, orice critic al sauditilor ar putea afirma ca acestia ar fi putut face mai mult, in conditiile in care se fac responsabili de finantarea si inarmarea gruparilor Opozitiei din Siria.
Libanul, spre exemplu, a acordat azil pentru nu mai putin de 1,3 milioane de sirieni, reprezentand aproape un sfert din populatia locala.
Sunt alte motive insa pentru care Arabia Saudita nu mai accepta sirieni in tara sau care ii fac pe... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 17:28
1